Beste elektrische fiets merken

Laatst bijgewerkt door Simon op maart 3, 2023

De laatste 10 jaar hebben zich steeds meer elektrische fiets merken op de markt gemeld. De technologie ontwikkelde zich snel en het aantal verkopen steeg.

Sommige elektrische fietsen zijn van een Nederlands merk, maar we zien ook steeds meer elektrische fietsen uit het buitenland komen.

In elke elektrische fiets zit bovendien een elektromotor ingebouwd. Die kan bijvoorbeeld van een Chinees, Japans of Duits merk zijn, terwijl het frame van de fiets in een ander land is geproduceerd.

In dit artikel werpen we een blik op de beste e-bike merken.

1. Cube

Het is misschien aardig om dit overzicht van elektrische fiets merken te beginnen met een merk dat door onze Oosterburen op de markt wordt gebracht.

We doelen daarbij op de elektrische fietsen van Cube. Cube is een hoogwaardig Duits merk dat in 1993 van start ging.

Toen nog vooral met racefietsen en mountainbikes, maar tegenwoordig met verschillende modellenlijnen van kwalitatief zeer hoogwaardige e-bikes.

Zo vind je in het overzicht van Cube elektrische mountainbikes, city- & tourfietsen, speed-pedelecs en cargofietsen. Bovendien biedt dit e-bike merk ook elektrische fietsen aan voor je kind.

Cube hoort bovendien bij de merken elektrische fietsen met een Bosch motor. Bosch zorgt bij Cube namelijk standaard voor de aandrijflijn.

2. Gazelle

Richten we onze blik op een Nederlands merk, dan kijken we natuurlijk eerst naar Gazelle.

Naast het aanbod van fietsen zonder trapondersteuning ontwikkelt Gazelle zich steeds meer tot een elektrische fiets merk. Het online overzicht toont een groot aantal exclusieve modellen.

Ze zijn stevig geconstrueerd en bovendien erg trendy van uiterlijk. Gazelle monteert bij het overgrote deel van haar modellen de motor in het midden van de fiets.

Zo’n middenmotor zit bij de pedalen en is van het Duitse merk Bosch of het Japanse merk Shimano.

Slechts bij twee modellen werd de motor in het voorwiel gemonteerd. Deze is van het Chinese merk Bafang.

3. Sparta

Maar er zijn natuurlijk nog meer merken in Nederland die we niet onbesproken willen laten.

Neem bijvoorbeeld Sparta. Een ander Nederlands merk dat op hoog niveau opereert. Zoek je de website op, dan zie je dat ook Sparta zich ontwikkeld heeft tot een eerste klas e-bike merk.

Bij Sparta tref je e-bikes aan in drie verschillende series. De onderverdeling bestaat uit allround e-bikes, city e-bikes en woon-werk e-bikes.

De allround modellen dragen hun accu vaak onder de bagagedrager, terwijl deze bij de city e-bikes meestal in de stang is geïntegreerd.

Schaf je een topmodel woon-werk e-bike aan van dit elektrische fietsen merk, dan kies je voor een hoogwaardig vormgegeven e-bike die op snelheden rijdt waarbij een helm verplicht is.

4. Giant

Laten we nog eens kijken in het buitenland. Een e-bike merk dat dan direct in het oog springt is het Taiwanese merk Giant.

Dit fietsenmerk biedt een groot assortiment fietsen aan. Naast e-bikes in een groot aantal variëteiten kun je bij Giant ook nog steeds fietsen zonder trapondersteuning aanschaffen.

Als e-bike merk rust Giant haar fietsen onder andere uit met motoren van Yamaha. Wij kennen dit merk al jarenlang van bromfietsen en motorfietsen, maar Yamaha zet haar kennis nu dus voort als motorleverancier aan e-bike merken.

Bij het kiezen van een e-bike kun je heeel veel kanten op. Kies je voor een e-bike met een accu onder de bagagedrager of liever een model waarbij hij in de stang is geïntegreerd.

Ook de batterijkeuze is ruim en loopt van 325 Wh tot 625 Wh. Daarnaast zijn de e-bikes met velgremmen of met schijfremmen uitgerust. De prijzen zijn aantrekkelijk en de modellen mooi gestileerd.

5. Cortina

Zo komen we ook terecht bij een klein Nederlands merk. Het gaat hier om Cortina dat in de Oost-Nederlandse stad Zwolle gevestigd is.

Het merk bestaat pas sinds 2008 maar wist in korte tijd een vijfde deel van de Nederlandse fietsenmarkt in handen te krijgen.

Ook als e-bike merk doet Cortina het uitstekend. Met de modellering richt het merk zich op een jong publiek. De modellen zijn vooral bedoeld voor in het stedelijk verkeer.

Bij Cortina tref je dus geen elektrische mountainbikes of elektrische racefietsen aan.

De stabiele middenmotor is bij Cortina de norm, hoewel het merk ook nog enkele e-bikes met een voorwielmotor in haar assortiment heeft. De middenmotor die wordt ingebouwd is meestal van het Chinese merk Bafang.

Daarnaast is Cortina één van de merken elektrische fietsen met een Bosch motor in het frame. Deze is van het type Active Line en wordt toegepast in de klassieke transportfiets modellen.

6. Koga

En dan het merk Koga. De naam doet denken aan verre oorden, maar we hebben het gewoon over een Nederlands merk. De roots van dit merk lopen terug naar Batavus. Een ander Nederlands merk waar we zo nog aandacht aan besteden.

Koga maakt fietsen in alle soorten. Zowel zonder als met trapondersteuning en altijd naar een prachtig design. Ook Koga is één van de merken elektrische fietsen met een Bosch motor in het frame.

Het gaat hierbij dan steeds om een middenmotor die krachtig en stabiel zijn werk doet. Het aantal modellen is beperkt, maar je kunt zelf kiezen hoe sterk de accu is die je op je e-bike meeneemt.

De kracht ervan kan bij Koga oplopen tot 1125 Wh. Zo’n sterke accu staat garant voor een forse actieradius. In combinatie met een middenmotor van Bosch als degelijk Duits merk, zorgt dit voor een zeer betrouwbare combinatie.

7. Batavus

We noemden het al even: ook Batavus is een veel gezien Nederlands merk. Batavus timmert inmiddels hard aan de weg als elektrische fietsen merk.

De modellen lopen uiteen en op het moment van schrijven voert Batavus 18 elektrische fietsen voor heren en 21 elektrische fietsen voor dames in haar assortiment.

De categorie waarin ze passen loopt van Allround, via Lifestyle, Recreatie en Schoolfiets tot aan Transportfiets. Bij dit Nederlandse e-bike merk kun je dus met al je wensen terecht.

Net als bij veel andere elektrische fiets merken speelt Bosch ook bij Batavus de hoofdrol waar het om de middenmotor gaat.

De modellering van de elektrische Batavus fietsen is mooi en modern. Je kunt ook een elektrische bakfiets bij Batavus bestellen.

8. Amslod

Zo komen we bij de jongste elektrische fiets merken terecht. Laten we om te beginnen eens naar Amslod kijken.

Dit Nederlandse merk uit Meppel bestaat pas sinds 2015 maar gaat voortvarend te werk. Er worden door Amslod alleen maar elektrische fietsen geproduceerd.

Het e-bike merk produceert de fietsen zelf en levert ze rechtstreeks vanaf haar fabriek aan de consument. Dit houdt de prijzen laag, omdat hierdoor de tussenhandel wordt uitgeschakeld.

Om zich als elektrische fietsen merk toch dicht bij de consument te scharen, opende Amslod in Nederland 16 zogenaamde Experience Centers. Daar ligt de nadruk op het uitproberen van je elektrische fiets.

Zo krijg je een compleet overzicht van het aanbod en is een praktische proefrit gegarandeerd.

Voor de trapondersteuning werkt Amslod samen met het Chinese Bafang.

9. Stella

Een ander jong binnenlands merk is het Nederlandse merk Stella. Dit e-bike merk begon haar werkzaamheden in 2011. In tien jaar tijd slaagde de onderneming erin om in Nederland marktleider te worden op het gebied van de elektrische fiets.

Net als Amslod werkt Stella met centra door het hele land, waar de elektrische fietsen kunnen worden uitgeprobeerd. Bij Stella dragen deze centra de naam ‘Testcentre’. Daarvan zijn er inmiddels tweeënzestig, waarvan er veertien in het buitenland staan.

Ook Stella is één van de echte e-bike merken. Je vindt er dus geen gewone fiets.

Het merk richt zich ook op hoge kwaliteit. Het schaart zich namelijk onder de merken elektrische fietsen met een Bosch motor in het frame. Daarnaast monteert het bedrijf ook voorwielmotoren van het eigen merk.

Elektrische fietsen worden door consumentenorganisaties doorlopend getest. Nu Stella keer op keer als beste uit de test komt, ligt het voor de hand dat Stella claimt het beste merk elektrische fiets te zijn.

10. Villette

Villette is een merk dat bekend staat om hun relatief goedkope e-bikes. Maar ondanks het lagere prijssegment doet het niet veel onder voor de top. Voor een bedrag van rond de 1000 euro koop je een betrouwbare en duurzame e-bike van dit merk.

Naast de kwaliteit valt ook het design op. De fietsen zijn mooi en strak vormgegeven. Er is ook oog voor detail in de afwerking. Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Het oog wilt immers oog wat.

De ervaringen met het merk lijken vooralsnog ook goed te zijn. Villette heeft genoeg tevreden klanten en de populariteit blijft stijgen. Vooralsnog gaat het om een relatief klein (en onbekend) merk. Maar hier gaat volgens ons snel verandering in komen.

Het beste merk elektrische fiets voor jou

Ben je van plan om een goede elektrische fiets aan te schaffen, vergelijk de genoemde merken dan nauwkeurig met elkaar.

Elektrische fiets merken onderscheiden zich sterk qua design en door het gebruik van motoren van een Chinees, Japans of Duits merk.

Vanzelfsprekend bestaat er verschil tussen trapondersteuning door een middenmotor en door een motor die in het voorwiel is geplaatst. Een middenmotor zorgt doorgaans voor de meeste stabiliteit.

Niet alle e-bike merken hebben elk type fiets in hun elektrische assortiment. Hier loop je vooral tegenaan als je een elektrische mountainbike of elektrische racefiets zoekt.

Toch heeft bijvoorbeeld een Duits merk als Cube zulke modellen nadrukkelijk in haar overzicht staan. Hierdoor past bij elke wens een elektrische fiets.

We wensen je veel succes met het uitzoeken van jouw nieuwe betrouwbare e-bike!

Onze tip: download hieronder de E-bike Keuzehulp. Dit gratis e-book helpt je direct goed op weg in de zoektocht naar de beste e-bike!

Download Gratis: E-bike Keuzehulp

Ontdek de belangrijkste aandachtspunten en voorkom een miskoop:

e-bike-keuzehulp-cover

💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Elektrische fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *