Fatbike / elektrische Fatbike kopen? Dit zijn de beste van 2024

Laatst bijgewerkt door Simon op januari 1, 2024

Met een Fatbike rol je soepel over elk terrein. Maar dat doe je met een mountainbike of gewone fiets toch ook?

Ja, dat is waar, maar als je met een Fatbike helemaal offroad gaat, absorbeert hij alle schokken voor je.

Daar komt bij dat een elektrische Fatbike ook nog trapondersteuning geeft. In dit artikel ontdek je de beste (elektrische) fatbikes.

Daarna bespreken we wat een Fatbike precies is, en ontdek je de voor- en nadelen.

We behandelen de aandachtspunten en eindigen met een overzicht van de beste E-fat bikes.

Dit zijn de 5 beste elektrische fatbikes

Bekijk en vergelijk direct de huidige top 5 hieronder.

 1. Elektrische Fatbike Chopper Fiets Varaneo Cafe Racer

Elektrische Fatbike Chopper Fiets Varaneo Cafe Racer

Ben je op zoek naar een stoer uitziende Chopper fiets? Dan is dit model vast en zeker een mogelijke optie. De combinatie van het krachtige zwart met het zachte bruin, maakt het design van deze Fatbike om van te dromen.

Dankzij de grote batterij, kan je met deze fiets zo’n 60 kilometer rijden, als we de verkooppagina mogen geloven althans.

Trapondersteuning krijg je tot zo’n 25 kilometer per uur. Voor de meesten is dit zeker snel genoeg! Bovendien kan je ook makkelijk schakelen, dankzij de 7 versnellingen.

Zeker de moeite om een keer te bestuderen!
2. Grünberg E-times Tour

Grünberg E-times Tour

Is die hele Chopper Retro look niet helemaal wat je zocht? Geen nood, misschien past deze Grünberg E-times Tour beter bij jou.

Wat het model betreft, ziet deze fatbike er helemaal anders uit. Het zadel is bijvoorbeeld langer en platter.

Deze fiets is gebouwd om de bestuurder een hoge mate van comfort te laten ervaren. Bovendien is hij heel makkelijk in gebruik.

Het toestel kan niet enkel goed rijden op verharde wegen, maar is verder ook geschikt voor wat minder mooi aangelegde paden.

Ook deze fatbike biedt ondersteuning tot maar liefst 25 kilometer per uur en hij beschikt over 7 versnellingen.
3. Elektrische Fatbike lage instap Bad Bike

Elektrische Fatbike lage instap Bad Bike

Ben je al iets ouder en raak je niet meer zo makkelijk op die fiets? Of hou je nu eenmaal van wat meer gebruiksgemak? Dan kan deze Elektrische Bad Bike met een lage instap de ideale keuze zijn voor jou.

Wat het uiterlijk betreft, vind ik deze fatbike het meest te vergelijken met een gewone fiets. Er lijkt niet zo heel veel aandacht besteed aan extra details, maar hij ziet er gewoon wel goed uit.

Bovendien kan je bij dit toestel kiezen uit twee capaciteiten van de motor. Let er alleen wel op dat dit andere regelgeving met zich mee kan brengen.
4. Elektrische Fatbike Vouwfiets Bad Bike BAD

fatbike-elektrisch-opvouwbaar

Moet jij vaak het OV nemen om je te verplaatsen? Dan weet je waarschijnlijk dat het niet fijn is om je (elektrische) fiets mee te vervoeren. Gelukkig is dat met deze elektrische Bad Bike anders.

Doordat de fiets opvouwbaar is, neem je hem lekker makkelijk mee. Aangezien hij 25 kilogram weegt, is dat zeker te doen.

Bovendien heeft deze fiets in ideale omstandigheden een actieradius van om en bij de 80 kilometer, valt in de specificaties te lezen.
5. Elektrische Fat Tire e-bike Matrix

elektrische_fat_tire_e-bike_matrix

Wie op zoek is naar een fatbike die hogere snelheden aankan, moet even kijken naar deze Fat Tire e-bike Matrix. Het toestel heeft een snelheidslimietfunctie. Daardoor kan je tot maximaal 20 of 40 kilometer per uur halen.

Voor meer details over hoe dit precies werkt, raad ik je zeker aan om even de aankooppagina door te nemen. Er kunnen namelijk speciale wettelijke vereisten bij komen kijken.

Van alle besproken fatbikes vind ik deze er zelf het minst elegant uitzien. Dit komt doordat de batterij bovenaan in het frame zit verwerkt. Kijk zelf maar even wat jij ervan denkt!
Wat is een Fatbike?

fietsen op een fatbike

Wil je het eenvoudig zeggen, dan is een Fatbike eigenlijk een mountainbike met super dikke banden. Die banden zijn soms wel twee keer zo dik als die van een mountainbike.

Met dikte bedoelen we dan de breedte van de band. Die kan bij een Fatbike wel 5 inch zijn. In centimeters kom je dan op ruim 12,5 centimeter uit. Vergelijk je dit met de bandenmaat waarop een mountainbike staat, dan is 2,4 inch daar wel het maximum.

Je kunt je voorstellen dat dit heel lekker rijdt. Oneffenheden op je pad voel je door de dikke banden nauwelijks. Het is een beetje zoals met een full suspension mountainbike, je bent door de dikke banden voor en achter geveerd.

Dit voordeel neemt nog toe doordat je met een Fatbike heel goed op lage bandenspanning kunt rijden. Dit doe je bijvoorbeeld als je diep de bossen in gaat. Ook op het strand komt de Fatbike erg goed uit de verf.

De brede, dikke wielen werden begin 20e eeuw al ontworpen om mee te rijden in de sneeuw en over zand. Hoewel de Fatbike dus al een flinke historie heeft, neemt zijn populariteit vooral de laatste jaren snel toe.

Ze zijn geschikt voor dames en heren en worden steeds vaker op vakantielocaties verhuurd. Dat is dus een handige manier om zelf eens kennis te maken met zo’n ‘mountainbike met dikke banden’ voordat je besluit er één te kopen.

Heb je geluk dan staat er bij de verhuurder ook een elektrische Fatbike voor je klaar. Dan kun je gelijk ervaren wat de verschillen zijn tussen zo’n E-bike met dikke banden en een gewone elektrische fiets.

Waarom een (elektrische) fatbike kopen?

Met zijn grote ballonbanden ziet zo’n Fatbike er behoorlijk hip uit. Dus misschien overweeg jij zelf ook om er een te gaan kopen.

Laten we eens wat voordelen van de Fatbike bespreken. Dan weet je ook of zo’n mountainbike achtige fiets met dikke banden bij jou past.

Betere zithouding

Een Fatbike lijkt een gewone mountainbike met dikke banden, maar het verschil is groter dan je misschien denkt.

Op een mountainbike zit je nogal schuin voorover, terwijl je op de Fatbike iets meer rechtop zit. Daarmee is de zitstand iets relaxter.

Bij een mountainbike worden rug, schouders en nek vaak zwaar belast op ruw terrein. Bij de Fatbike is dit minder door de rechtere zit.

Absorptie van schokken

Op ruw terrein biedt de Fatbike nog meer voordelen. Op de brede banden kun je met lage spanning rijden. Alle oneffenheden die je tegenkomt worden dan door de zachte wielen gedempt.

Dit zorgt ervoor dat je veel stabieler op je fiets blijft zitten dan op een mountainbike in hetzelfde gebied. Je hoeft dus zelf ook veel minder schokken te incasseren.

Goede wegligging

fatbike wielen

Brede banden zorgen niet alleen voor comfort, ze hebben ook een veel betere grip op de weg. Is de route die je neemt glibberig of hobbelig, dan zal je met de Fatbike of E fat bike niet snel wegglijden.

Zeker als je de banden niet al te hard oppompt, neemt de breedte van het loopvlak verder toe. Dit komt jouw veiligheid ten goede.

Kleven er ook nadelen aan een Fatbike?

Maar zoals altijd heeft een bijzonder concept ook wel een paar nadelen.

Pijn in je heupen en in je knieën

Als de Fatbike jouw interesse heeft gewekt kan dat heel goed uitwerken. Hetzelfde geldt voor de elektrische Fatbike. Toch zouden wij je willen adviseren de Fatbike eerst eens goed uit te proberen.

Aangezien deze ‘mountainbike’ dikke banden heeft, is in de breedte het frame afwijkend. Die banden moeten immers tussen de voorvork en achtervork passen. De vorm daarvan is dus ook verbreed.

Nu is dat verder niet zo’n probleem, maar je merkt hiervan ook het gevolg bij de pedalen. De ketting waarmee je het achterwiel aandrijft moet immers zoveel mogelijk recht naar voren toe lopen.

Bij een Fatbike zijn daarom de trapas en de crank van de pedalen een stuk breder dan bij een gewone mountainbike. Het gevolg is dat sommige mensen pijn in de heupen en knieën kunnen krijgen als ze op een Fatbike gaan rijden.

Na wat training kan dit grotendeels verdwijnen. Je spieren raken dan op de juiste manier getraind. Toch is het voor het gevoel belangrijk dat je het eerst zelf eens ervaart.

Oefenen kun je ontspannen in het weekend doen. Zoals gezegd kun je van verschillende merken Fatbikes huren in de vakantiegebieden. Dat biedt jou de mogelijkheid om eens een flinke tocht op zo’n gewone of elektrische Fatbike te maken.

Onderhoud niet overal voorhanden

De Fatbike wordt nog lang niet door alle dealers van fietsen ondersteund. Het is maar een klein segment van de markt en niet elke verkoper van heren en dames fietsen is hier al bovenop gesprongen.

Je ziet het ook aan de manier waarop de Fatbike vouwfiets wordt verkocht. Die kun je eigenlijk alleen maar online bestellen. Dat is handig bij levering maar het is wel de vraag of je onderhoud kunt krijgen bij de fietsenmaker op de hoek.

Minder reserveonderdelen

Dit betekent ook dat de keuze voor onderdelen beperkt is. Een kleiner marktaandeel betekent ook minder beschikbare banden.

Daarnaast zorgt de brede vooraandrijving bij de pedalen ervoor dat meer dan één tandwiel al gauw onhandig is. Het aantal versnellingen zal daarom op het achterwiel moeten blijken. In het gunstigste geval ben je tot 11 of 12 versnellingen beperkt.

Fatbike vs mountainbike: wat zijn de verschillen?

We lieten het woord ‘mountainbike’ al een paar keer vallen. De Fatbike lijkt in de eerste plaats op een mountainbike met dikke banden, maar er zijn meer verschillen. We schrijven ze hier nog even voor je op.

Voordeel voor beginnende mountainbiker

Rijd je op een mountainbike in het bos, dan kunnen oneffenheden je soms behoorlijk uit balans brengen. Bij een Fatbike gebeurt dit veel minder.

De brede banden die niet al te hard zijn opgepompt absorberen de vormen van takken en wortels die boven de grond uitsteken. Je voelt ze bijna niet.

Voor beginnende mountainbikers is een Fatbike dus een fijn alternatief. Wel is het zo dat je minder snel leert om je de juiste stuurtechnieken eigen te maken.

Logger en zwaarder

De velgen van een Fatbike meten vaak niet meer dan 26 inch. Door de grote banden die er omheen zijn gelegd wordt de doorsnede ongeveer 29 inch. Net zo groot dus als bij een gewone mountainbike.

Maar grote en dikke banden maken ook log. Het bochtenwerk gaat niet zo soepel en versnellen kost veel energie. Dit betekent dus ook dat de elektrische Fatbike meer stroom nodig heeft dan een elektrische mountainbike op smallere wielen.

Bovendien is een Fatbike vaak 1,5 tot 2 keer zo zwaar als een MTB.

Duurder, maar opvallend

Bredere wielen, bredere remnaven en een bijzonder frame, maken de Fatbike ook wat duurder dan de mountainbike. Dit komt ook door het kleinere marktaandeel dat de Fatbike heeft.

Daar staat tegenover dat je rijdt op een heel markante fiets. Iedereen zal zien dat jouw Fatbike of E fat bike enorme ballonbanden heeft.

Een uitgebreide vergelijking tussen de MTB en Fatbike vind je in het artikel: Fatbike vs MTB.

Fatbike kopen: waar moet je op letten?

Hoewel de Fatbike dus nog niet massaal aanwezig is, gaan de ontwikkelingen snel. Tot nu toe hebben we hem vooral met de mountainbike vergeleken, maar er zijn ook modellen die meer van de off road motorfiets zijn afgeleid.

Die laatste soort ontwikkelt zich in snel tempo tot een aantrekkelijke elektrische stadsfiets. Hij is stabiel door de brede banden en kan goed tegen een stootje. Bovendien is opstappen en afstappen erg eenvoudig.

Welke punten hebben je aandacht nodig als je een Fatbike gaat aanschaffen?

De juiste zithouding

Kijk hoe je op de Fatbike of elektrische Fatbike zit. Dit hangt af van je doel. Kies je het model voor in de stad, dan is een lage rechte zit het prettigst. Je stapt er dan heel makkelijk op en af.

Wel zit je vrij laag ten opzichte van de pedalen. Daardoor wordt trappen een stuk vermoeiender.

Kies je een Fatbike om mee off road te gaan, let dan op je zithouding ten opzichte van het stuur en de breedte van de pedalen. Het is het beste als je lekker hoog zit.

De remmen

De remmen zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Zeker bij een elektrische Fatbike. Zoek dus een model uit waar voor en achter schijfremmen zijn gemonteerd.

Het liefst hydraulisch, zodat je de remkracht optimaal kunt doseren.

Ondersteuning en actieradius

Let er ook op hoeveel ondersteuningsniveaus de elektrische Fatbike heeft. Soms zijn dit er 3, maar fijner is het natuurlijk als er 5 standen tot je beschikking staan.

Ook is het fijn als de E fat bike over veel versnellingen beschikt. Tot slot een laatste belangrijk punt: check vooraf hoe groot de actieradius is.

Dit zijn de beste fatbike merken

Dan komt nu het moment om eens een paar merken te noemen. Kijk je naar de nieuwste Fatbikes voor stedelijk gebruik, dan kom je vooral uit bij modellen die niet zouden misstaan bij off road motorcross.

Off road model

vintage_cruiser_elektrische-fatbike

En hoe zit het met de Fatbike om mee off road te gaan? Een mooie keuze is die voor de Franse Gorille. Blijf je liever wat dichter bij huis, kies dan gewoon een Nederlands merk uit.

De Vintage Cruiser ziet er bijvoorbeeld heel cool uit. Je kunt er optioneel nog een (waterdichte) telefoonhouder en bekerhouder bij bestellen. De motor is van Bafang uit China. De Fatbike beschikt over 7 Shimano versnellingen.

Op de wielen zitten schijfremmen en de actieradius ligt tussen de 50 en 70 kilometer. De prijs varieert daarbij van 2.000 tot 2.600 euro.

De Gorille Athlete kost met 3.500 euro een stuk meer. Maar deze E fat bike ziet er wel veel meer uit als een mountainbike met dikke banden. Er is ook een dames model van 2.300 euro met het uiterlijk van een Beach cruiser.

De dames versie beschikt over 9 Shimano versnellingen en heeft schijfremmen achter en voor. Ook hier is de motor van het Chinese Bafang.

De actieradius kan oplopen tot 130 kilometer. Maar ook nu hangt het ervan af hoeveel je bereid bent daarvoor bij te betalen.

Vergelijken we de Gorille Athlete hiermee, dan lijken ze op elkaar. Wel zijn sommige materialen nog specialistischer van kwaliteit, zijn de banden breder en is de voorvork regelbaar.

Motorcross model

Denk hierbij aan de Buzzraw (van Coast Cycles) uit Singapore en Super73 uit Amerika. Het laatste heeft veel diverse uitvoeringen en de prijzen lopen uiteen van 1.600 tot 4.200 euro.

Bij de Buzzraw lopen de prijzen van 1.800 tot 4.000 euro. De modellen van beide merken lijken op elkaar en kwade tongen beweren dat ze ook echt van elkaar zijn afgekeken.

De belangrijkste verschillen tussen de twee stadse e fat bikes zijn: De Super73 biedt 3 ondersteuningsstanden, waar je bij Buzzraw uit 5 standen kunt kiezen.

De actieradius bij Super73 ligt hoger, terwijl de Fatbikes van dit merk ook standaard over voor- en achterlicht beschikken.

Dus: wat is het beste merk voor elektrische Fatbikes?

Wanneer we de Fatbike vooral willen zien als een sportieve mountainbike, een mountainbike dus met dikke banden, dan past de Vintage Cruiser goed bij dit beeld.

De vorm van deze Fatbike voldoet helemaal aan een E-fat bike waarmee je graag off road gaat. Het loont dus zeker de moeite om te overwegen deze fatbike aan te schaffen.

Het blijft lastig om te zeggen wat daadwerkelijk het beste merk is. Ook omdat het aanbod steeds groter wordt. Enkele andere voorbeelden van erkende merken zijn bijvoorbeeld: Don Souris, Grünberg, Bad Bike en Cube.

Er zijn overigens ook heel wat Chinese merken populair in Nederland. Maar weet dat de kwaliteit van deze merken vaak ondermaats is. Evenals de garantie die je krijgt na je aankoop.

Waar een fatbike kopen?

Zoals gezegd wordt het aanbod fatbikes steeds groter. En daarmee ook het aantal winkels dat fatbikes verkoopt.

De meeste grote fietsenwinkels bieden deze fietsen met dikke banden ondertussen aan. En de verwachting is dat dit er steeds meer worden.

Ben je op zoek naar een elektrische fatbike voor 2 personen? Ook deze optie komt steeds vaker voor.

Vergelijk het aanbod en de beste huidige deals bij deze winkels:
Veelgestelde vragen

Hoe hard gaat een fatbike?

Normaliter is een elektrische fatbike begrensd op 25 km/u. In de praktijk gaan de meeste fatbikes echter 30 km/u of harder. Zeker de varianten met gashendel behalen soms hoge topsnelheden.

Wat is de beste elektrische fatbike?

De beste fatbike heeft een goede wegligging, een grote actieradius en natuurlijk een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Wij deden het speurwerk al voor jou en zochten uit welke fatbikes aan deze eigenschappen voldoen. Bekijk hier direct de beste.

Wat is het nut van een fatbike?

Een fatbike is mede dankzij zijn brede banden enorm veilig. Een stuurfoutje levert niet direct een gevaarlijke situatie op. Ook is de fatbike opgewassen tegen oneffenheden in het wegdek. Daarnaast kan deze fiets tegen een stootje en is hij gemakkelijk te besturen.


💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Elektrische fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *