Beste mountainbike voor beginners – TOP 3

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 7, 2023

Je weet het zeker. Je wilt echt gaan beginnen met mountainbiken. Dat is enorm leuk en ook heel gezond. Je lichaam komt goed in beweging en je kunt er al je energie in kwijt.

Om een vlotte start te maken heb je een praktische mountainbike nodig die niet al te duur is. Eentje die jou alle mogelijkheden biedt, zonder direct in de meest luxe klasse te vallen.

Je zoekt dus eigenlijk naar de beste mountainbike voor een beginner.

TOP 3 beste mountainbikes voor beginners

We hebben even rondgekeken bij Decathlon en zagen daar precies de mountainbikes die jij nodig hebt. Om je een goede indruk te geven zetten we ze in een Top 3. Ze zijn van laag naar iets hoger geprijsd:

  1. MTB ST 100 3X7 SPEED MICROSHIFT/SHIMANO
  2. MTB ST 120 27.5″ 1X9 SPEED
  3. MTB ST 530 27.5″ 1X9 SPEED ROCKRIDER/MICROSHIFT

Zoals je ziet zijn deze 3 mountainbikes heel betaalbaar. We gaan ze hieronder bespreken.

MOUNTAINBIKE ST 100 3X7 SPEED MICROSHIFT/SHIMANO

mtb-st-100-speed

Decathlon toont hier met de MTB ST 100 een basic instapmodel. Bij het gebruik gaat de winkel ervan uit dat je vooral gaat rijden bij rustig weer. Dus niet al te nat en op redelijk egaal terrein. Dit is precies het soort fietstochten dat bij een beginnende mountainbiker past.

Het voordeel van deze aluminium mountainbike voor beginners is dat hij op 27,5 inch wielen staat. De tijd dat 26 inch de standaard was, ligt inmiddels achter ons. Het voordeel van een groter wiel is de ‘vorstelijkheid’ waarmee je de mountainbike in beweging zet.

Ben je overigens klein van stuk, kies dan voor fietsmaat XS. Die maat is bedoeld voor mensen met een lengte van 1.40 tot 1.54 meter.

Decathlon monteert alleen bij deze maat nog fietswielen van 26 inch. Zoals het bij een goede mountainbike hoort, kun je bij Decathlon de fiets in alle maten krijgen.

De matenreeks stopt dus niet bij iemand van gemiddelde grootte maar loopt door tot en met XL. Zo zit je ook nog goed op deze beginnersmountainbike als je tussen de 1,85 en 2,00 meter lang bent.

Ook op mechanisch gebied doet deze mountainbike voor beginners niet onder voor een professioneler model. Er is slechts gekozen voor eenvoud bij de gemonteerde remmen en het gekozen schakelsysteem.

Duurdere mountainbikes beschikken over meer high tech, maar als beste mountainbike voor beginners mag je fiets best wat eenvoudiger zijn. De technieken die Decathlon koos hebben zich al lange tijd in de praktijd bewezen. Daarom is het goed dat jij op een dergelijke mountainbike met je hobby begint.

Zo beschikt de MTB ST 100 3X7 SPEED MICROSHIFT/SHIMANO over 3 voorbladen en 7 achterbladen om mee te schakelen.

Je legt daarmee dus 21 verschillende combinaties aan. Hiermee kun je zelfs in hoge berggebieden nog in de lichtste versnelling vooruit kunt komen. Waarschijnlijk zul je daar als beginner nog niet aan toe komen, maar het is leuk om te weten dat er zoveel beschikbare standen zijn.

Het remsysteem dat werd toegepast kun je gerust klassiek noemen. Met remblokken op de wielen rem je zeer direct. Mocht er slijtage optreden en vervanging nodig zijn, dan zijn de kosten daarvan ook niet erg hoog.

Remblokken op de wielen hebben als enig nadeel dat de remkracht beïnvloed kan worden tijdens regen. Kom je dus in een regenbui terecht, dan loont het absoluut de moeite om tijdens het rijden af en toe je remmen even zachtjes aan te spannen.

Overtollig water op de velgen verdwijnt en jij bent veel beter op een noodstop voorbereid. Over die velgen trouwens nog het volgende: ze zijn dubbelwandig en daardoor ook erg stevig.
MOUNTAINBIKE ST 120 27.5″ 1X9 SPEED

mtb-st-120

Bij deze ST120 mountainbike gaat Decathlon nog een stapje verder. Nog steeds gaat de winkel ervan uit dat je een beginnend mountainbiker bent en relatief rustige tochten rijdt. Dan zijn dus ritten bij niet te nat weer en zonder storm en andere slechte omstandigheden.

Ook deze aluminium fiets staat op 27,5 inch wielen. Ben je klein van stuk, dan kan dit model voor jou misschien minder geschikt zijn. De matenreeks begint bij S zodat er dus geen XS-versie wordt geleverd. Een S-versie past bij iemand die 1.50 tot 1.64 meter lang is. Ook nu loopt de matenreeks door tot XL.

Het grote verschil met de MTB ST 100 zit hem in het schakelmechanisme en de remmen die zijn gemonteerd. De single ring vooraan zorgt ervoor dat je niet tussen voortandwielen hoeft te schakelen. Een hele zorg minder, omdat nu alles wordt bepaald door de combinatie met de achtertandwielen.

Achter heb je dan ook geen 7 tandwielen van verschillende grootte, maar tel je er 9. Met 1 X 9 speed schakel je op deze mountainbike als een pro.

Ook het remmen is bij deze mountainbike voor beginners geprofessionaliseerd. In plaats van blokken op de velgen zijn de wielen voor en achter uitgerust met een stevige remschijf.

Met mechanische schijfremmen kun je de snelheid heel prettig doseren. Bovendien zijn ze veel minder gevoelig bij remmen in de regen. Of het nu droog is of nat, het scheelt je niet of nauwelijks in remsnelheid en remkracht.
MOUNTAINBIKE ST 530 27.5″ 1X9 SPEED ROCKRIDER/MICROSHIFT

mountainbike-st-530

Zo komen we bij de beste mountainbike voor beginners die het meest prijzig is. Toch heeft een prijs van € 399,99 nog niet echt een hoogte waarvan je achterover slaat.

Zeker niet als je ziet welke kwaliteit je ervoor terugkrijgt. Om te beginnen is het frame van deze mountainbike helemaal van aluminium 6061 gemaakt. Aluminium uit deze klasse is een stuk lichter dan het aluminium waarvan de andere 2 instapmodellen zijn gemaakt.

Ook nu schakel je met een enkel voorblad en beschik je dus over 1 X 9 speed. Deze mountainbike past zich goed aan de ondergrond aan. Het is dus niet nodig om steeds maar over fietspaden te fietsen. Daarbij komt dat Decathlon deze mountainbike adviseert voor sportieve rijders die ritten maken van 2 tot 3 uur. Dat zijn dus eigenlijk geen ‘absolute beginners’ meer.

Ook nu meten de wielen een comfortabele 27,5 inch. Ze zijn in dit geval voorzien van hydraulische schijfremmen. Die rijden nog weer een stuk fijner dan schijfremmen die mechanisch zijn. Je kunt er heel precies je snelheid mee doseren.

Ook hier lopen de maten van de mountainbikes van S tot XL. De modellen zijn dus geschikt voor mountainbikers die in lengte variëren van 1.50 tot 2.00 meter.
Tips en advies bij de aanschaf van je Mountainbike

Mountainbike kopen voor beginners

Ben jij dus van plan om een mountainbike te kopen, bedenk dan eerst over welk terrein je zult gaan rijden. Worden dit gebaande paden, al of niet verhard met asfalt of tegels, dan kun je als beginner makkelijk met de MTB ST 100 of MTB ST 120 de uitdaging aangaan.

Zitten er soms stukjes tussen die wat ruwer zijn, dan is de MOUNTAINBIKE ST 530 een betere keuze. De laatste is geschikt voor meerdere ondergronden en houdt hierdoor voor jou de rit een stuk comfortabeler.

Ook hangt het ervan af waar in Nederland je woont. Rijd je dagelijks door de vlakke polder, dan zijn remblokken op de wielen al voldoende voor een goede remweg. Het doseren van je snelheid is niet echt nodig, omdat je nauwelijks van hellingen af rijdt.

Ga je rijden door midden Nederland met zijn heuvels en dalen, dan zijn schijfremmen een beter idee. Je komt dan vaker in situaties terecht waarin je de snelheid moet doseren.

Worden de heuvels hoger in het zuiden van het land, kies dan voor hydraulische schijfremmen. Die heb je echt wel nodig om op een veilige en comfortabele manier de hellingen op en af te gaan.

Ook het schakelen met een enkel voorblad gaat een stuk eenvoudiger. Vooral in de heuvels merk je het verschil. Omdat je alleen je ketting aan de achterkant hoeft te verleggen, zit je veel sneller in de juiste stand.

Begin je aan een stijgend stuk, dan kan je zonder terugval in snelheid de versnelling aanpassen. Dat rijdt prettiger en houdt je concentratie op de weg beter vast.

Nog een tip voor als je het zadel zelf instelt: Een fietszadel kan vaak meer dan alleen maar omhoog en omlaag. Op een railtje onder de zitting kan het vaak ook naar voor en naar achter worden geschoven.

Dit kan het zitcomfort sterk verhogen. Het vergroot of verkleint de afstand tot het stuur en de afstand tot de pedalen.

Tot slot. Zit je graag wat meer rechtop als je op een mountainbike rijdt, bestel dan bij je MTB direct een verstelbare stuurpen.

Hiermee kun je de hoogte van het MTB stuur aanpassen en jouw afstand tot het stuur vergroten of verkleinen. Deze verstelbare stuurpen is speciaal bedoeld voor niet intensief mountainbike rijden. Ideaal dus om op de beste mountainbike voor een beginner te schroeven.

Ik hoop dat ik je met dit artikel goed op weg heb geholpen! Wil je nog even het volledige aanbod bekijken en vergelijken? Klik dan op de knop hieronder.Relevante onderwerpen:


Categorieën: Mountainbikes

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *