MTB crankset kopen? Opties, kosten & tips

Laatst bijgewerkt door Kaz op mei 26, 2023

Op zoek naar een nieuwe crankset voor je mountainbike? Maar weet je door alle verschillende opties niet welk MTB crankset het beste bij je past?

Geen zorgen, in dit artikel geven we je alle benodigde informatie voor het kopen van de juiste MTB crank voor je fiets.

We hebben onderzoek gedaan en de beste mountainbike cranksets voor je op een rij gezet.

Verderop in het artikel vertellen we je onder andere welke soorten crank MTB er bestaan. Maar ook waar je op moet letten bij de aanschaf ervan en de meest gestelde vragen nemen we met je door.

Dit zijn de 5 beste MTB cranksets

We hebben het meeste werk al voor je weggenomen door uitgebreid onderzoek te doen. Hierbij hebben we meerdere MTB cranksets met elkaar vergeleken.

De beste crank MTB uit de test zijn in onderstaande top 5 verwerkt:

  1. Beste single speed crank MTB – SRAM Enkelbladig Crankstel MTB 32 tanden 175 mm
  2. Als beste double speed crankstel getest – Shimano Altus Dubbel Crankstel MTB 36/22 175 mm
  3. De beste triple speed crankset uit de test – Rockrider Driebladig Crankstel MTB 44/32/22 175 mm
  4. Beste compacte crankstel – Shimano Tiagra FC-4700 50/34 172,5 mm
  5. Beste budgetvriendelijke MTB crank – Rockrider Driebladig Crankstel MTB 42/34/24 170 mm

Hoe werkt een mountainbike crankset?

Een mountainbike crankset werkt als verbinding tussen de trapas en de pedalen van je fiets. Een crankstel bestaat uit twee crankarmen (pedaalarmen) en één of meerdere kettingwielen, ook wel kettingbladen of voorbladen genoemd.

Zonder een crankset worden je MTB wielen niet aangedreven. Een essentieel onderdeel van je fiets dus.

Verschillende soorten mountainbike cranksets

Als we het hebben over MTB cracksets kun je kiezen uit verschillende soorten. Alle crankstellen bestaan uit twee crankarmen en ten minste één kettingblad. Bij meerdere kettingwielen maakt een derailleur ook deel uit van een crankset.

Maar welke crankset past nu het beste bij jouw mountainbike of situatie? We leggen je hieronder graag uit welke mountainbike cranks er bestaan en wat de verschillen zijn.

Single speed

Een single speed crankset heeft één kettingblad aan de voorzijde. Deze enkele constructie bestaat hiernaast uit twee pedaalarmen en één shifter (versnellingsschakelaar).

Het hebben van één kettingwiel heeft meerdere voordelen. Ten eerste zijn single speed cranks een stuk lichter zijn dan sets met meerdere kettingbladen. Ook hoef je met een enkel kettingblad minder vaak te schakelen, en ze zijn makkelijker te onderhouden.

Wil je juist wél vaker kunnen schakelen? Dan kun je beter kiezen voor een double of triple crankstel.

Double speed

Een double speed crankset heeft naast de twee pedaalarmen ook twee kettingbladen en twee shifters.

Het grootste voordeel is dat je met een double crankstel tussen meer versnellingen kunt schakelen. Hierdoor kun je tijdens het rijden een hoger en lichter verzet bereiken.

Een nadeel is dat je te maken hebt met meer tandwielen en een derailleur, waardoor meer onderhoud nodig is. Ook zijn mountainbikes met double cranks door de toename aan onderdelen zwaarder dan een single speed.

Triple speed

We benoemen de triple speed als optie, echter is dit type crankset verouderd en worden niet meer vaak geproduceerd. Dit betekent echter niet dat je ze niet meer kunt verkrijgen.

Het verschil tussen een single/double en triple crank is dat deze voorzien is van drie kettingbladen. Meer tandwielen heeft als voordeel dat je oneindig veel kunt schakelen. Nadelig aan een triple speed is het extra gewicht en onderhoud.

Compact

Eigenlijk is het compacte crankstel een combinatie tussen een double en triple crank. Alle voordelen van beide cranksets zijn samengevoegd in een compact crank.

Compact cranksets bestaan uit twee kettingbladen die in verhouding meer lijken op de triple speed sets. Hierdoor wordt het schakelen tussen de kettingbladen kleiner gemaakt. Het kleinste kettingblad is namelijk kleiner dan het kettingblad wat je in double speed cranks ziet.

Dit soort wordt voornamelijk gekozen door de recreatieve mountainbiker.

Semi-compact

Een semi-compact crankstel bestaat net als de compact uit twee kettingbladen. Het grootste verschil tussen beiden is dat deze bladen bij een semi-compact crank iets groter zijn.

Tips bij het kopen van een MTB crankset

mtb crankset

Bij het aanschaffen van een MTB crankset kom je er al snel achter dat er meerdere soorten bestaan. Al deze cranksets hebben hun eigen voor- en nadelen en het type crankstel hangt af van het soort rit die je gaat maken.

Weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aanschaf van een crank MTB? Dat kunnen we ons goed voorstellen. We hebben dan ook de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf ervan voor je op een rij gezet.

Soort crankstel

Nu weet je welke soorten cranksets er voor je MTB bestaan. Bedenk jezelf welk soort het beste bij je past. Hou hierbij rekening met het doel en je persoonlijke voorkeuren.

De juiste lengte

Crankstellen komen in verschillende lengtes. Welke lengte het beste bij je past hangt af van je binnenbeenlengte. Hoe langer je binnenbeenlengte, hoe langer de crankset MTB.

Om je te helpen vind je hieronder de meest voorkomende crankset lengtes. Daarnaast kun je de bijpassende binnenbeenlengte vinden, om zo tot de juiste lengte te komen.

CranklengteBinnenbeenlengte
160 millimeterMinder dan 70 centimeter
162,5 millimeter71-73 centimeter
165 millimeter74-76 centimeter
167,5 millimeter77-79 centimeter
170 millimeter80-83 centimeter
172,5 millimeter84-87 centimeter
175 millimeter88-91 centimeter
177,5 millimeter91-94 centimeter
180 millimeterMeer dan 94 centimeter




Veelgestelde vragen

Hoeveel kettingbladen heeft een mountainbike crankset?

Afhankelijk van het soort crankset heeft deze één of meerdere kettingbladen. Een single speed crankset heeft één kettingblad en een double speed crankset heeft er twee. Er bestaan ook triple speed cranksets die drie kettingbladen heeft, waarmee je oneindig veel kunt schakelen. In het geval van meerdere kettingwielen kunnen deze ook nog eens een andere maat hebben. Kleine kettingbladen zijn perfect voor het klimmen, en grote kettingwielen voor het dalen.

Welke crank MTB voor in de bergen?

Afhankelijk van je eigen conditie kun je uit meerdere soorten cranksets kiezen om in de bergen te mountainbiken. Voor het rijden in de bergen raden we je aan te kiezen voor een compact crankset. Ook een triple speed crankset is een optie, alhoewel deze steeds minder geproduceerd worden. Een triple speed of compact crank vraagt minder krachtinspanning dan bijvoorbeeld een double speed crankset. Hierdoor is het makkelijker om in de bergen te rijden. Als je in topconditie bent, zou je bijvoorbeeld wel voor een double speed kunnen gaan.

Zijn mountainbike cranksets universeel?

Wil je je mountainbike helemaal aanpassen naar jouw wensen en behoeftes en omtoveren tot de beste MTB? Dan kan het zijn dat je de huidige crankset van je MTB wilt aanpassen. Houd er in dit geval rekening mee dat cranksets niet universeel zijn. Tegenwoordig kun je bij de meeste cranksets wel de kettingbladen en crankarmen (hieraan zijn de pedalen bevestigd) vervangen. Let er in dit geval op dat ook deze niet universeel zijn. Controleer dus goed of deze onderdelen compatibel zijn met je crankset.

Is een MTB crankset en crankstel hetzelfde?

Ja, een mountainbike crankset en MTB crankstel zijn hetzelfde. Een crankstel is een synoniem voor een crankset.

Wat zijn goede mountainbike crankset merken?

Veel mountainbike merken produceren cranksets, maar welke merken zijn nu het beste? Uit onderzoek is gebleken dat de merken SRAM, Shimano en FSA uitblinken in het produceren van hoge kwaliteit cranksets. Kies je een crankstel van dit merk, dan sla je de plank sowieso niet mis.

Van welk materiaal zijn mountainbike cranksets gemaakt?

De meeste MTB cranks worden gemaakt van aluminium. Maar er bestaan ook cranks van carbon of die hol gesmeed zijn. Laatstgenoemde twee zijn van hogere kwaliteit en een stuk duurder dan aluminium.


Categorieën: Mountainbikes

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *