Beste racefiets / wielrenfiets kopen | TOP 5
Wil je een nieuwe racefiets, maar weet je niet welke wielrenfiets je moet kopen?
Dat is niet zo gek, het aanbod is namelijk enorm en de verschillen zijn qua prijs en kwaliteit behoorlijk groot.
Wij weten precies waar je op moet letten en hebben 5 mooie racefietsen voor je geselecteerd:
- de beste racefiets van aluminium
- de beste wielrenfiets qua verhouding tussen prijs en kwaliteit
- de beste racefiets van carbon
- de beste fiets voor comfortabele ritten
- de racefiets met de beste aerodynamica
En dat allemaal voor de meest gunstige prijs!
Dit artikel is een handige keuzehulp vol tests en tips. Lees verder en ontdek welke goede racefiets bij jou past!
- 1. Beste aluminium racefiets: Van Rysel EDR AF Ultegra
- 2. Beste prijs-kwaliteit racefiets: Cube Attain SL 2022
- 3. Beste endurance racefiets: Vitus Zenium CRW
- 4. Beste carbon racefiets: Van Rysel Ultra CF Ultegra Di2
- 5. Beste aero racefiets: Cube Litening C:68X Pro
- Waar moet je op letten bij een nieuwe racefiets?
- Conclusie
1. Beste aluminium racefiets: Van Rysel EDR AF Ultegra
Mooie combinatie van comfort en snelheid
Deze moderne en fraaie racefiets heeft een frame van aluminium. Hij heeft daarnaast aerodynamische Fulcrum Racing-wielen, een Endurance-frame met variabele dikte en een mooi Van Rysel Sport 900-zadel. Hij weegt rond de 14,5 kilo.
Deze wielrenfiets van Van Rysel is gemaakt om op een comfortabele manier flinke afstanden af te leggen. Dankzij het Endurance-frame heb je een groot uithoudingsvermogen.
Bovendien scoort hij ook goed qua efficiëntie, dus je kunt er ook in competitie goed mee presteren.
De fiets is trouwens niet helemaal van aluminium. De vork is namelijk gemaakt van het lichtere en stijvere materiaal carbon. Verder heb je velgremmen op deze snelle fiets, dus geen schijfremmen.
Shimano Ultegra is een uitstekende groepset
Deze sportieve racefiets heeft als groepset Shimano Ultegra. Als je niet weet wat een groepset is: een groepset omvat alles wat met schakelen, remmen en de aandrijflijn te maken heeft.
Het gaat hierbij dus bijvoorbeeld over je ketting, kettingbladen, schakelaars, derailleurs en remmen.
Het toonaangevende merk Shimano heeft in totaal 9 groepsets van verschillende kwaliteit.
Dit zijn de groepsets, van lage naar hoge kwaliteit: Tourney, Claris, Sora, Tiagra, 105, Ultegra, Ultegra Di2, Dura Ace en Dura Ace Di2. De meeste racefietsers in Nederland rijden op de groepsets Tiagra, 105 en Ultegra.
Ultegra is dus een uitstekende keuze. Het schakelt vlot, ook als je flink druk aan het zetten bent op de pedalen.
Daarnaast gaat het materiaal lang mee. Het is minder vatbaar voor slijtage en als je het goed onderhoudt, krijg je zeker geen roest.
Geweldige prijs en lovende beoordelingen
In de webshop van Decathlon betaal je 1399 voor de EDR AF Ultegra. Wij vinden het een geweldige prijs als je kijkt naar de hoge kwaliteit van de onderdelen.
Je gaat niet veel fietsen vinden met een Ultegra-groepset voor zo’n aantrekkelijk bedrag.
Ook andere fietsers zijn zeer te spreken over deze aluminium racefiets van Van Rysel. Bij Decathlon heeft de EDR AF Ultegra ongeveer 215 recensies en krijgt ‘ie een beoordeling van 4,7 op 5. Dat is een fantastische score.
2. Beste prijs-kwaliteit racefiets: Cube Attain SL 2022
Stijlvol, snel en licht
Deze volledig zwarte fiets heeft een iconische uitstraling, een aluminium frame een een vork van carbon. Hij heeft daarnaast een wielset van Cube, banden van Continental en een prettig zadel van Cube.
Verder krijg je hydraulische schijfremmen, die voor de beste vertraging zonder onder alle omstandigheden.
Op deze fiets wordt iedere trap omgezet in snelheid en laten bochten zich met chirurgische precisie aansturen. Bovendien is de Cube Attain SL erg licht.
Deze wielrenfiets weegt zo’n 9,7 kilo. Voor een aluminium frame is dat bijzonder licht.
Shimano 105 is niks mis mee
De Cube Attain SL heeft als groepset Shimano 105. Ken je het rijtje van de groepsets nog? Shimano 105 zit precies in het midden. Op de ranglijst van kwaliteit scoort de 105-groepset dus heel gemiddeld.
Duizenden fietsers in Nederland vertrouwen op deze groepset en daar hebben ze helemaal gelijk in.
Het is geen materiaal voor de absolute profs, maar voor alle anderen is het echt uitstekend spul. Je kan er vele jaren mee vooruit, zeker als je de boel zo nu en dan eens poetst.
Betaalbare prijs en mooie recensies
De Cube Attain SL heeft een prijs van 1.549 euro. Voor een racefiets met een licht frame, hydraulische schijfremmen en een 105-groepset is dat aan de voordelige kant. Wij vinden het zelfs de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.
Op verschillende websites krijgt deze racefiets van Cube ook goede recensies. Racefietsers in Nederland en over de hele wereld zijn er erg blij mee.
De meeste recensenten beschrijven de fiets als stijlvol, snel en comfortabel en dat allemaal voor een schappelijke prijs.
3. Beste endurance racefiets: Vitus Zenium CRW
Comfortabel en allround
Misschien heb je nog niet van het merk Vitus gehoord. Dan is het hoog tijd om er kennis mee te maken, want het is een mooi merk dat verrassend goede fietsen maakt.
De Vitus Zenium CRW is één van hun toppers en biedt een prettige rijervaring.
Het frame en de vork van deze wielrenfiets zijn van het lichte materiaal carbon. De remmen zijn hydraulische schijfremmen en de comfortabele banden zijn van Vee Road Runner.
Alles bij deze fiets is gericht op het verhogen van het comfort en het zorgen voor een gebalanceerde rit. Maar vergis je niet, de Zenium wil ook snel gaan. Hij weegt slechts 8,8 kilo en gaat als de brandweer.
Wederom de betrouwbare Shimano 105
Voor de groepset van de Vitus Zenium CRW geldt hetzelfde als voor de Cube Attain SL. Beide hebben namelijk de groepset Shimano 105.
Veel Nederlanders fietsen hiermee en wij hebben er nog nooit een slecht woord over gehoord. Met dit materiaal zit je dus goed.
Mooie prijs en goede reviews
De Vitus Zenium CRW kost 2.099 euro. De hogere prijs komt voornamelijk door het frame van carbon, dat de fiets lichter, stijver en sterker maakt. Ook de 105-groepset en de hydraulische schijfremmen passen bij het kostenplaatje.
Er zijn verschillende websites die de Vitus Zenium CRW eens flink getest hebben. Allemaal komen ze tot de conclusie dat het hier gaat om een hoogwaardige racefiets die aan alle verwachtingen voldoet.
Daarom kunnen wij deze topper zeker aanraden.
4. Beste carbon racefiets: Van Rysel Ultra CF Ultegra Di2
Op deze professionele fiets van carbon win je races
Deze racefiets is echt een racemonster. Hij is ideaal voor de fanatieke fietsers onder ons, die een professionele racefiets zoeken om records mee te verbreken.
Dat blijkt wel uit de onderdelen: deze fiets heeft Mavic Cosmic Pro SL UST-wielen, een prestatiegericht Antares-zadel en klassieke remmen van Shimano Ultegra.
Bijna de hele fiets is gemaakt van carbon. Niet alleen het frame en de vork zijn van dit superieure materiaal, ook het stuur, de zadelpen en de rails van het zadel zijn van gevlochten carbon.
Dat maakt de fiets nog steviger, strakker en vooral ook een stuk lichter. Hij weegt slechts 7,3 kilo! Dat is echt in de categorie vederlicht.
Shimano Ultegra Di2 is uitmuntend
Dit pareltje heeft als groepset Shimano Ultegra Di2. Ken je het rijtje van de groepsets nog? Ultegra Di2 staat bijna bovenaan en doet nauwelijks onder voor het materiaal van de wielrenners uit het profpeloton. Het is echt professioneel spul.
Deze fiets heeft zelfs elektrische transmissie. Hierdoor kun je razendsnel schakelen zonder kracht te hoeven zetten.
Luxer en moderner krijg je het niet. Let wel op: zo nu en dan moet je de batterij even opladen. Maar dat is niet zo moeilijk en hij gaat lang mee.
Professionele racefiets met goede ervaringen
Bij Decathlon betaal je 3.219 euro voor deze wielrenfiets, Het is natuurlijk een flink bedrag, maar voor een racefiets van de hoogste kwaliteit carbon en elektrische transmissie is het echt niet gek.
We vinden het zelfs een aantrekkelijke prijs voor zoveel luxe.
De beoordelingen van andere fietsers met dit racemonster in huis bevestigen dat beeld. Bij Decathlon zijn 40 reviews achtergelaten, met een gemiddelde score van 4,5 van de 5 sterren.
Vrijwel alle gebruikers zijn tevreden over deze racefiets en sommigen noemen het zelfs een koopje!
5. Beste aero racefiets: Cube Litening C:68X Pro
Aerodynamisch en vliegensvlug
Bij deze topper staat alles in het teken van snelheid. Het is de snelste en meest aerodynamische fiets ooit van Cube, gemaakt van de meest hoogwaardige materialen en uitvoerig getest in windtunnels.
Het frame snijdt 30 procent efficiënter door de lucht dan alle andere fietsen van Cube. De fiets weegt ook weinig: 7,8 kilo.
De constructie bestaat uit een naadloos geheel van carbon dat het frame, de voorvork, de stuurpen, het stuur en de zadelpen verenigen.
Daarnaast gebeurt het schakelen elektrisch, krijg je hydraulische schijfremmen en rij je op tubeless-ready banden van Schwalbe. Dat is nog eens een fijne combinatie.
Wederom de uitmuntende Ultegra Di2-groepset
Voor de groepset van de Cube Litening C:68X Pro geldt hetzelfde als voor de Van Rysel Ultra CF. Beide hebben namelijk de groepset Shimano Ultegra Di2.
Zoals gezegd, dit materiaal doet nauwelijks onder voor het materiaal van de profs. Het is werkelijk van superieure kwaliteit.
Het enige dat jij moet doen is snoeihard trappen. Als je op zoekt bent naar een fiets om mee te ontsnappen uit de klauwen van het peloton, dan moet je deze nieuwe Cube Litening C:68X Pro hebben. Het is echt een racemonster.
Hogere prijs en positieve feedback
De Cube Litening C:68X Pro heeft een prijskaartje van 3.999 euro. Dat is een stuk duurder dan de andere racefietsen en misschien moet je er eerst even van slikken.
Maar de realiteit is nou eenmaal dat wielrenfietsen van de allerhoogste kwaliteit niet goedkoop zijn.
Meerdere grote websites hebben een review geschreven van deze aerodynamische racefiets. Ze zijn het er allemaal over eens dat deze wielrenfiets tot de snelste fietsen op de wereld behoort. En ze vinden ook nog dat ‘ie comfortabel zit.
Waar moet je op letten bij een nieuwe racefiets?
Het merk van de racefiets
De meeste fietsliefhebbers kijken gauw naar de grote merken. Je kent er vast wel een paar uit dit rijtje:
- Giant
- Specialized
- Bianchi
- Merida
- Trek
- Pinarello
- Colnago
Het is niet gek dat deze merken de meeste aandacht krijgen. Ze vallen op en maken hoogwaardige fietsen van hoge kwaliteit.
Maar als je op zoek bent naar een goede fiets voor een iets lagere prijs, dan is het de moeite waard om een goed merk op te zoeken dat net iets minder in de spotlights staat. In dit artikel zie je al een paar mooie voorbeelden:
Deze merken hebben prachtige racefietsen voor een betaalbare prijs. Wij raden je dus aan om voorbij de allergrootste merken te kijken als je niet de hoofdprijs wil betalen.
Het materiaal van de racefiets
Er zijn verschillende materialen waar je een frame van een racefiets mee kan maken. Hier komen ze:
- Aluminium racefietsen
- Racefietsen van staal
- Titanium racefietsen
- Carbon racefietsen
De meeste racefietsen hebben een frame van aluminium. Daar is dan ook helemaal niets mis mee. Voor de echte profs is het alleen wat te zwaar. Zij gebruiken racefietsen met een frame van carbon. Dat is stijver, sterker en maakt dit tot een lichte racefiets.
Het gemiddelde gewicht van een racefiets met een aluminium frame gaat al gauw richting de 15 kilo, terwijl het gemiddelde gewicht van een racefiets met een carbon frame rond de 7,5 kilo zit.
Een racefiets van carbon weegt dus ongeveer de helft minder zwaar. Dat helpt zowel de dames als de heren om veel snellere tijden neer te zetten.
Vooral bij heuvels of bergen heb je er een gigantisch voordeel van.
De groepset van de racefiets
We hebben het al een paar keer over groepsets gehad. Voor wie het nog niet weet: een groepset omvat alles wat met schakelen, remmen en de aandrijflijn te maken heeft.
Het gaat hierbij dus bijvoorbeeld over je ketting, kettingbladen, schakelaars, derailleurs en remmen.
De markt van de groepsets is in handen van 3 grote merken:
- Shimano
- Campagnolo
- SRAM
In Nederland hebben verreweg de meest fietsen een groepset van Shimano. Shimano heeft 9 soorten groepsets in totaal, van lage naar hoge kwaliteit:
- Tourney
- Claris
- Sora
- Tiagra
- 105
- Ultegra
- Ultegra Di2
- Dura Ace
- Dura Ace Di2
Hoe hoger de kwaliteit, hoe duurder het materiaal natuurlijk is. Wij raden je aan om een fiets te kiezen met minimaal Shimano Tiagra als groeset.
De meeste racefietsers in Nederland rijden op de groepsets Tiagra, 105 en Ultegra.
De remmen van de racefiets
Er bestaan meerdere soorten remmen voor racefietsen. Dit is het rijtje:
- Velgremmen
- Hydraulische schijfremmen
- Mechanische schijfremmen
Velgremmen bestaan het langst en worden nog het meest gebruikt. Ze werken zo: door in de remgrepen bij het stuur te knijpen, worden kabels aangetrokken die de remblokken naar de velg toe trekken.
Door de wrijving van de blokken op de velgen, rem je af.
Hydraulische schijfremmen worden niet bediend door een remkabel, maar door remvloeistof. Dat gaat zo: als je in de remgrepen knijpt, wordt er remvloeistof naar de remklauwen geperst.
Die knijpen vervolgens de zuigers samen in de klauwen op de remschijven en zo rem je af.
Mechanische schijfremmen werken net als velgremmen, maar dan met schijfremmen. Ze werken zo: door in de remgrepen bij het stuur te knijpen, worden kabels aangetrokken.
Die zorgen ervoor dat de zuigers in de remklauwen samentrekken tegen de remschijven en zo rem je weer af.
Schijfremmen lijken steeds meer de standaard te worden. Ze geven meer remkracht, laten de velgen heel en ze geven een stabieler gevoel op de fiets. Het nadeel: ze zijn wel een stukje duurder dan traditionele velgremmen.
Conclusie
In deze keuzegids hebben we je vijf hoogstaande en toch ook betaalbare fietsen laten zien. Voor de beste racefiets van aluminium kies je voor de Van Rysel EDF Ultegra.
Als je op zoek bent naar de beste wielrenfiets van carbon, dan kies je voor de Van Rysel Ultra CF Ultegra Di2.
Zoek je de beste fiets qua verhouding tussen prijs en kwaliteit? Dan raden we je de Cube Attain SL aan. Voor de beste endurance racefiets selecteren we de Vitus Zenium CRW en voor de beste aero racefiets kiezen we de Cube Litening C:68X Pro.
We hopen dat je veel geleerd hebt over wielrenfietsen en wensen je veel succes bij het kiezen van je nieuwe racefiets. Hopelijk ga je er veel fijne kilometers mee maken!
Bekijk de beste opties voor ieder budget:
Meer racefiets koopgidsen:
0 reacties