Kettingspanner kopen? Top 7 kettingspanners voor de fiets

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 14, 2023

Staat de ketting op je fiets net iets te strak? Of merk je juist dat de ketting iets te los op het tandwiel ronddraait?

In beide gevallen heb je baat bij een kettingspanner. Met een kettingspanner ben je namelijk in staat om de fietsketting eenvoudig strakker of losser te spannen.

Hoe je dit doet? Dat doe je op een vrij eenvoudige manier, waarover we je later meer vertellen.

Eerst willen we je graag kennis laten maken met de 7 beste kettingspanners voor de fiets van dit moment.

De 7 beste kettingspanners vergeleken

Met een goede kettingspanner geniet je van veel gemak. Je geniet van de nodige mogelijkheden, van een handige ‘bediening’ en snel van het gewenste resultaat.

Binnen een mum van tijd staat de ketting weer strak op het tandwiel van je fiets. Of de ketting staat net iets losser. Het ligt er maar net waar je zelf wilt.

Om de ketting van je fiets te spannen, kies je het beste voor één van onderstaande kettingspanners. Dit zijn naar onze mening de beste kettingspanners van dit moment.

1. Gazelle kettingspanner frame zilver/zwart 60 mm

Deze Gazelle kettingspanner vinden wij de beste koop van dit moment. Met deze kettingspanner span je je ketting moeiteloos.

Dit doe je onder meer door de totale lengte van 60 mm, de dikte van het schroefdraad (5 mm) en de gebruikte materialen. Gazelle is voor een combinatie van staal en kunststof gegaan, waardoor de kwaliteit dik in orde is.

En zoals bij de meeste kettingspanners is deze variant ook betaalbaar. Voor slechts een paar euro geniet je al van deze handige kettingspanner. Het gewicht van 15 gram maakt het plaatje voor ons overigens helemaal compleet.
2. Simson kettingspanners zilver 2 stuks

Gaat je voorkeur uit naar 2 kettingspanners? Dan kies je het beste voor deze set van Simson. Met deze set span je op een makkelijke manier je fietsketting.

Monteer ‘m met de ring om de achterwiel as en zet de beugel vervolgens tegen de achtervork. Je kunt nu met de moeren de ketting op spanning brengen.

Ook bij deze kettingspanner is het prijskaartje uitermate interessant. Voor deze kettingspanners betaal je namelijk nog geen 5 euro.

Beide kettingspanners zijn 65 mm lang, hebben een schroefdraad van 6 mm dik en zijn van staal vervaardigd. Ook wegen kettingspanners slechts 15 gram per stuk!
3. Gazelle Kettingspanner Aluminium Frame

Een kettingspanner hoeft niet altijd van staal vervaardigd te zijn. Dat bewijst deze prima kettingspanner van het merk Gazelle. Deze kettingspanner is van staal vervaardigd, maar ook van aluminium. En juist door dit materiaal geniet je van extra voordelen.

Zo kun je met een aluminium kettingspanner voorzichtiger te werk gaan. Ook geniet je met deze kettingspanner van een uitmuntende kwaliteit en lange levensduur.

De totale lengte is 60,8 mm, terwijl het schroefdraad 5,7 mm dik is. Deze kettingspanner weegt net iets meer dan bovenstaande varianten; 18 gram.
4. BLS kettingspanner 65 mm staal zilver

Ga je graag direct voor een uitgebreide set van kettingspanners? Dan kun je het beste voor deze uitgebreide set van BLS kiezen. In deze set tref je namelijk maar liefst 10 kettingspanners aan.

Zelfs als je meerdere kettingspanners kwijtraakt, heb je altijd nog een geschikte kettingspanner tot je beschikking.

En deze kettingspanners van BLS doen hun werk maar al te goed. Dit komt onder meer door het gebruikte materiaal (staal), de totale lengte (65 mm), de dikte van het schroefdraad (6 mm) en de lengte van het schroefdraad (35 mm).

Ook voor deze betaal je een uitermate interessante prijs.
5. M-Wave Kettingspanner Aluminium

Vind je het niet erg om iets meer geld aan je nieuwe kettingspanner uit te geven? Dan is de M-Wave Kettingspanner Aluminium wellicht de beste keuze voor je.

Voor deze kettingspanner betaal je bijna 20 euro, maar daar is de samenstelling van deze spanner wel helemaal naar.

Bij deze kettingspanner valt de vormgeving direct op. Deze kettingspanner is volledig anders vormgegeven, terwijl ‘ie ook volledig van aluminium vervaardigd is.

Ook is de lengte (68 mm) en het gewicht (160 gram) significant anders dan bij bovenstaande kettingspanners.
6. Amigo Fiets Kettingspanner

Ook over deze Amigo Fiets Kettingspanner zijn wij erg te spreken. Of beter gezegd: kettingspanners. Deze spanners krijg je namelijk in een set van 2 geleverd, waardoor je de ketting via beide kanten van de achteras kunt spannen.

Deze beide kettingspanners hebben een lengte van 62 mm. Het schroefdraad is 5,4 mm dik en 28 lang en de spanners zijn bijzonder eenvoudig in gebruik. En om het nog mooier te maken; voor deze set kettingspanners betaal je slechts een paar euro.
7. Bofix Kettingspanner Batavus

Heb je een Batavus fiets? Dan raden wij je deze Bofix Kettingspanner Batavus aan. Deze kettingspanner is namelijk speciaal voor Batavus fietsen ontwikkeld.

Deze kettingspanner is volledig afgestemd op de achteras van een Batavus fiets, waardoor je met gemak de ketting spant.

Bijkomend voordeel: je krijgt deze kettingspanner in een set van 10 stuks geleverd. Mocht je onverhoopt je kettingspanner kwijtraken, heb je dus altijd nog meerdere reserve spanners achter de hand.

De prijsstelling is op zich interessant, aangezien je dus 10 stuks geleverd krijgt!
Hoe moet je een kettingspanner gebruiken?

Heb je interesse om één van bovenstaande kettingspanners te kopen? Dan is het ook belangrijk dat je weet/begrijpt hoe je zo’n kettingspanner moet gebruiken.

Om je hier een handje bij te helpen, verwijzen wij je graag naar onderstaande video.

In deze video zie je duidelijk hoe je met kettingspanners de fietsketting kunt spannen:

Opvallend detail: aan het einde van deze video wordt uitgelegd hoe je een fietsketting kunt spannen zonder kettingspanners. Wij raden je echter aan om dat nooit uit te proberen. Het is verstandiger om wel een kettingspanner te gebruiken.

Hoe vind je de beste kettingspanner?

Heb je wel oren naar de aanschaf van een nieuwe kettingspanner? En wil je hiermee in de toekomst op een makkelijke manier je fietsketting kunnen spannen?

Dan doe je er verstandig aan om goed op onderstaande punten te letten. Dankzij onderstaande punten vind je snel de beste kettingspanner voor je fiets.

Soort kettingspanner

Ten eerste moet je goed naar het soort kettingspanner kijken. Wil je voor een manuele kettingspanner gaan? Dan kies je voor één van bovenstaande 7 varianten. Deze manuele kettingspanners moet je met de hand bedienen, maar dit werkt uiterst makkelijk.

Je kunt echter ook voor een automatische kettingspanner gaan. Deze varianten werken volledig automatisch, maar zijn wel een stuk duurder. Met name als je heel af en toe de fietsketting wilt spannen, is een manuele variant de betere keuze.

Links of rechts

Meerdere soorten kettingspanners kun je in een set van 2 stuks kopen. Dat is niet zonder reden. Nee, je hebt één kettingspanner voor de linkerkant van de as nodig en één kettingspanner voor de rechterkant van de as.

Ga daarom goed na wat voor soort kettingspanner jij voor je fiets nodig hebt.

Je moet hierbij dus ook goed naar je fiets kijken. Heb je bijvoorbeeld een elektrische fiets?

Dan is het aan te raden om onderstaande video even te bekijken:

Aantal kettingspanners

Denk je aan 2 kettingspanners genoeg te hebben? Of heb je juist baat bij een grotere hoeveelheid kettingspanners?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, bestaan er ook varianten die in een set van 10 stuks aangeboden worden. Daarmee geniet je al helemaal van veel gemak.

Afmetingen & gewicht

Nagenoeg alle kettingspanners hebben bijna dezelfde afmetingen. Dit betekent een dikte van het schroefdraad van ongeveer 6 mm en een lengte van ongeveer 60 mm. Toch bestaan er op dit gebied verschillen, dus kijk daar bij elke kettingspanner even goed naar.

Waar je ook goed naar moet kijken, is naar het gewicht. Wil je voor een ultralichte kettingspanner gaan? Of vind je het gewicht minder van belang?

Materiaal

Eén van de belangrijkste aandachtspunten bij een kettingspanner is het materiaal. De meeste fabrikanten kiezen voor een kettingspanner van staal. Staal is tegen een stootje bestand en gaat lang mee.

Er zijn echter ook fabrikanten die voor aluminium kiezen. Dit materiaal is eigenlijk net zo sterk als staal en minstens net zo duurzaam.

Als je met een aluminium kettingspanner tegen je fiets aan komt, is de kans op schade echter kleiner dan bij een stalen variant.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Als laatste punt wijzen wij je graag op de prijs-kwaliteitsverhouding. Kies in ieder geval altijd voor een kettingspanner van een A-merk. Onder meer Gazelle en Simson leveren prima kettingspanners.

Deze merken doen dit ook nog eens tegen scherpe prijzen. Wat ons betreft hoef je bij de aanschaf van een kettingspanner eigenlijk niet naar de prijs te kijken. Ongeacht voor welke van bovenstaande spanners je kiest, betaal je een scherpe prijs.
Veelgestelde vragen over een kettingspanner voor een fiets

Is een kettingspanner voor een fiets onmisbaar?

Ja, daar komt het eigenlijk wel op neer. Je kunt er ook voor kiezen om je ketting zonder dit gereedschap te spannen, maar dat is toch niet aan te raden. Met een kettingspanner voor een fiets geniet je juist van veel gemak. En van een snelle en nauwkeurige spanning van de fietsketting. Ook handig: kettingpons en kettingreiniger.

Hoe hebben wij de beste kettingspanners voor een fiets beoordeeld?

We hebben bij elke kettingspanner naar belangrijke criteria gekeken. Hierbij kun je denken aan de afmetingen, het gewicht, het materiaal, de kwaliteit en de algehele samenstelling. Uiteraard hebben we ook naar de prijs en het aantal kettingspanners per verpakking gekeken.


Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *