Verende Zadelpen kopen? Beste voor MTB, E-bike & (race)fiets

Laatst bijgewerkt door Simon op april 19, 2023

Heb je tijdens het fietsen regelmatig last van oneffenheden op de weg?

Merk je dit bijvoorbeeld op als je op jouw (race)fiets een rondje maakt? Of merk je dit op als je met jouw mountainbike een MTB parcours aflegt?

Om deze ‘klappen’ zoveel mogelijk op te vangen, is de aanschaf van een verende zadelpen aan te raden.

Zoals de naam al doet vermoeden, beschikt deze pen over een veer. Doordat deze veer in- en uitgedrukt kan worden, worden de klappen veel beter opgevangen.

Je kunt dit eigenlijk vergelijken met het veersysteem van een auto; dankzij dat systeem voel je de oneffenheden op de snelweg ook een stuk minder.

Klinkt dit bij jou als muziek in de oren? En wil je graag jouw fietstochten nóg leuker en aangenamer maken? Dan doe je er verstandig aan om de beste verende zadelpen aan te schaffen.

Met de zoektocht naar de beste verende zadelpen helpen wij je graag een handje! Wij zijn namelijk alvast op zoek gegaan naar de beste zadelpennen van dit moment die verend zijn.

Beste verende zadelpennen

Wat is de beste verende zadelpen? En hoe kun je een verende afstellen?

Dit zijn enkele van de vragen die wij met enige regelmaat voorbij zien komen. Met dít artikel hopen wij je een compleet antwoord op deze vragen te geven.

Te beginnen met het antwoord op de vraag ‘wat is de beste verende zadelpen?’.

Hieronder vertellen wij je namelijk meer over de vier beste verende zadelpennen van dit moment!

1. Post Moderne Zadelpen Cushy St Verend 27,2 X 300 mm

Wil je écht voor de allerbeste verende zadelpen gaan? Dan kom je – wat ons betreft – uit bij deze zadelpen van het merk Post Moderne. Deze zadelpen heeft een perfecte vering, maar brengt nog meer interessante voordelen met zich mee.

Zo vinden wij de veelzijdigheid van deze zadelpen geweldig. De zadelpen vangt niet alleen de klappen op, maar maakt het fietsen ook een stuk aangenamer voor je.

Dit is zéker het geval als je een mountainbike hebt; dit is volgens ons namelijk ook de beste verende zadelpen voor een MTB.

Bij deze zadelpen heeft Post Moderne gekozen voor een lengte van 30 centimeter. Dik in orde wat ons betreft; je kunt hierdoor jouw zadel altijd wel op de gewenste hoogte instellen. Daarbij is het ook nog een groot voordeel dat deze zadelpen een diameter van 27,2 mm heeft. De zadelpen is hierdoor voor de meeste mountainbikes geschikt.

Moet je dan de hoofdprijs voor deze verende zadelpen betalen? Nee, alles behalve dat. Met een prijskaartje van ongeveer 37 euro vinden wij dit een relatief voordelige verende zadelpen.

Bijkomend voordeel; deze zadelpen weegt slechts 350 gram. Ook wel zo prettig voor op jouw mountainbike!

👍 Voordelen:

 • Weegt slechts 350 gram
 • Lengte van 30 centimeter
 • Perfecte verende werking
 • Voor op de meeste mountainbikes geschikt
 • Prima prijs-kwaliteitsverhouding

👎 Nadelen:

 • Geen hele duidelijke montagehandleiding
2. Ergotec Zadelpen Verend Sp-3.0 – 27.2 X 350 mm

ergotec_zadelpen_verend

Een andere verende zadelpen waar wij enthousiast over zijn, is deze zadelpen van het merk Ergotec. Deze zadelpen vertoont veel gelijkenissen met de hierboven genoemde variant, maar kent ook enkele opvallende kenmerken.

Bij deze verende zadelpen heeft Ergotec voor aluminium als materiaal gekozen. Een prima keuze; dit materiaal is namelijk robuust én licht van gewicht.

Dat dit materiaal licht van gewicht is, blijkt uit het totaalgewicht van 495 gram. Verder is de werking van deze zadelpen echt subliem te noemen. Alle klappen worden door deze zadelpen perfect opgevangen.

Weet je wat ook fijn is? Dat dit een zadelpen is die je ook voor een stadsfiets kunt gebruiken. Sterker nog; Ergotec adviseert zelfs om deze verende zadelpen op jouw stadsfiets te monteren.

Overigens kun je ‘m ook op andere fietsen monteren, aangezien de diameter 27,2 mm is. Precies zoals ook bij de hierboven genoemde variant het geval is.

Wat nog meer een kenmerkende eigenschapen van deze Ergotec verende zadelpen is? Onder meer de lengte van 35 centimeter. Ten opzichte van de hierboven genoemde variant is deze zadelpen dus nóg langer.

Wel moet je goed rekening houden met het maximale gebruikersgewicht. Weeg je bijvoorbeeld zelf 120 kg? Dan valt deze zadelpen direct af.

Deze zadelpen is geschikt voor mensen die maximaal 80 kilogram wegen. Voor zware mensen is dit dus geen geschikte verende zadelpen.

👍 Voordelen:

 • Weegt slechts 495 gram
 • Lengte van 35 centimeter
 • Diameter van 27,2 mm
 • Ook voor stadsfietsen geschikt
 • Van aluminium vervaardigd (= robuust)

👎 Nadelen:

 • Maximale gebruikersgewicht van 80 kilogram
3. KINEKT Verende Zadelpen Bodyfloat 2.1 – 31.6 x 420mm

verende_zadelpen_bodyfloat-racefiets

Ben je op zoek naar de verende zadelpen voor een racefiets of een elektrische fiets? Dan is deze KINEKT zadelpen de beste keuze voor je. Dit is géén goedkope verende zadelpen, maar het is wel één van de beste varianten van dit moment.

Ten opzichte van bovengenoemde varianten onderscheidt deze verende zadelpen zich direct. Dit blijkt onder meer uit de uitstraling van de zadelpen.

Zoals je op de foto al kunt zien, is deze verende zadelpen vrij compact uitgevoerd. Met dank aan de compacte vormgeving weegt deze verende zadelpen niet al te veel.

Zoals je op de foto ook kunt zien, beschikt deze pen over meerdere veertjes. Deze veertjes versterken elkaar alleen maar, waardoor je van een écht perfecte demping verzekerd bent. Ook als je op jouw racefiets hoge snelheden behaald, doet deze verende zadelpen zijn werk uitstekend.

Iets wat ook geweldig is, is dat je zelf de veerweg in kunt stellen. De minimale veerweg is 0 mm en de maximale veerweg is 35 mm. Door de veerweeg te inkorten, kun je de verende zadelpen volledig naar wens maken. Ideaal in onze ogen.  

Wel moet je dus rekening houden met een fors prijskaartje. Dit forse prijskaartje komt echter niet zomaar uit de lucht vallen. Nee, je kunt deze verende zadelpen als een professionele variant zien. Dat is duidelijk gebleken uit onze test!

👍 Voordelen:

 • Voor racefietsen en e-bikes geschikt
 • Ook geschikt voor hogere snelheden
 • Zelf de veerweg in te stellen
 • Professionele variant

👎 Nadelen:

 • Geen goedkope verende zadelpen
4. Satori Zadelpen Verend Elegance-lt 27,2 X 355 mm

satori_zadelpen_mtb

Deze lijst met beste verende zadelpennen sluiten we graag in stijl af. Dát doen we met deze verende zadelpen van het merk Satori.

Een verende zadelpen die voor tal van fietsen geschikt is, waaronder een stadsfiets. Door deze zadelpen op jouw fiets te monteren, geniet je al snel van het nodige gemak.

Dat deze zadelpen op jouw fiets past, is aannemelijk. Het merk Satori heeft namelijk voor een diameter van 27,2 mm gekozen.

Daarbij is het ook opvallend dat de lengte maar liefst 35,5 centimeter is. Dit is hiermee één van de langere verende zadelpennen van dit moment.

Doordat Satori voor aluminium gekozen heeft, is dit ook geen hele zware verende zadelpen. De zadelpen weegt slechts 661 gram.

Ideaal wat ons betreft. Zéker ook als we naar de werking van deze verende zadelpen kijken. De werking van deze zadelpen is echt perfect verend; je voelt bijvoorbeeld drempels een stuk minder.

👍 Voordelen:

 • Voor veel soorten fietsen geschikt
 • Diameter van 27,2 mm
 • Lengte van 35,5 centimeter (lang!)
 • Licht van gewicht (661 gram)

👎 Nadelen:

 • Relatief prijzige verende zadelpen
Aandachtspunten van een verende zadelpen

Wil jij graag op jouw fiets van meer comfort genieten? Heb je bijvoorbeeld last van rugklachten? Of word je enigszins gek van het gestuiter op jouw fiets of mountainbike?

Dan doe je er verstandig aan om de beste verende zadelpen aan te schaffen. Daarbij moet je wel goed op enkele belangrijke criteria letten.

Soort fiets

Allereerst moet je goed naar jouw soort fiets kijken. Heb je een mountainbike? Dan heb je een andere verende zadelpen nodig dan als je een stadsfiets zou hebben.

Je moet dan ook het soort fiets en het soort verende zadelpen op elkaar af gaan stemmen.

Diameter en lengte

Tevens moet je goed naar de diameter van de verende zadelpen kijken. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kies je voor een diameter van 27,2 mm.

Ook doe je er verstandig aan om naar de lengte van de verende zadelpen te kijken. Een lengte van minimaal 30 centimeter is hierbij eigenlijk wel heel wenselijk.

Iets wat helemaal fijn zou zijn, is als je de verende zadelpen zelf kan verstellen. Je kunt de zadelpen daarmee afstellen op gewicht of jouw lengte.

Materiaal

In onze ogen moet een verende zadelpen van aluminium vervaardigd zijn. Dit materiaal is niet alleen robuust, maar is ook bijzonder licht.

Ga overigens ook goed na wat precies het gewicht van de verende zadelpen is. Zo licht mogelijk is eigenlijk het beste.

Kwaliteit

Ook moet je héél goed naar de kwaliteit van de zadelpen kijken. Wil je echt voor kwaliteit gaan? Kies dan voor een verende zadelpen van Gazelle of voor één van de hierboven genoemde varianten.

Hierbij raden wij je ook aan de verende zadelpen bij bijvoorbeeld Bol.com te kopen. Je kunt ervoor kiezen om ‘m bij bijvoorbeeld Gamma te kopen, maar bij zo’n winkel ben je niet altijd van de gewenste kwaliteit verzekerd.

Prijskaartje

Tot slot moet je ook nog goed naar het prijskaartje kijken. Durf in ieder geval te investeren in een goede verende zadelpen.

Daar heb je alleen maar profijt van. Elke fietstocht weer.

Hoe moet je een zadelpen afstellen?

Voordat je van de zadelpen gebruik kunt maken, dien je ‘m op de juiste manier af te stellen. Hierbij moet je vooral bepalen hoe hoog de zadelpen moet komen te staan.

Ga hiervoor naast de fiets staan en zorg ervoor dat het zadel tot ongeveer jouw heupen komt.

Vervolgens kun je de verende zadelpen in de zadelbuis vastmaken. Gaat dit lastig? Dan kun je de zadelpen het beste even met olie smeren. Op die manier zorg je ervoor dat de zadelpen beter de zadelbuis ‘inglijdt’.

Vervolgens komt het aan op een kwestie van afstellen, afstellen en nog eens afstellen. Zorg ervoor dat je hierbij erg kritisch bent.

De verende zadelpen moet namelijk écht perfect afgesteld worden. Voor meer informatie kun je ook even het volgende filmpje bekijken:Veelgestelde vragen

Wat is het voordeel van een verende zadelpen?

Het grootste voordeel is dat je meer comfort ervaart tijdens het fietsen. Je voelt de oneffenheden van de ondergrond namelijk minder. Zeker offroad is dat erg fijn. Daarnaast kun je dankzij een verende zadelpen efficiëntere kracht op je pedalen overbrengen.

Hoeveel kost een verende zadelpijn gemiddeld?

De prijzen lopen erg uiteen. De prijs is afhankelijk van het merk, de eigenschappen en de afmetingen. Een goede verende zadelpen koop je vanaf ca. 30 euro. De prijzen lopen vervolgens op tot 200 euro en meer. De varianten met de beste prijs-kwaliteitverhouding bekijk je hierboven.


Ook handig:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *