Beste fiets montage standaard uit de test? Bekijk de Top 4

Laatst bijgewerkt door Joni op april 13, 2023

Ben je graag bezig met klussen, en heb je een interesse in fietsen? Dan is een montagestandaard voor je fiets een must.

Voor zowel hobbyisten als reparateurs is het namelijk ontzettend handig om gemakkelijk bij elk onderdeel van je fiets te kunnen. Zo heb je beide handen vrij, en weet je zeker dat de fiets stabiel blijft.

Een montagestandaard is bovendien zeker geen overbodige luxe, gezien je enorm kunt besparen op reparatiekosten bij een fietszaak.

In dit artikel hebben we de fiets montagestandaarden met de meest positieve ervaringen en de beste recensies voor je op een rijtje gezet.

Ben je op zoek naar een betrouwbare montagestandaard voor je fiets? Lees dan zeker even door.

Wat is de beste montage standaard voor je fiets?

Hieronder vergelijken we onze top 4 uit de test.

1. Beste professionele fiets montagestandaard – LifeGoods Fiets Montagestandaard

LifeGoods Fiets Montagestandaard

Voor een professionele reparatie van je fiets raden we je de LifeGoods fiets montagestandaard aan.

Met een draagkracht van 30 kg en inclusief een magnetische gereedschapsplank, heeft dit model namelijk alles wat je nodig hebt om je fiets zo goed als nieuw te krijgen. De standaard zelf weegt 6,5 kg.

De standaard is verstelbaar van 108 cm tot 188 cm, en 360 graden roteerbaar. De klemmen zijn instelbaar, zodat je vrijwel elke soort framebuis op de montagestandaard kunt plaatsen.

Dit model is daarom ook gepast voor mountainbikes en elektrische fietsen. Met de extra stabiele voet wordt het gewicht goed verdeeld, en zal je standaard niet kantelen.

De voorwielstabilisator zorgt er bovendien voor dat je fiets niet beweegt tijdens de reparatie.

👍 Voordelen:

  • Draagkracht van 30 kg
  • Inclusief magnetische gereedschapsplank
  • Voorwielstabilisator

👎 Nadelen:

  • Aan de prijzige kant




2. Beste montagestandaard voor elektrische fiets – Decopatent Fiets Reparatie Standaard

Decopatent Reparatie Montagestandaard Fiets

Een elektrische fiets kan duur zijn om te laten repareren. Daarom is het ideaal om een montagestandaard te hebben waarop je zelf aan de slag kunt.

Met dit model van Decopatent weet je zeker dat je e-bike stevig bevestigd is tijdens de reparatie. De draagkracht van 30 kg kan namelijk makkelijk het gewicht van je elektrische fiets aan.

De Decopatent montagestandaard is makkelijk te gebruiken, en is daarom zowel gepast voor amateurs als professionele reparateurs.

Je kunt je e-bike 360 graden draaien op de standaard, en met het gereedschapsbakje heb je al je benodigdheden bij de hand.

De stevige klem beschermt je fiets tegen beschadiging, en de 4 poten zorgen ervoor dat je standaard altijd stabiel is. Ook heb je de mogelijkheid om de hoogte te verstellen van 113 cm tot 155 cm.

👍 Voordelen:

  • Draagkracht van 30 kg
  • Inclusief gereedschapsbakje
  • Extra functies voor stabiliteit

👎 Nadelen:

  • Een maximale hoogte van 155 cm




3. Beste fietsmontagestandaard met 30 kg draagvermogen – ACAZA Heavy Duty Montagestandaard Fiets

ACAZA Heavy Duty Fiets Montagestandaard

De naam zegt het al: de ACAZA Heavy Duty kan met gemak de zware taakjes aan als het gaat om fietsreparatie.

Met een draagvermogen van 30 kg kun je deze montagestandaard voor vrijwel elke fiets gebruiken. De klem is 360 graden draaibaar, zodat je de fiets kunt bewegen zonder zelf heen en weer te hoeven lopen.

Ook is de hoogte van de montagestandaard te verstellen van 114 cm tot 193 cm. Zelfs de langsten onder ons kunnen dus comfortabel aan de slag.

De vier poten van 142 cm breed zorgen ervoor dat de montagestandaard altijd stabiel is. Het bakje houdt je gereedschap bij de hand.

Ben je klaar met de reparatie? Dan kun je de standaard makkelijk inklappen en opbergen.

👍 Voordelen:

  • Draagkracht van 30 kg
  • Gepast voor elke soort fiets
  • Extra functies voor stabiliteit

👎 Nadelen:

  • Aan de prijzige kant




4. Beste fiets montagestandaard voor mountainbike – Pro Fiets Montagestandaard

Pro Fiets Montagestandaard ACAZA

Omdat een mountainbike wat vaker schade op kan lopen, is een fietsonderhoud standaard zeker geen verspild geld.

Deze standaard van aluminium is ontzettend stevig, en is gepast voor verschillende diameters van fietsbuizen.

Je kunt de hoogte zelf instellen van 118 cm tot 177 cm. De klem heeft een gecoate omhulling, zodat je je geen zorgen hoeft te maken voor krassen.

Ook deze standaard kan 360 graden gedraaid worden, zodat je comfortabel je reparaties kunt uitvoeren. Als je klaar bent, vouw je de standaard simpelweg op en kun je hem gemakkelijk opbergen.

De fiets werkstandaard komt inclusief een gereedschapsbak met een magnetisch vak, zodat schroefjes niet op de vloer kunnen verdwijnen.

👍 Voordelen:

  • Draagkracht van 30 kg
  • Inclusief gereedschapsbakje
  • Gemaakt uit stevig aluminium

👎 Nadelen:

  • De montagestandaard is met 9,7 kg aan de zware kant




Waar let je op bij het kopen van een fietsmontagestandaard?

Hieronder bespreken we de belangrijkste aandachtspunten om op te letten bij de aanschaf. Neem deze goed door, zodat je een eventuele miskoop voorkomt. Dit zijn tevens de voornaamste punten waarop wij alle producten getest hebben.

Prijs

Montagestandaard fiets onderdelen

Net als bij het kopen van een fiets, bepaal je zelf de kwaliteit van de standaard met je budget.

Als je meer uitgeeft, krijg je een standaard van betere kwaliteit die meer geavanceerde reparaties aankan en meer functies heeft. Deze maken het reparatiewerk een stuk comfortabeler.

Als je alleen van plan bent kleine reparaties te doen, zoals het vervangen van je banden, is het prima om minder uit te geven.

Soms kun je montagestandaarden vinden bij de Action, Lidl of Aldi die redelijk kunnen functioneren voor een reparatie van je stadsfiets.

Hoekverstelling

De mogelijkheid om de hoek van de klem te veranderen is cruciaal bij complexere reparaties van je fiets. Denk bijvoorbeeld aan het ontluchten van hydraulische remmen.

Een standaard die verstelbaar is, gemakkelijk kan worden gedraaid en indien gewenst stijf kan worden vergrendeld, is ideaal.

Het is namelijk vervelend als je precies werk probeert te leveren en de hele fiets kantelt.

Let op hoe gemakkelijk en hoe soepel de bediening van de kantelfunctie is, omdat dit op sommige standaarden vaak een minpunt kan zijn.

Hoogteverstelling

Montagestandaard fiets verstellen

Vrijwel alle fiets montagestandaarden bieden hoogteverstelling aan, maar sommige misschien niet genoeg.

Als je lang bent, zoek dan een standaard met een hoge maximale hoogte – je wilt niet elke keer voorover moeten buigen als je aan je fiets werkt.

Klemspanning

Met de ene hand de fiets omhooghouden en met de andere de klem bedienen kan vermoeiend zijn. Hoe beter de klem, hoe sneller je aan de slag kunt.

Deze hebben ook een opening met een grotere diameter, waardoor je er meerdere soorten fietsen op kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan brede zadelpennen en extra grote vierkante profielen.

Het nauwkeurig kunnen instellen van de klemspanning is zeer belangrijk, dus zoek een klem die zowel snelheid als nauwkeurigheid biedt.

Laadvermogen

Het maakt niet zoveel uit als je alleen met een racefiets van 7 kg werkt, maar in andere gevallen heb je een groter draagvermogen nodig.

Een MTB-montagestandaard of een montagestandaard voor je elektrische fiets moet namelijk een veel groter gewicht kunnen dragen.

Naarmate het draagvermogen stijgt, neemt echter ook het gewicht van de standaard toe. Dit maakt ze een stuk minder draagbaar.

Het laadvermogen is ook een aanwijzing voor de stevigheid van de standaard – als een fiets van 45 kg het maximale gewicht is, zal hij zeker niet kantelen bij een fiets van 10 kg.

Fiets montage standaard zelf maken

Als je handigheid hebt in klussen, kun je ervoor kiezen om zelf een fietsmontagestandaard te maken. Dit kan simpelweg met multiplex, montageschroeven, een elleboogstuk en stukken metalen pijp.

Hier geven we je de basis van de stappen die je moet uitvoeren om de montagestandaard in elkaar te zetten.

  1. Verf het multiplex – dit maakt het verwijderen van smeermiddel en vuil in de toekomst gemakkelijker. Als het droog is, plaats je de montageschroeven op ongeveer 10 cm van de hoeken.
  1. Schroef de pijpstukken in de montageschroeven. Schroef vervolgens de elleboog op de bovenkant totdat deze strak zit en naar binnen wijst. Schroef vervolgens de korte pijp op het elleboogstuk.
  1. Boor een gat dat iets groter is dan de diameter van je grootste zadelpen in de lengterichting, in het midden van het houtblok. Voor een zadelpen met een diameter van 27,2 mm boor je bijvoorbeeld een gat van 3 cm. Zaag vervolgens een blok multiplex en het gat in de lengte doormidden.
  1. Boor vier gaten in elke klembek – één in elke hoek. Schuif vervolgens de onderdelen van de klem op de horizontale arm en schroef het uiteinde van de handgreep vast, zodat de horizontale rand van de klem iets naar beneden wijst. Deze hoek zorgt ervoor dat in de standaard het voorwiel van je fiets lager is dan het achterwiel en niet gaat slingeren als je aan het werk bent.
  1. Houd het houten blok bij elkaar en plaats het tussen de klemmen zodat het gat van de zadelpen verticaal loopt. Draai vervolgens de klem vast om het blok op zijn plaats te houden en boor en schroef het aan de houten kaken met de schroeven.
  1. Met de klem open, til je je fiets voorzichtig op en plaats je de zadelpen tussen de kaken. Draai aan de hendel om de klem vast te zetten en je fiets in de perfecte positie te houden.

Fiets montagestandaard vs ophangsysteem

Ophangsysteem fiets

Een fiets montagestandaard – ook wel een fiets reparatie standaard genoemd – is een onmisbaar item wanneer je aan je fiets werkt of reparatiewerkzaamheden uitvoert.

Een fiets montagestandaard tilt de fiets van de grond, houdt hem op een comfortabele werkhoogte en houdt hem stabiel en veilig.

Zo kun jij je concentreren op de taak die je aan het doen bent, in plaats van dat je één hand hoeft te gebruiken om de fiets stil te houden.

Als je er eenmaal eentje hebt gebruikt, vraag je je af hoe je ooit een ketting hebt kunnen smeren zonder een montagestandaard.

Een ophangsysteem heeft een andere functie. Of je je fiets nou optimaal wilt weergeven of hem wilt beschermen tegen diefstal, een ophangsysteem biedt een oplossing door als fietsenstalling te fungeren die niet te veel ruimte inneemt.

Dit is ideaal om je gang vrij te houden of ruimte te maken in je garage. Fietsers die in kleine ruimtes wonen, kennen het raadsel: je wilt dat je fiets gemakkelijk toegankelijk is, maar je hebt er een hekel aan om er voortdurend over te struikelen.

Een ophangsysteem wordt dus gebruikt als een manier om je fiets te parkeren in je woning zonder te veel ruimte op te nemen.

Omdat deze aan de muur opgehangen is, heb je veel minder vrijheid om rond te bewegen en je fiets te repareren waar nodig is.

Ook kun je het ophangsysteem niet verstellen, zodat je makkelijker bij alle onderdelen kunt komen.

Voor reparatie is een montagestandaard daarom een handige uitkomst, terwijl je met een ophangsysteem ervoor kunt zorgen dat je fiets netjes aan de muur hangt.




Meer fietsaccessoires:

Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *