Retro fiets: de verschillende soorten vintage fietsen

Laatst bijgewerkt door Joni op september 2, 2022

Fietsen worden tegenwoordig in allerlei soorten aangeboden. Dit geldt voor de ‘normale’ fietsen, maar ook voor elektrische fietsen.

Kijk maar eens naar het huidige aanbod van (elektrische) fietsen; je ziet dan direct meerdere retro fietsen naar voren komen.

Dit geldt ook voor allerlei andere soorten fietsen. Zo ben je in staat om voor een retro loopfiets voor je kind te kiezen en voor een retro racefiets.

Ook is het leuk/mogelijk om je huidige fiets van allerlei vintage fiets onderdelen te voorzien.

Al met al kunnen we het volgende stellen: retro fietsen zijn volledig hot. In dit artikel vertellen we je graag meer over een vintage fiets en over de soorten vintage fietsen.

Ook voorzien we je van handige informatie en tips!

Vintage fietsen: terug van weggeweest

Vintage fietsen

Wat hebben een LP speler en een vintage fiets met elkaar gemeen? Juist; beide producten zijn weer populair.

Meer en meer muziekliefhebbers vinden het weer heerlijk om LP platen met hun platenspeler af te spelen. En meer en meer mensen kiezen bewust voor de aanschaf van een retro fiets.

Waar deze populariteit aan te danken is? Het is lastig om dit specifiek te benoemen, maar het lijkt een trend in de huidige maatschappij te zijn.

Veel mensen verlangen terug naar de oude tijden. De oude tijden waarin nog niet alles zo digitaal was en waarin nog niet alles zo geoptimaliseerd was.

Dat de vintage fietsen terug van weggeweest zijn, blijkt uit het huidige aanbod. Als je nu een nieuwe fiets wilt kopen, zie je direct meerdere vintage fietsen naar voren komen.

Deze fietsen hebben een retro stijl, uitstraling en kleurstelling. Met name dat laatste is iets dat je bij veel retro producten terugziet.

Welke soorten retro fietsen zijn er?

Zie jij de aanschaf van een retro fiets wel zitten? Dan heb je geluk.

Zoals hierboven al gesteld is, heb je immers uit meer en meer retro fietsen de keuze. Deze verschillende soorten retro fietsen zetten we graag voor je op een rijtje.

Retro racefiets

Vintage racefiets Peugeot

Ben je een liefhebber van wielrennen? Dan kun je voor een ultramoderne racefiets van carbon kiezen, maar je kunt ook voor een retro racefiets kiezen.

Een vintage racefiets heeft enkele unieke kenmerken:

  • De fiets beschikt over een vrij dun/smal frame. Als je naar een moderne racefiets kijkt, zie je direct dat het frame vrij grof uitgevoerd is. Bij een vintage racefiets is juist het tegenovergestelde het geval; de buizen van de racefiets zijn behoorlijk smal uitgevoerd. 
  • De fiets beschikt over een vintage kleurstelling. Het is lastig om een retro kleurstelling uit te leggen, maar het gaat veelal om kleurstellingen die je tegenwoordig niet meer tegenkomt. Zo kun je voor een blauwe retro racefiets kiezen met witte handvatten, een wit zadel en wielen met een gele zijkant. Een dergelijke kleurstelling kom je bij moderne racefietsen niet meer tegen.
  • De fiets beschikt over retro onderdelen. Als je een moderne racefiets kiest, kun je voor elektronisch schakelen kiezen. Je moet echter niet denken dat een dergelijke schakelsysteem ook op een vintage racefiets aanwezig is. Nee, zo’n fiets beschikt juist over retro onderdelen. Zo zie je bij de vintage racefietsen vaak de kabels voor bijvoorbeeld het remmen en schakelen hangen. Bij de moderne racefietsen is dit echter allemaal netjes weggewerkt. 

Al met al is een retro racefiets een uniek soort fiets.

Dit geldt overigens ook voor Italiaanse racefietsen; de Italianen verwerken ook graag retro-elementen in de fietsen die ze ontwerpen. De Italiaanse retro fietsen zijn dan ook een lust voor het oog. 

Retro fiets voor dames

retro damesfiets

Een retro fiets voor dames is eveneens een uniek soort fiets. Deze fietsen zijn authentiek, beschikken veelal over een unieke kleurstelling en horen bij een urban lifestyle.

De retro fietsen voor dames kom je dan ook veelvuldig in de (grotere) steden tegen.

Een retro dames fiets is een fiets waarmee je direct opvalt. Het ontwerp is in een retro stijl gedaan, de kleurstelling is volledig vintage en een retro fiets voor dames beschikt veelal over retro fietsonderdelen.

Je kunt hierbij onder meer denken aan een mandje aan de voorzijde van de fiets. Dit is iets dat je pakweg 50 jaar geleden ook op de fietsen van destijds tegenkwam.

Dergelijke zaken die vroeger in de mode waren, zijn op de huidige retro fietsen weer terug te vinden.

Leuk detail: ook elektrische fietsen voor dames worden in een retro stijl uitgevoerd. Ben je dus op zoek naar een hippe elektrische fiets voor dames? Check dan zeker de e-bikes in retro stijl

Vintage fiets voor heren

Retro herenfiets

Is een retro fiets alleen iets voor dames? Nee, allerminst.

Je kunt tegenwoordig ook voor een vintage fiets voor heren kiezen. Sterker nog; het aanbod van vintage fietsen voor heren is eveneens explosief toegenomen.

In het huidige aanbod kom je allerlei soorten vintage herenfietsen tegen.

Zo kun je voor een retro elektrische fiets voor heren kiezen. Zo’n fiets beschikt over de moderne technologieën én over een retro design.

Dit design is vrij simplistisch en beschikt veelal over een unieke kleurstelling. Een unieke kleurstelling die je op de moderne fietsen nagenoeg niet meer tegenkomt.

Retro elektrische fiets

Retro e-bike

Spreekt het principe van een elektrische fiets je aan? Dat is goed voor te stellen. Met zo’n fiets reis je makkelijk en snel van plek A naar plek B.

Dankzij de trapondersteuning kost dit je niet al te veel moeite, terwijl de accu van de moderne e-bikes ook nog erg krachtig zijn.

Wat sommige mensen wel tegenstaat, is het design van een moderne e-bike. Gelukkig kun je tegenwoordig voor een retro elektrische fiets kiezen.

Zo’n fiets combineert het beste van twee werelden:

  • Retro design: het retro design van een elektrische fiets is een lust voor het oog. Elke keer als je naar je e-bike toe loopt, krijg je een glimlach op je gezicht. En grote kans dat je tijdens het fietsen complimenten over je fiets krijgt.
  • Moderne technologieën: een retro elektrische fiets beschikt wél over de moderne technologieën. Dit betekent dat je van een krachtige accu, een goed schakelsysteem en een veilig remsysteem verzekerd bent.

Belangrijk aandachtspunt: voor een elektrische fiets moet je diep in de buidel tasten. Dit geldt al helemaal voor de retro elektrische fietsen.

Deze fietsen zijn uniek en kosten hierdoor nog meer dan een gemiddelde e-bike. Althans; daar lijkt het momenteel op.

Grote kans dat je binnenkort juist voordelige retro elektrische fietsen kunt kopen.

Retro loopfiets

Vintage loopfietsje

Ben je voor je kind op zoek naar een nieuwe loopfiets? Kijk dan zeker naar een retro loopfiets.

Zo’n loopfiets doet wat het moet doen, is in een retro stijl uitgevoerd en beschikt over een retro kleurstelling.

Met een retro loopfiets laat je je kind kennismaken met het verleden. Het verleden waarin nog niet alles netjes afgewerkt was en waarin andere kleurencombinaties gebruikt werden.

Kijk maar eens naar het huidige aanbod van retro loopfietsen. Je ziet bijzondere kleuren voorbijkomen, je ziet bijzondere kleurencombinaties naar voren komen en je ziet vrij simpele designs naar voren komen.

Juist de simplistische designs maken de retro loopfietsen zo fraai.

Vintage fiets onderdelen & accessoires

Heb je gekozen voor de aanschaf van een vintage fiets? Of wil je je huidige moderne fiets een vintage uitstraling geven?

In beide gevallen is het advies om vintage fiets onderdelen aan te schaffen.

Enkele voorbeelden hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Retro fietsmand. Een retro fietsmand is iets dat op geen enkele retro fiets kan/mag ontbreken. De fietsmanden zijn niet alleen functioneel, maar dragen ook bij aan het retro design van de fiets. Ga maar eens na op oude foto’s; op deze foto’s hebben nagenoeg alle fietsen een dergelijke fietsmand.
  • Retro fietstassen. Spreekt een retro fietsmand je niet helemaal aan? Kijk dan eens naar retro fietstassen. Deze fietstassen zijn ook functioneel en zijn volledig in de retro stijl ontworpen.
  • Retro fietszadel. Heb je wel eens naar de moderne fietszadels gekeken? Deze zijn onwijs comfortabel en hebben een kenmerkend design. Het design van een retro fietszadel is echter ook kenmerkend, maar dan wel op een hele andere manier. Dit is dan ook een super mooie aanvulling op een retro fiets.

Waar koop ik een retro fiets of vintage racefiets?

Fietsenwinkel retro fietsen

Heb je oren naar de aanschaf van een retro fiets? Of zou je graag een vintage racefiets aan willen schaffen?

Je hebt hiervoor de keuze uit een handjevol specialisten. Deze speciaalzaken richten zich puur op het aanbieden van vintage racefietsen.

Bij deze speciaalzaken geniet je van een divers aanbod. En je bent van deskundig advies verzekerd. Als iemand iets veel van retro fietsen weet, zijn het wel de werknemers van zo’n speciaalzaak.

Je kunt ook voor een grotere fietsenwinkel kiezen. Bij meer en meer grote fietsenwinkels krijgen de retro fietsen een belangrijke plaats binnen het assortiment.

Je hebt al met al voldoende mogelijkheden om een retro fiets te kopen.

Graag helpen wij je nog een extra handje met de koop hiervan.

Hoe? Wij hebben alvast de beste aanbieders van retro (race)fietsen voor je verzameld:

Categorieën: Fietsen

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *