Welke mountainbike past bij mij? 9 tips voor het kopen!

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 9, 2023

Ga jij je eerste mountainbike kopen, dan kun je wel een keuzehulp gebruiken.

Het aanbod is immers enorm en als starter op de MTB-markt weet je misschien niet zo goed waar je op moet letten.

Geen probleem, wij vergelijken dagelijks mountainbikes met elkaar.

Dit kunnen dure modellen zijn voor de semi-professional, maar ook instapmodellen die jij als starter nodig hebt.

We kunnen je dus bij het kopen van een mountainbike best wat handige tips geven. Lees dus snel verder!

Jouw persoonlijke mountainbike keuzehulp: 9 kooptips!

mountainbike keuzehulp tips

Waar moet je op letten bij het kopen van een mountainbike? Hieronder helpen we jou graag goed op weg met 9 gouden tips:

1. Welke framemaat hoort bij mij?

Kies je voor een mountainbike, dan let je op andere dingen dan bij een gewone fiets.

Je gaat er immers andere dingen mee doen, zoals rijden door de natuur en misschien off-road. Bij een MTB is het frame lager en je zithouding anders.

Er gelden dus ook andere framematen dan bij een gewone fiets. Hoe deze framematen worden aangegeven kan per website verschillen.

Zo wordt de hoogte van het MTB-frame op sommige webshops aangeduid in centimeters. De reeks maten begint bij 35 centimeter en loopt door tot 61 centimeter.

De bijbehorende lichaamsmaten zijn 1.55 meter tot 2.00 meter. Blader je bij Decathlon door het aanbod heen, dan wordt de framemaat aangegeven met de bekende letters XS, S, M, L en XL.

Bij elk van deze aanduidingen staat de lichaamslengte die er het beste bij past. Zo begint XS bij een lengte van 1.40 meter en eindigt XL bij circa 2.00 meter.

Bedenk altijd dat deze maatgroepen berusten op de lichaamsbouw van volwassen mensen.

Ben je nog niet volwassen, dan kan het soms beter zijn om een iets kleinere framemaat te kiezen dan jouw beenlengte toelaat. Dan kun je op je nieuwe mountainbike tenminste ook nog goed bij het stuur.

2. De wielmaat van een mountainbike

mtb-wielmaat-tip

De doorsnede van MTB wielen worden altijd aangegeven in inches. Bekijk je de instapmodellen op je scherm, dan is de gangbare wielmaat 27,5 inch.

Bij Decathlon zie je trouwens dat de MTB’s die in de maat XS worden aangeboden zijn uitgerust met wielen van 26 inch.

Aangezien je net met het rijden op een mountainbike begint, kies je meestal voor een instapmodel. Wielmaat 27,5 inch is dan een gegeven.

Dit is een uitstekende doorsnede waarmee je goed op snelheid kunt komen.

Wil je per se op grotere wielen rijden, dan kan dit ook. Je komt dan uit bij wielmaat 29 inch.

Er is voor je portemonnee wel een nadeel aan verbonden. Deze wielmaat kom je pas tegen bij de duurdere MTB’s van rond of over de 1.000 euro.

Je krijgt dan wel een fiets in handen met een superlicht frame. Toch is dit voor een beginner niet altijd handig. Bij een lichtgewicht frame verplaatst het zwaartepunt zich namelijk naar de berijder toe.

Heb je nog weinig MTB-ervaring, dan is het bij een korte stop moeilijk om goed rechtop te blijven staan.

Kortom: Voor een startende mountainbikerijder is een aluminium mountainbike van gemiddeld gewicht met 27,5 inch wielen de beste keuze. Bij deze webwinkel is zo’n MTB ook nog eens verbazingwekkend goedkoop.

3. Schakelen met je nieuwe MTB

tandwielen_schakelen_aandachtspunt

Naast een goede zithouding is schakelen een ander belangrijk punt om op te letten bij een mountainbike.

De keuze die hier een rol speelt is: wil ik heel goedkoop beginnen met mountainbike rijden of geef ik er zo’n 100 of 200 euro meer voor uit.

We stellen voorop dat bij de vraag ’Welke mountainbike past bij mij’ beide keuzes die je kunt maken goed zijn.

De goedkoopste MTB’s zijn uitgerust met meerdere voortandwielen en een serie achtertandwielen. Gecombineerd biedt dit meestal de mogelijkheid tot 21 verschillende instellingen.

Die 21 versnellingen kies je dus steeds door zowel met je voortandwielen als je achtertandwielen te schakelen. Dat kost wat tijd en maakt verschillende handelingen nodig.

Nu is dit voor iemand die met mountainbiken start geen groot probleem. Maar wil je liever iets professioneler schakelen, kies dan een MTB met een enkel tandwiel voor.

Zo’n mountainbike ‘met enkel voorblad’ beschikt wel over minder versnellingen, maar je bedient ze soepel met één handeling.

Je hoeft steeds alleen maar te wisselen van achtertandwiel. Het spreekt vanzelf dat mountainbikes met dit professionelere schakelsysteem in aanschaf wat duurder zijn.

4. Remmen met je mountainbike

Naast schakelen is remmen het andere belangrijke punt om bij je nieuwe mountainbike op te letten.

Ook hier bestaat een licht prijsverschil tussen MTB’s die geheel basic zijn en modellen met een iets modernere techniek.

Kort gezegd kun je kiezen tussen de klassieke V-brakes met twee remblokjes op elk wiel of voor de modernere schijfremmen.

V-brakes remmen goed. Het is een uitontwikkelde techniek, waarbij je ongeveer één keer per jaar de rubber remblokjes moet vernieuwen.

Als je er weleens mee hebt gefietst ken je ook het nadeel van dit systeem. Bij regen worden velg en blokjes nat, zodat bij plotseling remmen er een risico van doorglijden bestaat.

Je kunt dit risico verminderen door tijdens je (natte) rit geregeld de blokjes even zacht langs de wielen te laten glijden.

Toch is een schijfremsysteem een stuk doeltreffender. Hier zit in het midden van je wiel een compacte metalen remschijf gemonteerd.

De mechanische greep rond die remschijf is heel krachtig en laat zich niet of nauwelijks door regen beïnvloeden. Remmen gebeurt dan ook heel stabiel en ook precies zo snel als jij dat wilt.

5. De voorvering

Zithouding, schakelen en remmen zijn de belangrijkste punten om op te letten. Maar daarnaast zijn er nog een paar andere aspecten die bijdragen aan je comfort.

Om te beginnen de voorvering van je MTB.

Natuurlijk geldt ook hier: hoe beter hij veert hoe kostbaarder hij bij aanschaf is. Zo zal de veerweg meestal liggen tussen de 80 en 120 millimeter.

Een langere veerweg betekent meer comfort en is dus fijner. Vaak is het handig om die voorvering te kunnen aanpassen aan jouw persoonlijke wensen.

Bij de eenvoudigste versies doe je dit met een stelmoertje. De wat duurdere types zijn uitgevoerd met een stelknopje.

Ook uitschakelen van de voorvering kan soms prettig zijn. Vooral als je gaat rijden in een erg hobbelig gebied. De eenvoudigste voorvering kent deze optie niet.

Ga je voor wat duurder, dan kun je de vering uitschakelen met een speciale knop. In sommige gevallen vind je die knop op je stuur.

6. Hoogte van het stuur

Twijfel je nog of de zithouding van een mountainbike voor jou misschien te steil voorover is?

Dan is het verstandig om bij de winkel naar een stuurpenverhoger te informeren. Die passen niet op elk model, dus het is dan handig om een MTB te kiezen waar je die eventueel later nog op kunt (laten) zetten.

Met zo’n verhoger breng je het MTB stuur een stukje omhoog. Je zit dan op je MTB iets meer rechtop.

7. Rijden bij regen

In de zomer schijnt (meestal) de zon, maar tijdens de rest van het jaar zal het soms regenen.

Schaf daarom bij je mountainbike in ieder geval een bijpassende spatbordenset aan.

Zulke spatborden voorkomen dat je bij slecht weer van voor en achter besproeid wordt met blubber die door de wielen omhoog wordt gebracht.

8. De juiste banden bij elk weertype

banden_bij_nat_weer

De meest voordelige MTB’s worden vaak geleverd met droogterreinbanden. Op zichzelf is dat geen probleem.

Maar als je vaker bij regen fietst is de aanschaf te overwegen van banden voor nat weer.

Die kun je ook (laten) monteren op een tweede wielset. Zo wissel je snel van wielen voordat je gaat fietsen.

Per set slijten je banden minder snel en je hebt altijd bij elk weertype de beste wegligging.

9. Lekker zitten op je mountainbike

mountainbike-aandachtspunt-zitten

De één maakt het niets uit, terwijl het voor de ander absolute prioriteit heeft: het zadel waarop je zit.

Je zult begrijpen dat een standaard MTB wordt geleverd met een zadel dat gemiddeld is. Zoek jij toch wat meer comfort, kies dan direct een beter zadel uit.

Een grote fietsenwinkel heeft bijvoorbeeld vaak een uitgebreide collectie op haar scherm staan. Zo’n zadel kun je ook nog combineren met een telescopische zadelpen.

Soms heeft die een veerweg van wel 100 millimeter. Je kunt je voorstellen dat je daarmee extra geniet van ruw of bosachtig terrein.

Mountainbike kopen tips: Conclusie

Wanneer je alle tips goed in gedachten houdt, begin je op de meest comfortabele manier aan je nieuwe mountainbike avontuur.

Nadat je goed op weg geholpen bent door onze mountainbike keuzehulp, wensen we jou veel fijne ritten toe!

Direct het beste aanbod bekijken en vergelijken? Klik dan op de knop hieronder:


💡 Misschien ook interessant voor jou:

Categorieën: Mountainbikes

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *