Fiets ophangen aan muur of plafond? Top 3 opties & tips

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 9, 2024

Wil jij thuis jouw fiets(en) ophangen? Maar twijfel je over de beste manier? In dit artikel geven we je alle informatie.

Ontdek op welke 3 manieren je je fietsen het best op kunt hangen. Daarna gaan we in op de verschillende voor- en nadelen. Zo kun je achterhalen welke manier van ophangen bij jou past!

Beste opties om je fiets op te hangen – Top 3

fiets ophangen aan muur

Er zijn meerdere fietsophangsystemen. Je kunt een racefiets of MTB ophangen aan de muur of aan het plafond. Per locatie heb je verschillende ophangsystemen.

Wij vertellen je wat de 3 beste manieren zijn om fietsen op te hangen. Per optie geven we meer informatie en ontdek je voor welke fietsen dit een geschikte methode is. 

1: Haken om fietsen op te hangen aan de muur

De meest voorkomende manier om fietsen aan de muur op te hangen, is middels haken. Deze optie is niet duur en erg gebruiksvriendelijk. Het is namelijk super eenvoudig om de wielrenfiets of mtb op en af de haak te tillen. 

Wat ook leuk is, is dat je bij de haken aan de muur vaak ruimte hebt voor je fietsaccessoires. Die kun je dan bij elkaar opbergen. 

Dit is een geschikte manier om een MTB of wielrenfiets op te hangen. De fiets wordt op deze manier meestal aan het frame opgehangen. Soms ook aan het stuur. In dat laatste geval wordt meestal de racefiets verticaal opgehangen. 

2: Hijsmechanisme fietsen ophangen plafond (fietslift)

Heb je genoeg ruimte in de hoogte? Dan kan een fietslift of fietstakel een leuke optie zijn. De fietslift wordt aan het plafond bevestigd. Je kunt er jouw fiets eenvoudig mee omhoog takelen. Zo staat jouw fiets niet meer in de weg. 

Een ander pluspunt is dat het takelsysteem praktisch is als je aan de fiets wilt sleutelen. Bij de fietslift wordt een racefiets of mtb opgehangen aan het stuur en het zadel. Hierdoor blijft de fiets in mooie staat.

Daarnaast is dit het juiste ophangsysteem voor zware fietsen, omdat de fietstakel een hoog draagvermogen heeft. 

3: Fietsenrek/haken aan de muur (fiets verticaal ophangen)

Ook verticaal kan de fiets met haken aan de muur worden opgehangen. Dit is een ander type haak, het doet meer denken aan een fietsbeugel of fietsenrek. Daar plaats je jouw voorwiel in en zo hang je hem verticaal op. 

Bovendien is dit een goede manier om meerdere fietsen op te hangen. Wil je namelijk 2 fietsen ophangen aan de muur? Dan plaatst je ze verticaal naast elkaar. Zo nemen ze amper ruimte in beslag.  

Voor- en nadelen van fietsen ophangen aan de muur

fiets ophangen muur

Wil je jouw fiets of fietsen ophangen aan de muur? Dan heeft dat bepaalde voor- en nadelen. We zetten ze voor je onder elkaar.

Dit zijn de voor- en nadelen ten opzichte van het stallen van een fiets of van het ophangen van de fietsen aan het plafond. 

👍 Voordelen

 • Ruimte besparen

Ga je jouw fietsen ophangen? Dan heb je, in vergelijking met het staand stallen van de fiets, minder ruimte nodig. Je kunt immers zelfs je fiets verticaal ophangen. Die ruimte in de hoogte zou je anders niet gebruiken. 

 • Eenvoudige toegang

Als je fiets aan de muur hangt, kun je er nog goed bij. Zo pak je hem snel als je een ritje wilt maken. Dat is minder het geval als je jouw fiets aan het plafond ophangt. 

 • Visueel aantrekkelijk

Heb je een mooie racefiets of mtb? Dan mag jouw fiets ook gezien worden. Daarom is het wel zo leuk om jouw racefiets of mountainbike op te hangen in huis.

 • Minder diefstal gevoelig

Opgehangen fietsen in de schuur zijn moeilijker mee te nemen dan staande fietsen. Dat maakt ze lastiger te stelen. 

 • Meerdere manieren van ophangen mogelijk

Je kunt op veel manieren jouw fietsen ophangen aan de muur. Dit kan verticaal of horizontaal. Daarnaast kun je de racefiets ophangen aan het voorwiel of ophangen aan het zadel. De vele mogelijkheden zorgen ervoor dat er altijd wel een geschikte optie tussen zit. 

 • Veilig

Eenmaal opgehangen, blijft de fiets vaak in mooie staat. Vooral als je de fiets kunt ophangen aan het zadel of aan het frame. Zo vervormen de banden niet.

Daarnaast zorgt het ophangen er vaak voor dat de fietsen toch binnen geplaatst kunnen worden. Dit is ook beter voor de kwaliteit van de fiets. 

👎 Nadelen 

 • Minder draagkracht

In vergelijking met het ophangen aan het plafond, heb je aan de muur vaak minder draagkracht. De muur is daardoor niet geschikt voor het ophangen van zware fietsen. 

 • Muur beschadigen

In de muur maak je haken om fietsen op te hangen. Soms moet je voor het ophangen een fietsenrek aan de muur monteren. Dat zorgt ervoor dat er gaten in de muur komen en de muur beschadigt. 

Voor- en nadelen van fietsen ophangen aan het plafond

fiets ophangen plafond

Een andere populaire optie, is om de fietsen op te hangen aan het plafond. Ook dit heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Die zetten we voor je op een rij.

We vergelijken het ophangen aan het plafond met het stallen op de grond of het ophangen van fietsen aan de muur. 

👍 Voordelen 

 • Ruimte besparen

In veel schuren of garages is er genoeg ruimte in de hoogte. Als je jouw fiets ophangt aan het plafond, kun je die ruimte benutten. 

 • Visueel aantrekkelijk

Een opgehangen mountainbike of wielrenfiets, is decoratief. Met een mooie fiets is het een leuke toevoeging aan het interieur, als je de fiets in huis ophangt. 

 • Banden vervormen niet

Ga je een racefiets of mountainbike ophangen aan het plafond? Dan komt dat de staat van de fiets vaak ten goede. De fiets wordt in dit geval namelijk meestal aan het zadel, frame of stuur opgehangen. Dat is beter dan aan het wiel. 

 • Veilig

Zodra de fietsen aan het plafond zijn opgehangen, beschadigen ze niet snel. Dat is dus veilig. Daarnaast is het veilig, omdat ze beter beschermd zijn tegen diefstal. Een fiets aan het plafond wordt minder snel gestolen dan een staande fiets. 

👎 Nadelen 

 • Toegang lastig

Een fiets hangt aan het plafond al snel vrij hoog. Dit kan de toegang tot de fiets lastig maken. Je haalt de fiets minder snel van het opbergsysteem af. 

 • Plafond beschadigen

Om het bevestigingssysteem op te hangen, moet je boren in het plafond. Dat zorgt voor beschadiging. Dat is ook zo als je je mtb of racefiets wilt ophangen aan de muur. 

 • Lastige installatie

Wil je het opbergsysteem aan het plafond monteren? Dan is dat, vanwege de hoogte, vaak lastiger dan aan de muur. 

Aandachtspunten bij het ophangen van een fiets

fiets ophangsysteem muur

Ga je jouw mtb of racefietsen ophangen? Let dan op de volgende aandachtspunten. 

1: Zorg dat de fiets bij het ophangen niet beschadigt

Een van de redenen om fietsen op te hangen, is het stukje veiligheid. Eenmaal opgehangen, kunnen de fietsen minder snel beschadigen. Het maakt hiervoor wel uit hoe je ze ophangt. 

Een fiets kun je namelijk ophangen aan het zadel. Maar ook een optie, is een racefiets ophangen aan het voorwiel of aan het frame.

Wil je de mtb of wielrenfiets ophangen voor een langere periode? Dan is het ophangen aan het frame of zadel het veiligst. Anders is er namelijk een kans dat het voorwiel vervormt. 

Kijk bij het ophangen ook of de belangrijkste onderdelen goed zijn beschermd. Zorg dat de fiets niet tegen de muur komt en daar zwarte vlekken of krassen achterlaat.

Voor extra veiligheid kun je rubbertjes plaatsen ter bescherming. Of je fiets in een beschermende hoes verpakken. 

2: Kies de juiste hoogte

Het vinden van de juiste hoogte om fietsen op te hangen is even een klusje. Hier spelen twee afwegingen. 

Aan de ene kant moet je niet tegen de fiets aan kunnen lopen. Dan kan de fiets namelijk beschadigen of komen er krassen op de muur.

Aan de andere kant moet je makkelijk bij de hoogte kunnen om je fiets op- en af het fietsophangsysteem te krijgen. 

Ga dus voor jezelf na waar je hier de beste middenweg in kunt vinden. Het hangt immers ook af van de ruimte en hoogte die je beschikbaar hebt. 

Alternatief voor je fiets ophangen aan de muur of plafond

fietsophangsysteem muur

Zoek je een andere manier om jouw fiets op te hangen?

Dan is een fiets montagestandaard mogelijk iets voor jou. Dit is een manier om je mountainbike of racefiets op te hangen, zonder gaten te boren in de muur of in het plafond.

Je plaatst je fiets op een statief achtig standaard. De fiets wordt vastgezet aan de bovenbuis van het frame.
Veelgestelde vragen

Waarom fietsen ophangen?

Zodra je jouw fietsen ophangt, staan ze minder in de weg. Je kunt er minder snel tegenaan lopen. Dit bespaart dus ruimte. Daarnaast kan het visueel aantrekkelijk zijn om de fietsen op  te hangen. 

Hoe kun je het beste een mountainbike ophangen?

Een mountainbike kun je met een fietstakel ophangen aan het plafond. Een andere optie om haken aan de muur te bevestigen en zo de mountainbike aan het frame op te hangen. 

Hoe kun je het beste een racefiets ophangen aan de muur?

Aan de muur kun je daar het best haken voor gebruiken. Met een haak hang je de fiets op aan het frame. Soms is er ook ruimte bij de haak ingericht voor fietsaccessoires. Zo kun je meteen alles bij elkaar kwijt. 

Op welke manier moet je 2 fietsen ophangen aan de muur?

Hiervoor zijn haken aan de muur het meest geschikt. Zo kun je de fiets namelijk verticaal ophangen en houd je veel ruimte over. Ook een fietstakel is voor het ophangen van 2 fietsen ruimte-efficiënt.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *