Bandenlichter kopen? Bekijk de top 5 & adviezen

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 9, 2024

Een bandenlichter is een onmisbare tool om jouw fietsband van de velg af te halen. Of je nu een normale fiets of een racefiets hebt, de bandenlichter is voor dit werkje cruciaal. 

Om de band en velg niet te beschadigen, wil je natuurlijk een goede bandenlichter kopen. Wij zochten voor je uit welke je moet hebben, deze vind je in dit artikel.

Daarbij geven we je meer informatie over de bandenlichter. Je komt te weten wat het hulpmiddel precies is, wat de voordelen zijn en hoe je de bandenlichter gebruikt.

Ook vertellen we je hoe je de bandenlichter vindt die bij jouw wensen past. En geven we tips voor handige accessoires. 

Wil je nu al weten welke bandenlichters de beste zijn? Dit is de top 5:

  1. Bandenlichter Decathlon
  2. Rehook Tyre Glider
  3. Icetoolz Set
  4. Simson bandenlichter staal
  5. Parktool TL 6.2

De 5 beste bandenlichters

Wil jij een goede bandenlichter voor de fiets of racefiets kopen? Wij gingen voor je na welke bandenlichters de beste zijn.

De volgende soorten zijn eenvoudig in gebruik en zorgen dat jouw band en velg niet beschadigen:

1: Bandenlichter Decathlon

Bandenlichter Decathlon

De beste bandenlichter is dit exemplaar van Decathlon. De bandenlichter is van gebruiksvriendelijk en van stevige kwaliteit. De bandenlichter is gemaakt van polyamide en helpt je jouw band in no-time te verwisselen. 

Het fijne is, dat je deze bandenlichter voor elk type fiets kunt gebruiken. Het is dus een bandenlichter voor de racefiets, maar ook voor de e-bike of normale fiets.

De bandenlichter ligt goed in de hand en wordt per stuk verkocht. De bandenlichter is voordelig geprijsd.
2: Rehook Tyre Glider

Rehook Tyre Glider bandenlichter

De Rehook Tyre Glider is een bandenlichter van goede kwaliteit. Deze bandenlichter heeft een andere vorm dan de standaard bandenlichters.

Je houdt deze bandenlichter in je hand. De bandenlichter heeft een breder oppervlak waarmee je de band kunt verwijderen.

In een korte tijd kun je er jouw band mee verwisselen. De bandenlichter is gemaakt van kunststof en is geschikt voor allerlei soorten fietsen.

Of je nu een bandenlichter voor de racefiets of normale fiets zoekt, daar is dit exemplaar allemaal voor geschikt. 
3: Icetoolz Set

Icetoolz bandenlichter Set

De Icetoolz bandenlichter set is ook een aanrader. De set bestaat uit 3 bandenlichters. Ze zijn gemaakt van kunststof en zijn oranje van kleur. 

Op de bovenkant zijn de bandenlichters voorzien van een V profiel. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk achter de spaken kunnen klemmen. De bandenlichters zijn 11 cm lang. 
4: Simson bandenlichter staal

Simson bandenlichter staal

Als het om fietsaccessoires gaat, is Simson een goed merk. Al jaren produceert het merk de beste artikelen voor het fietsen. Zo ook deze bandenlichters van staal. 

De set bestaat uit 3 bandenlichters. Ze zijn zilver van kleur en hebben een speciaal uiteinde om de bandenlichter aan een spaak vast te klemmen. 
5: Parktool TL 6.2

Parktool TL 6.2 bandenlichter

De Parktool set bestaat uit 2 bandenlichters. De bandenlichters zijn blauw van kleur en gemaakt van staal.

Het handige van deze bandenlichters is dat ze aan elkaar vast kunnen worden gemaakt. Op die manier blijven ze goed bij elkaar en raak je ze niet kwijt. 
Wat is een bandenlichter?

bandenlichters racefiets

Een bandenlichter is een handig hulpmiddel voor het verwijderen van een fietsband. Het wordt gebruikt om de fietsband van de velg los te maken.

Ook om de fietsband weer terug te plaatsen, is de bandenlichter handig. 

Een bandenlichter is een uitkomst, omdat fietsbanden strak om de velg zitten. Met de hand is het praktisch onmogelijk om de band van de velg los te krijgen.

De bandenlichter werkt op basis van een soort hefboom, zodat dit eenvoudiger gaat. Zo breng je ook geen schade toe aan de velg. 

Waarom een bandenlichter gebruiken?

Een bandenlichter is om meerdere redenen praktisch. Allereerst is het mét bandenlichter een stuk makkelijker om een band van een velg te verwijderen, dan zonder.

De bandenlichter bespaart je veel kracht, moeite en tijd. 

Ten tweede werkt de bandenlichter veel beter dan andere materialen. De bandenlichter is er speciaal voor gemaakt, om beschadigingen aan de velg te voorkomen.

Als je de tool gebruikt, komt er niet te veel druk op de velg te staan. Hierdoor gaat jouw velg of band niet kapot. 

Kortom: het is een fijne en snelle manier om jouw banden te verwisselen. Dit kun je doen om winterbanden op de fiets te plaatsen. Of om jouw banden simpelweg te vervangen. 

Hoe gebruik je een bandenlichter?

bandenlichters fiets

Ga je jouw buitenband van de velg afhalen? Gebruik dan een bandenlichter van goede kwaliteit. De bandenlichter kan gebruikt worden voor de racefiets of normale fiets.

Ook kun je er de achterband van de elektrische fiets mee vervangen. We vertellen je hoe je de bandenlichter gebruikt. 

Allereerst zet je jouw fiets op zijn kop of zorg je dat je goed bij het desbetreffende wiel kunt komen. Je plaatst de eerste bandenlichter op de tegenovergestelde zijde van het ventiel.

Zet de bandenlichter tussen de buitenband en je velg. Wip de band langzaam eruit, zodat de band los komt. 

Vervolgens kun je de bandenlichter achter de spaak klemmen, zodat deze in positie blijft. Plaats de bandenlichter ook op andere plekken op de band. Op die manier krijg je de hele band los. 

Wil je de buitenband weer op de velg plaatsen? Dan kun je daar de bandenlichters ook voor gebruiken. Je voert daar ongeveer dezelfde handelingen voor uit, maar dan andersom.

Met de bandenlichter wip je de buitenband de velg weer op. 

Welke bandenlichter heb ik nodig voor mijn fietswiel?

Over het algemeen zijn bandenlichters universeel. Ze kunnen voor veel soorten fietsen gebruikt worden. Voor normale stadsfietsen, e-bikes, sportfietsen en vouwfietsen. Er is hier echter één uitzondering op. 

Heb je namelijk een fiets met tubeless banden? Dan is het aan te raden hier speciale bandenlichters voor aan te schaffen. Dit type band heeft namelijk geen buitenband.

Het gaat om een binnen- en buitenband in één. Tubeless banden zitten erg strak om de velg. Om ze eraf te halen, kun je het best speciale tubeless bandenlichters kopen. 

Handige accessoires in combinatie met de bandenlichter

bandenlichter

Een bandenlichter wordt meestal gebruikt in combinatie met andere fietsaccessoires. In de praktijk worden de fietsbanden vaak verwisseld op het moment dat ze versleten zijn. Of wordt de fietsband vervangen, omdat de band lek is. 

Daarom zie je vaak dat een bandenlichter samen wordt gekocht met een reserveband. Of met een fietsreparatieset. Het kan zelfs zijn dat er al bandenlichters in de reparatieset zitten. Dit is dus iets om extra op te letten, voordat je ze dubbel hebt. 

Een ander fietsaccessoire waar je aan kunt denken, is de fietspomp. Ook dit wordt vaak gebruikt in combinatie met bandenlichters. 

Waar koop je een bandenlichter?

Bij de Action kunnen de accessoires voor een goedkoop bedrag worden aangeschaft. Daarnaast kun je goed terecht bij de Decathlon, Bol.com of ANWB. Of een fietsenwinkel bij jou in de buurt natuurlijk. 
Veelgestelde vragen

Wat kost een bandenlichter set?

Een bandenlichter kost gemiddeld tussen de 10-20 euro. Er zijn ook goedkopere of duurdere soorten. Het is maar net voor welke kwaliteit je gaat. Goedkope soorten zijn verkrijgbaar bij de Action. 

Welke bandenlichter is geschikt voor de racefiets?

Over het algemeen zijn bandenlichters voor elk type fietsband geschikt. Ze kunnen gebruikt worden voor de normale fiets en e-bike. Maar ook voor sportieve fietsen zoals de racefiets of mountainbike. 

Van welke materialen worden bandenlichters gemaakt?

Bandenlichters worden meestal van staal of kunststof gemaakt. Beide materialen hebben voordelen. Staal is steviger, terwijl kunststof weer een stuk lichter van gewicht is. 

Hoeveel bandenlichters heb je nodig om een band te verwisselen?

In principe kun je met 1 bandenlichter uit de voeten. Toch is het gebruiksvriendelijker om meerdere bandenlichters te gebruiken. Daarom worden ze vaak in een set van 3 stuks verkocht. 

Zitten bandenlichters standaard in een fietsreparatieset?

Meestal wel. Het kan ook zo zijn dat dit niet het geval is. Dit is dus iets om te controleren.


Meer reparatiebenodigdheden voor de fiets:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *