Nederlandse fietsmerken – TOP 6

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 27, 2023

In de zoektocht naar een nieuwe fiets, houden veel mensen het graag dicht bij huis. Niet zo gek natuurlijk, want Nederland staat wereldwijd bekend als fietsland.

In ons land vind je dus ook de beste fietsmerken. Om jou bij je zoektocht naar een goede fiets te ondersteunen, zetten wij de beste Nederlandse fietsmerken op een rij.

1. Gazelle

Gebruiken we bij gevestigde bedrijven vaak het begrip ‘door de jaren heen’, bij Gazelle kunnen we zelfs al spreken van ‘door de eeuwen heen’.

Dit merk van hoge klasse startte haar productie al in de 19e eeuw. Gazelle is dus een Nederlands fietsmerk dat nu haar 3e eeuw is ingegaan.

Je kunt je voorstellen dat er binnen deze oude onderneming een enorme hoop knowhow werd opgebouwd. Die aanwezige knowhow bezorgt het merk dan ook een enorme voorsprong bij de productie van al haar fietsen.

Ook bij de aflevering van een Gazelle fiets gaat dit Nederlandse merk niet over één nacht ijs. Gazelle werkt namelijk intensief samen met haar winkels. Daarvan zijn er intussen 700 in Nederland te vinden.

Gazelle is ook één van de Nederlandse merken die uitblinken door hun sterk innovatieve vermogen. Dat levert dus ook steeds nieuw design en nieuwe technieken op.

Neem bijvoorbeeld de elektrische Speedpedelec die 45 km per uur haalt. Bij Gazelle neemt die een steeds prominentere plaats in binnen het assortiment.

Toch kun je bij Gazelle ook nog steeds terecht voor een hoogwaardige gewone fiets.

2. Batavus

Het Nederlandse fietslandschap wordt sinds het begin van de vorige eeuw naast Gazelle ook door twee andere beroemde merken vormgegeven.

Het zijn Sparta en Batavus. Batavus kennen we al sinds 1904 en Sparta startte haar productie in 1917.

Een keuze tussen Batavus en Sparta berust vooral op persoonlijke smaak. Ook wordt bij veel mensen hun keuze beïnvloed door de keuze die hun ouders en grootouders eerder maakten.

Laten we eerst wat vertellen over Batavus dat als Nederlands fietsmerk het op één na oudste merk is. In 1904 startte Batavus haar productie. In 1984 produceerde het merk haar 5 miljoenste fiets.

Werp je een blik op de website, dan zie je dat Batavus veel aandacht schenkt aan de awards die zij als Nederlands merk in de wacht wist te slepen.

Bijvoorbeeld voor haar bromfietsen. In de jaren ’60 was Batavus namelijk ook een grote bromfietsproducent. Tijdens een Technisch Concours in Parijs wist het merk alle zeven eerste prijzen in de wacht te slepen.

De winnende stemming die om Batavus hangt zette zich voort met overwinningen in de Tour de France. Daarnaast werd Batavus steeds weer geprezen om haar goede lakkwaliteit.

Innovatieve ontwerpen werden bekroond. Al in 1998 zette Batavus met de E-Go een nieuw elektrisch fietsconcept neer. Ook het onlangs ontwikkelde V-light als achterlicht is zo’n innovatieve vondst.

Bij Batavus vind je prachtige fietsen voor in de stad en voor je kind. Ook bakfietsen staan op het programma.

Natuurlijk is ook bij Batavus de elektrische fiets sterk in het assortiment aanwezig. Ook als bakfiets natuurlijk, want Batavus is en blijft een oerdegelijk Nederlands merk.

3. Sparta

Hoewel Batavus snel was met de introductie van haar E-Go, was Sparta de eerste producent die een echte elektrische fiets in de markt zette.

Ook Sparta maakt zich al langer dan een eeuw sterk voor innovatie. Bij dit merk koop je graag je elektrische vouwfiets als je vaak met het openbaar vervoer naar je werk toe gaat. Ook de speed pedelec zit volop in het programma van deze Nederlandse fabrikant.

Bekijk je het aanbod op het gebied van de elektrische fiets, dan heeft Sparta dit opgedeeld in drie verschillende series. Je vindt er de A-serie met allround e-bikes, de C-serie met city e-bikes en de D-serie met woon-werk e-bikes.

Dit maakt van Sparta een oer-Nederlands fietsmerk met een overzichtelijk aanbod. Op haar website legt Sparta je graag uit hoe bijvoorbeeld een speed pedelec werkt.

Het design van elk nieuw model is prachtig. Je kunt bovendien kiezen uit diverse hippe kleuren. Kies je voor een mooie e-bike van Sparta, dan wordt jouw trapbeweging in de meeste gevallen ondersteund door een krachtige middenmotor van het merk Bosch.

4. Cortina

Maar de beste Nederlandse fietsmerken kenmerken zich niet alleen door een lange geschiedenis. Zo komen we bijvoorbeeld bij Cortina uit.

Dit fietsmerk van de familie Kruitbosch startte pas in 2008 met de productie. De kracht van Cortina ligt erin om bestaande fietsmodellen om te vormen tot trendy tweewielers.

Het bedrijf richt zich daarbij in hoge mate op de jongere gebruiker. Cortina is daar sinds 2008 zo succesvol mee, dat het inmiddels 20 procent van de Nederlandse fietsenmarkt voor haar rekening neemt.

Ook innovaties worden door Cortina niet geschuwd. Zo wordt in steeds meer gevallen de traditionele fietsketting vervangen door een kunststof riem.

Het merk heeft haar populariteit vooral opgebouwd met de gewone fiets, maar ontwikkelt zich nu razendsnel tot een belangrijke speler op e-bike gebied. Die zijn niet alleen stevig en snel, maar onderscheiden zich ook door een nieuw en trendy design.

5. Stella

Natuurlijk zijn we er met bovengenoemde fietsmerken nog lang niet. We hebben het namelijk nog niet gehad over de jongste Nederlandse fietsmerken die juist door de elektrische fiets groot geworden zijn.

Eerst bespreken we hier het merk Stella. Stella haakte in 2011 in op de nieuwe trend van elektrisch fietsen. Het bedrijf begon als een kleine startup maar ontwikkelde zich in een razendsnel tempo.

Bij Stella kun je tegenwoordig kiezen uit zo’n 40 verschillende e-bike modellen. Oude modellen gaan geregeld in de aanbieding en nieuwe komen ervoor in de plaats.

Kies je voor Stella, dan kies je voor een elektrische fiets met een Bosch middenmotor in het frame. Ook worden er door Stella fietsen geproduceerd met een motor in het voorwiel. Deze motor is dan van het eigen merk.

Als Nederlands fietsmerk heeft Stella de tussenhandel gepasseerd. De e-bikes worden namelijk geleverd vanuit de eigen fabriek.

Maar dit betekent niet dat je ze van tevoren niet kunt uitproberen. Daar heeft Stella namelijk haar E-bike Testcenters voor. Inmiddels zijn er daarvan meer dan 50 in Nederland. Je kunt daar de fiets van jouw voorkeur testen en krijgt uitvoerig advies.

6. Amslod

Maar er is nog een ander Nederlands fietsmerk dat razendsnel is gegroeid. Dat is Amslod uit Meppel dat pas sinds 2015 bestaat.

Ook Amslod is een Nederlands fietsmerk dat direct af-fabriek haar elektrische fietsen levert. Net als Stella volgt dit merk de strategie om haar kopers eerst op locatie kennis te laten maken met de gewenste elektrische fiets.

Deze centra dragen bij Amslod de naam ‘Experience center’. Inmiddels zijn er daarvan 16 in Nederland. Aan dit aantal kun je zien dat dit populaire merk nog wat kleiner is dan Stella.

Tussen de fietsmerken Stella en Amslod bestaan veel overeenkomsten. Zo zorgt Amslod net als Stella voor service aan huis als het aankomt op onderhoud.

Ook zie je bij beide merken dat het design van de fietsen mooi is, maar niet zo veelzeggend als bij merken als Gazelle, Batavus en Sparta. De e-bikes van Stella en Amslod zijn dan ook heel betaalbaar.

Voor de trapondersteuning kiezen beide merken hun eigen techniek. Zo werkt Stella in de meeste gevallen samen met het Duitse Bosch, terwijl Amslod haar kaarten heeft gezet op het Chinese Bafang.

Voor iedereen een betrouwbaar Nederlands fietsmerk

Zoals je ziet heeft ons land veel te bieden als het aankomt op de aanschaf van een nieuwe fiets. Koploper vormt nog steeds het oerdegelijke merk Gazelle.

Dit oude merk dat haar productie al begon in de 19e eeuw, heeft haar voorsprong al die jaren stevig vast weten te houden.

Hoge kwaliteit is ook de norm bij gerenommeerde merken als Sparta en Batavus. Ook Cortina is degelijk, maar als merk veel jonger. Daarbij richt Cortina zich in sterke mate op de jongere consument.

Maar ook een nieuw merk zoals Amslod of Stella is de moeite waard. Je vindt er alleen geen traditionele fietsen. Bij deze twee kom je dus alleen terecht als je zoekt naar een nieuwe elektrische fiets. Vooral het gunstige prijskaartje zal daarbij een belangrijke rol spelen.

💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Fietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *