Elektrische fiets opladen zonder stopcontact? Dit zijn je opties

Laatst bijgewerkt door Kaz op augustus 1, 2023

Voor het opladen van de accu van je elektrische fiets gebruik je meestal een stopcontact. Maar is het ook mogelijk om je e-bike op te laden zonder stopcontact? In dit artikel kom je erachter!

We bespreken onder andere de mogelijkheden voor het opladen van de accu zonder stopcontact.

Hiernaast nemen we de voor- en nadelen we met je door. Maar ook de belangrijkste aandachtspunten zetten we op een rij. Lees snel verder!

Elektrische fiets opladen zonder stopcontact: de mogelijkheden

Het opladen van de fietsaccu van je e-bike doe je eenvoudig via een stopcontact. Maar wat als je niet in de buurt bent van een stopcontact?

Is het dan mogelijk je e-bike op te laden zonder dat er stroom via een stopcontact aanwezig is? Wij zochten het voor je uit!

Voor het opladen van je elektrische fiets zonder stopcontact heb je eigenlijk 3 mogelijkheden:

  1. Thuis opladen vóór vertrek
  2. Opladen via een Portable Power Station
  3. Opladen via een druppellader

Thuis opladen vóór vertrek

Klinkt logisch, toch? Door het opladen van je fietsaccu voordat je op pad gaat, ben je in bezit van een volle batterij. Dit heeft als voordeel dat je bij aankomst meteen gebruik kunt maken van je elektrische fiets.

Het grootste nadeel van deze optie is dat je de accu eenmalig kunt gebruiken. Want eenmaal leeg, is leeg. Zonder stopcontact of alternatieven heb je dus geen mogelijkheid om de accu nogmaals op te laden.

Opladen via een Portable Power Station

Voor het opladen van je elektrische fiets kun je gebruik maken van een Portable Power Station. Eigenlijk is dit een soort van grote powerbank met ingebouwd stopcontact.

Vaak zijn ze ook voorzien van verschillende USB-uitgangen en een ingang voor zonnepanelen.

Door het volledige opladen van de Power Station heb je dus altijd een stopcontact in de buurt. Zo kun je op plekken zonder stopcontact overal eenvoudig je elektrische fiets opladen.

Deze optie is het meest geschikt voor elektrische fietsen met een accu in het frame.

Power Station met zonnepaneel

Heeft de Power Station een ingang voor zonnepanelen? Dan kun je een compatibel zonnepaneel aanschaffen om er een complete zonnelader-set van te maken. Door middel van zonlicht wordt de accu van de Power Station dan weer opgeladen.

Let op: een zonnepaneel laadt niet in alle gevallen effectief op, bij slecht weer bijvoorbeeld. Maar ook het onjuist plaatsen van het zonnepaneel ten opzichte van de zon heeft invloed op het laadvermogen.

Opladen via een druppel- of acculader

Op plekken zonder stroom kun je ook gebruik maken van een druppel- of acculader. Normaalgesproken heb je hiervoor een stopcontact nodig, maar er zijn twee alternatieven. Zo kun je gebruik maken van zonne-energie óf een tweede accu.

Opladen via zonne-energie

Koop je een druppel- of acculader met zonnepaneel? Dan sluit je de lader met zonnepaneel aan op de accu van je e-bike. Op basis van zonlicht wordt de accu van je elektrische fiets opgeladen.

Ook in dit geval ben je dus afhankelijk van de zonopbrengst. Op dagen of tijdens seizoenen met minder zon is een druppellader op zonne-energie misschien niet de beste optie.

Opladen in combinatie met 12V accu

Voor het opladen via een druppel- of acculader kun je ook gebruik maken van een tweede extra 12V accu. Hoe dit werkt?

Je sluit de druppellader op zowel de extra accu als de fietsaccu aan. De tweede accu dient in dit geval als stroombron om je elektrische fiets op te laden. Dit heeft wel als nadeel dat als de accu leeg is, hij zelf ook weer opgeladen moet worden.

De voor- en nadelen van een e-bike opladen zonder stopcontact

elektrische fiets opladen zonder stopcontact

Het opladen van je elektrische fiets zonder stopcontact is handig als je op pad bent. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen ervan? En zitten er ook nadelen aan het opladen van je fietsaccu zonder stopcontact?

We hebben de grootste voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

👍 Voordelen:

  • Met het opladen van je elektrische fiets zonder stopcontact ben je altijd en overal in de mogelijkheid om je fietsaccu op te laden;
  • Een Power Station of extra accu kun je ook gebruiken als je andere apparaten moet opladen.

👎 Nadelen:

  • Er zijn niet veel opties wat betreft het opladen van je e-bike zonder stopcontact;
  • Niet alle fietsaccu’s zijn compatibel met een Power Station of druppellader. Dit is afhankelijk van het merk van je elektrische fiets en het specifieke model;
  • Het opladen van je fietsaccu zonder stopcontact brengt extra kosten met zich mee. Behalve als je kiest voor het thuis opladen van je fietsaccu vóór vertrek natuurlijk. Dit heeft dan weer als nadeel dat je de fietsaccu eenmalig kunt gebruiken en niet nog een keer kan opladen;
  • Bij het gebruiken van een zonnepaneel ben je afhankelijk van de zon. In de herfst of winter is deze optie niet de beste keuze. Je zult dan niet genoeg zonopbrengst hebben om effectief te kunnen laden;
  • Een Power Station of extra accu betekent extra bagage en gewicht wat je mee moet nemen. Als je met de auto of camper op vakantie gaat, is dit niet echt een issue. Maar als je op fietsvakantie gaat wil je natuurlijk niet te veel extra bagage of gewicht meenemen;
  • Het opladen van je fietsaccu gaat vaak langzamer dan wanneer je deze oplaadt via een stopcontact.

Elektrische fiets opladen zonder stopcontact? Hier moet je op letten!

Afhankelijk van welke optie je kiest, er zijn altijd wel een aantal punten waar je op moet letten. Je wilt immers niet dat je een miskoop doet of dat de fietsaccu niet compatibel is. We nemen de belangrijkste aandachtspunten hieronder met je door.

Zonnepaneel

Bij het opladen van je elektrische fiets met een zonnepaneel moet je rekening houden met de zonopbrengst. Er moet voldoende zonlicht zijn om de fietsaccu te kunnen opladen.

Voltage fietsaccu

Let op het voltage van de fietsaccu. Deze moet aansluiten op de voltage van de Power Station, druppellader of extra accu. Als deze te veel van elkaar afwijken, kun je de accu van je elektrische fiets beschadigen.

Capaciteit van de fietsaccu

Zorg ervoor dat het alternatief dat je gebruikt geschikt is voor de capaciteit van je fietsaccu. Meestal ligt het laden van je fietsaccu ergens tussen de 1,5 Ah en 3 Ah.

Is het accuvermogen, ook wel Ah genoemd, lager dan je fietsaccu? Dan zal deze een stuk langzamer opladen. Vanaf 4 Ah spreken we van snelladen.

Hier moet je overigens ook goed op letten. Het snelladen van je elektrische fiets kan invloed hebben op de levensduur van je fietsaccu.

Aansluiting

Let goed op de aansluiting van en naar je fietsaccu en of deze compatibel is. Kan de druppellader met zonnepaneel bijvoorbeeld aangesloten worden op je fietsaccu?

Of is de Power Station voorzien van een normale stekkeringang? Zodat je je normale lader (die je ook in het stopcontact steekt) kunt gebruiken?

Prijs

Voor het opladen van je elektrische fiets zonder stopcontact kies je voor extra kosten. Afhankelijk van welke optie je kiest mag je best diep in de buidel tasten.

Voor een Power Station bijvoorbeeld betaal je gemiddeld zo’n 400 à 500 euro. Indien compatibel, zijn deze geschikt voor de meeste goedkope elektrische fietsen. Duurdere exemplaren voor duurdere e-bikes kunnen soms wel zo’n 1500 euro kosten.

Een druppellader voor je e-bike is dan weer een stuk goedkoper. Afhankelijk van het type druppellader koop je ze al vanaf zo’n 100 euro. Deze exemplaren zijn echter niet altijd geschikt voor alle soorten e-bikes.


Categorieën: Elektrische fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *