MTB wielen: alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt door Simon op mei 4, 2023

Het ene mountainbike wiel is het andere niet. Heel wat merken bieden MTB wielen aan die allemaal kleine verschillen vertonen.

Het kan dus moeilijk kiezen zijn wanneer je nieuwe wielen voor je mountainbike wilt aanschaffen.

In dit artikel geven we je alle informatie over MTB wielen. We vertellen je hoe mountainbike wielen opgebouwd zijn, wat belangrijk is bij het uitzoeken van nieuwe wielen én hoe je ze kan monteren.

Goede MTB wielen maken een groot verschil

Wanneer je gaat mountainbiken, krijgen de wielen van je fiets het zwaar te verduren.

Je maakt stevige afdalingen, klimt naar boven en je fietst over de meest uiteenlopende ondergronden en ongelijke oppervlaktes.

Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je met goede MTB wielen fietst.

Kwalitatieve mountainbike wielen zijn licht en sterk. Zo rijd je sneller, want je fiets weegt minder, en je kan erop vertrouwen dat je wielen niet zullen breken.

Goede MTB wielen zullen dus je fietsprestaties en het fietscomfort verhogen.

Hoe is een MTB wiel opgebouwd?

Naaf, velg en spaken

mountainbike wiel met spaken

Een MTB wiel bestaat uit een naaf, een velg en de spaken. De naaf is het binnenste deel van het mountainbikewiel dat om de as heen draait.

De velg is het deel van het wiel waarop de band bevestigd wordt.

De spaken verbinden de naaf en de velg met elkaar. Net zoals een gewoon fietswiel dus, maar er zijn wel enkele verschillen.

Materiaal: carbon MTB wielen

Doorheen de jaren zijn mountainbike wielen uit verschillende materialen vervaardigd. Tegenwoordig is de maatstaf carbon.

Dat is een bijzonder licht, maar toch erg stevig materiaal. Ideaal dus voor je mountainbike.

Professionele fietsen worden zelfs helemaal uit carbon gemaakt. Carbon is een geprezen kunststof en wordt ook gebruikt in de luchtvaart en in de auto-industrie.

Daarnaast is ook aluminium een populair materiaal voor fietswielen. Het is iets zwaarder dan carbon, maar wel goedkoper. Een goed MTB wiel heeft dus een naaf, een velg en spaken van carbon, of eventueel aluminium.

Mountainbike velgen: 26 inch of 29 inch

Mountainbikes veranderen constant en er komen steeds nieuwe ontwikkelingen op de markt. Een van de opvallendste veranderingen in het afgelopen decennium is de afmeting van de velg.

MTB velg van 29 inch

De populairste wielmaat voor mountainbikes is 29 inch, vaak de 29er genoemd. Dat zijn velgen met een diameter van 29 inch, ofwel 622 mm.

Mountainbike wielen van 29 inch zijn de snelste wielen en zijn ook heel makkelijk te manoeuvreren. Je kan er zonder problemen kuilen en stenen mee omzeilen. Dankzij het grotere raakvlak met de grond heb je ook meer grip dan met kleinere wielen.

Opgelet: omdat grotere wielen ook meer wegen, is het belangrijk om te kiezen voor erg lichte wielen. Zo is je mountainbike goed wendbaar en kan je sneller rijden.

MTB velg van 26 inch

mtb voorwiel

MTB wielen van 26 inch zijn de originele mountainbike wielen. Het zijn kleine wielen met een diameter van 559 mm die zorgen voor het typische uiterlijk van een mountainbike.

De kleine wielen zijn erg wendbaar en ook bijzonder sterk. Omdat ze kleiner zijn, zijn ze ook lichter dan grotere wielen.

Omdat mountainbikes met grote wielen van 29 inch een stuk sneller zijn, nam de interesse in MTB velgen van 26 inch enigszins af.

Vandaag worden kleine wielen vooral gebruikt in disciplines waar wendbaarheid en stevigheid belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan disciplines als downhill en trail.

Schijfremmen op een mountainbike wiel

Mountainbike wielen kunnen gebruikt worden met twee soorten remsystemen: de traditionele velgremmen of de efficiëntere schijfremmen.

Schijfremmen

Schijfremmen worden gemonteerd aan de naaf van het wiel, aan de binnenkant dus. De schrijfrem werkt met een remklauw en dat heeft veel voordelen.

Je kan sneller remmen en het remmen ook beter controleren. Ook bij nat weer ondervind je geen problemen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen mechanische schijfremmen en hydraulische schijfremmen. Een mechanische schijfrem werkt zoals een velgrem, maar dan op de naaf van het MTB wiel.

Je kan ze makkelijk monteren en vervangen. Hydraulische schijfremmen werken met een hydraulische vloeistof waardoor je het remmen nog beter kan controleren.

Ze vergen minder onderhoud, maar zijn voor amateurs wel moeilijk te monteren en vervangen.

Velgremmen

Velgremmen zijn de traditionele remblokjes op de velg van het wiel. Dit soort rem is goedkoper, makkelijker te onderhouden en beter te vervangen, maar verslijt wel sneller.

Welk soort rem je verkiest, hangt van je eigen rijstijl af. Eenmaal je schijfremmen leert gebruiken, zal je waarschijnlijk niet meer terug willen keren naar velgremmen.

Een MTB wielset kopen

Mountainbike wielen worden vaak in een wielset verkocht. Je hebt dan een MTB voorwiel en een MTB achterwiel met dezelfde kwaliteiten.

Een wielset is een aanbieding die voordeliger uitvalt dan wanneer je beide wielen apart zou kopen.

Het merk Boost verkoopt innovatieve wielsets die interessant zijn voor fervente mountainbikers. De Boost mountainbikewielen hebben een voornaaf van 110 mm breed (in plaats van de gebruikelijke 100 mm) en een achternaaf van 148 mm breed (in plaats van 142 mm).

Die wielen zijn dus breder dan gewone MTB wielen. De draaihoek van de mountainbike wordt zo kleiner en de wielen zijn steviger.

Hoe monteer je een MTB wiel?

Beslist welke MTB wielen je wil kopen? Dan is het tijd om ze op je mountainbike te monteren. We leggen hieronder beknopt uit hoe je dat zelf kan doen.

Een achterwiel demonteren en monteren

 1. Zet de versnelling op de kleinste tand voor minder weerstand.
 2. Draai de snelspanner open en draai de moer los.
 3. Zet de hendel van de velgrem open, indien je velgremmen hebt.
 4. Duw de derailleur naar voren en vang het wiel op.
 5. Neem het nieuwe wiel, trek de derailleur naar achteren en plaats het wiel zo in de vork dat het bovenste tandwiel op de kleinste krans rust.
 6. Draai de snelspanner dicht en span de moer aan.
 7. Zet de remhoef terug dicht, indien je velgremmen hebt.

Opgelet: knijp de remmen niet dicht als je schijfremmen hebt tijdens het hele vervangproces.

Een voorwiel demonteren en monteren

 1. Draai de snelspanner open en draai de moer los.
 2. Haal het wiel uit de vork.
 3. Neem het nieuwe wiel en plaats het terug in de vork.
 4. Draai de snelspanner dicht en span de moer aan.

Nog enkele tips om het juiste MTB wiel uit te kiezen

mtb wielen

Het ene MTB wiel is dus zeker het andere niet. Kies je een nieuwe MTB wielset, zorg er dan voor dat je de goede keuze maakt.

Houd rekening met het materiaal van het wiel, de afmetingen van de velg en het soort rem dat op de fiets past. We hebben ook nog enkele andere tips:

 1. Ga na of de banden zullen passen op het wiel. Het ventiel van de band moet compatibel zijn met het ventielgat van het wiel.
 2. Controleer of schijfremmen probleem geïnstalleerd kunnen worden.
 3. Beslis of je tubeless mountainbike wielen wil, waarvoor je geen binnenband nodig hebt.

MTB wielen: waar kopen?

Wielen voor je MTB koop je betrouwbaar bij de onderstaande aanbieders.


Meer MTB onderdelen & accessoires:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *