Het beste fietshorloge kopen – Tips & Top 5
Steeds meer fietsers gebruiken een fietshorloge in plaats van een fietscomputer.
Wil je weten waarom en ben je benieuwd of het ook wat is voor jou?
Lees verder en ontdek alles over de beste fietshorloges.
Top 5: De beste fietshorloges
Je kunt hieronder de top 5 van de beste fietshorloges bekijken. We weten zeker dat er ook eentje voor jou bij zit!
Later in dit artikel lees je alles wat je moet weten over een fietshorloge en wat je er allemaal mee kunt.
1. Beste Garmin fietshorloge: Garmin Fenix 6 PRO
We beginnen meteen met het beste van het beste. De Garmin Fenix 6 PRO is een geweldig fietshorloge van het bekende merk Garmin. Er is geen sporthorloge dat completer is dan deze stoere machine.
Extra indrukwekkend is de goede navigatiefunctie van de Fenix 6 PRO. Per afslag krijg je aanwijzingen en je ziet ook de drukte op de wegen.
Ook handig: het scherm blijft altijd aan en is ook in fel zonlicht nog steeds goed af te lezen.
De reviews van dit fietshorloge zijn uitstekend. Bij Bol.com heeft de Fenix 6 PRO een score van 4,8 van de 5 sterren op basis van 32 recensies.
In de reacties lezen we alleen maar positieve opmerkingen. Het prijskaartje is dan ook wat hoger: zo’n 480 euro.
2. Het sterke sporthorloge fiets van Polar: Polar Grit X
Naast Garmin is Polar een sterk merk in de wereld van de fietshorloges. De Polar Grit X is hun beste sporthorloge.
Hij is trouwens ook ijzersterk. Dit horloge heeft militaire tests doorstaan en is bestand tegen extreme temperaturen, vallen en vochtigheid.
De Polar Grit X beschikt over meer dan 130 verschillende sporten en is ook uitermate geschikt voor wielrennen. Je kunt ‘m bijvoorbeeld koppelen aan een cadansmeter of vermogensmeter. Ook zit er een goede navigatiefunctie op.
De recensies van de Grit X zijn over het hele internet zeer positief te noemen. Bij Bol.com heeft dit sporthorloge een beoordeling van 4,4 van de 5 sterren op basis van 22 reviews. De prijs is een stukje aantrekkelijker: zo’n 350 euro.
3. Beste verhouding tussen prijs en kwaliteit: Garmin Forerunner 935
Als je de beste verhouding zoekt tussen prijs en kwaliteit, dan is het raadzaam om naar de categorie net onder de super de luxe sporthorloges te kijken. De Garmin Forerunner 935 is een goed voorbeeld in deze categorie.
Net als de voorgaande fietshorloges heeft ook de Forerunner 935 een navigatiefunctie. Over de hele linie lever je een beetje in ten opzichte van de Garmin Fenix 6 PRO, maar de prestaties zijn nog steeds indrukwekkend te noemen. Ook voor wielrenners is dit sporthorloge ideaal.
De recensies bevestigen dat beeld. Bij Bol.com heeft de Forerunner een score van 4,6 van de 5 sterren op basis van 26 reviews. De prijs van dit sporthorloge is 330 euro.
4. Betaalbaar en stijlvol fietshorloge: Polar Ignite 2
Ben je op zoek naar fietshorloge met stijl voor een aantrekkelijke prijs? Dan raden we je de Polar Ignite 2 aan.
Dit fietshorloge heeft een minimalistische uitstraling. Verder heeft het in verhouding tot de anders sporthorloges een groter scherm.
De Ignite 2 is geschikt voor ontzettend veel sporten en kan tijdens het fietsen ook je locatie, afstand en snelheid meten. Je kunt je afgelegde route na de rit ook delen op Strava. Wat je niet hebt, is een navigatiefunctie.
De Polar Ignite 2 heeft online al veel lof gekregen. Op Bol.com heeft dit sporthorloge een beoordeling van 4,4 van de 5 sterren op basis van 19 reviews.
De prijs is een stuk lager dan de concurrentie. Je betaalt zo’n 190 euro voor dit sporthorloge.
5. Budget sporthorloge wielrennen van Garmin: Garmin Forerunner 55
Tot slot heeft Garmin ook een mooi sporthorloge voor een kleiner budget. We hebben het over de Garmin Forerunner 55.
Dit sporthorloge is extra handig als je ook dol bent op hardlopen. Voor het hardlopen heeft de Forerunner 55 namelijk veel functies.
Voor het wielrennen zijn de mogelijkheden iets beperkter. Je hebt bijvoorbeeld geen navigatiefunctie. Toch kun je er nog steeds je snelheid en afgelegde afstand mee meten. Ook slaat de Forerunner 55 je afgelegde route op en kun je die delen op Strava.
De Garmin Forerunner 55 valt bij veel gebruikers goed in de smaak. Op Bol.com heeft dit slimme horloge een score van 4,6 van de 5 sterren op basis van 9 reviews. De prijs is met 180 euro zeer betaalbaar.
Wat kan je met een fietshorloge?
Een fietshorloge is eigenlijk een sporthorloge. Zo’n slim horloge is namelijk te gebruiken bij allerlei sporten. Hardlopers, zwemmers en fietsers maken steeds vaker gebruik van zo’n sporthorloge.
Sporthorloges met extra functies die handig zijn voor fietsers, noemen we een fietshorloge. Ben je benieuwd naar alle functies? Laten we samen bekijken wat je allemaal kan met een fietshorloge.
Hartslag meten
Een sporthorloge draag je natuurlijk om je pols. Hier is ook je hartslag goed waar te nemen. Alle sporthorloges hebben dan ook een functie om je hartslag te meten en weer te geven.
Dit geeft je inzicht in je inspanningen.
Afstand meten
Aan de hand van GPS kan een fietshorloge je afgelegde afstand meten. Bij de start van je rit zet je de GPS-tracker aan.
Tijdens de rit kun je mooi in de gaten houden hoe ver je al bent. Na de rit zet je de GPS-tracker uit en zie je hoeveel kilometer je hebt afgelegd.
Snelheid meten
Op basis van je afgelegde afstand per uur kan een fietshorloge ook je snelheid meten. Bij alle fietshorloges kun je dit tijdens je rit op je horloge zien. Hierdoor weet je precies hoe snel je gaat.
Navigatie starten
Een goed sporthorloge heeft ook een navigatiefunctie. Met navigatie kun je een route afleggen van A naar B, met instructies onderweg.
Je krijgt bijvoorbeeld bij iedere afslag een pijl te zien en een piepje te horen. Ook zie je de afstand tot je eindpunt.
Trainingen afwerken
Een slim fietshorloge heeft ook de mogelijkheid om rondetijden op te slaan of intervaltrainingen af te weten.
Je kunt je gewenste trainingsprogramma invoeren en daarna opvolgen met behulp van signalen van het fietshorloge. Ook kun je trainen in hartslagzones.
Notificaties krijgen
Net als een smartwatch kan een sporthorloge notificaties geven. Je koppelt het slimme horloge aan je smartphone en kunt daarna mails, sms’jes of berichtjes via bijvoorbeeld WhatsApp bekijken.
Ook kun je bij sommige horloges telefoneren op deze manier.
Stappen tellen
Een sporthorloge bevat ook altijd een pedometer, oftewel een stappenteller. Het horloge kan waarnemen dat je een stap zet en registreert dat vervolgens.
Vaak heb je ook een speciale stappenteller voor traptreden. Dit is vergelijkbaar met een activity tracker.
Hoogte meten
In een goed sporthorloge zit ook een luchtdrukmeter, een hoogtemeter, een dieptemeter en een kompas. De meeste sporters vinden een hoogtemeter fijn in de bergen.
Een dieptemeter is handig als je bijvoorbeeld gaat duiken in de zee.
Calorieën tellen
Met een goed fietshorloge kun je ook calorieën tellen. Je kunt zowel je inname van calorieën meten als je verbruik van calorieën zien.
Op deze manier kun je je voedingspatroon perfect afstemmen op je sportactiviteiten en zien hoeveel vet je verbrandt.
Slaap monitoren
Naast voeding is ook slaap belangrijk voor sporters. Een sporthorloge registreert hoe lang je slaapt en kan soms ook de kwaliteit van je slaap beoordelen.
Dit gebeurt op basis van je hartslag en je bewegingen.
Muziek luisteren
Luister je graag naar muziek tijdens het fietsen? Een slim sporthorloge kun je verbinden met je oortjes. Je kan muziek luisteren via bijvoorbeeld Spotify of Deezer.
Zo kun je motiverende beats beluisteren tijdens het sporten.
Contactloos betalen
Als je aan het fietsen bent, is het meestal niet zo fijn om contant geld of pasjes mee te nemen.
Een slim sporthorloge heeft hier ook een oplossing voor. Ze bieden je namelijk de mogelijkheid om contactloos te betalen.
Prestaties delen
Een slim fietshorloge kun je ook gebruiken met apps. Bijvoorbeeld met die van Garmin, Runtastic of Strava. Hiermee kun je je prestaties gelijk delen met je vrienden.
Waar moet je op letten bij een fietshorloge?
Zoals je merkt, kun je dus behoorlijk veel met een fietshorloge. Maar waar moet je op letten om ze te vergelijken? Dat gaan we nu behandelen.
Navigatiefunctie
Voor fietsers is navigatie wel zo fijn als je nieuwe routes wil ontdekken. Niet alle sporthorloges hebben een navigatiefunctie.
Als een fietshorloge wel een navigatiefunctie heeft, kan er ook verschil zitten in de kwaliteit.
Bij het ene horloge is het heel basic en bij het andere horloge is de navigatie een stuk uitgebreider. Let daar dus altijd even op.
Connectiviteit
Goede fietshorloges kun je via ANT+, Wifi of Bluetooth verbinden met andere apparaten. Bijvoorbeeld met je smartphone, tablet of computer.
Dankzij de connectiviteit kun je zo’n horloge ook koppelen aan een cadanssensor of vermogensmeter. Dat geeft je nog meer inzicht tijdens het fietsen.
Batterijduur
De batterijduur van sporthorloges verschilt ook behoorlijk. Bij gemiddeld gebruik gaan sommige fietshorloges slechts 3 dagen mee, terwijl andere horloges wel 10 dagen zonder oplader kunnen.
Gelukkig gaat het opladen bij vrijwel alle fietshorloges wel lekker snel.
Waterdichtheid
Alle fietshorloges kunnen wel tegen een spatje water, maar hier zit ook verschil in. Met sommige horloges kun je zelfs gaan zwemmen, duiken en snorkelen.
Let er ook even op of een fietshorloge goed tegen vuil kan en ook tegen een stootje kan. Dat maakt een sporthorloge bijvoorbeeld extra geschikt als MTB horloge.
Conclusie
Met een fietshorloge kun je veel meer dan met een fietscomputer. Je kunt er natuurlijk mee sporten, maar je kunt er ook je slaap en je voeding mee verbeteren.
En zo’n sporthorloge is ook handig als je aan andere sporten doet, zoals zwemmen en hardlopen.
Uiteraard heeft een fietscomputer wel meer functies die specifiek op het fietsen gericht zijn. Maar de all-round kwaliteiten van een fietshorloge geven voor steeds meer mensen de doorslag om voor een fietshorloge te kiezen.
We raden je aan om goed te kijken naar de navigatiefunctie, de connectiviteit, de batterijduur en de waterdichtheid van een fietshorloge. Als je fietshorloge op al die punten goed scoort, dan weet je zeker dat je een goede keuze maakt.
Wat ons betreft is Garmin de koploper in deze markt met 3 mooie fietshorloges: de Garmin Fenix 6 PRO, de Garmin Forerunner 935 en de Garmin Forerunner 55. Het merk Polar is de grote uitdager met de Polar Grit X en de Polar Ignite 2.
We wensen je veel succes met het kopen van jouw fietshorloge!
0 reacties