Bakfiets leasen: Hoe werkt het? Mogelijkheden & Kosten

Laatst bijgewerkt door Kaz op januari 30, 2024

Wil je graag een bakfiets leasen maar weet je niet wat je opties zijn? Dan is het verstandig eerst goed uit te zoeken welke mogelijkheden je hebt.

Denk bijvoorbeeld aan de verschillende soorten lease-vormen en wat de kosten hiervan zijn. Ook of het leasen van een bakfiets überhaupt bij je past is goed om uit te zoeken.

Misschien is het kopen ervan een betere optie. Om je te helpen bespreken we in dit artikel alles over het leasen van een bakfiets.

Bakfiets leasen? Zo werkt het!

De belangrijkste eigenschap van het leasen van een bakfiets is dat je er geen eigenaar van bent. Je kunt dus gebruik maken van een nieuwe bakfiets, maar de leasemaatschappij blijft hoofdeigenaar. Maar, hoe werkt dit nu precies?

Bij het leasen van een bakfiets sluit je een soort ‘leencontract’ af met een leasemaatschappij. Meestal kun je kiezen uit een periode van 24 of 36 maanden. Gedurende deze periode betaal je maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij.

Dit bedrag kun je van tevoren afspreken en het uiteindelijke bedrag hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type bakfiets, de prijs ervan, de lease-vorm en extra diensten zoals onderhoud of pechhulp.

In sommige gevallen kun je na het lease-contract de bakfiets overnemen, wat ook invloed op de kosten heeft.

Waar je bij het leasen van fietsen soms kunt kiezen voor een tweedehands model, is dit bij bakfietsen anders. Een tweedehands bakfiets leasen is dus niet mogelijk. Dit heeft dan wel weer als voordeel dat je rijdt op een gloednieuw exemplaar!

Verschillende opties voor het leasen van een bakfiets

Voor het leasen van een bakfiets zijn er verschillende lease-vormen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je kiezen voor het zakelijk leasen van een bakfiets, ZZP of via je werkgever bijvoorbeeld. Maar ook als particulier heb je de keuze om een bakfiets privé te leasen.

Hiernaast zitten er ook andere varianten tussen, zoals een bakfiets leasen zonder BKR. Om je een goed overzicht te geven van de verschillende opties sommen we ze hieronder voor je op.

Bakfiets leasen: zakelijk

Voor het zakelijk leasen van een bakfiets heb je verschillende opties. Als je in loondienst bent kun je via je werkgever een zakelijke lease voor bakfiets afsluiten. Jouw werkgever moet de mogelijkheid tot een fietsplan dan natuurlijk wel bieden.

Zakelijk leasen komt in verschillende vormen: een operational of financial lease, werkkostenregeling of renteloze lening.

Bij operational of financial lease is de werkgever verantwoordelijk voor het afbetalen van het lease-contact.

Maandelijks wordt het betreffende bedrag dan van jouw loon ingehouden waar je loonheffing over betaald. Voor veel mensen is dit dus een aantrekkelijke manier om een bakfiets te leasen.

Bij een werkkostenregeling wordt de bakfiets als een soort van vergoeding voor het personeel gezien. Deze optie overigens puur werkgeverafhankelijk en wordt niet door ieder bedrijf aangeboden. Check dit dus vooral even met het bedrijf waar je werkzaam bent.

Een renteloze lening is een soort van verkoopcontract die je met je werkgever afsluit. Het bedrijf koopt de nieuwe bakfiets, die jij vervolgens afbetaalt direct aan je werkgever. Het aankoopbedrag is in dit geval rentevrij, wel zo lekker!

Als je Zzp’er bent is het ook mogelijk om een zakelijke lease af te sluiten. Dit heeft als voordeel dat je de leasekosten zakelijk kunt wegschrijven en van je winst mag aftrekken. Check uiteraard wel even met je boekhouder of dit tot de mogelijkheden behoort.

👍 Voordelen:

 • Vaak mogelijk om te leasen zonder BKR-registratie;
 • Veel werkgevers bieden tegenwoordig de optie om een bakfiets te leasen aan;
 • Als eigen ondernemer kun je de leasekosten en btw in de meeste gevallen zakelijk afschrijven.

👎 Nadeel:

 • Bij het zakelijk leasen betaal je bijtellen als je privé gebruik maakt van de bakfiets. Om hoeveel bijtelling dit gaat is voor iedereen anders. Controleer dus goed wat dit voor jou betekent.

Bakfiets leasen: privé

bakfiets leasen

Bij het privé leasen van een bakfiets sluit je als particulier een contact af met een leasemaatschappij. Hierbij spreken jullie, afhankelijk van verschillende factoren, een vast bedrag en contractduur af.

Op basis hiervan betaal je maandelijks het bedrag aan de leasemaatschappij.

Soms is het mogelijk om via private lease de bakfiets aan het einde van het contact over te nemen. Dit is overigens wel iets wat je moet nagaan voordat je het contact afsluit. Het wel of niet kunnen overnemen van de bakfiets heeft namelijk invloed op de lease-kosten.

Bij private leasen kun je meestal kiezen uit twee opties: operational of financial lease. Een operational lease is vaak inclusief onderhoud, verzekering, pechhulp of vervanging.

Een financial lease is exclusief deze punten, deze moet je dus zelf regelen. Bij deze optie ben je na het lease-contract wel eigenaar van de bakfiets.

👍 Voordelen:

 • Je spreekt per maand een vast bedrag af voor een bepaalde periode;
 • Met een privé lease maak je gebruik van een nieuwe bakfiets, zonder dat je er één hoeft aan te schaffen. Dit heeft als voordeel dat je het aankoopbedrag niet in één keer hoeft af te betalen;
 • Het is soms mogelijk om de bakfiets aan het einde van het leasecontract over te nemen van de leasemaatschappij.

👎 Nadelen:

 • Ben je financieel niet meer in de mogelijkheid om de maandelijkse kosten te betalen? Dan loop je het risico op contactbreuk, wat flink wat extra kosten met zich meebrengt;
 • Je hebt een vast inkomen nodig om in aanmerking te komen;
 • Het privé leasen van een bakfiets met BKR-registratie kan invloed hebben op een eventuele hypotheek of volgende lening.

Bakfiets leasen met of zonder BKR-registratie

Het leasen van een bakfiets kan met of zonder het krijgen van een BKR-registratie. Wanneer je least, maak je eigenlijk gebruik van een lening. En bij een lening hoort in veel gevallen een BKR-registratie.

Leningen hoger dan 250 euro die langer dan een maand duren, staan bij de BKR geregistreerd. Dit betekent dat je mogelijk last kunt ondervinden bij andere leningen. Denk hierbij aan het kopen van een huis bijvoorbeeld.

Een BKR-registratie kan het hypotheekbedrag wat je maximaal kunt lenen beïnvloeden. Als jij van plan bent een huis te kopen, is het dus verstandig om een bakfiets te leasen zonder BKR.

Niet alle leasemaatschappijen voeren echter het BKR-registratiebeleid. Hierdoor is het soms mogelijk om een bakfiets te leasen zonder BKR. Soms is het leasen zonder BKR wel iets duurder, houd hier rekening mee.

Wat kost een bakfiets leasen?

De kosten voor het leasen van een bakfiets zijn afhankelijk van verschillende factoren. Ga je zakelijk of privé leasen? Welke lease-vorm kies je en hoe duur is de bakfiets die je gaat leasen?

Ook de kosten die de leasemaatschappij rekent zijn van invloed. Maar ook hoe lang het contract loopt kan de maandelijkse prijs hoger of lager maken. Het is dan ook best lastig om je een duidelijke indicatie van de prijs te geven.

Gemiddeld ben je ergens tussen de 60 en 200 euro per maand kwijt voor het zakelijk leasen van een bakfiets. Voor private lease betaal je ergens tussen de 80 en 200 euro per maand.

Nogmaals, de uiteindelijke maandelijkse kosten zijn volledig afhankelijk van bovengenoemde factoren.

Waar kan ik een bakfiets leasen?

Voor het leasen van een bakfiets heb je keuze uit veel aanbieders. Afhankelijk van of je zakelijk of privé wilt leasen heb je dus meerdere opties. We nemen we graag met je door.

Zakelijk leasen

Als je in loondienst werkzaam bent, is het verstandig eerst even met je werkgever te praten. Wellicht is het bedrijf namelijk aangesloten bij een leaseplan en kun je via hen eenvoudig een bakfiets leasen. Vaak ben je dan ook nog een stuk goedkoper uit.

Voor het leasen van een bakfiets als Zzp’er heb je ook veel keuze. In de tabel hieronder sommen we een aantal opties voor Zzp’ers op.

Privé leasen

Als particulier heb je voor het leasen van een bakfiets ook voldoende keuze. Er zijn veel leasemaatschappijen die een bakfiets leaseplan aanbieden.

Ook of je een elektrische bakfiets kunt leasen hebben we voor je uitgezocht.

Hieronder vind je een aantal maatschappijen waar je terecht kunt voor het leasen van een bakfiets:

LeasemaatschappijOok elektrische bakfiets leasen?KostenindicatieOok als Zzp’er?
BabboeJaVanaf € 82,- per maandJa
Lease A BikeEnkel elektrischVanaf € 101,- per maandJa
LeasefietsJaVanaf € 78,- per maandNee
Fietslease HollandJaVanaf € 92,- per maandJa

Je zou ook nog eens een kijkje kunnen nemen bij Halfords of ANWB. Zij hebben ook een leaseplan waar je (elektrische) bakfietsen kunt leasen.

Tip: probeer een aantal maatschappijen met elkaar te vergelijken om tot de beste match voor jou te komen.

Bakfiets leasen: de voor- en nadelen

Benieuwd wat nu eigenlijk de voordelen zijn van het leasen van een bakfiets? Want, kun je er niet gewoon beter één kopen of huren?

We hebben de grootste lease voor- en nadelen ten opzichte van kopen of huren voor je opgesomd:

👍 Voordelen:

 • Bij het leasen van een bakfiets rijd je op een gloednieuw exemplaar, zonder dat je hiervoor het volledige aankoopbedrag hoeft te betalen. Vaak ben je met leasen uiteindelijk ook nog eens goedkoper uit, zeker ten opzichte van huren. Huren doe je voor kortere periodes en is aanzienlijk duurder;
 • De meeste leasemaatschappijen bieden een volledig onderhoudspakket inclusief pechhulp, verzekering en service. Als je een bakfiets koopt, moet je deze dingen allemaal zelf regelen. Vaak zitten deze voordelen ook bij een huurcontact, maar hier betaal je dan gewoon meer voor;
 • Er zijn een hoop verschillende leasemaatschappijen die private of zakelijk leasen van bakfietsen aanbieden. Hierdoor vind je altijd wel een leasemaatschappij die bij je past;
 • Sommige maatschappijen bieden de optie tot leasen van 12 maanden of 48 maanden aan. Hoe langer de leaseperiode, hoe goedkoper de maandelijkse lasten.

👎 Nadelen:

 • Als je least, ben je niet (meteen) de eigenaar van de bakfiets zoals je dat bij aanschaf wel bent;
 • Bij het leasen sluit je een contact af waar je meestal tussen de 24 en 36 maanden aan vast zit. Ook kan het zijn dat je een BKR-registratie krijgt bij het private leasen van een bakfiets. Dit is niet het geval bij een bakfiets huren of kopen.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Fietsen

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *