Beste mountainbike? TOP 8 uit de test

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 6, 2024

Beste mountainbikes

Een mountainbike kun je bij heel wat aanbieders kopen. Elke website is daarbij onderverdeeld in diverse prijsklassen. Hoe duurder de aangeboden MTB, des te beter zijn de materialen waarvan hij is gemaakt.

Dit geldt voor het frame dat van carbon, aluminium of staal kan zijn. Het geldt ook voor de toegepaste remsystemen en schakelsystemen op de mountainbike.

Wij deden een test en gingen diverse websites langs om de aangeboden MTB’s met elkaar te vergelijken. Op die manier trokken we de conclusie wat de beste mountainbike voor kinderen, mtb voor dames of heren is.

Dit kan voor hen de beste mountainbike onder de 500 euro zijn of onder de 2000 euro.

Dit zijn de beste mountainbikes uit de test

1. Deed Vector Pro 293 – Beste mountainbike onder 2000 euro voor heren

beste mtb heren

Laten we ook eens kijken welke beste mountainbike onder de 2000 euro we zien voor heren. Bij Internet-bikes.com komen we een heel mooi aanbod tegen.

Als beste mountainbike voor heren onder de 2000 euro lacht ons direct al de Deed Vector Pro 293 29 Inch toe. Dit model is voorzien van 11 versnellingen op een enkel kettingblad.

Alle onderdelen die met de versnellingen samenhangen zijn afkomstig van Shimano. Deze Deed is niet voor niets de beste MTB. Want ook de voor- en achterrem zijn van Shimano.

Die remmen grijpen rond stevige 396 remschrijven en werken hydraulisch. Je kunt daarmee de remweg uitermate nauwkeurig doseren. Ook wordt de remkracht niet of nauwelijks door de weersomstandigheden beïnvloed.

Vergeet ook zeker de voorvering niet. Op deze beste MTB onder de 2000 euro is de Rock Shox Recon RL 100 mm gemonteerd. Die voorvering werkt met lucht en is dus superlicht.

Mede door deze superieure voorvering laat de Deed Vector Pro 293 zich niet vergelijken met een goedkoper type MTB.

Uiteraard draaien de wielen met flinke slagen rond, nu op deze MTB wielen van 29 inch doorsnede zijn gemonteerd.
2. Fuji Nevada – Beste MTB rond 500 euro voor heren

beste_mtb_500_euro_man

We kunnen het niet laten en maken ook een uitstapje naar Wiggle.nl. Bij deze Europese online sportwinkel met haar hoofdvestiging in Portsmouth staan immers ook prachtige mountainbikes te koop.

Als je bij Wiggle op zoektocht gaat is de laagste prijs die je tegenkomt 630 euro. De beste mountainbike onder de 500 euro staat bij Wiggle dus niet voor je klaar.

Maar 630 euro ligt hier niet erg ver boven. Daarom kijken we voor jou in het Wiggle winkelschap naar de beste MTB voor dames en heren net boven de 500 euro. Dit levert twee prachtige modellen op waar een prijskaartje van 640 euro aan hangt.

Het gaat hier om de Fuji Nevada die in twee uitvoeringen wordt aangeboden. De ene versie wordt geleverd met 29 inch wielen, terwijl de andere versie 27,5 inch wielen heeft.

Als we de twee uitvoeringen met elkaar vergelijken, zien we verder geen verschil. Rijd je vaak off road dan kunnen 27.5 inch wielen jouw voorkeur hebben. Zelf voelen we ons altijd wel thuis bij de grote slagen van het 29 inch wiel.

Daarom zouden we die versie willen betitelen als beste MTB rond de 500 euro voor heren.

De tamelijk stijl aflopende bovenbuis maakt veel variatie in zadelhoogte mogelijk.

Stevige Tektro schijfremmen met een doorsnee van 160 millimeter sieren het voor- en achterwiel.

Schakelen doe je met drie voorbladen en 7 achterbladen. Je kiest hiermee op een stabiele manier uit 21 versnellingen. Dit versnellingssysteem wordt trouwens vormgeven door Shimano.

Zowel op de weg als off road geniet je van een soepele voorvering die de Suntour voorvork SF19-XCE29 je biedt. Die voorvering is trouwens ook eenvoudig te blokkeren, bijvoorbeeld als je hem even niet nodig hebt tijdens een steile klim in ruig terrein.

Ook de gemonteerde banden helpen je goed in ruig terrein. Ze zijn van het merk WTB Ranger Comp en hebben een breedte van 2.25 inch.

Update: Wiggle is helaas gestopt met zich te richten op de Nederlandse markt. Bekijk hieronder goede alternatieven:
3. Rockrider ST 530 – Beste onder 700 euro voor mannen

beste_mtb_500_euro_man

Hoe zou het trouwens zijn met de beste mountainbike voor mannen onder de 700 euro?

We kijken weer even bij Decathlon, want daar kun je in de lagere prijsklasse kiezen uit diverse goede MTB’s. Maar nu komen we terecht bij een prachtige Rockrider die net iets meer dan 600 euro kost.

Is er dan voor mannen geen beste mountainbike onder de 500 euro? Jawel, maar deze Rockrider is erg speciaal omdat hij full suspension is.

Dit houdt in dat de mountainbike zowel aan de voorkant als aan de achterkant geveerd is. Dat is voor een prijs van 649 euro echt een bijzondere prestatie. Daarom vergelijken we hem graag met de rest van de gevonden MTB’s.

In dit geval noemen we hem dus de beste MTB van rond de 700 euro.

Deze mountainbike is gemaakt van 6061 aluminium. Dit materiaal is extra licht en stevig.

Zowel voor als achter bedraagt de veerweg maar liefst 120 millimeter. Dat is 20 millimeter meer dan gebruikelijk is. Je kunt de vering voor en achter ook precies goed afstellen op je lichaamsgewicht.

De voorvering kun je ook heel makkelijk blokkeren als je gezien de ondergrond liever met een stijf voorframe rijdt.

Deze mountainbike beschikt over een enkel kettingblad waardoor je razendsnel kunt wisselen tussen de negen versnellingen. Een groot deel van het versnellingssysteem is geproduceerd door Microshift.

Het zadel heeft een goede zit. Decathlon heeft er namelijk een EVO-hangmatzadel op gemonteerd.

Je beschikt voor en achter over grote remschijven van 160 millimeter. Die worden door jou hydraulisch bediend.

Kortom: een prima MTB toch voor deze prijs?
4. Rockrider ST 920 – Beste mountainbike onder 500 euro voor een kind

beste_mtb_kind_onder_500_euro

Laten we eens eenvoudig beginnen met de beste mountainbike voor een kind onder de 500 euro.

Bij Decathlon zien we een prachtig model staan van Btwin. Hij kost op dit moment 420 euro en is bedoeld voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Qua lengte moet je dan denken aan een kind dat tussen de 1.35 en 1.50 meter groot is.

Deze Rockrider MTB heeft 24 inch wielen met stevige banden eromheen. Die banden zijn extra licht door de toegepaste Skinwall technologie.

Het frame van de MTB is gemaakt van 100% aluminium en is dus ook licht van gewicht. Jouw kind kan met deze MTB overal fietsen. Hij doet het namelijk ook uitstekend off road.

Heel fijn is de bediening met een enkel kettingblad. Hiermee schakelt je kind moeiteloos door de 9 aanwezige versnellingen heen.

Ook de remmen maken deze mountainbike tot beste MTB. Het zijn namelijk schijfremmen en ze werken hydraulisch. Hiermee doseert je kind de remkracht optimaal.

Afdalingen worden daardoor veel fijner om te nemen en de remkracht wordt niet beïnvloed door het weer.

En dan natuurlijk de voorvork. Die is volledig luchtgeveerd. Dit maakt de voorvork lekker licht, want een metalen veer ontbreekt. Bovendien zorgt luchtvering voor extra comfort.

Reden waarom de Btwin voor je kind echt de beste mountainbike onder de 500 euro is.
5. Cube Flying Circus – Beste MTB onder 2000 euro voor kids

cube mtb getest

Kunnen we voor de kinderen eigenlijk nog wat met de prijs omhoog? Nou, als je bij Cubestores.nl kijkt zijn er best wel mogelijkheden.

Het gaat dan niet speciaal om een kindermountainbike, maar het model heeft wel 26 inch wielen. Uitstekend geschikt dus voor het grotere kind dat op een professionele MTB wil trainen.

De CUBE FLYING CIRCUS valt op door zijn hippe vormgeving. De bovenbuis loopt vrij sterk af. Hierdoor loopt hij recht door in de bovenbuis bij het achterwiel. Deze vorm maakt een zeer laag geplaatst zadel mogelijk. Cube monteerde er haar SDG Apollo RL zadel op.

Qua prijs ligt deze MTB maar net boven de 1000 euro. Het is dus zonder moeite de beste mountainbike onder de 2000 euro voor kinderen te noemen.

Jouw kind rijdt dan op een MTB die is opgetrokken uit CUBE Aluminium Lite.

De voorvork van het type MANITOU Circus Sport heeft een veerweg van 100 millimeter. Het remsysteem is van Shimano en werkt hydraulisch met gebruikmaking van de 180/160 Disc Brake.

Zo kan jouw kind goed oefenen met het fijnbesnaard remmen in bochten en tijdens glibberige afdalingen. Voor en achter is een band van Schwalbe gemonteerd. De banden zijn allebei 2.25 breed en liggen als een blok op de weg.
6. Cube Access Ws C:62 – Beste MTB onder 2000 euro voor dames

dames-mtb_onder_2000

We kijken weer verder en komen uit bij Cubestores.nl. Tussen de fietsen van dit toonaangevende merk zien we voor dames de Cube Access Ws C:62 Pro 2022 staan.

Je kunt gerust stellen dat dit voor dames de beste mountainbike onder de 2000 euro is. We zien een carbon frame, een enkel kettingblad en een luchtgeveerde voorvork. Die onderdelen zijn natuurlijk niet zomaar van een willekeurig merk.

Het schakelsysteem met 12 standen is van Shimano, je voelt gelijk de voordelen als je zelf deze MTB test. Ook de remmen worden door deze toonaangevende leverancier geleverd.

De voorvork is voorzien van RockShox vering. In dit geval is dat het type Judy Gold. Luchtvering van Rockshox scheelt je niet alleen in gewicht, de vering is ook uiterst stabiel.

Het door Cube gebruikte carbon is van het type C:62.

De driehoek in het frame achter is kort en daardoor extra stevig. Het frame heeft een slanke vorm evenals de gebruikte zadelpen van 27,2 millimeter. Ook dit scheelt in het gewicht.

Schwalbe banden en een NATURAL FIT Venec Lite WS zadelpen maken het geheel af. Deze combinatie van materialen levert absoluut voor dames de beste mountainbike onder de 2000 euro op.
7. Sprint Maverick – Beste onder de 500 euro voor dames

mountainbike_onder_500_euro_vrouw

Maar stel nu dat je 2000 euro nog wat veel vindt, maar je bent ook geen beginner meer. Dan zoek je misschien graag de beste MTB voor dames onder de 500 euro.

Bol.com weet dan wel raad met jouw zoekopdracht. Je komt al gauw uit bij de Sprint Maverick – Mountainbike met 29 inch wielen. Het frame van deze mountainbike is gemaakt van aluminium.

Je hebt de beschikking over 21 versnellingen en de schijfremmen zijn hydraulisch.

Deze beste mountainbike onder de 500 euro voor dames is aan de voorkant geveerd. De mechanische vering is van Promax. Ook een bekende speler als het om voorvering voor MTB’s gaat.

Tot slot is de framemaat van deze Maverick 52 centimeter.

Met deze stevige mountainbike kun je ook gerust buiten de gebaande paden gaan. Aangezien het model als unisex wordt aangeprezen, kun je ook als man op de Sprint Maverick rijden.
8. AMIGO Next Level – Beste goedkope MTB onder de 500 euro – Unisex (volwassenen & kind)

amigo_next_level_26_inch_unisex

Door op verschillende sportwebsites te zoeken, test je voor jezelf gelijk waar jouw persoonlijke voorkeur ligt. Elke aanbieder heeft immers haar eigen merken en mooi design.

Ook maakt het per aanbieder verschil welke materialen er voor remmen en versnellingen zijn gebruikt.

We kunnen de verleiding niet weerstaan om ook nog even te kijken welke voordelige MTB webwinkel Internet-bikes.com voor jou heeft klaarstaan.

We stuiten daar op een MTB met een unisex model voor een zeer lage prijs. Voor nog geen 200 euro schaf je daar de AMIGO Next Level 26 Inch mountainbike aan.

We komen hierdoor terecht in de onderste prijsklasse van de MTB. Daarvan kun je niet zeggen dat het de beste mountainbike onder de 500 euro is.

Maar gezien het remsysteem op deze mountainbike willen we best wel stellen dat dit de beste goedkope mountainbike onder de 500 euro is.

Want in deze prijsklasse kom je niet vaak tegen dat er op het voorwiel een schijfrem is gemonteerd. Hij is dan wel niet hydraulisch maar mechanisch, je fiets houd je er uitstekend mee onder controle.

Alleen op het achterwiel zijn v-brakes gemonteerd. Die zijn gevoeliger voor remmen bij regen, maar dit wordt dus door de schijfrem voorop gecompenseerd.

Het frame is van staal en weegt dus iets meer. Toch vormt 17,5 kilo geen overdreven gewicht.

De v-brakes en de derailleur komen uit de stal van Shimano. Het gaat hierbij om componenten uit de Tourney groep van Shimano.

Het is een aantrekkelijke gedachte dat je voor deze prijs op een MTB kunt stappen waarmee je zowel de weg als een ruwe ondergrond aankunt.

Ben jij nog weinig ervaren en wil je goedkoop beginnen, dan kan deze beste goedkope mountainbike onder de 500 euro voor dames en heren een aanrader zijn.
Conclusie

Bij het vinden van de beste mountainbike valt behoorlijk veel te vergelijken. Je kunt terecht op diverse websites. Al de leveranciers hanteren hun eigen opbouw in vorm en prijs.

Ben je op de MTB nog een starter, dan kun je kwalitatief goed en toch heel goedkoop beginnen. Ben jij al wat meer gewend, richt dan je blik op het hogere segment.

Het onderzoek dat wij hier voor je deden vormt een goede test. Er blijken prachtige MTB-modellen te zijn die met recht het predicaat beste mountainbike onder de 2000 euro kunnen dragen. Ook kun je uitstekend op weg met de beste mountainbike onder de 500 euro.

We wensen je een prachtig MTB-seizoen toe!


Ook interessant:


Categorieën: Mountainbikes

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *