Beste fietstrainer voor thuis kopen? Vergelijk de top 5 (2024)

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 7, 2024

Wil jij de beste fietstrainer kopen voor thuis? Dat kan best een opgave zijn. Er zijn namelijk veel fietstrainers op de markt, met veel verschillen in prijs en kwaliteit.

Om je te helpen hebben wij ze allemaal getest. In deze test en review behandelen we o.a. de beste smart trainer, beste Zwift fietstrainer en beste wheel-on trainer.

Lees dus snel verder en ontdek welke het beste past bij jou!

De beste fietstrainers uit de test

  1. Beste Smart trainer: Wahoo KICKR Snap
  2. Beste Zwift fietstrainer: Tacx Flux S Smart 
  3. Interactieve fietstrainer met simulatie: Wahoo KICKR Core
  4. Beste wheel-on trainer: Tacx Boost
  5. Stille fietstrainer voor thuis: Tacx NEO 2 Smart

Top 5 beste fietstrainer van 2023 vergelijken

Hieronder bespreken we uitvoerig de 5 beste fietstrainers uit onze test. Lees de onderstaande reviews en bepaal vervolgens welke aansluit op jouw wensen, eisen en budget.

1. Beste Smart trainer: Wahoo KICKR Snap

wahoo_kickr_snap

Zoek je een slimme fietstrainer voor een aantrekkelijke prijs, dan raden wij de Wahoo KICKR Snap aan. Deze fietstrainer is een smart trainer, biedt interactief plezier en is ook nog eens sterk. En dat voor een schappelijk bedrag van zo’n 450 euro.

De KICKR Snap is een zogenaamde wheel-on fietstrainer. Je zet je achterwiel op een remrol en fietsen maar. Eventueel kun je je achterband vervangen door een trainerband om slijtage te voorkomen.

Deze goede fietstrainer maakt razendsnel verbindingen met Bluetooth Smart 4.0, ANT+ en ANT+ FE-C. Je kan ‘m dus koppelen aan sensoren als een hartslagmeter en gebruiken met apps als Zwift.

De KICKR Snap heeft een maximale weerstand van 1500 Watt en kan een stijgingspercentage tot 15 procent simuleren.



2. Beste Zwift fietstrainer: Tacx Flux S Smart 

flux-2-t2980-smart-fietstrainer

Voor wat meer luxe schakelen we over naar een direct drive fietstrainer, namelijk de Tacx Flux S Smart T2900S. Hierbij plaats je je fiets zonder achterwiel met de achterbrug op de trainer.

Deze smart fietstrainer kost zo’n 550 euro en biedt wat ons betreft heel veel waarde voor die prijs.

De Tacx Flux S Smart is eenvoudig te koppelen aan Zwift. Je zet bijvoorbeeld je tablet met de app van Zwift aan, koppelt de tablet en trainer via Bluetooth aan elkaar en daarna ben je klaar om virtuele routes te fietsen en het online op te nemen tegen andere fietsers. 

Deze fietstrainer heeft een maximaal weerstandsvermogen van 1500 Watt. Daarmee kan de Flux Smart S hellingen tot een stijgingspercentage van 10 procent simuleren. Je kunt er dus een behoorlijke berg mee beklimmen!



3. Interactieve fietstrainer met simulatie: Wahoo KICKR Core

indoor_training_kickr_core

Wil je graag een fietstrainer waar je alles mee kan? Dan is de Wahoo KICKR Core een geweldige optie. Dit is ook een zogenaamde direct drive fietstrainer. Je hoeft alleen een cassette te monteren en je kunt daarna gelijk fietsen.

Direct drive fietstrainers staan bekend om hun kracht, nauwkeurige data en hun stilte. Daarnaast staat Wahoo bekend om hun gebruiksvriendelijkheid.

De KICKR Core is makkelijk te koppelen via Bluetooth Smart 4.0, ANT+ en ANT+ FE-C. Je kunt dus lekker fietsen met Zwift, Bkool, TrainerRoad of een andere app.

Deze goede fietstrainer kan een weerstand tot 1800 Watt genereren en daarmee bergen tot 16 procent simuleren. Je kunt er dus virtueel de Alpe d’Huez of Mont Ventoux mee op fietsen. De prijs voor al dit moois ligt rond de 700 euro.



4. Beste wheel-on trainer: Tacx Boost

tacx-fietstrainer-mat

Als je geen behoefte hebt aan interactiviteit en andere poespas, dan is de Tacx Boost een mooie fietstrainer voor je. Bij deze fietstrainer hoef je alleen je achterwiel uit je fiets te halen en daarna zet je de fiets op de trainer. Een kind kan de was doen!

De Tacx Boost heeft geen stroom nodig en bevat een magneetrem die weerstand kan leveren tot 1050 Watt. Voor de meeste fietsers is dat meer dan genoeg. Je kan kiezen tussen 10 weerstandsniveaus en past de weerstand zelf aan middels een hendel op het stuur.

De Tacx Boost inclusief snelheidssensor kost zo’n 250 euro. Dankzij de sensor kun je de fietstrainer via Bluetooth of ANT+ verbinden met verschillende apps, zoals Zwift en TrainerRoad. Zo kun je dus alsnog interactief plezier met deze fietssimulator beleven.



5. Stille fietstrainer voor thuis: Tacx NEO 2 Smart

tacx neo 2 smart

Wil je graag een stille fietstrainer? Dan kom je uit bij de Tacx NEO 2 Smart T2850. Deze fietstrainer is het paradepaardje van Tacx en ze hebben ‘m helemaal opnieuw ontworpen om geluidsoverlast tot een absoluut minimum te beperken.

Alle luchtverplaatsingen binnen de Tacx NEO 2 worden intern opgevangen en zo veel mogelijk gereduceerd. Je merkt gewoon dat deze fietstrainer een stuk stiller is dan de rest.

En hij is ook nog eens ontzettend sterk: de Tacx NEO 2 Smart heeft een maximaal weerstandsvermogen van 2200 Watt en kan een hellingsgraad van 25 procent nabootsen.

Deze fietstrainer is in de aanbieding en kost nog geen 1000 euro. Wat ons betreft is het iedere euro waard.

Je kan er de zwaarste beklimmingen van Europa virtueel mee op fietsen, zoals de Stelvio in Italië of over de Angliru in Spanje. En dat gewoon vanuit je huiskamer!



Aandachtspunten bij een indoor fietstrainer voor thuis

Het model van een fietstrainer

Er zijn verschillende aandachtspunten om op te letten bij het kopen van een nieuwe fietstrainer. Ten eerste is het belangrijk om te weten welk model je wilt kopen.

Hierbij maken we onderscheid tussen wheel-on fietstrainers en direct drive fietstrainers.

Bij een wheel-on fietstrainer blijft je achterwiel gewoon zitten. Je plaatst de fiets met de achtervork in de fietstrainer en dan komt je achterband op een remrol te staan.

Die biedt weerstand en zo kun je gaan fietsen. Tip: vervang je achterband door een trainerband om slijtage aan je gewone achterband te voorkomen.

Bij een direct drive fietstrainer haal je je achterwiel eruit. Je hangt je racefiets met de achterbrug op de fietstrainer en monteert ‘m op een cassette. Soms moet je die los aanschaffen. Je hebt in ieder geval geen trainerband nodig.

Bij een direct drive fietstrainer zit er geen speling tussen het achterwiel en de remrol. Al je krachten worden zo direct overgebracht op de fietstrainer.

Daarom is een direct drive fietstrainer efficiënter en leveren ze de meest betrouwbare data.

De interactiviteit van een fietstrainer

Sommige fietstrainers zijn smart en andere fietstrainers niet. Een slimme fietstrainer kan koppelingen maken via Bluetooth, ANT+ of Wifi.

Dit maakt het mogelijk om extra sensoren te gebruiken, zoals een snelheidsmeter en een hartslagmeter.

Dankzij de slimme technologie kun je ook apps als Strava, Zwift of Bkool gebruiken. Je koppelt je fietstrainer aan je tablet, smartphone of computer en kunt zo veel interactief plezier beleven door online tegen andere fietsers te racen.

De slimmere fietstrainers kunnen ook automatisch de weerstand aanpassen als je een virtuele route met hellingen fietst.

Als de weg stijgt, maakt de fietstrainer het zwaarder. Als de weg afvlakt, maakt de fietstrainer het makkelijker. Realistischer wordt het niet!

De maximale weerstand van een fietstrainer

De ene fietstrainer is sterker dan de andere. Sommige fietstrainers hebben een maximale weerstand rond de 1000 Watt, andere fietstrainers kunnen meer dan 200 Watt aan.

Voor beginnende fietsers is een lage maximale weerstand prima, maar gevorderde fietsers kunnen die extra kracht goed gebruiken.

Het maximale weerstandsvermogen heeft ook invloed op de maximale hellingsgraad die een fietstrainer kan simuleren. Hoe sterker de fietstrainer, hoe hoger het maximale stijgingspercentage.

Hierdoor kunnen sommige fietstrainers ‘slechts’ 10 procent simuleren en kun je op andere fietstrainers klimmen tot wel 20 procent.

Het geluid van een fietstrainer

Sommige fietstrainers maken best wat lawaai, andere fietstrainers zijn heel stil. Direct drive fietstrainers zijn meestal stiller dan wheel-on fietstrainers.

Daarnaast is een gesloten afwerking van het remblok stiller dan een open afwerking. En een elektromagneetrem is stiller dan een gewone magneetrem.

Je kunt het volume van de gemiddelde fietstrainer vergelijken met dat van een stofzuiger. Om het geluid te beperken, kun je ook een trainermat aanschaffen. Zo’n mat heeft een isolerende werking, wat het geluidsniveau vermindert.

De data van een fietstrainer

De ene fietstrainer levert nauwkeurigere data dan de andere fietstrainer.

Van wheel-on fietstrainer is bekend dat er een foutmarge van 10 procent kan zitten in de gegevens, terwijl bij direct drive fietstrainer de foutmarge meestal niet meer is dan 1 procent.

Het verschil is te verklaren door het verschil in het systeem van de fietstrainers. Bij een wheel-on fietstrainer is de overdracht van kracht iets minder nauwkeurig, omdat het via je achterband naar de remrol gaat.

Bij een direct drive fietstrainer heb je geen achterband en gaat alle kracht meteen in de machine.

Als je nauwkeurige data belangrijk vindt en honderd procent zeker wil weten welke inspanning je hebt geleverd, dan is het dus aan te raden om te kiezen voor een direct drive fietstrainer.

Dan bestaat er namelijk geen twijfel meer over je geleverde vermogens.

Let goed op de prijs

Het verschil in prijs loopt behoorlijk uiteen bij fietstrainers. Je kunt er eentje kopen voor zo’n 250 euro, maar je kan er ook meer dan 1000 euro aan uitgeven.

Het is maar net waar je behoefte aan hebt.

In de regel zijn wheel-on fietstrainers goedkoper. Een goedkope fietstrainer is vaak minder krachtig, kan geen of minder koppelingen maken, heeft geen of minder interactieve functies en maakt meer geluid.

Een direct drive fietstrainer is meestal wat duurder. Deze duurdere fietstrainers zijn namelijk:

  • een stuk sterker
  • kunnen allerlei koppelingen maken
  • hebben veel interactieve mogelijkheden
  • kunnen automatisch de weerstand aanpassen
  • leveren nauwkeurigere data
  • en zijn vaak veel stiller

Logisch dus, dat je dan wat meer betaald.

Als je van plan bent om niet meer dan één keer per week in de winter een ritje te maken op de fietstrainer, dan heb je waarschijnlijk genoeg plezier van een wheel-on fietstrainer.

Ben je wat fanatieker en maak je er meer gebruik van? Dan is het zeker de moeite waard om iets meer te investeren en te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige direct drive fietstrainer.

Waar koop je de beste fietstrainer?

Fietstrainers zijn te koop bij veel winkels. Zowel wielerwinkels als sportwinkels bieden ze aan. Wij raden aan om je aankoop te doen bij een van de onderstaande shops.

Deze winkels hebben goede koopgarantie, een uitgebreid aanbod en vaak mooie fietstrainer aanbiedingen:

Conclusie

Er valt veel te kiezen op de markt van de fietstrainers. Kies je voor een wheel-on fietstrainer, een smart wheel-on fietstrainer of voor een smart direct drive fietstrainer?

Het hangt allemaal af van jouw wensen.

  • Voor de beste smart trainer raden wij de Wahoo KICKR Snap aan. Deze wheel-on fietstrainer is slim, makkelijk in gebruik en voor een aantrekkelijk prijskaartje ook nog eens verrassend sterk. Kosten: zo’n 450 euro.
  • Voor de beste Zwift fietstrainer kunnen wij de Tacx Flux S Smart aanbevelen. Deze direct drive fietstrainer levert nauwkeurigere data en biedt veel interactief plezier. De prijs voor deze mooie machine: zo’n 550 euro.
  • Zoek je een interactieve fietstrainer met simulatie, dan komen we uit bij de Wahoo KICKR Core. Dit is ook een direct drive fietstrainer, maar dan met meer power. Hij kan hellingen tot 16 procent simuleren en heeft een prijskaartje rond de 700 euro.
  • Wil je liever een goedkope optie, dan is de Tacx Boost de beste wheel-on trainer. Bij deze fietstrainer pas je zelf de weerstand aan met behulp van een schakelaar op je stuur. Voor de Tacx Boost betaal je slechts 250 euro.
  • Voor een stille en superieure machine komen we uit bij de Tacx NEO 2 Smart. Deze direct drive fietstrainer kan klimmen tot wel 25 procent en daarmee zijn de interactieve mogelijkheden onbeperkt. Prijskaartje: ongeveer 1000 euro.

We hopen dat je op basis van informatie over het model, de interactiviteit, de maximale weerstand, het geluid, de data en de prijs van fietstrainers nu een goede keuze kunt maken voor een fietstrainer voor jou. Veel succes met het maken van je aankoop en veel fijne fietskilometers gewenst!


Meer indoor fiets apparaten:

Categorieën: Indoor fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *