Achterband e-bike vervangen? Stappenplan & Kosten

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 9, 2024

Is de achterband van je elektrische fiets versleten? Dan is het voor je eigen veiligheid hoog tijd dat deze vervangen wordt.

Maar, hoe vervang je nu eigenlijk de achterband van een e-bike? En kan ik dit zelf doen of is het beter dit over te laten aan een specialist?

In dit artikel geven we je antwoord op bovenstaande vragen en meer.

Hoe de achterband vervangen van een elektrische fiets?

achterband vervangen_elektrische fiets

Is de achterband van je e-bike lek en wil je deze zelf vervangen? Afhankelijk van de locatie van de motor kan dit een eenvoudige of lastige klus zijn.

Er zijn elektrische fietsen waarbij de naafmotor aan de voorkant of in het midden van de fiets zit. In dit geval kun je het vervangen van de achterband vergelijken met een normale fiets.

De achterband vervangen van je elektrische fiets met middenmotor kun je in de meeste gevallen dus gewoon zelf.

Buitenband vervangen elektrische fiets (Stappenplan)

Als je niet zo thuis bent in het onderhouden of repareren van je e-bike raden we je aan dit te laten doen door een fietsenmaker.

Wil je toch zelf de achterband van je elektrische fiets vervangen? We leggen je hieronder stap voor stap uit hoe je zelf de achterband van je e-bike kunt vervangen.

1. Voor het vervangen van de achterband heb je een fietsgereedschapset of ten minste een fietsreparatieset nodig.

2. Schakel naar een hoge versnelling. Dit voorkomt enige interactie tussen de ketting en de naafmotor.

3. Zet je fiets ondersteboven op een kleedje of hang hem op om beschadiging te voorkomen.

4. Koppel de motorkabel los. Deze loopt van de batterij naar de hub.

5. Haal het wiel eruit. Let er hierbij op dat de ketting niet aan de cassette blijft haken. Bij sommige e-bikes kun je het wiel er alleen uittillen nadat je het stuur eruit gehaald hebt.

6. Met een bandenlichter kun je de buitenband van de velg afhalen. Plaats hierna de nieuwe achterband weer op de velg van het achterwiel.

7. Pomp de achterband op en plaats deze terug in de fiets door de bouten vast te draaien.

8. In het geval dat je het stuur los hebt moeten koppelen, moet je deze weer op dezelfde plek terugplaatsen en vastzetten.

E-bike met achterwielmotor

achterband e bike vervangen

Bij de meeste elektrische fietsen zit de naafmotor op het achterwiel. Dit maakt het vervangen van de achterband van je e-bike een lastigere klus.

Er moeten in dit geval namelijk meerdere elektrische componenten losgekoppeld worden. Als dit niet op de juiste manier gebeurt kun je een van de onderdelen beschadigen. En dan ben je kostentechnisch een stuk verder van huis.

In dit geval raden we je dus eigenlijk altijd aan om de achterband door een fietsenmaker te laten vervangen.

Achterband elektrische fiets vervangen? Dit zijn de kosten

De kosten voor het vervangen van de achterband van je e-bike kunnen nogal verschillen. De meeste fietsenmakers rekenen tussen de 15 en 25 euro arbeidsloon. Dit is exclusief materiaalkosten, houd hier rekening mee.

Voor het vervangen van de binnen- of buitenband in het achterwiel betaal je zo’n 15 euro. Beschikt het achterwiel over een motor? Dan moet je al gauw rekenen op zo’n 30 euro voor het vervangen van een binnen- of buitenband.

Heeft je elektrische fiets dikke en brede banden? Houd er dan rekening mee dat je meer kwijt bent voor de aanschaf van een nieuwe achterband.


Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *