Beste fietsslot kopen? Vergelijk de Top 7 uit de test (2024)

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 1, 2024

Je wilt je fiets met een gerust hart waar dan ook op slot kunnen zetten. Met een betrouwbaar slot hoef je niet te piekeren of je fiets er straks nog wel staat.

Om je helpen het perfecte slot te vinden, hebben wij de beste fietssloten getest. Bekijk hier onze top 7 fietssloten!

Dit zijn de beste fietssloten uit de test

 1. Abus Bordo 6000
 2. Axa Absolute 9
 3. VINZ Makalu
 4. Onguard Neon Coil Combo
 5. Abus Granit X Plus
 6. LLOCX Kettingslot
 7. Axa Defender Ringslot

1. Abus Bordo 6000

Dit vouwslot is ideaal voor stadsfietsen of elektrische fietsen. Door het opgevouwen model is het slot lekker compact. Toch kun je je fiets makkelijk aan een rek of paal vastmaken. Dit kan langs het frame én het wiel. Je fiets wordt dus goed beschermd.

De binnenkant van het scharnier is van stevig staaldraad. Daaromheen is kunststof bevestigd. Hierdoor wordt je fiets niet beschadigd. Het scharnier is in totaal 90 cm lang.

In totaal weegt het slot slechts 1,2 kg. Je draagt hem dus makkelijk in je tas of fietstas. Met de bijgeleverde velcro kun je hem ook aan het stuur bevestigen.

👍 Voordelen:

 • Compact en licht
 • Scharnier gemaakt van stevig staaldraad
 • Makkelijk mee te nemen
2. Axa Absolute 9

Voor een betrouwbaar fietsslot ben je hier op het juiste adres. Deze is goed te gebruiken op drukke plekken, zoals een stadscentrum of een station.

De stalen schakels hebben een dikte van 9 mm. Hierdoor heeft het een keurmerk van ART 2. Je kunt kiezen tussen een lengte van 90 cm of 110 cm.

De polyester hoes om de ketting voorkomt beschadiging van je fiets. De sleutelopening wordt met een klepje. Regen of viezigheid kan dus niet binnenkomen. Raak je je fietssleutels kwijt? Dan kun je gratis een nieuwe sleutel bestellen. Noteer wel ergens het sleutelnummer!

👍 Voordelen:

 • ART 2 keurmerk
 • Schakels met dikte van 9 mm
 • Gratis nieuwe sleutel bestellen
3. VINZ Makalu

Wil je een onbreekbaar fietsslot tegen diefstal? Dan is de VINZ Makalu een geweldige keuze. Dit kettingslot heeft schakels van maar liefst 10,5 mm dik.

Hierdoor heeft het een keurmerk van ART 4 verdiend. Dit maakt hem sterk genoeg om ook scooters en motors te beschermen!

De cilinder heeft anti-boor en anti-picking bescherming. De sleutelopening wordt beschermd tegen viezigheid en vocht. Daardoor kan de VINZ Makalu jarenlang gebruikt worden.

De hoes is slijtvast. Niet alleen beschermt dit de fiets, maar ook de ketting zelf. Dit slot is verkrijgbaar in 7 lengtes, van 100 cm tot 300 cm.

👍 Voordelen:

 • ART 4 keurmerk
 • Schakels met dikte van 10,5 mm
 • Verkrijgbaar in 7 lengtes
4. Onguard Neon Coil Combo

onguard_neon_coil_combo_kabelslot

Dit kabelslot is ontzettend stevig en flexibel. Met een lengte van 180 cm kun je je fiets overal kwijt. Dit is bovendien een fietsslot zonder sleutel.

Door de cijfercode kun je het slot openen. De code bepaal je zelf. De felle kleur zorgt ervoor dat je fiets makkelijk zichtbaar is na het parkeren. Je kunt kiezen uit 3 kleuren.

De Onguard heeft een kabelkop met 4 vergrendelingspunten. Je kunt daardoor zelfs in de meest ingewikkelde hoek je fiets op slot zetten. Het kabelslot is lekker licht. Je hangt hem daardoor simpelweg aan het stuur of zadelpijn tijdens het fietsen.

👍 Voordelen:

 • 4 vergrendelingspunten
 • Fietsslot zonder sleutel
 • Licht en compact
5. Abus Granit X Plus

Een veilig fietsslot hoeft niet ingewikkeld te zijn. Dit beugelslot is makkelijk mee te nemen, en met een klik vast te zetten. De beugel zelf heeft een dikte van 13 mm. Hierdoor heeft dit model het keurmerk ART 3 verdiend. Het heeft een gewicht van zo’n 1,5 kg.

De Abus Granit X heeft een hoogte van 300 mm en een breedte van 109 mm. Dit is groot genoeg om je fiets aan een paal of stalling vast te zetten. In de sleutel die je ontvangt zit een lampje. Hierdoor kun je ook in het donker die fiets makkelijk van het slot halen.

👍 Voordelen:

 • ART 3 keurmerk
 • Sleutel met lampje
 • Gebruiksvriendelijk
6. LLOCX Kettingslot

llocx_kettingslot_fiets

Dit ontzettend stevige kettingslot is extra bestand tegen blanco lopers. Dit betekent dat alleen jouw fietssleutel zal passen in het slot. Dit komt door de minimale dikteverschillen in het hangslot.

De schakels zijn 7 mm dik, en de ketting is 1 meter lang. De sleutelopening heeft een klepje. Hierdoor kan het slot niet gaan roesten.

De ketting wordt beschermd door een hoes. Hierdoor ontstaan er geen krassen op je fiets. Door het gebruik van stevig aluminium is de ketting licht maar sterk. Dit indrukwekkende slot weegt dan ook maar 1 kg.

👍 Voordelen:

 • Bestand tegen blanco lopers
 • Lichtgewicht fietsslot
 • Ketting van 1 meter
7. Axa Defender Ringslot

Een goed ringslot kan al flink wat fietsdieven afschrikken. De Axa Defender heeft een beugel met een dikte van 8,5 mm. Het heeft het keurmerk ART 2. Vergeleken met andere ringsloten is dit een zeer betrouwbaar model. Dit slot is bovendien te combineren met een insteekketting.

De Axa Defender is een betaalbaar fietsslot. Toch is het ontzettend stevig door het gebruik van gehard staal. Het heeft een gewicht van slechts 740 gram. Bij je aankoop ontvang je een extra sleutel. In het geval van een verloren sleutel hoef je het slot dus niet kapot te breken.

👍 Voordelen:

 • ART 2 keurmerk
 • Te combineren met insteekketting
 • Beugel van gehard staal
Hoe vind ik een veilig en goed fietsslot tegen diefstal?

ART Keurmerk

Het ART keurmerk wordt uitgegeven door Stichting ART. Heeft je fietsslot dit keurmerk? Dan weet je dat je fiets goed beveiligd wordt.

Een ART-goedgekeurd slot is bovendien een vereiste bij een fietsverzekering. Heb je een dure fiets, die je wilt verzekeren tegen diefstal? Let dan goed op het logo van ART.

Het ART keurmerk wordt onderverdeeld in 5 sterren. Hierdoor zie je hoe betrouwbaar het fietsslot is.

De onderverdeling ziet er als volgt uit:

 • ART 1: Minimale beveiliging
 • ART 2: Geschikt voor fietsen
 • ART 3: Geschikt voor brom- en snorfietsen
 • ART 4: Geschikt voor tijdelijk parkeren motorfietsen
 • ART 5: Geschikt voor langdurig parkeren motorfietsen

Een fietsslot zonder ART keurmerk hoeft niet van slechte kwaliteit te zijn. Deze sloten zijn echter niet gekeurd door de stichting.

Daarom kunnen ze niet worden goedgekeurd door je fietsverzekering. Heb je geen fietsverzekering? Dan is een ART keurmerk niet per se een benodigdheid.

Lengte

Bij het parkeren van je fiets is het belangrijk om hem ergens aan te bevestigen. Op die manier kan de fiets niet opgepakt worden. Idealiter kan het slot ook nog langs het wiel op slot gezet worden. Daardoor kan ook je wiel niet meegenomen worden.

Gemiddeld is een lengte van rond de 90 cm voldoende. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de grootte van je fiets. Zorg er ook voor dat er niet te veel ruimte is.

Een los fietsslot kan ervoor zorgen dat dieven hun gereedschap er omheen kunnen plaatsen. Hierdoor kan deze eventueel gebroken worden.

Sterkte

De sterkte van een slot hangt samen met het materiaal en de dikte. Hoe dikker de schakel, beugel of kabel is, hoe moeilijker deze doorgeknipt kan worden.

Een sterker slot betekent echter ook meer gewicht. Dit kan het onaantrekkelijk maken voor fietsers die niet al te bepakt op pad willen gaan.

Wil je je fiets voor lange tijd buitenshuis kunnen parkeren? Dan is een zwaar en sterk slot de moeite waard. Deze kan altijd afgewisseld worden met een lichter slot.

Die kun je vervolgens meenemen als je een fietstocht maakt. Voor korte periodes zijn lichtere modellen namelijk ook een zeer betrouwbare keuze.

Extra functies

Wil je je fiets nog beter kunnen beveiligen tegen diefstal? Dan kun je een slot met extra functies overwegen. Een van deze functies is een fietsalarm. Deze gaat af als beweging wordt gedetecteerd.

Dit schrikt dieven af, en trekt de aandacht van omstanders. In de meeste gevallen kun je met een app het alarm besturen. Vals alarm? Dan kun je het dus op afstand uitschakelen.

Een andere mogelijkheid is een GPS tracker voor je fiets. Hiermee kun je je fiets volgen als deze gestolen wordt. Dit geeft je de mogelijkheid om de politie in te schakelen.

Op die manier kun je je fiets terug krijgen. Sommige GPS trackers werken zelfs buiten Nederland. Ook hier werk je met een app. Je krijgt een melding wanneer je fiets verplaatst wordt.

Budget

Hoe meer je betaald hebt voor je fiets, hoe meer je zou moeten investeren in een fietsslot. Dure fietsen zijn namelijk zeer aantrekkelijk voor fietsdieven. Maak het ze daarom moeilijk met een betrouwbaar slot.

Het is beter om meer te betalen voor een goed slot, dan om een nieuwe fiets te moeten kopen. Gelukkig hoeven ook de beste sloten niet ontzettend veel te kosten. Er zijn al veel fietssloten van rond de 40 euro die zeer betrouwbaar zijn.

Voorkom dat je voor het allergoedkoopste model gaat. Deze zijn hoogstwaarschijnlijk van lage kwaliteit, en daardoor makkelijk te breken. Ga ook na of het merk gespecialiseerd is in fietssloten. Een fietsslot van de Action zal bijvoorbeeld niet altijd voldoende beveiliging bieden.

Wat voor soorten fietssloten zijn er?

Hieronder bespreken we de verschillende categorieën fietsloten.

Ringsloten

fietsslot-ringslot

Veel fietsen hebben een al een ringslot geïnstalleerd bij aankoop. Ze zijn dan ook een makkelijke en snelle manier om je fiets op slot te zetten. Door de beugel is het onmogelijk om het achterwiel te gebruiken. Het slimme slotmechanisme is moeilijk te breken.

Het probleem met ringsloten is dat je fiets nog steeds op te tillen is. Je kunt je fiets namelijk nergens aan vast zetten. Dieven kunnen dus je fiets meenemen, en elders het slot breken. Ringsloten worden daarom vaak in combinatie met andere sloten gebruikt.

Bij sommige ringsloten heb je de optie om ook een insteekketting te gebruiken. Daardoor heb je extra beveiliging. Je kunt je fiets namelijk bevestigen aan een paal of stelling. Hiervoor gebruik je maar 1 sleutel.

Kettingsloten

kettingslot

Kettingsloten voor fietsen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze zijn zo populair omdat ze multi-inzetbaar zijn.

Door de lengte en flexibiliteit kun je je fiets op meerdere manieren op slot zetten. Ook zijn ze beschikbaar als insteekketting. In dat geval kun je ze combineren met een ringslot.

De kracht van een kettingslot is te herkennen aan de schakels. Dikke schakels zorgen voor een betere beveiliging van je fiets. De keerzijde hiervan is het gewicht.

Zeer stevige kettingsloten kunnen meerdere kilo’s wegen. Daardoor kan het fietsen zwaarder aanvoelen. Wel zijn dikke schakels ideaal als je je fiets langdurig parkeert op een drukke plek.

Combinatiesloten

Bij een combinatieslot gebruik je geen sleutel, maar een beveiligingscode. Dit heeft als voordeel dat je geen sleutel bij je hoeft te dragen. In plaats daarvan open je je fietsslot met een cijferreeks. Deze kun je zelf instellen. Zorg dat je de code verandert als je je fiets op slot zet.

Combinatiesloten zijn te vinden bij verschillende soorten fietssloten. Een combinatieslot is dus enkel een manier om de fiets op slot te zetten. De betrouwbaarheid van het slot ligt voornamelijk aan de andere onderdelen. Dit zijn bijvoorbeeld de ketting of de kabel.

Beugelsloten

beugelslot-kopen

Beugelsloten zijn een veelgebruikte manier om je fiets op slot te zetten. Ze hebben een simpel model, maar zijn sterk en betrouwbaar. Een beugelslot bestaat uit 2 onderdelen: de U-vormige stalen beugel en het vergrendelingsslot.

Dit maakt ze robuust en makkelijk te gebruiken. Ze zijn perfect voor dagelijks gebruik, en lastig door te breken.

Beugelsloten zijn er in alle vormen en maten. Idealiter bieden ze genoeg ruimte om je fiets tegen een paal op slot te zetten. Ook zijn ze te combineren met andere sloten, zoals een kettingslot.

Het nadeel van beugelsloten is dat ze niet flexibel zijn. In een drukke fietsenstalling kan het lastig zijn om je fiets vast te zetten. Ze zijn bovendien beperkt in lengte.

Kabelsloten

kabelslot-voor-elektrische-fiets

Kabelsloten zijn aantrekkelijk voor fietsers door hun lichte gewicht en hun flexibiliteit. Je kunt vrijwel overal je fiets parkeren met een kabelslot.

Met de juiste lengte kun je zowel je frame en wiel aan een paal vastzetten. Dit maakt ze ideaal voor stadsfietsen en woon-werkverkeer fietsers.

Er zijn grote prijsverschillen als het gaat om kabelsloten. Modellen in de lage prijsklasse kunnen vooral dienen als visueel afschrikmiddel. Kabelsloten van hoge kwaliteit zijn echter zeer betrouwbaar.

De dikte van de kabel is hierbij van groot belang. Ga daarom niet voor het goedkoopste model dat je kunt vinden. Zoek in plaats daarvan naar een iets duurder model met voldoende veiligheidsmechanismen.

Muurankers

muuranker fiets

Muurankers bevestig je aan de muur of de grond. Hierdoor heb je een betrouwbare plek waar je je fiets kunt parkeren. Met een fietsslot zet je de fiets vast aan het muuranker.

Een muuranker wordt vaak buiten het huis geïnstalleerd. Op die manier kun je ‘s nachts zonder zorgen je fiets buiten laten staan.

Welk slot voor welke fiets?

Hieronder bespreken we de verschillende soorten sloten per type fiets.

Fietsslot voor stadsfiets

Stadsfietsen worden vaak geparkeerd op drukke plekken. Ook blijven ze regelmatig ‘s nachts buiten staan. Daarom is het verstandig om een betrouwbaar slot te vinden dat diefstal voorkomt.

Gelukkig heb je met stadsfietsen veel flexibiliteit. Vrijwel elk soort slot is gepast voor dit soort fietsen.

Ga bij jezelf na hoeveel bescherming je stadsfiets nodig heeft. Hoe aantrekkelijker je fiets is voor dieven, hoe sterker je slot moet zijn. Bevestig je stadsfiets bovendien altijd aan een paal of een stalling.

Fietsslot voor elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn helaas al snel het doelwit van fietsdieven. Daarom is het extra belangrijk om deze goed te beveiligen. Ga voor een sterk en stevig kettingslot of kabelslot in combinatie met een ringslot. Door de trapondersteuning is gewicht geen groot probleem.

Is je e-bike verzekerd? Zorg dan dat je tenminste het keurmerk ART 2 hebt. ART 3 is ook een goede keuze. Zie een fietsslot voor elektrische fietsen dan ook als investering. Ga niet voor de laagste prijsklasse.

Heb je een elektrische fiets met een losse accu? Overweeg dan een accuslot voor de e-bike.

Fietsslot voor MTB

Als MTB slot raden we je een stevig kettingslot aan. Omdat je je mountainbike op onverharde wegen gebruikt, zijn er extra vereisten. Denk bijvoorbeeld aan de water– en weerbestendigheid van je slot. Is er een klepje voor de sleutelopening, zodat er geen viezigheid binnen kan komen?

Een stevig kettingslot zal wat gewicht toevoegen aan je mountainbike. Laat dit je echter niet afschrikken. Mountainbikes hebben extra vering. Ook zijn ze gemaakt om makkelijk mee te kunnen manoeuvreren. Je zult dus niet veel last hebben van een paar extra kilo’s.

Fietsslot voor racefiets

Veel wielrenners verkiezen het kabelslot. Dit komt doordat kabelsloten lekker licht en compact zijn. Wie weet kun je net iets sneller fietsen als je geen zwaar slot mee hoeft te dragen.

Kabelsloten zijn echter niet voldoende als je je racefiets lange tijd ergens parkeert. Kies in die gevallen voor een kettingslot of vouwslot. Voor snelle stops overdag is een kabelslot echter een geweldige uitkomst.

Kies dus altijd voor het beste racefiets slot als jij jouw pareltje goed wilt beveiligen.

Fietsslot voor kinderfiets

Een fietsslot voor kinderfietsen moet licht en makkelijk mee te dragen zijn. Een ringslot is daarom ideaal. Hiermee zet je kind de fiets snel en eenvoudig op slot.

Wil je toch wat meer extra bescherming? Dan kan een klein kettingslot of kabelslot gebruikt worden om de fiets ergens aan vast te zetten.

Denk je dat fietssleutels te snel kwijt gaan raken? Kies dan voor een combinatieslot voor je kind.

Beste fietssloten volgens Consumentenbond & ANWB test

Het beste fiestsslot volgens de Consumentenbond is helaas niet bekend. Er is namelijk (nog) geen test uitgevoerd naar fietssloten. Hetzelfde geldt voor Test Aankoop (de Vlaamse Consumentenbond).

Wel kunnen we er veilig vanuit gaan dat deze instanties een voorkeur zouden hebben voor fietssloten met een ART keurmerk.

De ANWB heeft de fietssloten van Axa uitgeroepen als meest betrouwbare fietssloten. Axa heeft vrijwel altijd een ART 2 keurmerk op het slot, en is dus geschikt voor fietsen en e-bikes. Het best beoordeelde model is de Axa Absolute 9.

Wat zijn de beste fietsslot merken?

 • Axa is een Nederlands bedrijf dat al in 1902 is opgericht. Het was dan ook één van de eersten die ringsloten op de markt brachten. In de jaren 20 begon het met de verkoop hiervan. Tegenwoordig is Axa een van de meest bekende merken als het gaat om fietssloten. De sloten worden geroemd om hun betrouwbaarheid en verscheidenheid.
 • Abus is een bedrijf uit Duitsland dat zich richt op beveiliging. De fietssloten van Abus vallen onder de meest betrouwbare modellen op de markt. Misschien herken je de naam Abus ook van de fietshelmen. Hier blinken ze namelijk ook in uit.
 • Vinz is een redelijk nieuw bedrijf, en is gevestigd in Amsterdam. Naast fietsen richt Vinz zich ook op scooters en motorfietsen. Het bedrijf heeft door heel Europa een naam voor zichzelf gemaakt. Dit komt door de betrouwbare en betaalbare sloten die ze verkopen.

Klik op de knoppen hieronder en vergelijk direct het beste aanbod:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *