Chopper fiets: Informatie, Soorten & Waar te koop

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 18, 2023

De chopper fiets is een opvallende verschijning. De fiets staat bekend om het lange frame en de lage relaxte zithouding.

In dit artikel kom je meer over de chopper fiets te weten. We gaan onder andere in op het ontstaan van de fiets, de soorten en de eigenschappen. 

Wat is een chopper fiets?

De chopper fiets is een custom-bike fiets uit de Verenigde Staten. De term custom-bike wil zeggen, dat er aan de fiets werd gesleuteld. Dit is dan ook waar de naam van de fiets vandaan komt.

De naam chopper komt namelijk van het engelse werkwoord: ‘to chop’, oftewel: ‘het hakken’. 

Het ontwerp van de chopper fiets heeft het te danken aan het ontwerp van een motorfiets. Om tot de chopper fiets te komen, werden alle niet essentiële onderdelen van de motorfiets af gehaald.

Na het zogenaamde choppen, bleef er een versimpelde versie van de motorfiets over: dat is de chopper fiets. 

De chopper fiets is aangepast naar de persoonlijke smaak van de eigenaar. Vandaar de term custom-bike. De fiets heeft een kenmerkend lang frame, groot voorwiel en een klein achterwiel. Daarnaast is het zadel groter en stuur hoger en breder.

De chopper fiets wordt ook wel een lowrider of cruiser fiets genoemd. 

Wanneer is de chopper fiets ontstaan?

De eerste versie van de chopper fiets ontstond aan het einde van de jaren 60 in de Verenigde Staten. De chopper fiets is in de jaren 70 verder ontwikkeld. 

In de jaren 80 en 90 werd de chopper fiets erg populair. Steeds meer motorrijders pasten hun motorfiets aan. Vaak deden ze dit met een Harley Davidson motor. Hierdoor zag je meer en meer chopper fietsen verschijnen. 

Soorten chopper fietsen

Er zijn zowel elektrische- als niet-elektrische chopper fietsen. Een van de eerste versies van de chopper fiets staat bekend als de Raleigh chopper fiets uit 1975.

De 1975 chopper fiets is er een met een lang frame, groot zadel en een verhoogd stuur. Je ziet nog duidelijk de kenmerken van een motorfiets terug. 

De chopper fiets uit 1975 was nog niet elektrisch. Er werden echter al wel veel elektrische chopper fietsen geproduceerd. Met name de elektrische choppers, groeiden in populariteit. 

Al snel ontstond de elektrische chopper fiets in de zogenaamde ‘Bobber’ stijl. Dit is een vereenvoudigde versie van de Harley Davidson, die geschikt is voor de racerij. Een soort crossmotor.

Ook een bekende soort was de Easy Rider. Dit was een mooi afgewerkte chopper fiets. 

Andere bekende soorten van de chopper fietsen, zijn de Lowrider, de Stretch en de Cruiser. De Lowrider staat bekend om het lage frame.

De Stretch om het lange frame dat geschikt is voor het afleggen van lange afstanden. En de Cruiser heeft een kort frame, waardoor je een rechte zithouding aanneemt en comfortabeler kunt fietsen. 

Voor wie is de chopper fiets geschikt?

Ben jij graag in het bezit van een opvallende fiets? Dan is de chopper fiets iets voor jou. De uitstraling van de fiets is uniek. Het is een fiets met een retro design waarmee je opvalt. 

Daarnaast is de fiets de juiste keuze als je op een comfortabele manier lange fietstochten wilt maken. De fiets heeft een stabiele wegligging en je kunt een prettige houding aannemen. 

Er is niet alleen een chopper fiets voor volwassenen te koop. Ook als kind kun je al over een chopper fiets beschikken. De chopper fiets voor een kind heeft een kleiner frame met dezelfde retro eigenschappen. 

Eigenschappen van de chopper fiets

De chopper fiets heeft een stoer jaren 70 design. Het ontwerp is geïnspireerd op een motor. De volgende eigenschappen zijn typerend: 

  • Lang frame

Kenmerkend is allereerst het lange frame van de chopper bike. Dit zorgt voor een lage en comfortabele zithouding. Tijdens het fietsen hoef je amper je knieën op te tillen. 

  • Hoog en breed stuur

Een andere opvallende eigenschap is het hoge en brede stuur. Dat biedt veel stabiliteit en controle over de fiets. 

  • Brede stevige banden

Op de chopper fiets worden grote dikke banden gemonteerd. Ook dat draagt bij aan de stabiliteit. Het geeft veel grip, waardoor je allerlei soorten wegen kunt trotseren. 

Waar koop je een chopper fiets?

De chopper fiets is te koop bij diverse fietsenwinkels. Bij de winkels kun je vaak zowel de niet-elektrische als de elektrische chopper kopen. Ook online is er genoeg aanbod. Kijk voor chopper fiets of elektrische bike chopper bijvoorbeeld bij Bol.com.
Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van de chopper fiets?

Een pluspunt van de chopper fiets is de zithouding. Je zit comfortabel en geniet tijdens het fietsen van veel stabiliteit. Dat is zowel bij de elektrische bike chopper als de niet elektrische chopper fiets het geval. Daarnaast zijn de looks natuurlijk een groot pluspunt. De chopper fiets is er een met een unieke vormgeving. 

Heeft de chopper fiets nadelen?

Een nadeel van de chopper fiets zit hem in het manoeuvreren. Het is een vrij lange fiets waarmee het lastiger is om scherpe bochten te maken. 

Kan er bij de chopper fiets iemand achterop?

Bij de meeste chopper fietsen is er geen bagagedrager. Het is daarom niet mogelijk om iemand achterop mee te nemen. Het kan echter zijn dat je een moderne variant van de chopper fiets tegenkomt, waar wel een bagagedrager op gemonteerd zit. Kijk dan goed naar het draagvermogen van de bagagedrager. Dat bepaalt of de bagagedrager sterk genoeg is om iemand achterop te nemen.

Is een chopper fiets geschikt voor volwassenen of ook kinderen?

De originele chopper fiets is ontworpen voor volwassenen. Tegenwoordig zijn er ook kleine chopper fietsen die geschikt zijn voor een kind.


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *