Lichtgewicht vouwfiets kopen? Top 5 & aankooptips

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 8, 2024

Ben je op zoek naar een extra gebruiksvriendelijke vouwfiets? Dan is een lichtgewicht vouwfiets iets voor jou!

Het lichte gewicht maakt het in- en uitklappen eenvoudiger en is daarnaast makkelijker op te tillen.

Ook bij het manoeuvreren in een drukke stad is een licht gewicht een voordeel. De fiets maakt je een stuk wendbaarder. Scherpe bochten zijn met een lichte vouwfiets geen probleem!

In dit artikel kom je meer over de lichtgewicht vouwfiets te weten. We geven je de top 5 en de voordelen van een lichte vouwfiets. Ook gaan we in op de verschillende soorten en ontdek je waar je op kunt letten. 

De 5 beste lichtgewicht vouwfietsen

Wil jij een goede lichtgewicht vouwfiets kopen? Wij stelden een top 5 voor je samen.

Hierbij hielden we natuurlijk rekening met het gewicht van de vouwfiets. Een vouwfiets weegt al snel 15 kg. Daarom beschouwen we de vouwfietsen onder de 14 kg als een lichtgewicht vouwfiets. 

In de top 5 staan lichte vouwfietsen van topkwaliteit. Er staan goede lichtgewicht vouwfietsen voor dames en heren in. Daarnaast vind je ook een lichte elektrische vouwfiets die zeker de moeite waard is.

De volgende 5 raden wij aan:

  1. Beste lichtgewicht vouwfiets – B’TWIN FOLD (12,8 kg)
  2. Lichtste vouwfiets – B’TWIN FOLD LIGHT (12 kg)
  3. Lichtgewicht vouwfiets voor heren – Dahon Mariner 8 (12,5 kg)
  4. Lichte vouwfiets voor dames – Capri VITA (13 kg)
  5. Goede lichtgewicht elektrische vouwfiets – Eovolt Morning 16 inch (14 kg)

Waarom kiezen voor een lichtgewicht vouwfiets?

lichtgewicht elektrische vouwfiets

Het kopen van een lichtgewicht vouwfiets heeft meerdere voordelen. Voor het overzicht zetten we ze voor je onder elkaar:

  • Makkelijk vervoeren 

Een lichtgewicht vouwfiets is eenvoudig te vervoeren. De vouwfiets wordt vaak gebruikt in het openbaar vervoer. Het lichte gewicht neem je makkelijk met je mee en is niet lastig te tillen. Dat is ook praktisch als je de vouwfiets in de auto wilt vervoeren. 

  • Handig met manoeuvreren 

Ook tijdens het fietsen geniet je van de voordelen van een lichtgewicht vouwfiets. Met het lichtgewicht frame kun je makkelijk manoeuvreren.

De vouwfiets wordt vaak in de stad gebruikt. En met de stadsdrukte is het fijn als de vouwfiets soepel fietst. 

  • Praktisch voor op vakantie 

Een lichtgewicht vouwfiets is compact. Het lichte gewicht en het compacte formaat komen op vakantie goed van pas. Op die manier past de fiets namelijk vaak nog in de auto, camper of caravan.

Verschillende soorten lichtgewicht vouwfietsen

Er zijn meerdere soorten vouwfietsen met een licht gewicht. Het formaat van de fiets kan allereerst veel uitmaken voor het gewicht.

Des te kleiner de fiets, des te minder materialen er gebruikt hoeven te worden. Daarom is een kleine vouwfiets vaak licht van gewicht. 

Een andere optie is de vouwfiets zonder ketting. Het weglaten van de ketting kan veel schelen in gewicht. Dit type vouwfiets wordt vaak van een aandrijfriem of cardanas voorzien. 

Daarnaast zijn carbon vouwfietsen vaak lichter van gewicht. Dit is het lichtste materiaal voor een vouwfiets.

Vouwfietsen kunnen ook van staal of aluminium worden gemaakt. Dit zijn stevige materialen, die meer wegen. Stalen vouwfietsen zijn vaak het zwaarst. 

Een lichtgewicht vouwfiets kan ook elektrisch zijn. Er zijn genoeg lichtgewicht elektrische fietsen geproduceerd. Let er hierbij op of het gewicht inclusief of exclusief accu wordt vermeld. 

Waarop letten bij een lichtgewicht vouwfiets?

lichtgewicht vouwfiets

Er zijn meerdere soorten lichtgewicht vouwfietsen. Dat ruime aanbod zorgt ervoor dat je keuzes moet gaan maken. Het is maar net wat je zelf belangrijk vindt.

Om te bepalen wat voor jou de beste vouwfiets is, zetten we de belangrijkste eigenschappen op een rij. 

Stevigheid materiaal

Het lichte gewicht van de vouwfiets moet niet ten koste gaan van de stevigheid. Vouwfietsen worden meestal gemaakt van aluminium of staal. Ook van carbon kan de vouwfiets worden gemaakt. 

Carbon vouwfietsen zijn over het algemeen de lichtste vouwfietsen. Tegelijkertijd zijn ze ook het meest kwetsbaar. Carbon beschadigt sneller dan aluminium of staal.

Een stalen fiets biedt de meeste stevigheid en is het zwaarst. Aluminium zit qua gewicht en stevigheid tussen carbon en staal in. 

Draagvermogen

De stevigheid van de lichtgewicht vouwfiets hangt samen met het draagvermogen. De fiets moet stevig genoeg zijn om jouw gewicht te dragen. Dit lees je af aan het draagvermogen.

Meestal ligt dit maximaal belastbare gewicht rond de 100 kg.  

Prijs

Veel eigenschappen van de vouwfiets hebben invloed op de prijs. Allereerst is een kleine vouwfiets vaak goedkoper dan een grote variant.

Op basis van materialen is een aluminium vouwfiets de meest goedkope vouwfiets

Daarnaast kan het veel geld schelen als je voor een vouwfiets met weinig extra’s gaat. Zo is een elektrische fiets met weinig versnellingen vaak goedkoper dan een vouwfiets met veel versnellingen.

Ook zie je een groot verschil in prijs bij een normale of elektrische vouwfiets. 

Een goede elektrische vouwfiets kost al snel tussen de 1 en 2 duizend euro. Zonder het elektrische aspect kost een lichte vouwfiets vaak enkele honderden euro’s.

Voor onder de duizend euro is er een goede niet-elektrische lichtgewicht vouwfiets te koop.
Veelgestelde vragen

Wat weegt een lichtgewicht vouwfiets?

Een vouwfiets weegt gemiddeld 14 kg. Daarom zien wij vouwfietsen van 12 kg als een lichte vouwfiets. Voor een elektrische vouwfiets is een gewicht van 14 kg wel erg licht. Hier moet je namelijk ook nog rekening houden met het gewicht van de accu. 

Kan er een kinderzitje op een lichtgewicht vouwfiets gemonteerd worden?

Dat verschilt. Bij de ene lichtgewicht vouwfiets kan dat wel en bij de ander niet. Daar moet de bagagedrager genoeg draagkracht voor hebben. 

Mag een lichtgewicht vouwfiets mee in het openbaar vervoer?

Ja, dat mag. De exacte richtlijnen hiervoor verschillen per vervoerder. 

Wat kost een lichtgewicht elektrische vouwfiets?

Dat varieert. Een niet-elektrisch model kan enkele honderden euro’s kosten. Voor dat bedrag heb je een lichte vouwfiets van topkwaliteit. Ga je voor een lichtgewicht elektrische vouwfiets? Dan moet je al snel denken aan bedragen tussen de duizend en 2 duizend euro.


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *