Beste speed pedelec kopen? Bekijk top 7 uit de test (2024)
Een speed pedelec, ook wel speedbike genoemd, zien we steeds vaker voorbij vliegen. Deze snelle elektrische fiets is ideaal om in korte tijd grote afstanden af te leggen.
Steeds meer Nederlanders kiezen ook voor een speed pedelec om naar het werk te reizen. Dan ben je niet meer afhankelijk van een auto of het openbaar vervoer.
Wij hebben een uitgebreide speed pedelec test gedaan om de beste speed pedelec voor jou te vinden.
Ben je benieuwd welke speedbike het beste bij jou past? Lees dan gauw verder.
We stellen je voor aan de mooiste speed pedelecs en vertellen je precies waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe speedbike.
Wat is een speed pedelec of speedbike?
Een speed pedelec, oftewel speedbike, is een snelle elektrische fiets met trapondersteuning tot wel 45 kilometer per uur.
Dat is een flink verschil met een gewone e-bike. Bij een gewone e-bike stopt de trapondersteuning bij 25 kilometer per uur.
Een pedelec fiets wordt gezien als een bromfiets. Hierdoor is het noodzakelijk om een helm te dragen, de fiets te verzekeren en ‘m te voorzien van een kenteken.
Je kunt dus geen snelle speed pedelec zonder kenteken krijgen.
Dit zijn de beste speed pedelecs
Overtuigd om een speed pedelec te kopen? Begrijpelijk! Bekijk hieronder de top 7 beste speed pedelecs van dit moment en verzeker jezelf van een goede aankoop:
1. Voordelige speed pedelec: Ecobike SX300 met middenmotor
We beginnen met een goedkope speed pedelec, namelijk de Ecobike speed pedelec mountainbike.
Deze stoere speedbike kost zo’n 2500 euro en levert uitstekende prestaties voor dat aantrekkelijke bedrag.
Deze speed pedelec heeft een accu van 500 Wh (of zelfs 672 Wh) en heeft met gemiddelde trapondersteuning een actieradius van zo’n 130 kilometer.
De laadtijd van deze ecobike SX300 is 6 uur. Zo lang duurt het dus voor een lege accu weer helemaal vol is.
Deze pedelec fiets bevat een 250W middenmotor en heeft een koppeling van 95 Nm. Daarnaast is de fiets met 25 kilo aan de lichte kant.
Dankzij de combinatie van deze factoren trekt deze ecobike speed pedelec lekker snel op. Het fietsen voelt ook comfortabel, vanwege een geveerde voorvork.
Het design van deze speedbike vinden wij ook erg mooi. Dat is echter een persoonlijke voorkeur.
Qua prestaties krijg je een uitstekende speed pedelec die lekker fietst en flinke afstanden kan afleggen in een korte tijd. Dat maakt het een goede koop.
2. Krachtige pedelec met mooie prijs: Cube Kathmandu Hybrid
Als we een prijsklasse hoger kijken, komen we uit bij de Cube Kathmandu Hybrid. Dit is de enige speed pedelec van het Duitse merk Cube.
Deze fiets kost zo’n 4000 euro en heeft wat ons betreft heel veel aantrekkelijke eigenschappen.
Uiteraard kan de Cube Kathmandu Hybrid ook 45 kilometer per uur. Dat houdt hij ook langer vol dan de Gepida Fastida, omdat er een betere accu in zit van 635 Wh.
Met gemiddelde trapondersteuning fiets je zo’n 60 kilometer, met volledige trapondersteuning kun je rekenen op een actieradius van ongeveer 40 kilometer.
De Cube Kathmandu Hybrid weegt zo’n 25 kilo en heeft een laadtijd tussen de 5 en 7 uur.
De pedelec heeft een geveerde voorvork en wordt aangedreven middels een kettingsysteem. Zo nu en dan zul je de fietsketting even moeten schoonmaken en insmeren.
De rest van de fiets is ook tiptop in orde. Je krijgt krachtige schijfremmen, lange spatborden, een stevige achterstandaard en geïntegreerde verlichting.
De CUBE Kathmandu Hybrid is dus de ideale pedelec om het hele jaar door snel en veilig naar het werk te trappen.
3. Luxe speedbike met riemaandrijving: Fuell Flluid-1S
Een riemaandrijving kan je veel tijd en moeite besparen. Deze heeft vrijwel geen onderhoud nodig. Je kunt je speed pedelec dus altijd zorgeloos mee op stap nemen. Ook hobbelige wegen is voor dit model geen probleem. Een riemketting is namelijk altijd goed aangespannen.
Met de Fuell Flluid haal je een maximumsnelheid van 40 km per uur. De middenmotor is geruisloos. Door de vering zit je op elk soort terrein heerlijk op de fiets. Ook de banden van Pirelli voegen toe aan een comfortabele rit.
👍 Voordelen:
- Onderhoudsvrij
- Goede vering
- Pirelli fietsbanden
4. Snelste speed pedelec: Venturelli B-Tornado
Met deze speed pedelec haal je een indrukwekkende snelheid van 45 km per uur. Deze commuter fiets is ideaal voor het woon-werkverkeer. De motor van Bosch is krachtig genoeg voor allerlei soorten terreinen. Ook het beklimmen van heuvels is geen probleem. De verende voorvork zorgt bovendien voor extra comfort.
De Venturelli heeft een actieradius van 100 km. Door de schijfremmen kun je snel reageren op het verkeer. Dit model heeft 10 versnellingen.
👍 Voordelen:
- Maximumsnelheid van 45 km per uur
- Comfortabel model
- 10 versnellingen
5. Speed pedelec racefiets: Raleigh Kent H
Met de Raleigh Kent maak je gegarandeerd indruk op de weg. Ten eerste zul je met gemak iedereen inhalen. Ten tweede is het diepe blauw van het frame een echte blikvanger. Dit model combineert bovendien de elementen van een speed pedelec en een racefiets. Het resultaat is een stevige, snelle fiets.
De Raleigh Kent heeft een maximumsnelheid van 45 km per uur. De actieradius is met 115 km ook zeer indrukwekkend. Je kunt kiezen uit 4 snelheidsstanden. Ook heb je een walk-functie. Hiermee kun je met de fiets in de hand lopen.
👍 Voordelen:
- Maximumsnelheid van 45 km per uur
- Actieradius van 115 km
- 4 standen plus walk-functie
6. Speed pedelec voor dames: EcoBike LX 500
In eerste instantie zul je niet denken dat dit model een speed pedelec is. De motor en accu zijn namelijk zeer subtiel verwerkt in het frame. Zodra je gebruik maakt van de gashendel wordt het verschil echter zeer duidelijk. De EcoBike kan namelijk een snelheid van wel 40 km per uur halen.
Door de lage instap is het op- en afstappen lekker makkelijk. De hydraulische schijfremmen vergroten de veiligheid op de weg. De EcoBike heeft een actieradius van maar liefst 150 km.
👍 Voordelen:
- Subtiele verwerking van accu en motor
- Comfortabel – ook op onverharde wegen
- Actieradius van 150 km
7. Speed pedelec voor ouderen: EcoBike X-City
Op- en afstappen kan lastig zijn voor seniore fietsers. Met de lage instap van de EcoBike X-City is dit geen enkel probleem meer. Ben je even te moe om te fietsen? Dan is trappen niet nodig. Met de gashendel alleen kom je namelijk ook vooruit. Dit geeft je de flexibiliteit om te wisselen tussen fietsen en rijden.
Op het display zie je precies hoe snel je gaat. Ook houd je in de gaten hoe je accu ervoor staat. Dit model heeft een maximumsnelheid van 35 km per uur. De actieradius is 130 km.
👍 Voordelen:
- Lage instap
- Traploos fietsen
- Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk display
Speed pedelec of speedbike: Waar moet je op letten?
Houd rekening met de actieradius
Hoe ver ga je fietsen? Moet je elke dag 25 of 50 kilometer naar je werk?
Houd rekening met jouw situatie bij het kiezen van een geschikte speedbike. Je wil namelijk niet ineens een speed pedelec hebben met een te kleine actieradius.
De actieradius is met name afhankelijk van de accu. In de regel zit het zo:
- Accu van 500 Wh: afstanden tot 50 kilometer
- Accu van 625 Wh: afstanden tussen 50 en 60 kilometer
- Accu van 814 Wh: afstanden tussen 60 en 80 kilometer
- Accu van 1000 Wh: afstanden boven de 80 kilometer
Uiteraard is alles afhankelijk van verschillende factoren.
Bijvoorbeeld het gewicht van de fiets, het gewicht van de bestuurder, de wind, de mate van trapondersteuning en het profiel van de rit spelen allemaal een rol.
Kies dus voor een speedbike met genoeg actieradius.
Je kan ook rekening houden met de laadtijd van de accu. Sommige accu’s zitten na 3 uur al weer vol, terwijl andere accu’s wel 6 uur aan de stroom moeten.
Nog een tip: het is verstandig om je accu pas op te laden als ‘ie bijna leeg is. Zo gaat de accu langer mee.
Let op de plaats van de motor
Bij een speed pedelec zijn er drie opties voor de plek van de motor. De motor zit bij je achterwiel, voorwiel of in het midden op het frame.
Een achterwielmotor en middenmotor worden gezien als de beste speed pedelec motor. Hierbij wordt de energie van de motor namelijk direct overgebracht naar de trapas.
Kies de juiste wijze van aandrijving
Je kan kiezen voor kettingaandrijving of voor riemaandrijving.
Kettingaandrijving komt het meeste voor. Dit is een gewone fietsketting.
Riemaandrijving, ook wel een belt drive, zien we tegenwoordig steeds vaker. Dit vergt minder onderhoud en is minder vatbaar voor slijtage. Een belt drive is wel een stuk duurder.
Kijk naar het design
Het oog wil natuurlijk ook wat. De ene speed pedelec lijkt een beetje op een mountainbike, terwijl een andere speed pedelec meer heeft van een stadsfiets of zelfs een racefiets.
Het is maar net wat je mooi vindt.
Qua stijl zijn er ook verschillen. Bij sommige speed pedelecs zie je de accu heel duidelijk zitten, terwijl de accu bij andere speedbikes heel mooi weggewerkt is.
De meeste mensen geven de voorkeur aan een strakke, moderne look. Daar kunnen wij ons helemaal bij aansluiten.
Veelgestelde vragen over speed pedelecs
Is een speed pedelec een motorvoertuig?
Volgens de wet is de speed pedelec een motorrijtuig. Voor een pedelec gelden dezelfde regels als voor bromfietsen.
Dit zijn de voornaamste regels:
- De bestuurder is minimaal 16 jaar oud.
- De bestuurder dient een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) te hebben.
- De bestuurder is verplicht een goedgekeurde speed pedelec helm te dragen.
- De bestuurder is verplicht een speed pedelec verzekering te hebben.
- De speed pedelec dient een gele kentekenplaat te hebben.
- De bestuurder dient het kentekenbewijs bij zich te hebben.
Hoe hard mag een speed pedelec?
Een speed pedelec kan maximaal 45 kilometer per uur rijden. Een speedbike opvoeren is niet de bedoeling en kan je een boete opleveren.
Verder dien je op de openbare weg de gebruikelijke verkeersregels met betrekking tot maximum snelheden te volgen.
Dit betekent dat je op de rijbaan buiten de bebouwde kom 45 kilometer per uur mag rijden.
Op het fietspad of bromfietspad buiten de bebouwde kom mag je 40 kilometer per uur rijden.
Op het fietspad of bromfietspad binnen de bebouwde kom mag je 30 kilometer per uur rijden.
Mag een speed pedelec op het fietspad?
Een speed pedelec mag zeker op het fietspad. Je moet rijden op de rijbaan, op het fietspad of op het bromfietspad. Houd overal wel rekening met de maximale snelheid.
Conclusie
Een speed pedelec is ideaal om lange afstanden in een korte tijd te overbruggen. Je bent lekker buiten en kunt lekker knallen op je fiets.
Dat is natuurlijk veel fijner dan altijd maar weer in de auto te zitten, steeds te moeten betalen voor brandstof en altijd weer naar parkeerplekken te moeten zoeken.
Een speedbike biedt je dus een hoop plezier en gemak.
Let bij het uitzoeken van een geschikte speed pedelec wel op aan aantal factoren.
Wij raden je aan om rekening te houden met de actieradius, te letten op de plaats van de motor, de juiste wijze van aandrijving te kiezen en ook naar het design te kijken.
Wij wensen je veel succes met het kopen van jouw nieuwe speed pedelec!
Waar te koop?
Niet iedere fietsenwinkel verkoopt helaas speed bikes. Het aantal aanbieders met een divers aanbod is bovendien vrij klein. Ook zijn er (nog) weinig specialisten op de markt.
Hieronder bekijk je de beste speed pedelec verkooppunten van dit moment:
0 reacties