E-chopper kopen? De beste elektrische choppers

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 24, 2023

Op zoek naar een duurzaam alternatief voor een Harley Davidson? Dan is de e-chopper een geweldige optie! Deze stoere voertuigen worden steeds populairder in Nederland.

De brede banden en hoge sturen doen meteen denken aan een traditionele chopper. Een groot voordeel is dat de e-chopper op elektriciteit werkt. Geen hoge benzinekosten dus!

Overweeg je om een elektrische chopper aan te schaffen? Bekijk dan ons toplijstje voor de beste modellen. Ook geven we je in dit artikel praktische informatie over de e-chopper.

De beste e-choppers om te kopen

1. Beste elektrische chopper met grote actieradius – Echopper V8

Echopper-V8-kopen

De Echopper V8 is een elektrische chopper met een actieradius van wel 80 km. Hiermee kun je dus een flinke afstand afleggen voordat hij weer opgeladen moet worden.

Met de draagbare accu kun je dat overal doen! Dit model heeft een maximale snelheid van 25 km per uur.

Dit model heeft zowel voorin als achterin vering. Je hebt dus minimale last van trillingen tijdens het rijden. Ook is de e-chopper makkelijk te manoeuvreren door kleine steegjes of smalle paden.

Het frame is waterspatdicht. Hierdoor kan er geen technische schade ontstaan tijdens een regenbui. De Echopper V8 is geschikt voor één persoon.

👍 Voordelen:

 • Actieradius van 80 km
 • Dubbele vering
 • Draagbare accu
2. Beste e-chopper voor 2 personen – Ecruiser X1

Ecruiser-X1-elektrische-chopper

De Ecruiser X1 heeft 2 zitjes. Perfect als je een meerijder hebt dus! Zelfs met 2 personen rijdt dit model zeer comfortabel. De dikke banden zorgen voor een prettige demping.

Hierdoor kun je over bospaadjes, grind of zelfs op het strand rijden. Dit alles met een maximumsnelheid van 25 km per uur.

Bij de aankoop van de Ecruiser X1 kun je kiezen voor verschillende accu-opties. Bij de standaard keuze (20Ah) heb je een actieradius van 60 km.

Een extra draagbare accu kan hier flink wat kilometers aan toevoegen. Met 2 draagbare accu’s en een vaste accu kun je een actieradius van maar liefst 160 km bereiken.

👍 Voordelen:

 • Geschikt voor 2 personen
 • Zeer comfortabel op elk soort oppervlak
 • Keuze uit meerder accupakketten
3. Beste elektrische Harley scooter – Elephant Elektrische Chopper

Elephant-Elektrische-Chopper-kopen

Ben je op zoek naar het typische Harley Davidson model? Dan is de elektrische chopper van Elephant iets voor jou.

Net als bij een chopper zit je laag bij de grond met een hoog stuur. Het frame is van sterk staal gemaakt. De zachte zitting zorgt voor een comfortabele rijervaring.

De Elephant heeft een actieradius van 50 km. De gehele e-chopper is in 5 uur op te laden. Met een maximumsnelheid van 25 km per uur ben je snel op je bestemming.

Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om lekker te cruisen. Dit model is namelijk zeer geschikt voor een rit binnen en buiten de bebouwde kom.

👍 Voordelen:

 • Stoer ontwerp
 • Snel opgeladen
 • Gepast voor elk soort weg
4. Beste elektrische scooter chopper – Ecruiser Cafecruiser

Ecruiser-Cafecruiser-elektrische-scooter-chopper

De Cafecruiser is een geweldig compromis tussen een elektrische scooter en een e-chopper. Je zit iets rechter op, zoals bij een scooter. Ook is het zadel hoger.

Toch heb je nog steeds het stoere ontwerp van een chopper. De rugsteun zorgt voor extra ergonomische steun. Hierdoor zit je zeer comfortabel op je e-chopper.

De Cafecruiser heeft een actieradius van 60 km. Het heeft een maximale snelheid van 25 km per uur. Op volle snelheid kun je dus langer dan 2 uur rijden zonder op te hoeven laden. Met de draagbare accu kun je bovendien overal je e-chopper opladen.

👍 Voordelen:

 • Ergonomische rugleuning
 • Hoger zadel
 • Draagbare accu
5. Beste e-cruiser voor in de stad – Spyder Wheelz E-Chopper 2.3

Spyder-Wheelz-E-Chopper-2.3-kopen

De Spyder Wheelz e-chopper is multi-inzetbaar. Door het makkelijke manoeuvreren is deze ook in druk verkeer te gebruiken. Daardoor kun je hem gebruiken als transportmiddel door de stad.

Met de E-Chopper 2.3 kun je snel afremmen en scherpe bochten maken. Ook heeft het een uitgebreid anti-diefstal systeem. Je kunt hem dus zorgeloos even ergens parkeren.

Dit model is verkrijgbaar als 1- of 2-zitter. Het heeft een indrukwekkende actieradius van 70 km. De maximumsnelheid is 25 km per uur.

Ook is de e-chopper uitgerust met goede verlichting. Met een afstandsbediening kun je hem op slot doen of aanzetten.

👍 Voordelen:

 • Makkelijk te manoeuvreren
 • Anti-diefstal systeem met afstandsbediening
 • Verkrijgbaar als 1- of 2-zitter
Elektrische chopper kopen: waar let je op?

aandachtspunten-e-chopper

Actieradius

De actieradius is te vergelijken met hoeveel kilometers je op een volle tank kunt rijden. Bij een elektrische chopper gaat het hier om een volledig opgeladen accu.

De actieradius ligt hier meestal tussen de 50 km en 80 km. Dit is over het algemeen genoeg om een dag mee rond te komen. Als je lang onderweg bent, is het mogelijk dat je tussendoor moet opladen.

De actieradius die de producent aangeeft, kan afwijken. Dit ligt onder andere aan je snelheid, het gewicht en de weersomstandigheden. Neem de aangegeven actieradius dus altijd met een korreltje zout.

Heb je plannen om langere afstanden af te leggen? Dan is een draagbare accu een pre. Deze kun je overal gemakkelijk opladen.

Duur opladen

Elektrische choppers zijn redelijk zware voertuigen. Ze hebben daarom een sterke accu nodig om te kunnen functioneren. Zodra de accu van je elektrische chopper leeg is, zul je deze moeten opladen.

Een volle oplaadbeurt is idealiter binnen 7 uur gedaan. Op deze manier kun je hem ‘s nachts aan de elektriciteit leggen.

‘s Ochtends is je e-chopper weer klaar voor gebruik. Het wordt aangeraden om e-chopper te kopen die niet langer nodig heeft voor het opladen.

Een draagbare accu kan handig zijn. Deze kun je op werk of school makkelijk opladen. Wil je zeker weten dat je nooit met een lege accu te maken krijgt.

In dat geval is het aan te raden om een extra accu aan te schaffen. Deze kan je aankoppelen als je batterijen bijna leeg zijn.

Onderhoud en reparaties

onderhoud-chopper-elektrisch

Over het algemeen heb je bij een e-chopper lage onderhoudskosten. Ze zijn bijvoorbeeld makkelijker te onderhouden dan een traditionele motor. Toch zul je af en toe je chopper moeten laten controleren.

E-choppers zijn nog een redelijk nieuw fenomeen op de Nederlandse weg. Een reparatieservice weet daarom niet altijd precies waar op gelet moet worden.

Kijk bij het vergelijken van modellen dus naar de diensten van de producent. Bieden ze reparatiediensten aan? Staat in de handleiding goed vermeld welke onderdelen onderhoud nodig hebben?

Hoe lang is de garantie van je elektrische chopper? De producent kan ook in contact staan met bepaalde reparatiebedrijven. Hier ben je verzekerd van goede service voor je e-chopper.

Functies

Er zijn e-choppers die extra functies aanbieden. Deze hebben geen invloed op het rijden, en zijn dus niet essentieel. Toch kunnen ze erg handig zijn. Hier geven we je voorbeelden van deze extra functies:

 • Opbergruimte: Elektrische choppers hebben geen motor. Hierdoor is er vaak een open ruimte in het frame. Dit geeft je de mogelijkheid om een helm of tas tussen het frame te plaatsen.
 • Ergonomisch zadel: Bij een e-chopper moet je je armen relatief hoog houden. Om je rug hierbij te ondersteunen, is een ergonomisch zadel prettig. Hierdoor kun je naar achter leunen. Dit kan vermoeidheid of stijfheid voorkomen.
 • LED-display: Een LED-display op je e-chopper kan zeer handig zijn. Je kunt je snelheid en je batterij in de gaten houden. Bij sommige modellen kun je zelfs via Bluetooth contact met je telefoon maken.
 • USB-oplaadpunten: Je telefoon opladen tijdens het rijden? Met een USB-oplaadpunt is het mogelijk. Let er wel op dat dit de batterijduur van je accu vermindert.

Hoe hard gaat een e-chopper?

snelheid elektrische bike chopper

De meeste elektrische choppers hebben een maximumsnelheid van 25 km per uur. Dit heeft een reden. Met deze maximumsnelheid valt de e-chopper namelijk onder de bijzondere bromfietsen. Dit maakt het aantrekkelijk voor veel mensen.

Het hebben van een bepaald rijbewijs is namelijk niet nodig. Daarnaast is een helm ook nog eens geen verplichting voor het rijden van een e-chopper. Toch raden we je voor de veiligheid aan om een helm te overwegen.

Door de maximale snelheid van 25 km per uur mogen kinderen achterop de e-chopper zitten. Er is geen minimumleeftijd voor iemand die achterop de elektrische chopper zit.

Een e-chopper met kinderzitje is verplicht als het kind jonger is dan 8 jaar. Hierna is een kinderzitje niet meer nodig.

Wat kost een e-chopper?

De prijs van een e-chopper ligt tussen de € 2000 en € 3000. De prijs hangt af van enkele factoren. Dit zijn vooral de kracht van de accu en het gebruikte materiaal. Je betaalt ook meer voor een elektrische chopper met extra functies.

Waar je uiteraard op bespaart, is de benzine. Bij een e-cruiser betaal je ongeveer € 0,50 per 100 km aan elektriciteitskosten. Met dit in het achterhoofd is een e-chopper dus een voordelige aankoop. Ook draag je bij aan een schonere natuur!

Houd in gedachten dat je e-chopper verzekerd moet worden. Dit is wettelijk verplicht voor bijzondere bromfietsen.

Iets te prijzig? Je kunt altijd nog kiezen voor een niet-elektrische chopper fiets.

Mag je op een elektrische chopper zonder rijbewijs?

rijbewijs-echopper

Een elektrische chopper valt onder de categorie bijzondere bromfietsen. Dit houdt in feite in dat je geen rijbewijs nodig hebt. Volgens de wet moet je wel minstens 16 jaar oud zijn.

De overheid denkt erover na om de wet aan te passen. In de toekomst is het mogelijk dat je wel een rijbewijs nodig hebt voor een bijzondere bromfiets. Ook de leeftijd zou aangepast kunnen worden.

Let op! Dit geldt alleen als je elektrische chopper een maximumsnelheid van 25 km per uur heeft. Ligt je maximale snelheid hoger? Dan valt het onder de categorie bromfiets. Hier heb je een rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs) voor nodig.

Het hebben van een motor- of autorijbewijs is echter voldoende. Voorbeelden van bromfietsen zijn een speed pedelec, een elektrische fiets waarop je niet op hoeft te trappen, of zelfs een snelle elektrische fiets.

Waar mag ik (niet) rijden met een e-cruiser?

Is jouw model e-chopper door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) goedgekeurd? Dan mag deze op het fietspad gebruikt worden. De producent moet aan bepaalde eisen voldaan hebben om dit certificaat te krijgen.

Check dus altijd of een elektrische chopper goedgekeurd is door de RDW. Anders loop je tegen onprettige verrassingen aan na je aankoop.

In tegenstelling tot een elektrische step mag je de meeste e-choppers dus op openbare wegen gebruiken. Je zult echter wel een blauw kenteken moeten hebben. Zonder kenteken riskeer je nog steeds een boete.

E-choppers mogen echter niet op de autobaan komen. Ze zijn alleen toegestaan op het fietspad. In Amsterdam gelden andere regels: binnen de ring moet je op de autoweg rijden. Ook is een helm daar verplicht!
Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *