Racefiets leasen? Dit zijn de Opties, Lease-vormen & Kosten

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 10, 2023

Met een lease kun je gebruik maken van een nieuwe racefiets, zonder dat deze van jou is. Heeft het leasen van een racefiets in plaats van het kopen ervan je interesse gewekt? Maar weet je niet precies hoe het werkt en welke lease-vormen er zijn?

In dit artikel kom je erachter: we bespreken onder andere bovenstaande punten en de bijbehorende kosten. Ook de verschillen met huren en kopen van een racefiets zetten we op een rij.

Tot slot nemen we met je door waar je terecht kunt voor het leasen van een racefiets.

Waarom een racefiets leasen?

Benieuwd hoe het leasen van een racefiets werkt? Voordat we dit bespreken gaan we eerst dieper in op de reden ervan. Want, waarom zou je nu eigenlijk een racefiets willen leasen?

Eigenlijk is het heel simpel: wil jij gebruik maken van een nieuwe racefiets? Maar heb je geen interesse om deze te kopen of huren? Dan is het leasen ervan een goede optie.

Vaak is het leasen van een racefiets namelijk goedkoper én je kunt gebruik maken van extra diensten. Denk hierbij aan een schadeverzekering die bij het lease-contact hoort. Maar ook pechhulp of een onderhoudsabonnement zijn extra’s waar je gebruik van kunt maken.

De grootste reden voor het leasen van een racefiets is dan ook het gemak. Je kunt zonder zorgen genieten van het rijden op je fiets. Het niet in één keer hoeven betalen van het aankoopbedrag is een tweede grote reden.

Laatstgenoemde is bijvoorbeeld ook de grootste reden dat veel e-bikes of speed pedelecs tegenwoordig geleased kunnen worden. Een elektrische fiets leasen of speed pedelec leasen is vaak stukken aantrekkelijker dan er één aanschaffen.

Hoe werkt het leasen van een racefiets?

Bij het leasen kun je gebruik maken van een nieuwe racefiets, zonder dat je deze hoeft te kopen. Het werkt eigenlijk als een soort mix tussen kopen en huren. Je sluit een lease-contact af die je in termijnen afbetaald, zonder automatisch eigenaar van de fiets te zijn.

Dit betekent dat de leasemaatschappij in eerste instantie de hoofdeigenaar van de racefiets blijft. In ieder geval zolang het contact loopt. Sommige maatschappijen bieden je de optie om de fiets over te nemen aan het einde van je leasecontract.

Het leasen van een racefiets kan op twee manieren: privé of zakelijk. We nemen beide opties hieronder met je door.

Privé leasen

Bij het privé leasen, ook wel private leasen genoemd, sluit je als particulier zelf een contact af. Dit doe je bij een leasemaatschappij waar je maandelijks een vast bedrag aan betaalt.

Afhankelijk van het aankoopbedrag en wat je maandelijks wilt aflossen spreek je een betaaltermijn af.

Zakelijk leasen

Een ander optie is het zakelijk leasen, bijvoorbeeld via je werkgever. In dit geval betaalt je werkgever het leasebedrag en wordt dit van je loon afgetrokken.

Het leasen van een racefiets via je baas wordt steeds vaker een optie. De grootste reden hiervoor is omdat de Nederlandse overheid het reizen op de fiets wil stimuleren.

Hierdoor wordt het voor veel medewerkers steeds aantrekkelijker om een racefiets te leasen dan te kopen of huren.

Wat voor racefiets lease-vormen bestaan er?

racefiets leasen

Afhankelijk van of je privé of zakelijk least bestaan er verschillende racefiets lease-vormen. We sommen de meest voorkomende lease-vormen hieronder voor je op.

Privé leasen

Kun je via jouw werkgever geen racefiets leasen? Of wil je dit liever gewoon zelf in de hand hebben? Dan kun je in de meeste gevallen kiezen uit twee verschillende lease-vormen:

  • Operational lease
  • Financial lease

Bij een operational lease betaal je per maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij. In dit geval maak je gebruik van de fiets, zonder dat je er eigenaar van bent. Je kunt vaak kiezen uit een netto operational lease of full operational lease.

Bij een netto operational lease zit vaak alleen het onderhoud inbegrepen in het contact. Deze lease-vorm biedt soms de optie om de fiets na het contact over te nemen.

Bij een full operational lease beschik je over extra diensten waar je gebruik van kunt maken. Denk hierbij aan verzekeringen, pechhulp of vervanging bij slijtage. De kosten hiervoor zitten dan al in het maandbedrag inbegrepen.

Als je gebruik maakt van financial lease koop je in feite de racefiets op afbetaling. Na het lease-contact ben je dus eigenaar van de racefiets. Het verzekeren ervan en het plegen van onderhoud is dan voor eigen rekening.

Zakelijk leasen

Biedt jouw werkgever je de optie om een racefiets zakelijk te leasen? Dan kun je vaak kiezen uit drie verschillende soorten lease-vormen:

  • Standaard zakelijk leasen
  • Werkkostenregeling
  • Renteloze lening

Bij het standaard zakelijk leasen betaal je loonheffing over je racefiets. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is per bedrijf en leasemaatschappij weer verschillend. We raden je dan ook aan om de voorwaarden bij je werkgever op te vragen.

Je kunt bij zakelijk leasen vaak ook kiezen tussen operational lease of financial lease. De eerste optie wordt het meest gekozen als je ook een auto via je werkgever least.

Alle extra services zoals verzekeringen, hulp bij pech of het vervangen van onderdelen zijn dan inbegrepen.

Ook als je geen auto van de zaak least kun je kiezen voor deze optie. Vaak wordt er in dit geval toch gekozen voor financial lease, wat goedkoper voor je kan uitvallen.

Onderhoudskosten zijn voor eigen rekening, maar het overnemen van de racefiets is vaak een optie.

Een tweede optie is het leasen van een racefiets via de werkkostenregeling, ofwel WKR. Dit kun je zien als een soort van vergoeding vanuit de werkgever voor het personeel.

Of en zo ja, hoe deze regeling getroffen kan worden, kun je het beste met je werkgever overleggen.

Een derde optie is het gebruik maken van een renteloze lening. Dit betekent dat jouw werkgever een racefiets voor je koopt en aan jou ‘verkoopt’. In dit geval betaal je het aankoopbedrag dus terug aan je werkgever, zonder rente!

Wat kost het leasen van een racefiets?

Wat het kost om een racefiets te leasen is volledig afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de lease-vorm of de extra servicekosten die de leasemaatschappij rekent.

Maar uiteraard beïnvloed de verkoopprijs van de racefiets zelf de uiteindelijke maandelijkse kosten ook.

Door de vele factoren die de prijs beïnvloeden is het dus erg lastig om je een duidelijke kostenindicatie te geven.

Gemiddeld ben je ergens tussen de 50 en 200 euro per maand kwijt voor het leasen van een racefiets. Houd er dus rekening mee dat deze maandelijkse kosten kunnen afwijken door:

  • Privé of zakelijk leasen;
  • Lease-vorm;
  • Eventuele extra kosten voor service, pechhulp, onderhoud, reparaties, vervanging en verzekeringen;
  • Verkoopprijs / catalogusprijs racefiets;
  • Termijn leasecontract, meestal is dit 36 of 48 maanden.

Waar kun je een racefiets leasen?

Voor het leasen van een racefiets kun je bij verschillende winkels of leasemaatschappijen terecht.

We raden je aan om eerst even bij je werkgever te informeren wat de mogelijkheden zijn. Vaak is het zakelijk leasen van je racefiets namelijk een stuk voordeliger.

Als je als particulier een racefiets wilt leasen zijn er verschillende bedrijven waar je terecht kunt. We sommen er een aantal voor je op:

Voor- en nadelen van racefiets leasen vs. kopen of huren

Waarom zou je nu eigenlijk een racefiets leasen? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen ten opzichte van het kopen of huren ervan? En zitten er ook nadelen aan?

We sommen de grootste voor- en nadelen van een racefiets leasen vs. kopen of huren voor je op:

Leasen vs. kopen

👍 Voordelen:

  • Je maakt gebruik van een nieuwe racefiets zonder deze in één keer te moeten afrekenen. Zo heb je de optie om toch te kunnen kiezen voor de beste racefiets die net even wat boven je budget ligt;
  • Het is goedkoper. Het leasen van een racefiets is financieel gezien aantrekkelijker dan het kopen ervan. Je kunt tot wel 40% kosten besparen door een racefiets te leasen. Dit maakt het aantrekkelijker voor beginnende wielrenners. Zo kun je namelijk toch gaan voor de beste racefiets voor beginners, zonder perse voor een goedkope racefiets te moeten gaan;
  • Bij het leasen van een racefiets maak je vaak gebruik van extra voordelen die inclusief het lease-contract zitten. Denk hierbij aan verzekeringen, onderhoud en service, maar ook pechhulp of het kosteloos vervangen van versleten onderdelen. Bij het kopen zijn deze kosten voor eigen rekening.
  • Er zijn veel verschillende bedrijven waar je privé een racefiets kunt leasen. Hierdoor heb je veel keuze en kun je voor de beste optie in jouw situatie gaan;
  • Vaak ontvang je vanuit je werkgever toch een kilometervergoeding als je op de fiets naar het werk komt.

👎 Nadelen:

  • Bij het kopen ben je direct eigenaar van je eigen racefiets. Bij leasen ben je in de meeste gevallen niet direct, of helemaal niet de eigenaar van de racefiets. Alleen in sommige gevallen biedt de leasemaatschappij je de optie om na het lease-contact de fiets aan je te verkopen;
  • Je zit aan een maandelijkse extra kostenpost vast voor een termijn van meestal 3 of 4 jaar.

Leasen vs. huren

👍 Voordelen:

  • Bij het huren van een racefiets sluit je een contact af voor een bepaalde periode. Je zit dus niet aan een lease-contract vast en er wordt geen BKR-registratie gemaakt. Dit is bij sommige privé lease-contracten wel het geval;
  • De kosten voor eventueel onderhoud, een fietsverzekering, aansprakelijkheid of een ongeval zijn al in de huurprijs berekend. Hier heb je dus zelf geen omkijken naar.

👎 Nadelen:

  • Bij het huren van een racefiets moet je rekening houden met een minimale huurperiode;
  • Vaak is het zo, hoe korter de huurperiode, hoe meer het je kost. Hoe langer je de fiets huurt, hoe goedkoper de huur per dag, week of maand wordt;






Misschien ook interessant:


Categorieën: Racefietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *