Duofiets kopen? Alles wat je moet weten over een duofiets!

Laatst bijgewerkt door Kaz op oktober 22, 2022

Wil je samen met je partner op één fiets fietsen? Dan kun je bijvoorbeeld voor een tandem of een fiets met zijspan kiezen.

Je kunt echter ook voor een duofiets kiezen; in dit artikel vind je alle informatie over de duofiets.

Wat is een duofiets?

Een duofiets is grotendeels vergelijkbaar met een tandem. Het belangrijkste verschil is echter dat je bij een duofiets naast elkaar zit. Bij een tandem zit je daarentegen achter elkaar.

Een duofiets bestaat uit meerdere onderdelen:

  • Een voorwiel en twee achterwielen. Over het algemeen beschikt elke duofiets over één voorwiel en twee achterwielen. Of deze wielen allemaal even groot zijn, is per duofiets verschillend.
  • Twee stoeltjes. Op een duofiets is het comfortabel zitten, met dank aan de stoeltjes. Deze stoeltjes zijn naast elkaar geplaatst, waardoor je naast elkaar fietst. Wel zo gezellig.
  • Twee sturen. Bij een duofiets zijn twee sturen aangebracht. Deze twee sturen hebben echter veelal niet dezelfde werking. Vaak is er maar één stuur dat je echt in staat stelt om de fiets te besturen. Het andere stuur dient puur om je handen op te leggen.
  • Vier trappers. Beide stoeltjes zijn voorzien van twee trappers. Deze trappers zijn uiteraard op een ideale plek aangebracht, waardoor je op een fijne manier kunt trappen/fietsen.
  • Het onderstel. De verschillende onderdelen komen uiteindelijk allemaal op het onderstel uit. Dit onderstel moet erg stevig zijn, aangezien dit onderstel het gewicht van twee volwassenen moet kunnen dragen.

Voor wie is een duofiets geschikt?

Een duofiets is, wat ons betreft, in veel situaties uiterst geschikt. Heb je bijvoorbeeld een kind dat lichamelijk of geestelijk beperkt is?

Dankzij een duofiets ben je mogelijk in staat om samen met je kind mooie fietstochten te maken. In hoeverre dit mogelijk is, hangt uiteraard van de gesteldheid van je kind af.

Voor ouderen

Ben je al wat ouder en wil je graag samen met je partner mooie fietstochten maken? Ook dan biedt een duofiets uitkomst.

Aangezien de fiets over twee stoeltjes en trappers beschikt, zit je op een aangename manier op de fiets. Ook hoef je niet in je eentje alle kracht te leveren; dit doe je samen. Ideaal voor ouderen dus.

Voor de gezelligheid

Daarnaast is een duofiets ook geschikt voor mensen die gezellig samen willen fietsen. Normaal gesproken als je met elkaar fietst, fiets je toch op bijvoorbeeld een metertje afstand van elkaar.

Als er dan ook nog een harde wind staat, is het lastig om te communiceren. Op een duofiets is dit een stuk makkelijker, aangezien je direct naast elkaar zit.

Voor mensen die slecht ter been zijn

Wil je graag met iemand op pad kunnen die minder goed ter been is? Ook dan is een duofiets een ideale uitkomst.

Met deze fiets geniet je namelijk van twee significante voordelen:

  • Bij veel fietsen zijn de stoelen een kwartslag draaibaar. Dit betekent dat je makkelijk op de stoel plaats kunt nemen, waarna je de stoel een kwartslag draait. Opstappen op een fiets is nog nooit zo makkelijk geweest. Ideaal dus voor mensen die slecht ter been zijn.
  • De inspanning hóéft niet van beide personen te komen. Het is daarnaast een feit dat de inspanning op de fiets niet van beide personen hoeft te komen. Het is goed mogelijk dat slechts één persoon het werk doet, terwijl de ander rustig toekijkt. Ook dit is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn. Ondanks dat je slecht ter been bent, kun je toch nog op een leuke manier van frisse lucht genieten.

Duofiets kopen: wat kost het?

Een duofiets is een vrij bijzondere fiets, net zoals een ligfiets en een elektrische driewieler dit zijn. Doordat het om een vrij bijzondere fiets gaat, is het aanbod relatief beperkt.

En doordat het aanbod relatief beperkt is, betaal je relatief veel geld voor zo’n fiets. Je kunt uitgaan van een minimaal bedrag van een paar duizend euro. Zo bestaan er duofietsen die 3.000 of 4.000 euro kosten.

Het is echter ook mogelijk om voor een elektrische duofiets te gaan. Zo’n fiets is van trapondersteuning voorzien, waardoor je zelf nog minder hoeft te doen. Dit kent echter wel zijn prijskaartje; zo’n fiets is vaak nog ongeveer 1.500 á 2.000 euro duurder.

Conclusie: een duofiets is niet goedkoop, maar is de aanschaf meer dan waard. Op een duofiets geniet je namelijk van veel gezelligheid én mogelijkheden. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, biedt een duofiets bovendien in specifieke situaties de gewenste uitkomst.

Duofiets huren

Ben je van plan om een bepaalde regio in eigen land te ontdekken? Je kunt dit op een normale fiets, een scooter of een duofiets doen. Dit laatste is ideaal als je bijvoorbeeld met iemand bent die slecht ter been is.

Het huren van een duofiets is tegenwoordig bij meerdere aanbieders mogelijk. Als je op Google zoekt naar ‘Duofiets huren [plaatsnaam] of [regio]’, krijg je vanzelf de juiste aanbieders te zien. Bij deze aanbieders huur je vervolgens relatief voordelig een duofiets.

Voor zo’n fiets betaal je tussen de 30 en 70 euro per dag. Toegegeven; het is vrij veel geld, maar het valt volledig in het niets bij de aanschafprijs van een duofiets.

Weet je nog niet zeker of een duofiets echt iets voor jou/jullie is? Kies er dan ook eens voor om een duofiets te huren. Door samen een ritje op zo’n fiets te maken, maken jullie zelf kennis met de vele voordelen. De kans is vervolgens groot dat je direct zo’n fiets wilt kopen.

Waar moet je op letten bij duofietsen?

Bij het fietsen op een duofiets moet je goed rekening houden met de afmetingen. Zoals je mogelijk al opgemerkt hebt, is zo’n fiets vrij groot. Dit houdt onder meer in dat je je fietsgedrag af moet stemmen op het fietspad.

Ook moet je goed rekening houden met andere weggebruikers. Met name als je op een niet al te breed fietspad fietst, moet je echt aan de uiterste kant van het fietspad fietsen. Dat is de enige manier om andere weggebruikers voldoende ruimte te geven.

Is het dan zo dat je met een duofiets slecht kunt manoeuvreren? Nee, dat is allerminst het geval. Ondanks dat de fiets relatief groot is, is de draaicirkel erg klein. Je kunt hierdoor makkelijk bochten maken, een U-bocht maken of in een drukke stad manoeuvreren.

Verder moet je goed naar het opbergen van de duofiets kijken. Doordat zo’n fiets zo groot is, zet je deze niet zo makkelijk bijvoorbeeld in je tuin neer.

Daarbij is het ook nog van belang dat je met diefstalgevoeligheid rekening houdt. Het is onwijs treurig, maar duofietsen worden met enige regelmaat gestolen. De reden hiervoor is evident: de forse waarde van zo’n duofiets.

Tot slot is het van belang om goed met de snelheid rekening te houden. Zetten jullie beide de nodige kracht op de trappers? Dan fietsen jullie al snel op een flinke snelheid. Ook hierbij is het advies dat je dit goed af moet stemmen op de situatie en andere weggebruikers.

Duofiets vs. tandem

De nodige mensen komen voor de keuze tussen een duofiets en tandem te staan. Zoals eerder al gesteld, bestaat er één duidelijk verschil: de zitpositie. Bij een duofiets zit je naast elkaar, terwijl je op een tandem achter elkaar zit.

Het is goed om te weten dat een tandem een stuk compacter is. Het klopt dat die fiets langer is, maar hij is een stuk minder breed. Op veel fietspaden is dat een fijn voordeel.

Het is echter ook goed om te weten dat een duofiets veel gezelliger is. Op zo’n fiets zit je naast elkaar, heb je volle aandacht voor elkaar en kun je makkelijker communiceren. Op een tandem communiceren is vrij lastig, met name als er de nodige wind staat.

Naar welk fiets gaat jouw voorkeur uit?



Bron foto’s: https://www.vanraam.com/nl-nl



Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *