Fietslabyrint: Informatie, Kosten & Voordelen

Laatst bijgewerkt door Kaz op augustus 16, 2023

Met Fietslabyrint haal je de buitenwereld op de fiets naar binnen. Met dit systeem maken mensen interactieve fietstochten door verschillende steden of natuurgebieden.

Maar wat is het systeem nu eigenlijk en hoe werkt het precies? In dit artikel beantwoorden we onder andere bovenstaande vragen.

We bespreken de belangrijkste informatie over Fietslabyrint en wat de kosten ervan zijn. Maar ook of het geschikt is voor jou kom je achter in dit artikel.

Wat is Fietslabyrint?

Fietslabyrint is een systeem waarmee je op een hometrainer binnen virtueel kunt fietsen. Dit systeem geeft je de mogelijkheid om interactieve en waarheidsgetrouwe fietstochten te maken. En dat allemaal binnen op een hometrainer of vanuit je stoel!

Het systeem bestaat uit meerdere onderdelen: een beeldscherm, een computergestuurde routemodule en een sensor.

Op het beeldscherm worden tijdens het trainen de interactieve fietsroutes getoond. Dit scherm sluit je aan op je hometrainer, stoelfiets of een ander soort bewegingstrainer.

Zeg nu zelf: fietsen in een virtuele omgeving maakt bewegen al een stuk leuker. Dit maakt het ook makkelijker om langer op de fiets te blijven zitten. Ook zorgt het er voor dat je weer sneller op de fiets wilt stappen.

Fietslabyrint biedt meer dan 600 fietsroutes door verschillende steden, dorpen en natuurgebieden in zowel binnen- als buitenland.

Je kiest als fietser tijdens het rijden van een fietsroute zelf welke richting je op gaat. Zo kun je de plek waar je op dat moment fiets op een rustige manier verkennen.

Met dit systeem ervaar je dankzij de mooie beelden een realistische fietservaring binnen. De routes zijn ook nog eens voorzien van omgevingsgeluiden, wat het extra leuk maakt.

Het unieke aan dit systeem is het interactieve aspect, waardoor mensen meer plezier beleven in bewegen.

Hoe werkt Fietslabyrint?

fietslabyrint

Eigenlijk is het heel simpel. Het Fietslabyrint beeldscherm wordt verbonden aan een bewegingstrainer. Eenmaal een route uitgekozen heb je het heft in eigen hand.

We zetten hieronder stap voor stap op een rijtje hoe het werkt.

 • Verbindt het beeldscherm aan je hometrainer of bewegingstrainer;
 • Met de twee knoppen die verbonden zijn met je trainer kun je een route uitkiezen;
 • Eenmaal een route uitgekozen, rijd je de fietstocht die op het beeldscherm getoond wordt zelf. Je hoeft hiervoor alleen maar zelf te trappen. Hoe sneller je trapt, hoe harder je fietst. En dat merk je niet alleen aan de snelheid, maar ook de omgevingsgeluiden veranderen naar mate je sneller gaat;
 • Kom je op een kruispunt? Dan maak je met dezelfde twee knoppen een keuze tussen het naar links of naar rechts afslaan;
 • Op het moment dat je stopt met trappen, wordt de fietsroute op het beeldscherm ook gestopt.

We kunnen je natuurlijk zo goed mogelijk uitleggen hoe het systeem werkt, maar dat kan makkelijker! Fietslabyrint heeft zelf namelijk een filmpje gemaakt waarin je kennis kunt maken met het product. Je kunt de Fietslabyrint YouTube video hieronder bekijken:

Voor wie is Fietslabyrint geschikt?

Eigenlijk is het systeem voor iedereen geschikt, echter is de doelgroep toch wel vrij duidelijk. Mensen die niet meer zelfstandig buiten kunnen fietsen, kunnen binnen met Fietslabyrint virtuele fietstochten maken.

Het systeem is dan ook perfect voor ouderen of bewoners van verzorgingstehuizen.

Fietslabyrint in de zorg

Fietslabyrint wordt voornamelijk gebruikt in de ouderenzorg. Het helpt senioren namelijk op een laagdrempelige manier meer te laten bewegen.

Senioren die niet meer goed kunnen lopen, kunnen er vanuit hun stoel of op de hometrainer voor ouderen gebruik van maken. Hierdoor krijgen weer meer zelfvertrouwen en plezier in bewegen.

Er kunnen tijdens het fietsen oefeningen gedaan worden die het cognitief geheugen stimuleren. Een voorbeeld hiervan is dat je een antwoord dient te geven op vragen, zoals het gebouw wat zojuist in beeld was. Dit maakt het bewegen nog leuker en uitdagender.

Voornamelijk het stukje herkenning van bepaalde gebieden in de fietsroutes is een belangrijke toevoeging voor ouderen.

Dit zorgt niet alleen voor afleiding, maar ook voor meer gespreksstof met andere bewoners. Dit maakt het een mooie manier om op een ontspannen manier te bewegen en de conditie te verbeteren.

Gehandicaptenzorg, revalidatiecentra en ziekenhuizen

Buiten de ouderenzorg zijn er ook andere doelgroepen die gebruik maken van Fietslabyrint. Denk hierbij aan ziekenhuizen, revalidatiecentra en in de gehandicaptenzorg.

Mensen die niet zelfstandig buiten kunnen fietsen ontdekken de buitenwereld via de virtuele fietstochten.

Perfect als je voor het herstel moet trainen op een hometrainer voor revalidatie bijvoorbeeld. Ook voor gehandicapten is dit een uitstekende manier om ‘op stap te gaan’.

Fietslabyrint kosten

Wie gebruik wil maken van Fietslabyrint mag aardig diep in de buidel tasten. Afhankelijk van jouw behoeften betaal je tussen de € 4.000 en € 10.000 voor het systeem. Deze prijzen zijn overigens inclusief btw.

Het bedrijf biedt ook verschillende soorten pakketten inclusief bewegingstrainers aan. Zo kun je naast het systeem meteen de beste hometrainers kopen. Deze pakketten beginnen vanaf € 6.200 inclusief btw.

Ook is het mogelijk om een offerte op maat te laten maken. Zo kun je een pakket op laten stellen die volledig aan jouw eisen en wensen voldoet. Ook het gratis uitproberen van het systeem is een service die Fietslabyrint aanbiedt.

Voor- en nadelen van Fietslabyrint

Dat Fietslabyrint een prachtig systeem is heb je kunnen lezen. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen ervan? En zitten er ook nadelen aan dit systeem?

Wij maken het overzichtelijk voor je. Hieronder vind je dan ook de grootste voor- en nadelen ervan.

👍 Voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk: met 1 druk op de knop wordt het systeem geladen en kun je beginnen met fietsen;
 • Er zijn enorm veel virtuele fietsroutes beschikbaar, waardoor je je nooit zult vervelen. Momenteel kun je kiezen uit meer dan 600 routes van Venetië tot Tokio;
 • Het complete pakket wordt op locatie voor je geïnstalleerd;
 • Tijdens het fietsen heb je zelf de invloed op de route en hoe je deze fietst. Je krijgt namelijk meerdere keuzemomenten op kruispunten. Als fietser mag je dan zelf kiezen of ‘ie naar links of rechts gaat. Dit maakt het een leuke en interactieve manier van bewegen;
 • Het is een stimulerende manier om meer te bewegen. Stop je met fietsen? Dan stopt de fietsroute op het beeldscherm ook. Dit is een goede stimulans om verder te willen gaan en om beweging te blijven;
 • Je krijgt garantie op alle onderdelen. Dus ook de hardware en software;
 • Heb je zelf een route gefilmd? Dan is het mogelijk om deze route te uploaden en te fietsen via Fietslabyrint;
 • Tijdens het fietsen ervaar je levensechte omgevingsgeluiden en de routes zijn waarheidsgetrouw. Hoe sneller je fiets, hoe sneller het beeld gaat;
 • Compatibel met alle soorten hometrainers. Van bewegingstrainers speciaal voor revalidatie tot hometrainers met app;
 • Het systeem is geschikt voor iedereen, maar voornamelijk voor ouderen en in de zorg;
 • Perfect voor mensen die niet meer zelfstandig buiten kunnen fietsen of moeilijker bewegen. Met het systeem kunnen zij alsnog aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging komen;
 • Voor ouderen een ideale manier om herkenning te krijgen. Hierdoor krijgen zij meer zelfvertrouwen, worden ze meer afgeleid en hebben ze meer gespreksstof;

👎 Nadelen:

 • Fietslabyrint is ontzettend duur. Afhankelijk van het pakket wat je afneemt, ben je tussen de € 4.000 en € 10.000 kwijt;
 • Voor sommige mensen kan het lastig zijn om te kijken naar bewegende beelden tijdens het bewegen;
 • Je zit aan een minimale afnameperiode van het abonnement vast. Je hebt de optie uit een 2- en 5-jarig abonnement;
 • Het systeem werkt pas nadat je op de knop gedrukt hebt. Dit kan voor ouderen bijvoorbeeld een struikelblok zijn, omdat ze dit kunnen vergeten;
 • Fietsroutes duren standaard een kwartier en worden dan gestopt. Dit vinden sommige mensen vervelend en is voor hen dus een nadeel.

Fietslabyrint: zijn er alternatieven?

De meeste mensen of zorginstellingen vinden de prijs van Fietslabyrint erg hoog. Hierdoor gaan zij op zoek naar eventuele alternatieven.

Als niet-virtueel alternatief kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een fietsroute op de tv. Hier kijk je tijdens het fietsen op de hometrainer dan naar. Je mist in dit geval wel de interactiviteit die Fietslabyrint heeft.

In plaats van een het bekijken van de fietsroute op tv kun je ook gebruik maken van een belevingsgerichte projector.

Hiervoor is de Qwiek.up een goede aanrader. Deze projector creëert beelden op je muur of plafond die worden ondersteund met geluiden of muziek.

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van goedkopere projectoren of beamers. Deze spelen beelden af op de muur in een verduisterde kamer. Een goede optie is de Nebula beamer, die live- of opgeslagen beelden afspeelt inclusief geluid.


Categorieën: Indoor fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *