Beste fietsendrager uit onze test (2024)

Laatst bijgewerkt door Simon op september 18, 2024

Om onze fietsen te kunnen vervoeren, hebben we nood aan een kwalitatieve fietsendrager. Om die reden hebben wij een uitgebreide fietsendrager test uitgevoerd.

Daarin hebben we verschillende fietsendragers, van verschillende merken met elkaar vergeleken.

Later in dit artikel ontdek je op welke punten we de fietsendragers hebben beoordeeld. Ook ontdek je wat de beste fietsendrager voor jou is.

Gezien het feit dat we zo’n grondige research hebben gedaan, zijn we ervan overtuigd dat onze fietsendrager test absoluut de beste is.

De beste fietsendragers uit de test

beste-fietsendrager-test

Van alle fietsendragers die we hebben geanalyseerd en getest, zijn er 10 toppers naar boven gekomen.

Wanneer je deze fietsendragers koopt, kan je er ook gerust op zijn dat ze van goede kwaliteit zijn.

Bekijk en vergelijk de Top 10 beste fietsendragers:

  1. Thule EasyFold XT 2 933
  2. Pro-User Diamant
  3. Thule EuroWay G2
  4. Thule EasyFold 932
  5. Uebler i21
  6. Pro-User Diamant SG
  7. Twinny Load e-Carrier II
  8. Uebler F24
  9. Pro-User Amber 4
  10. Thule EuroRide 943

1. Thule EasyFold XT 2 933 Fietsendrager – 2 fietsen – 13-polig

thule-easyfold-xt-2-933
Bevestigingspunt:Trekhaak
Aantal fietsen:2
Geschikt voor e-bikes:Ja
Maximale draaglast:60 kilogram
Stekkeraansluiting:13-polig

De beste fietsendrager uit de test, die je op dit moment kunt kopen, is deze Thule EasyFold XT. De prijs is niet laag, maar hij sluit wel perfect aan bij de kwaliteit van deze fietsendrager.

Hij beschikt over verschillende voordelen ten opzichte van concurrerende modellen.

Om te beginnen is uit deze fietsendrager test gebleken dat de Thule EasyFold XT 2 933 de absolute nummer 1 is, wanneer het om gebruiksvriendelijkheid gaat.

De naam EasyFold doet het al vermoeden: ja, je kunt deze fietsendrager inderdaad opvouwen. Het grote voordeel daaraan, is dat je hem makkelijk kunt opbergen en dat je hem zelfs in de kofferbak kunt vervoeren wanneer dat nodig zou zijn.

De fietsendrager op zichzelf weegt bijna 18 kilogram, wat betekend dat je hem nog vrij makkelijk kunt opheffen. Om de fietsen eenvoudig te kunnen bevestigen en gemakkelijk terug los te kunnen maken, kan je door middel van een voetpedaal de fietsendrager kantelen. Op die manier kan je overal makkelijk bij.

Ook wat het laadvermogen betreft, komt deze Thule EasyFold als beste uit de test. De drager is zeer geschikt voor het vervoeren van twee fietsen, van elk type. Dat betekent dat het niet uitmaakt of je met een stadsfiets, een elektrische fiets of een mountainbike rijdt.

De enige beperking die je hebt, is het gewicht van de fietsen. Het maximale laadvermogen bedraagt namelijk 60 kilogram, ofwel 30 kilogram per fiets. Gezien het feit dat fietsen normaal niet zoveel wegen, zou dat geen probleem mogen zijn.

Beschik jij over een elektrische fiets met een enorm zware batterij? Dan zou je er ook kunnen voor kunnen kiezen om de batterij in de achterbak te vervoeren. Zo kom je zeker nooit aan de 30 kilogram per fiets.

Wat de montage betreft, is de beste fietsendrager uit de test ook makkelijk en bovendien zonder gereedschap op de trekhaak te plaatsen.

De aansluiting is een 13-polige aansluiting, wat betekend dat je alle lichten kunt gebruiken voor een veilige rit.




2. Pro-User Diamant Fietsendrager – 2 Fietsen – Trekhaak

pro-user-diamant-2
Bevestigingspunt:Trekhaak
Aantal fietsen:2
Geschikt voor e-bikes:Ja
Maximale draaglast:60 kilogram
Stekkeraansluiting:7 en 13-polig

Uit onze fietsendrager test, is als op één na beste deze fietsendrager van Pro-User gekomen. Dit specifieke Diamond model lijkt in veel opzichten op de Thule Easyfold, maar ze zijn niet identiek.

Om te beginnen heeft ook deze Pro-User Diamant fietsendrager een maximaal laadvermogen van maar liefst 60 kilogram. Dat vermogen moet ook verdeeld worden onder twee fietsen.

Dankzij het grote laadvermogen is ook deze fietsendrager geschikt voor het vervoeren van elk type fiets: zowel de elektrische fiets, als de stadsfiets of de racefiets. We zouden kunnen stellen dat het een allround fietsendrager is voor een gezin van twee personen.

Wat het gebruiksgemak betreft, moet ik zeggen dat de Pro-User het niet veel slechter doet dan de EasyFold. Ook daar weer beschikt hij over bijna dezelfde eigenschappen. Dat wil zeggen dat ook deze fietsendrager beschikt over een mogelijkheid tot kantelen, zodat de kofferbak steeds toegankelijk blijft.

Daarnaast is hij ook nog eens opvouwbaar, zodat je hem makkelijk kunt verplaatsen wanneer dat nodig is. Op zich waren we zeer tevreden over hoe deze functie in de fietsendrager verwerkt zit, maar bij de Thule EasyFold verliep het opvouwen toch nog net wat vlotter.

Wat de kwaliteit betreft is ook dit een absolute topper. Hij is gemaakt van stevige materialen, zoals staal en aluminium.

Ik moet wel zeggen dat dit model in vergelijking met het vorige, iets goedkoper is afgewerkt. Je ziet gewoon alle onderdelen zitten, terwijl dat bij de Thule EasyFold wat meer is weggewerkt onder een kunststof behuizing.

Fietsbanden mogen maximaal 5 centimeter breed zijn om in deze fietsdrager te passen. Daarbovenop komt ook nog eens dat de maximale framemaat op 80 millimeter ligt. Op die manier past het kader perfect in de frame klemmen, waardoor alles stevig vastzit. Ook de montage van deze fietsendrager zelf verloopt snel en soepel.

Beste fietsendrager consumentenbond

Last but not least: deze fietsendrager is door consumentenbond ook enkele keren aangeprezen als beste koop. Door de combinatie van hun onderzoek, in vergelijking met onze test, zijn we ervan overtuigd dat hij nu nog steeds een mooie tweede plaats verdiend.




3. Thule fietsendrager EuroWay G2 923 – 3 fietsen

thule-euroway-g2
Bevestigingspunt:Trekhaak
Aantal fietsen:3
Geschikt voor e-bikes:Maximaal 1
Maximale draaglast:51 kilogram
Stekkeraansluiting:7-polig

De op twee na beste fietsendrager uit de test, is er eveneens eentje van Thule geworden. Het was niet zo makkelijk om een kwalitatieve grote fietsdrager te vinden.

Deze Thule fietsendrager voor 3 personen voldeed gelukkig wel aan onze vereisten. Bovendien kwam hij veel beter uit de test dan een heleboel kleinere fietsendragers. Dit model is dan ook zeer geschikt voor een gezin dat drie fietsen tegelijk wilt vervoeren.

Op de kwaliteit en het ontwerp valt weinig aan te merken. Thule maakt steeds gebruik van erg stevige materialen om het onderstel te bouwen. Nadien werken ze alles netjes af met behulp van kunststof, zodat je niet al te veel schroeven en dergelijke ziet zitten. Daarenboven beschermt de kunststof de cruciale onderdelen ook beter.

De fietsen die je hierop kunt plaatsen, dienen een frame te hebben van 22 tot 80 millimeter. Wat de vorm betreft, moet het frame rond of ovaal zijn, maar voor de meeste fietsen is dat zo.

Met een maximaal laadvermogen van 51 kilogram, is deze fietsendrager minder geschikt voor elektrische fietsen. Het hangt er natuurlijk wel van af wat je nog meer meeneemt. Een E-bike is bijvoorbeeld wel mogelijk in combinatie met twee kinderfietsen.

Om weer een goede toegang tot de laadbak te kunnen garanderen, beschikt ook dit product over een voetpedaal om de drager te kantelen. Daarbovenop komt ook nog eens het feit dat hij over een eenvoudig systeem beschikt om de wielen vast te zetten.

De drager is onmiddellijk gebruiksklaar wanneer die wordt geleverd. Je hoeft hem zelf niet meer in elkaar te puzzelen. Wat de aansluiting betreft, beschikt deze fietsendrager over een 7-polige stekker.

Wil je de fietsendrager eens vervoeren in de kofferbak? Dan is dat ook mogelijk, want hij is eveneens opklapbaar. Zo wordt het een compact en plat geheel dat je makkelijk kunt verplaatsen.




4. Thule EasyFold 932

thule easyfold 932
Bevestigingspunt:Trekhaak
Aantal fietsen:2
Geschikt voor e-bikes:Ja
Maximale draaglast:60 kilogram
Stekkeraansluiting:7-polig

Ben je op zoek naar een stevige en hoogwaardige fietsendrager voor 2 fietsen? Dan is de Thule EasyFold 932 simpelweg de beste optie voor je.

Deze fietsendrager is bijzonder robuust en heeft hierdoor een maximale draaglast van 60 kilogram.

Aangezien je maximaal 2 fietsen op deze drager kunt vervoeren, is deze drager óók geschikt voor e-bikes.

Het monteren van deze fietsen gaat bovendien erg prettig. Spijtig genoeg levert Thule geen oprijgoot mee; dat zou deze fietsendrager nog beter hebben gemaakt.

Deze fietsendrager is makkelijk te monteren, maar is ook nog makkelijk te bedienen. Dit is onder meer aan het voetpedaal te danken; met dank aan dit voetpedaal kun je de fietsdrager laten kantelen.

Daardoor behoud je ‘gewoon’ toegang tot de kofferbak van je auto. Verder is het fijn dat je deze fietsendrager makkelijk in kunt klappen.

👍 Voordelen:

  • Zeer geschikt voor e-bikes
  • Maximale draaglast van 60 kilogram
  • Makkelijk te monteren en te demonteren
  • Zowel inklapbaar als kantelbaar
  • Gekende Thule kwaliteit

👎 Nadelen:

  • Geen oprijgoot meegeleverd
  • Alleen met een 7-polige stekker geleverd




5. Uebler i21

Uebler i21
Bevestigingspunt:Trekhaak
Aantal fietsen:2
Geschikt voor e-bikes:Ja
Maximale draaglast:60 kilogram
Stekkeraansluiting:13-polig

Gaat je voorkeur uit naar een betaalbare fietsendrager voor 2 fietsen? Dan is de Uebler i21 één van de beste opties voor je.

Deze fietsendrager is veilig, is stabiel en is robuust. Dat laatste is onder meer te terug zien in de maximale draaglast van 60 kilogram.

Verder valt bij deze fietsendrager het gemak op. Je monteert de fietsendrager makkelijk op de trekhaak, waarna je makkelijk de fietsen kunt monteren.

Nadien geniet je van veel gemak, aangezien deze fietsendrager kantelbaar is. Mocht je toch nog iets uit de kofferbak van je auto willen pakken, is dat geen enkel probleem.

Nadat je van deze fietsendrager gebruik hebt gemaakt, kun je ‘m snel inklappen. Nadien ben je in staat om de fietsendrager makkelijk op te bergen.

Mocht je de drager in de kofferbak van je auto mee willen nemen, is dat hierdoor uiteraard ook mogelijk.

Wat ons ook aanspreekt, is dat je deze fietsendrager makkelijk kunt tillen. Dit is te danken aan het gewicht van de drager zelf; slechts 13 kilogram.

Ten opzichte van andere fietsendragers is deze fietsendrager echt licht. Volgens Uebler is dit te danken aan de afmetingen; zij omschrijven dit als de kleinste fietsendrager ter wereld.

👍 Voordelen:

  • Maximale draaglast van 60 kilogram
  • Erg compact en licht van gewicht
  • Zowel kantelbaar als inklapbaar
  • Makkelijk te monteren
  • Voor alle soorten fietsen geschikt
  • 3 jaar garantie

👎 Nadelen:

  • Geen oprijgoot meegeleverd
  • Alleen met een 13-polige stekker geleverd




6. Pro-User Diamant SG2

Pro-User Diamant SG2 fietsendrager
Bevestigingspunt:Trekhaak
Aantal fietsen:2
Geschikt voor e-bikes:Ja
Maximale draaglast:60 kilogram
Stekkeraansluiting:7- en 13-polig

In het aanbod van fietsendragers is Pro-User één van de beste merken. Iets wat ook duidelijk blijkt uit de vele voordelen van de Diamant SG2 fietsendrager.

Toen wij déze fietsendrager uit mochten proberen, werden wij bijzonder enthousiast.

Dit is onder meer aan de stevigheid van de drager te danken. Deze drager heeft een maximale draaglast van 60 kilogram, waardoor je prima 2 e-bikes kunt vervoeren. Je kunt ook kiezen voor 1 e-bike en 1 stadsfiets. Al met al kun je alle kanten op.

Als je de fietsendrager op de trekhaak hebt gemonteerd, zet je de fietsen erg vast. Pro-User heeft hier een handig systeem voor bedacht, waardoor je van veel gemak geniet. Tevens ben je van de perfecte veiligheid verzekerd.

Met dank aan de dubbele stekker kun je deze fietsendrager overigens op elke auto gebruiken.

Bij deze fietsendrager vielen enkele functies ons direct op. We hebben het bijvoorbeeld over de kantel- en inklapfunctie.

Met dank aan deze functies maak je onwijs fijn gebruik van deze hoogwaardige fietsendrager.

👍 Voordelen:

  • Maximale draaglast van 60 kilogram
  • Inclusief kantelfunctie en inklapfunctie
  • Prima prijs-kwaliteitsverhouding
  • Gemakkelijk te monteren
  • Met een 7-polige én 13-polige aansluiting
  • Voor alle soorten fietsen geschikt

👎 Nadelen:

  • Geen oprijgoot meegeleverd
  • Relatief zwaar (17 kilogram)




7. Twinny Load e-Carrier II

Twinny Load e-Carrier ll fietsendrager
Bevestigingspunt:Trekhaak
Aantal fietsen:2
Geschikt voor e-bikes:Ja
Maximale draaglast:59 kilogram
Stekkeraansluiting:13-polig

Al jarenlang is deze fietsendrager van Twinny Load populair.

Iets wat wij ons goed voor kunnen stellen, aangezien deze fietsendrager de nodige voordelen met zich mee brengt. Een plekje in deze top 10 is volgens ons dan ook volledig terecht.

Met deze fietsendrager kun je alle kanten op. Dit komt onder meer door de maximale draaglast van 59 kilogram.

Je kunt hierdoor probleemloos twee mountainbikes, twee stadsfietsen of twee elektrische fietsen vervoeren. Uiteraard is een combinatie van deze fietsen ook mogelijk.

Bij deze fietsendrager valt de robuustheid om meerdere redenen op. Deze robuustheid zorgt voor het maximale draagvermogen, maar zorgt ook voor de gewenste stabiliteit. Als je in de achteruitkijkspiegel van je auto kijkt, zie je de fietsen nagenoeg niet trillen.

Tevens zijn wij te spreken over de prijs-kwaliteitsverhouding. Het is geen overdreven dure fietsendrager, terwijl de kwaliteit wel dik in orde is.

Mocht je je fietsen op deze fietsendrager monteren, moet je heel voorzichtig zijn. Bij meerdere gebruikers heeft dit namelijk geleid tot een beschadiging aan de achterbumper van de auto.

 👍 Voordelen:

  • Maximale draaglast van 59 kilogram
  • Inclusief kantelfunctie en inklapfunctie
  • Prima prijs-kwaliteitsverhouding
  • Voor alle soorten fietsen geschikt
  • Makkelijk te monteren

👎 Nadelen:

  • Geen oprijgoot meegeleverd
  • Kans op beschadiging aan achterbumper van de auto




8. Uebler F24

Uebler F24 fietsendrager
Bevestigingspunt:Trekhaak
Aantal fietsen:2
Geschikt voor e-bikes:Ja
Maximale draaglast:60 kilogram
Stekkeraansluiting:13-polig

Een andere fietsendrager waar wij enthousiast over zijn, is deze Uebler F24.

Dit komt onder meer door de robuustheid, door de algehele kwaliteit en door enkele handige functies. Daarbij willen we wel graag het volgende opmerken; deze fietsendrager heeft geen kantelfunctie.

Dat is ook de reden waarom deze fietsendrager niet hoger scoort in deze top 10. Als deze fietsendrager wél kantelbaar zou zijn, zou dit echt één van de allerbeste fietsendragers zijn.

Zo is de kwaliteit dik in orde, is deze drager voor alle soorten fietsen geschikt en geniet je van veel veiligheid.

Ook is het fijn dat je deze fietsendrager makkelijk in kunt klappen. Nadat je dat gedaan hebt, neemt deze fietsendrager nagenoeg geen ruimte in beslag. Je bergt ‘m hierdoor makkelijk en snel op.

Wat ons ook aanspreekt, is het minieme gewicht. Deze fietsendrager weegt slechts 12 kilogram; je tilt hem hierdoor erg makkelijk op. Met name bij het monteren van de fietsendrager op de trekhaak is dit een belangrijk voordeel.

👍 Voordelen:

  • Maximale draaglast van 60 kilogram
  • Geschikt voor alle soorten fietsen
  • Makkelijk te monteren dankzij het minieme gewicht
  • Erg makkelijk en snel in te klappen
  • Veilig, stabiel en robuust

👎 Nadelen:

  • Relatief duur
  • Niet kantelbaar




9. Pro-User Amber 4

Pro-User Amber 4 fietsendrager
Bevestigingspunt:Trekhaak
Aantal fietsen:4
Geschikt voor e-bikes:Ja
Maximale draaglast:60 kilogram
Stekkeraansluiting:7- en 13-polig

Wil jij graag vier fietsen op een makkelijke manier kunnen vervoeren?

Zoek dan niet verder; de Pro-User Amber 4 is de beste fietsendrager voor 4 fietsen. Deze fietsendrager is onwijs stevig, biedt veel gemak en is uniek in zijn soort.

Waarom deze fietsendrager uniek in zijn soort is? Omdat je op vrij weinig fietsendragers vier fietsen kunt vervoeren.

Uiteraard ben je niet verplicht om 4 fietsen op deze fietsendrager te vervoeren. Je kunt er ook voor kiezen om 2 e-bikes op deze fietsendrager te vervoeren.

Met deze fietsendrager geniet je van veel gemak. Zo is deze fietsendrager kantelbaar, makkelijk te monteren en inklapbaar.

Met dank aan de inklapfunctie neemt deze grote fietsendrager niet al te veel ruimte in beslag.

Op de trekhaak staat deze fietsendrager erg stevig. Iets wat ook te danken is aan het eigen gewicht van 19,5 kilogram. Mocht je deze fietsendrager willen tillen, is dit hoge gewicht echter iets minder fijn.

👍 Voordelen:

  • Voor maar liefst 4 fietsen geschikt
  • Uitmuntende prijs-kwaliteitsverhouding
  • Makkelijk in te klappen
  • Inclusief kantelfunctie
  • Met een 7- en 13-polige stekker geleverd

👎 Nadelen:

  • Niet voor 4 e-bikes geschikt
  • Behoorlijk zwaar




10. Thule EuroRide 943

Thule EuroRide 943 fietsendrager
Bevestigingspunt:Trekhaak
Aantal fietsen:3
Geschikt voor e-bikes:Nee
Maximale draaglast:45 kilogram
Stekkeraansluiting:7-polig

Deze top 10 van beste fietsendragers sluiten we af met de Thule Euroride 943. Deze variant is geschikt voor 3 fietsen, is bijzonder prettig in gebruik en is van een uitmuntende kwaliteit.

Wel moet je goed rekening houden met de maximale draaglast.

Doordat deze maximale draaglast ‘slechts’ 45 kilogram is, is deze fietsendrager niet geschikt voor e-bikes. Voor het vervoeren van bijvoorbeeld 3 stadsfietsen is dit echter wel een erg fijne fietsendrager.

👍 Voordelen:

  • Voor maar liefst 3 fietsen geschikt
  • Handige kantelfunctie
  • Neerklapbare beugel = gemakkelijk op te bergen
  • Makkelijk te monteren en te gebruiken
  • Interessant geprijsd

👎 Nadelen:

  • Niet voor e-bikes geschikt
  • Alleen met een 7-polige stekker geleverd




Waarop hebben we de fietsendragers getest?

Om de dragers onderling goed te vergelijken, hebben we een fietsendrager test fietsersbond uitgevoerd. We hebben verschillende leden van onze plaatselijke vereniging laten meestemmen voor de beste fietsendrager.

Op die manier konden we voorkomen dat we enkel zouden kijken naar de technische specificaties.

Gebruiksvriendelijkheid is bijvoorbeeld voor veel mensen belangrijker dan het maximale draagvermogen. Om die reden hebben we dan ook geprobeerd om de verschillende fietsendragers te beoordelen op diverse factoren.

Om je een goed inzicht te geven in onze methodes, zullen we je vertellen waarop we de fietsendragers hebben getest.

Uiteraard kunnen we jullie niet alle punten meegeven, want dan zou dit een artikel worden van 100 bladzijden. Daarom zullen we er slechts de belangrijkste uithalen.

Kwaliteit

Het eerste en misschien wel het belangrijkste punt waarop we de fietsendragers hebben beoordeeld, is de kwaliteit.

Je moet weten dat een fietsendrager heel wat te verduren krijgt, meer dan je zou denken.

Hij hangt steeds achter jouw auto, dus hij krijgt te maken met veel schokken. Wanneer je een fietsendrager zou kopen van matige kwaliteit, dan moet je weten dat de onderdelen het op een gegeven moment zullen beginnen te begeven.

Schroeven slijten langzaam af, metaalmoeheid zou kunnen optreden enzovoort. Omdat je die zaken uiteraard zoveel mogelijk wilt vermijden, moet je op zoek gaan naar een kwalitatieve fietsendrager.

Om de kwaliteit van een fietsendrager te beoordelen, hebben wij in onze test gelet op verschillende zaken. Het eerste waarnaar we hebben gekeken, zijn de gebruikte materialen.

De meeste fietsendragers zijn grotendeels gemaakt van staal, in combinatie met aluminium of kunststof. Ook voor de bijproducten bestaan er grote verschillen in kwaliteit. Zo heb je erg dunnen stukken kunststof, maar ook veel stevigere types.

beste-fietsendrager

Ten tweede hebben we de fietsendragers ook beoordeelt op de bouwkwaliteit. We hebben ons de vraag gesteld of het beter was geweest mocht men de montage op een andere manier hebben aangepakt.

Wat ons opviel, was dat er nog heel veel fietsendragers op de markt zijn, die eigenlijk niet zo stevig gemonteerd werden.

Het baart ons ook wat zorgen dat die modellen nog steeds verkocht mogen worden, want de levensduur daarvan kan nooit veel langer zijn dan de garantieperiode.

Tot slot hebben we om de kwaliteit te beoordelen, ook rekening gehouden met het merk. Van bepaalde merken die al veel langer op de markt zijn en eventueel al een goede naam hebben opgebouwd, verwacht je ook gewoon dat ze beter zijn dan andere merken die je misschien niet kent.

Design

Of je het nu zelf belangrijk vindt of niet, er zijn heel wat mensen die letten op het design van een fietsendrager.

Wist je dat we in Europa het meeste bezig zijn met hoe onze auto’s eruitzien?

We willen steeds in een hip model rijden en we spenderen aandacht aan de kleur en de afwerking. In Amerika gaat men naar een handelaar die alleen gebruikte wagens verkoopt en men koopt de eerste de beste wagen die men tegenkomt.

Wanneer we met een mooie auto rijden, willen we dat natuurlijk ook niet verpesten door er een lelijk accessoire aan te hangen.

Ook de fietsendrager moet dus wel enigszins mooi zijn, voor zover dat kan.

De meeste mensen houden van een strak, maar subtiel ontwerp. Als je de fietsendrager opmerkt, dan moet hij mooi zijn, maar eigenlijk wil iedereen dat de fietsendrager niet wordt opgemerkt. Vandaar dus strak en subtiel.

Het design van een drager heeft ook veel te doen met de afwerkingsgraad ervan. Zoals je in de conclusie van onze fietsendrager test hierboven al kon lezen, zijn sommige dragers netjes afgewerkt en andere zelfs totaal niet.

e-bike-fietsendrager-opvouwbaar

Een behuizing om het stalen frame heen is natuurlijk niet noodzakelijk, maar het ziet er wel veel luxueuzer uit.

Hetzelfde geldt voor de materialen die gebruikt worden bij de afwerking. Sommige modellen, zoals Thule kiezen voor een zwarte behuizing van kunststof, terwijl anderen eerder kiezen voor een afwerking met stukken aluminium.

Ik geef toe dat een fietsendrager nooit een schoonheidswedstrijd zal kunnen winnen, maar enige vorm van afwerking is toch wel op zijn plaats.

Daarenboven beschermen de afwerkingsmaterialen meestal ook het frame. Volgens mij zijn dat genoeg redenen om toch net iets meer te betalen voor een fietsendrager met een net design.

Gebruiksvriendelijkheid

Herken je de volgende situatie, waarbij je klaar staat om te vertrekken op weekend, maar je juist nog de fietsen op de drager moet plaatsen?

Wanneer je dacht dat je bijna weg was, sta je gegarandeerd nog een half uurtje te sukkelen aan de fietsen.

Met een gebruiksvriendelijke fietsendrager had je dat probleem waarschijnlijk niet gehad.

fietsendrager-twee-e-bikes

Daarom hebben we in onze test ook enorm veel belang gehecht aan de gebruiksvriendelijkheid van een fietsendrager.

In onze fietsendrager test, hebben we geprobeerd om verschillende soorten fietsen, op de diverse dragers te plaatsen en ze vervolgens er weer af te halen.

Hoewel we dus in een testconcept zaten, moet ik zeggen dat de situatie die ik hierboven heb beschreven, ook af en toe voor kwam.

Meestal waren het de goedkopere modellen, waarbij men niet al te veel aandacht had besteed aan de gebruiksvriendelijkheid voor de klant.

In de meeste gevallen zeg ik dat de prijs geen rol mag spelen voor het comfort, maar bij fietsendragers is dat dus overduidelijk wel het geval.

Zo merk je bijvoorbeeld ook dat goede fietsendragers over een voetpedaal beschikken, zodat je ze kunt kantelen. Op die manier kan je steeds aan de kofferbak, ook al staan er reeds fietsen op de drager.

Een ander kenmerk van gebruiksvriendelijkheid bij de fietsendrager test, was de compactheid van de verschillende producten. Het spreekt voor zich dat een grote en lompe fietsendrager minder handig is in gebruik dan een compact model.

Zoals je waarschijnlijk bij de beste fietsendragers wel hebt kunnen opmerken, beschikken deze allemaal over een opvouwsysteem.

Hoe compacter je de fietsendrager kunt opvouwen, des te makkelijker het is om hem te verplaatsen of te vervoeren.

Ook het gewicht van de drager zelf was een doorslaggevende factor in onze fietsendrager test.

TIP: Bekijk hier de TOP 10 op bol.com >>


Vervoersmogelijkheden

Aangezien we een algemene fietsendrager test wouden uitvoeren en niet specifiek voor een bepaald type fietsen, moesten we ook de vervoersmogelijkheden beoordelen.

Niet elke fietsendrager is geschikt voor het vervoeren van elk type fiets. Elektrische fietsen, zijn bijvoorbeeld een heel stuk zwaarder dan gewone fietsen.

Mountainbikes aan de andere kant, hebben dan weer veel dikkere banden en vaak ook een dikker frame. Bij racefietsen is het ook helemaal omgekeerd, want die hebben net een zeer dun frame en hele dunne banden.

In onze fietsendrager test hebben we dan ook rekening gehouden met het type fietsen dat kon worden vervoerd.

Een drager waarmee je enkel en alleen stadsfietsen kunt vervoeren, scoort uiteraard slechter dan een drager die zowel stadsfietsen als elektrische fietsen kan vervoeren.

Ook het aantal plaatsen op de dragers hebben we meegenomen in onze beoordeling. Zoals ik eerder al liet uitschijnen, hebben we vrij lang moeten zoeken naar de beste fietsendrager waarop je meer dan twee fietsen kunt vervoeren. Het probleem daarbij is vaak het maximale belastbare gewicht of de kwaliteit.

Weet dat er bijvoorbeeld wel fietsendragers op de markt zijn die 4 fietsen kunnen vervoeren, maar meestal moeten het dan racefietsen zijn. Deze zijn namelijk vederlicht en bovendien ook erg compact.

fietsendrager-4-fietsen

Kunnen vervoeren is één ding, maar willen vervoeren is nog iets anders. Voor onze fietsendrager test hebben we ook rekening gehouden met de steunarmen.

Bij de specificaties van sommige fietsendragers stond er bijvoorbeeld wel vermeld dat ze geschikt waren voor een mountainbike, terwijl de armen in realiteit niet stevig genoeg leken.

Het is niet omdat het volgens de specificaties zou mogen, dat je het zelf ook effectief vertrouwd om te doen. Om zo’n eerlijk mogelijke test te kunnen uitvoeren en een goed advies te kunnen geven, hebben we dat ook in rekening gebracht.

Montage en installatie

Sommige fietsendragers worden zo geleverd, dat ze onmiddellijk gemonteerd kunnen worden op de trekhaak of het dak. Andere fietsendragers dien je zelf nog te monteren.

Voor onze test heeft dit criterium wel een invloed gehad, maar het had geen doorslaggevende rol.

Daarmee hebben we geprobeerd om een voorgemonteerde fietsendrager dezelfde score toe te kennen als een fietsendrager die nog gemonteerd moest worden, maar waarbij dat heel vlot ging.

Fietsendragers waarbij het lastig was om ze in elkaar te zetten, hebben wel een aanmerkelijk lagere score ontvangen, aangezien je die niet graag wilt kopen.

Naast het in elkaar puzzelen, hebben we ook geprobeerd om een score toe te kennen voor het gemak waarmee je de drager aan de wagen kunt monteren.

Wat ons opviel, was dat dit bij de meeste fietsendragers, die op andere punten ook al goed hadden gescoord, vrij gelijklopend was.

Enkel bij fietsendragers die op andere factoren ook al ondermaats hadden gepresteerd, viel op dat ze lastig te bevestigen waren.

Prijs

Alles komt met een prijskaartje, dat is zeker. De enige vraag die je jezelf moet stellen bij het testen van een product, is of de prijs ook aanvaardbaar is.

Bovendien kan je je zelfs de vraag stellen, of je voor een bepaald toestel meer zou willen betalen dan wat het kost, want dat zou ook weer beteken dat je er erg tevreden over bent.

Het probleem met de prijs, bij het testen van fietsendragers, is dat iedereen daar een andere mening over heeft.

Hoeveel een bepaald product juist waard is, dat is voor iedereen verschillend.

Aangezien de prijs in dat opzicht eerder subjectief is, en wij net een zo objectief mogelijke test wouden uitvoeren, hebben we het anders opgelost.

Wij hebben geprobeerd om te kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding, in plaats van puur naar de prijs. Dat wil zeggen dat we de prijs hebben gedeeld, door de scores in verband met de kwaliteit.

Zo konden we uitmaken wat de beste fietsendrager op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding was. Wanneer je die fietsendrager koopt, kan je er vrij zeker van zijn dat je tevreden zult zijn over de kwaliteit ervan.

Bovendien verwachten we van die producten ook dat ze een lange levensduur zullen hebben.

En nog veel meer..

Naast de zojuist benoemde punten zijn er nog meer punten om in je achterhoofd te houden bij de aanschaf van een nieuwe fietsendrager. In de onderstaande video vertel ik je hier alles over.


Verschillende soorten fietsendragers

Misschien had je het al opgemerkt, maar hierboven heb ik het bijna uitsluitend gehad over fietsendragers die je achter de wagen moet bevestigen. Deze dragers worden ook wel trekhaak dragers genoemd.

fietsendrager-2-elektrische-fietsen-trekhaak

De reden waarom die over het algemeen als beste uit de test kwamen, was omdat die vooral worden gebruikt door gezinnen voor recreatieve doeleinden.

Het feit dat zoveel verschillende mensen goed af zijn met dat type fietsendrager, zorgt er namelijk automatisch voor dat dit type ook beter scoort.

Zoals de naam het zelf zegt, heb je voor dit type drager ook een trekhaak nodig. Je bevestigt de drager meestal vrij eenvoudig aan de trekhaak, tot alles stevig vastzit. In de praktijk wordt dit type drager het meeste gebruikt.

Een ander bekend type van fietsendragers, is de achterklep drager. Zoals de naam ook hier weer laat uitschijnen, dient de achterklep drager gemonteerd te worden aan de achterklep van de auto.

fiets-aan-achterklep

Wat ik persoonlijk een groot nadeel vind van deze dragers, is dat het maximale belastbare gewicht vrij laag ligt. Bovendien is er ook veel meer kans dat je schade toebrengt aan de lak van de wagen.

In vergelijking met trekhaak dragers, worden dit soort fietsendragers ook gewoon veel minder gebruikt in de praktijk. Zowel in de professionele wielerwereld, als voor recreatieve doeleinden, zijn er maar weinig mensen die dit type in huis halen.

Een laatste type dat ik hier wil bespreken, is de typische dak drager. Ik weet dat het een flauw raadsel is, maar je mag eens raden waar je deze drager moet bevestigen…

fiets-op-dak

Dit derde type wordt eigenlijk maar vrij weinig gebruikt door gewone gezinnen. Dak dragers worden voornamelijk ingezet in de professionele wielerwereld.

Een reden daarvoor zou kunnen zijn, dat gezinnen vaak ook nog een dakkoffer willen meenemen. Bovendien zijn dak dragers ook eerder bestemd om hele lichte fietsen te vervoeren.

Welke fietsendrager past op mijn auto?

Indien je een auto met trekhaak hebt is de keus het grootst. Je kunt de drager dan zowel op je achterbak, op het dak of op de trekhaak plaatsen.

Indien je een auto met trekhaak hebt raden we altijd aan om voor de laatst genoemde optie te kiezen. Dit is namelijk het veiligst en de drager is op deze plek het zwaarst belastbaar.

Mocht je een auto zonder trekhaak hebben, dan wordt het een ander verhaal. In dat geval blijven er 2 opties over; de achterklep drager of de fietsendrager op het dak.

Beste fietsendragers per categorie

Zoals je ondertussen weet zijn er fietsendragers in verschillende maten, soorten, prijsklassen en met verschillende functionaliteiten.

Je weet nu dat we onderscheid maken tussen trekhaak, dak- en achterklep fietsendragers. Maar daarnaast zijn er nog meer categorieën om uit te kiezen. Hieronder bespreken we de verschillende soorten.

Fietsendragers voor 1 fiets

fietsendrager-mtb-dak

Een enkele fiets wordt meestal op een achterklep- of dakdrager meegenomen. Maar er zijn ook enkele trekhaak dragers voor 1 fiets.

Sommige modellen zijn zelfs nog uit te breiden naar 2 fietsen. Het draaggewicht loopt op tot maximaal 30 kilo en uiteraard zijn deze modellen heerlijk compact vergeleken met dragers voor meer fietsen.




Fietsendragers voor 2 fietsen

fietsendrager-2-fietsen-trekhaak

Een fietsendrager voor 2 fietsen is veruit het populairst. Vrijwel altijd gaat het hierbij om trekhaak dragers.

Uiteraard kun je hier ook 1 fiets op vervoeren. Sommige dragers kun je tevens uitbreiden naar 3 fietsen.

De draaglast varieert van 45 tot maximaal 60 kilo. Indien je beschikt over een fietsendrager die tot 60 kilo belastbaar is kun je ook 2 e-bikes vervoeren.




Fietsendragers voor 3 fietsen

thule_velocompact_927_3_fietsen

Als je 3 fietsen op één fietsendrager wilt vervoeren is een trekhaak een must-have. De fietsendragers voor 3 fietsen zijn namelijk altijd voor op de trekhaak.

Helaas gaat de draaglast bij deze modellen ook tot 60 kilo. Drie elektrische fietsen vervoeren zit er dus niet in. Wel kun je 2 e-bikes en 1 ander soort fiets vervoeren.




Fietsendragers voor 4 fietsen

fietsendrager-4-fietsen

Dit is de ideale uitkomst voor een vakantie met het hele gezin, of een fietstocht met meerdere wielermaten. Het aanbod voor fietsendragers voor 4 fietsen is helaas niet erg groot.

Er is dan ook maar beperkte keus. Dit komt onder andere doordat de grote merken amper aanbod hebben. Toch zijn er gelukkig een aantal goede opties.




Inklapbare fietsendragers

fietsendrager-inklapbaar

Wil jij je fietsendrager ‘s winters opbergen in een hoekje, in de kast of misschien zelfs in de achterklep van je auto?

Dan is een opvouwbare variant meer dan welkom. Doordat je ‘m op kunt vouwen berg je ‘m overal op waar je maar wilt. Je kunt hem zelfs kwijt in de kleinste hoekjes.

Vaak krijg je er ook een opbergtas bij, waardoor het makkelijker is om de fietsendrager te vervoeren. Let er wel op dat iedere fietsendrager weer anders opgevouwen wordt. Dit verschilt per merk en model.




Fietsendragers voor e-bikes

fietsendrager-2-elektrische-fietsen

Doordat e-bikes behoorlijk zwaar zijn is niet iedere fietsendrager hier even geschikt voor. Een elektrische fiets weegt inclusief accu al gauw 30 kg.

Zorg er dus voor dat je een stevig belastbare fietsendrager koopt voor je e-bike(s). Eventueel kun je de accu eraf halen tijdens de autorit, zodat je gewicht bespaard.

Je zou denken dat dit veelal zware fietsendragers zijn, maar toch zijn er ook lichte fietsendragers voor e-bikes verkrijgbaar.




Fietsendragers voor mountainbikes

banden-bevestigen

Mountainbikes hebben vrij brede banden, waardoor er dus ook bredere wielgoten benodigd zijn om ze te vervoeren.

Gelukkig hoef je als mountainbiker niet lang te zoeken naar een geschikte fietsendrager. De meeste dragers zijn hier namelijk geschikt voor, waardoor er meer dan voldoende keus is.




Fietsendragers voor racefietsen

dunlop_fietsendrager_2_fietsen

Een racefiets kan zowel op het dak, aan de trekhaak als aan de achterklep meegenomen worden. Speciale fietsendragers voor racefietsen zijn er niet.

Let er goed op dat je jouw fiets niet steviger vastzet dan nodig is. Zeker bij een carbon frame kan dit nog wel eens schade veroorzaken aan je fiets.




Kantelbare fietsendragers

kantelbare-fietsendrager

Lange tijd liep men er tegenaan dat de kofferbak niet meer geopend kon worden zodra de fietsendrager op de trekhaak bevestigd zat.

Gelukkig bestaat daar tegenwoordig een handig kantelmechanisme voor. Een kantelbare fietsendrager is ideaal om altijd bij jouw bagage in de kofferbak te kunnen en mag dan ook niet ontbreken.




Voor auto’s zonder trekhaak

fietsendrager-zonder-trekhaak

Heb je geen trekhaak op de auto? Dan heb je eigenlijk 2 opties. De eerste optie is om een trekhaak voor je auto te kopen.

En de tweede optie is om te kiezen voor een fietsendrager voor op het dak of aan de achterklep te gaan. Via de knop hieronder ontdek je direct de beste modellen.




Fietsendrager met lift

fietsendrager-met-lift

Fietsendragers met lift zijn ideaal als je zwaardere fietsen mee wilt nemen. Deze til je namelijk niet altijd even gemakkelijk op de fietsendrager. Zeker niet als je een blessure hebt of al op leeftijd bent.

Gelukkig bestaan er fietsendragers met elektrische lift die het allemaal een stuk makkelijk voor je maken.




Fietsendrager met oprijgoot

pro_user_diamant_met_oprijgoot

Naast een elektrisch liftsysteem kun je ook voor een oprijgoot kiezen. Aangezien er maar weinig fietsendragers met lift zijn, is dit vaak de betere keus.

Voor vrijwel iedere fietsendrager kun je een oprijgoot gebruiken. Deze plaats je tegen de drager, waarna je jouw fiets er gemakkelijk en snel op- en afrijdt. Soms is de oprijgoot inbegrepen, maar meestal dien je deze los aan te schaffen.




Fietsendrager voor op camper of caravan

fietsendrager-lift-caravan

Ga je er regelmatig op uit met je caravan? Vrijwel altijd wordt de fietsendrager op de dissel vervoert.

Wanneer je er met een camper of buscamper op uitgaat vervoer je de fietsen meestal met een fietsendrager die aan de achterkant van de bus bevestigd zit.

Weet dat niet zomaar iedere fietsendrager hier geschikt voor is. Je dient dus specifiek op zoek te gaan naar een geschikt model.




Fietsendrager merken

Fietsendragers zijn er van verschillende merken. Hoewel er een aantal met kop en schouders boven de rest uitsteken qua aanbod, populariteit en kwaliteit, is er meer dan genoeg keus:

ANWB fietsdrager test 2023

ANWB staat er ook om bekend om regelmatig een fietsendrager test uit te voeren. Voor zover ik heb kunnen zien, wordt bijvoorbeeld de Pro-User Diamant ook opgenomen in hun lijst van fietsdragers voor elektrische fietsen.

Hun onderzoek valt moeilijk te vergelijken met onze test, aangezien ze de producten op diverse andere factoren hebben beoordeeld dan wij.

Daarenboven hebben zij de testen ook opgesplitst voor verschillende soorten fietsen, terwijl wij in onze fietsendrager test op zoek zijn gegaan naar een algemene beste fietsendrager.

Ook dateert de fietsendrager test van ANWB al van vorig jaar, terwijl onze test pas recent werd uitgevoerd. Bovendien houden we onze test constant up to date. Bekijk hier de ANWB test.

Beste fietsendrager winkels

Er zijn behoorlijk wat winkels die fietsendragers verkopen. Meestal zijn dit fiets- of autowinkels. Maar ook bij andere grote webshops kun je vaak terecht voor het beste assortiment fietsendragers.

Bij de onderstaande shops bestel je veilig en snel jouw favoriete model:




Veelgestelde vragen

Zijn er alternatieven voor fietsendragers?

De veiligste manier om je fiets(en) met de auto te vervoeren is met een fietsendrager. Een mogelijk veilig alternatief hiervoor is om je fiets(en) in de auto te vervoeren. Dit kost echter veel ruimte en past niet altijd. Zeker als er meerdere passagiers in de auto zitten is een fietsendrager daarom de beste keus.

Verkoopt Coolblue fietsendragers?

Coolblue was jarenlang een van de marktleiders op het gebied van fietsendragers, maar verkoopt momenteel geen fietsendragers meer. Wat hier precies de reden van is, is bij ons onbekend.

Wat zijn de regels omtrent fietsendragers in Nederland?

Als je fietsen op een fietsendrager gaat vervoeren moet je rekening houden met de nodige regels. Hieronder vind je de regels voor in Nederland. Weet dat andere landen hun eigen regelgevingen hebben. Check dit dus altijd voordat je op vakantie naar het buitenland gaat.

  1. De fietsendrager mag geen scherpe uitstekende delen hebben.
  2. Aan beide kanten van de fietsendrager mogen de fietsen maximaal 20 cm uitsteken.
  3. Een verlichtingsbalk is verplicht indien de achterlichten van je auto (gedeeltelijk) bedekt zijn door de fietsen of de fietsendrager.
  4. Op de verlichtingsbalk dient een wit nummerbord met het kenteken van jouw auto te zitten.
  5. Het gewicht van de fietsendrager inclusief de fietsen mogen samen niet zwaarder zijn dan de maximaal toegestane kogeldruk van jouw trekhaak.



Beste fietsendragers video review

In de video hieronder lichten we de beste fietsendragers uit onze test nog eens uitgebreid toe.


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

2 reacties

Lex · april 4, 2022 op 1:15 pm

Ik heb ooit een filmpje gezien dat vertelde dat er verschillen in kantelmechanismen zijn.
De ene drager kantelt zonder remming omlaag en is met behoorlijk wat kracht weer terug omhoog te kantelen.
Er blijken ook dragers te zijn die langzaam en beheerst naar beneden kantelen en met weinig kracht weer terug omhoog te kantelen zijn.
Ik lees daar echter in geen enkele test/review iets over. Bovenstaande gaat niet over een zg lift.

Bestaat zo’n “beheerst” kantelmechanisme wel en heeft u dit onderzocht en kunt u hier iets over zeggen?

    Simon · april 5, 2022 op 11:35 am

    Hey Lex, de kanteling zonder remming komt tegenwoordig eigenlijk niet meer voor. Dit is vrijwel alleen zo op de oudere modellen. De nieuwere fietsendragers (en sowieso alle Thule en Pro-User fietsendragers) kantelen beheerst. Wel zo fijn als je fietsen erop staan.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *