Beste racefiets voor een kind – Hier moet je op letten

Laatst bijgewerkt door Simon op april 20, 2023

Ben je op zoek naar een racefiets voor een kind? Dan is het verstandig om rekening te houden met zaken als leeftijden, lengtes en wielmaten.

In deze gids geven we je tips en tricks voor het kopen van de beste kinder racefiets.

Maat voor de racefiets van je kind

Wielmaat in plaats van framemaat

kind_op_racefiets

Racefietsen voor volwassenen worden aangeduid met een framemaat. Bij kinderen werkt het over het algemeen anders. Voor kinderen is de wieldiameter, oftewel de wielmaat van belang.

De kleinste wielrenfietsen voor kinderen hebben wielen van 20 inch. Daarna komt 22 inch, 24 inch en 26 inch.

Grotere kinderen kunnen misschien al fietsen op 28 inch, dat is de kleinste maat voor volwassenen. Welke maat bij jouw kind past, hangt af van de leeftijd en vooral van de lengte van je kind.

Veel ouders kopen een wielrenfiets op de groei. Ons advies is om niet een al te grote racefiets voor je kind te kopen. Op een te grote fiets kunnen kinderen minder goed sturen en het kan invloed hebben op hun zelfvertrouwen.

Maattabel voor kinderfietsen

Hieronder staat een handige maattabel om de juiste fietsmaat voor je kind te bepalen. Meet je kind op, bekijk de tabel en vind de juiste wielmaat. Let wel op: de leeftijdscategorieën overlappen elkaar soms.

LeeftijdLengteKledingmaatWielmaat
5, 6 en 7 jaar115 cm116 – 12220 inch
7, 8 en 9 jaar122 cm122 – 12822 inch
9, 10 en 11 jaar130 cm128 – 14024 inch
11, 12 en 13 jaar145 cm140 – 15226 inch
+ 13 jaar+ 150 cm+ 15228 inch

Wil je het echt zeker weten? Dan is het verstandig om samen met je kind naar de plaatselijke fietsenwinkel te gaan. Daar weten ze wat het beste is voor jouw kind (en voor jouw portemonnee). Kinderen vinden het ook leuk om een testritje te maken!

Eigenschappen van de fiets van je kind

Versnellingen

Voor de kleinste kinderen zijn versnellingen niet van belang. Voor de kleintjes is het vooral belangrijk dat ze leren hun evenwicht te bewaren en op een goede manier te trappen. Daarom hebben beginnersfietsen geen versnellingen.

De meeste kinder racefietsen hebben al wel versnellingen. Soms zijn het er 3, soms 6 en soms nog meer. Met versnellingen maak je het fietsen veelzijdiger en bij goed gebruik ook minder vermoeiend.

Het maakt het ook mogelijk om samen in de heuvels of zelfs in de bergen te fietsen.

Remmen

Voor de echte beginners zijn er natuurlijk loopfietsen zonder remmen. Daarna kom je in de terugtraprem. Bij kinder racefietsen heb je bijna altijd remgrepen.

Sommige kleine wielrenfietsen hebben zelfs extra remgrepen. Zo kunnen de kleintjes er makkelijker bij.

Vrijwel alle racefietsen voor kinderen hebben klassieke velgremmen. Hydraulische of mechanische schijfremmen komen nauwelijks voor op kinderfietsen.

Afstellen van de fiets van je kind

Zadelhoogte

racefietsen_kind

Als je de juiste wielmaat hebt gevonden, ben je nog niet klaar. Het is namelijk ook van belang om de fiets juist af te stellen. Vooral de zadelhoogte is belangrijk.

Voor de allerkleinste kinderen is het fijn als ze zittend op het zadel alsnog hun voeten plat op de grond kunnen zetten. Dat geeft ze meer veiligheid en vertrouwen.

Voor iets grotere kinderen is het voldoende als ze met hun tenen de grond kunnen raken. Dan kunnen ze hun benen tijdens het fietsen beter strekken en krijgen ze een betere pedaalslag.

Opstaphoogte

De zadelhoogte heeft ook invloed op de opstaphoogte. Bij een te hoog zadel kan het lastig en eng zijn voor je kind om op te stappen en af te stappen. Daarom is het verstandig om alles zo af te stellen dat je kind altijd nog bij de grond kan.

Kijk ook even naar het contact tussen de voeten van je kind met de racefiets pedalen. Het is het beste als je kind met de bal van zijn of haar voeten op het pedaal rust. Ga uit van deze positie bij het bepalen van de zadelhoogte en opstaphoogte.

Benodigdheden bij de fiets van je kind

Helm

Uiteraard heeft je kind op een racefiets een helm nodig. Zo kan je kind veilig fietsen en leert je kind ook dat veiligheid op de fiets belangrijk is. Ook voor een kinderhelm bestaan verschillende maten. Je kan online duidelijke maattabellen vinden.

Verlichting

Een voor- en achterlicht op de racefiets van je kind is ook geen overbodige luxe. In de ochtend, in de avond of in de mist helpt het natuurlijk om zichtbaar te zijn op de weg.

Ook hier geldt dat het je kind helpt om veilig te fietsen en te leren dat veiligheid op de weg belangrijk is.

Kinder racefiets online kopen

De beste merken

Vrijwel alle bekende merken voor volwassenen verkopen ook racefietsen voor kinderen. Je kunt kiezen voor een wat duurder A-merk, zoals Trek, Giant of Specialized. Maar je kan ook kiezen voor een iets goedkoper merk, zoals Cube, Btwin.

Wij raden je aan om voor een iets goedkoper merk te gaan. Daar kan je kind ook prima mee uit de voeten en op jonge leeftijd draait het allemaal nog niet om het allerbeste materiaal.

De beste webwinkels

Goed racefietsen voor kinderen vind je in verschillende webwinkels. Je kan bijvoorbeeld een kijkje nemen bij Bol.com, bij Decathlon, bij Internet-Bikes of in de webwinkel van Cube.

Wij raden de volgende racefietsen voor kinderen aan:

Conclusie

kind_met_vader_wielrennen

Bij het kiezen van een racefiets van je kind is het vooral belangrijk om de juiste wielmaat van de wielrenfiets te kiezen. Gebruik onze handige tabel om te bepalen welke maat het beste past bij jouw kind.

Tip: koop de fiets niet te veel op de groei. Dan past je kind namelijk minder goed op de fiets en leert je kind logischerwijs ook minder goed fietsen. Voor meer veiligheid, plezier en zelfvertrouwen kies je de juiste wielmaat.

Verder is het goed om rekening te houden met eigenschappen als versnellingen en remmen, afstellingen als zadelhoogte en opstaphoogte en benodigdheden als een helm en verlichting.

Daarna kan je kind lekker uit z’n dak gaan op de nieuwe racefiets!


Meer voor kinderen:


Categorieën: Racefietsen

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *