Fiets ophangsysteem: beste fietsbeugels om je fiets op te hangen

Laatst bijgewerkt door Joni op februari 7, 2024

Waar zet jij je (race)fiets neer op de momenten dat je ‘m niet gebruikt?

Niet iedereen heeft de luxe om de fiets in bijvoorbeeld een schuur, tuinhuisje of garage neer te zetten.

Heb je zelf ook deze luxe niet, maar ben je wel op zoek naar een handige ‘opbergmogelijkheid’? Dan is een fiets ophangsysteem wellicht een interessante optie voor je.

Wat is een fiets ophangsysteem precies? Dit is een systeem waar je je fiets mee aan de muur ophangt. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van een fietsbeugel of elektrische fiets lift.

Als de fiets eenmaal aan de muur hangt, geniet je van een flinke ruimtebesparing. De fiets staat immers niet meer midden in bijvoorbeeld je tuinhuisje of schuur.

Al met al is je fiets ophangen een verstandig idee. Maar, voordat het zover is, moet je wel een geschikt fiets ophangsysteem uitkiezen.

Hier helpen wij je met dit artikel graag een flink handje bij!

De beste fietsbeugels en ophangsystemen (muur, plafond, racefiets)

Je wielrenfiets, racefiets of mountainbike ophangen? Dit kan op tal van manieren. Wat de beste optie is, hangt onder meer van het soort fiets af.

Voor je racefiets ophangen hoeft de muurbeugel niet zó sterk te zijn als bij het ophangen van je mountainbike het geval is.

Bepaal daarom vooraf goed welke fiets je op wilt hangen. En wáár je je fiets op wilt hangen.

Aan de hand van deze punten kun je gericht op zoek gaan naar het beste ophangsysteem voor je fiets.

Daarvoor raden wij je onderstaande varianten aan. Deze varianten zijn als beste uit onze test gekomen.

1. Best geteste fiets ophangbeugel – BBB Cycling WallMount Deluxe

BBB Cycling WallMount Deluxe

Deze ophangbeugel voor je fiets van BBB Cycling is volgens ons de beste koop.

Deze fietsbeugel hang je aan bijvoorbeeld de muur, een balk of het plafond op. Nadien kun je allerlei soorten fietsen aan deze ophangbeugel ophangen.

Het maximale draaggewicht hierbij is 20 kilogram. Dit betekent dat je alle racefietsen, de meeste stadsfietsen en de meeste mountainbikes met deze muurbeugel op kunt hangen.

Bijkomend voordeel is dat je deze fiets ophangbeugel in kunt klappen. Op het moment dat je de beugel niet nodig hebt, hangt de beugel dus nooit in de weg. Wel zo handig, niet waar?

Hoe je deze muurbeugel ophangt, is volledig aan jezelf. Je bepaalt zelf waar ‘ie moet komen te hangen en in welke hoek je ‘m ophangt.

De haak van deze ophangbeugel is namelijk in verschillende hoeken in te stellen. Ideaal.

Tot slot willen we nog benoemen dat dit een ruimtebesparende oplossing is. Zoals je op de foto’s duidelijk kunt zien, is deze ophangbeugel erg compact. In je schuur of garage is dit uitermate prettig.
2. Beste fiets muurbeugel ophangsysteem – Vicima Fiets ophangsysteem

Vicima Fiets Ophangsysteem

Over dit Vicima Fiets ophangsysteem zijn wij om meerdere redenen te spreken.

Ten eerste is het ideaal dat deze muurbeugel nagenoeg géén ruimte in beslag neemt. De beugel is bijzonder compact uitgevoerd en makkelijk aan de muur op te hangen.

Nadat je dit gedaan hebt, kun je een fiets van wel 40 kilogram aan de beugel ophangen. Dit is te danken aan het 5 mm sterke staal waar het merk Vicima voor gekozen heeft.

Hoe je de beugel precies gebruikt, is overigens aan jezelf. Je kunt zelf de afstand ten opzichte van de muur bepalen.

Bij aanschaf krijg je alle toebehoren geleverd. Denk hierbij aan een wielhouder, pedaalhaak, pluggen en schroeven.

Met de pedaalhaak ben je in staat om één pedaal tegen de muur aan te laten leunen. De twee wielhouders bieden vervolgens ondersteuning aan de wielen van je fiets.

Al met al een uniek én betaalbaar ophangsysteem voor je fiets.
3. Beste ophangsysteem voor de racefiets – Stasdock Happy Black

Fiets muurbeugel Stasdock Happy Black

Wil je je racefiets op een veilige en handige manier ophangen? Dan is dit systeem van Stasdock® met afstand de beste optie.

Dit systeem is onwijs handig in gebruik, biedt talloze voordelen én is erg veilig. Als je fiets in dit systeem hangt, hoef je niet bang te zijn voor schade aan je racefiets.

Voor dit ophangsysteem heeft Stasdock gekozen voor stevig staal. Dit staal is van een harde coating voorzien, waardoor de muurbeugel voor je fiets van een uitmuntende kwaliteit is.

Daarbovenop komt ook nog dat Stasdock voor een heel slim design gekozen heeft. In dit systeem hang je niet alleen je fiets op, maar berg je ook bijvoorbeeld je schoenen, zonnebril en helm netjes op. Ideaal!

De maximale draagkracht van dit systeem is slechts 15 kilogram. Voor een racefiets is dit echter meer dan prima; de meeste racefietsen wegen immers nog geen 10 kilogram.
4. Beste elektrisch fiets lift ophangsysteem – Crius Fietslift

Crius ophangsysteem fiets

Heb je niet de kracht om je fiets naar de fietsbeugel toe te tillen? Dan kun je het beste kiezen voor deze Crius Fietslift.

Met deze fietslift takel je je fiets makkelijk op. Het opbergen van je fiets is hiermee een fluitje van een cent.

Deze fietslift kun je gemakkelijk aan je plafond monteren. Vervolgens kun je met de katrollen je fiets omhoog tillen.

Aan de katrollen kan een maximum gewicht van 57 kilogram hangen. Je kunt hierdoor ook nog andere producten aan dit ophangsysteem ophangen.
5. Beste fietsbeugel voor op de grond – Steadyrack Classic Fietsbeugel

Steadyrack fietsbeugel

Vind je een elektrische fiets lift in je garage iets teveel van het goede? Maar, zie je het alsnog niet zitten om je fiets op te moeten tillen?

Dan kun je het beste voor deze Steadyrack Classic Fietsbeugel kiezen. Dit is een uniek werkende fiets beugel.

Wat zo uniek aan deze beugel is? Dat is de plaatsing van de fiets en de vorm van de beugel. De beugel hang je namelijk verticaal aan de muur op.

Je plaatst vervolgens het voorwiel van je fiets in deze fietsbeugel. Wat er met je achterwiel gebeurt? Je achterwiel blijft gewoon op de grond staan. Het is net alsof je op je fiets een wheelie maakt.

Deze oplossing neemt relatief veel ruimte in beslag, maar is voor veel mensen een ideale optie. Je moet immers niet je fiets naar het ophangsysteem aan de muur of het plafond op te tillen.

Nee, je rijdt je fiets gewoonweg in deze fiets muurbeugel.
6. Beste fiets ophangsysteem van hout – Wood Stocks Houten Fietsbeugel

Wood Stocks Houten Fietsbeugel

Als je een fiets ophangsysteem van hout wilt, is dit de beste oplossing. Met de Wood Stocks Houten fietsbeugel is je fiets ophangen een fluitje van een cent.

Dit ophangsysteem bestaat uit niks meer dan twee houten Wood Stocks. Deze moet je in de muur vastmaken, waarna je je racefiets op deze houten onderdelen kunt laten rusten.

De maximale draagkracht hierbij is voldoende voor nagenoeg alle fietsen. Je geniet bovendien van veel gemak; je fiets is relatief makkelijk op te hangen.

Ook hoef je niet bang te zijn voor beschadigingen aan je fiets. En als klap op de vuurpijl; dit fiets ophangsysteem van hout ziet er ook nog eens heel strak uit!
7. Beste ophangsysteem voor mountainbike – Crius wandhouder

Crius muurbeugel fiets

Wil je je mountainbike aan een muurbeugel ophangen? Besef dan goed dat je MTB mogelijk behoorlijk zwaar is.

Dit betekent dat niet elke wandbeugel in staat is om deze fiets te tillen. Gelukkig is dit wel mogelijk met deze Crius wandhouder.

Belangrijk voordeel van deze wandhouder is het maximale draaggewicht; 30 kilogram maar liefst. Je kunt hierdoor je MTB moeiteloos aan dit handige ophangsysteem ophangen.

Het systeem zelf is behoorlijk simpel; eenvoud doet het werk bij deze muurbeugel voor je MTB!
Waar hebben we de beste fietsbeugels op getest?

Het aanwijzen van het beste ophangsysteem voor fietsen is niet gemakkelijk.

We hebben dan ook een uitgebreide test achter de rug, waarbij we op tal van punten hebben gelet. De belangrijkste punten bespreken we graag hieronder.

Soort ophangsysteem

Het mag duidelijk zijn dat je uit meerdere soorten ophangsystemen kunt kiezen. Om voor elke categorie de beste koop te kunnen selecteren, moesten we erg kritisch zijn.

Soort fiets

Uiteraard hebben we ook naar het soort fiets gekeken. Het is namelijk niet mogelijk om alle fietsen aan elke muurbeugel op te hangen.

Heb je bijvoorbeeld een zware (elektrische) fiets? Dan vallen veel muurbeugels al direct af. Je moet het gewicht van je fiets echt volledig afstemmen op het draaggewicht van de beugel.

Handige extra’s

Ophangsysteem fiets extra's

Bij de beste fietsbeugels hebben we ook naar handige extra’s gekeken. Zo zijn er bepaalde beugels die van extra accessoires voorzien zijn.

Je kunt hierbij denken aan een beugel met slot, een beugel met extra opbergruimte of een beugel met een soft grip laag.

Afmetingen

Bij een fiets ophangsysteem moet je goed naar de afmetingen kijken.

Dit hebben we dan ook gedaan; hoe groot is het fiets ophangsysteem precies? En is het wellicht mogelijk om het systeem in te klappen?

Net zoals bij een fiets montagestandaard is dat toch wel héél erg prettig.

Hoe monteer ik een fietsbeugel?

Fietsbeugel monteren

De manier van montage is per fietsbeugel verschillend. Daarbij maakt het soort plaatsing ook nog uit; aan de muur of aan het plafond.

Voor beide plaatsingsmogelijkheden zetten we enkele handige tips op een rijtje:

  • Fietsbeugel aan de muur: voor een muurbevestiging krijg je schroeven en pluggen meegeleverd. Boor een gat voor de plug, doe de plug in dit gat en maak nu de beugel vast met de schroeven.
  • Fietsbeugel aan het plafond: voor een plafondbevestiging heb je mogelijk iets zwaarder geschut nodig. Een plafond is vaak van hard(er) beton, terwijl je ook nog op moet passen voor bijvoorbeeld leidingen. Voer daarom eerst een goed onderzoek uit en boor vervolgens de gaten in het plafond. Je kunt het systeem nu middels schroeven aan het plafond bevestigen.

Tip: neem de monteerinstructies heel goed door. In de monteerinstructies van de fietsbeugel staat precies welke stappen je moet doorlopen.

Waarom zou je je fiets ophangen?

Fietsophangsysteem woonkamer

Er zijn meerdere redenen om je fiets op te hangen:

  • Ruimtebesparend: de ruimte aan een muur of het plafond is veelal loze ruimte. Je hebt niks aan deze ruimte, maar de ruimte is wel voorhanden. Door je fiets aan de muur of het plafond op te hangen, benut je de aanwezige ruimte dus perfect.
  • Veiligheid: als je fiets eenmaal aan een muurbeugel hangt, kan hier vrij weinig mee gebeuren. De fiets hangt veilig, stevig en er kan bijvoorbeeld niks tegen je fiets aanvallen. Wel zo prettig als je een (dure) racefiets of MTB hebt.
  • Decoratie aan de muur: je kunt je hangende fiets ook als decoratie aan de muur zien. Sommige mensen kiezen ervoor om een schilderij op te hangen, maar jij geniet lekker van je fraaie fiets aan de muur.
  • Extra opbergopties: de meeste muurbeugels bieden ook nog extra opbergopties. Zo kun je bijvoorbeeld je helm, fietsbril en fietsschoenen handig opbergen. Dit is echter niet bij alle systemen mogelijk.

(Race)fiets ophangen: waar op letten?

Fiets ophangen plaatsing

Als je je fiets op gaat hangen, moet je met tal van zaken rekening houden.

Ten eerste met het gewicht van je fiets. Dit gewicht moet minder zijn dan het draaggewicht van het ophangsysteem.

Ten tweede moet je met de exacte plaatsing rekening houden. Aan welke muur ga je het ophangsysteem precies ophangen?

Houd hierbij goed rekening met de ruimte aan de muur, maar ook met je looproutes. Je wilt niet voortdurend je hoofd stoten aan de fiets die aan de muur hangt.

Ten derde moet je nadenken over de hoogte van de muurbeugel. De beugel moet niet té hoog hangen, aangezien het anders lastig is om de fiets aan de beugel te bevestigen. De beugel moet echter ook weer niet te laag hangen.

Ten vierde moet je rekening houden met de verwarming. Een racefiets zou je niet al te dicht bij de verwarming op moeten hangen. De hitte van de verwarming kan bijvoorbeeld het carbon aantasten.

Waar kun je een ophangsysteem of fietsbeugel kopen?

Een ophangsysteem of fietsbeugel kopen doe je bij bijvoorbeeld Bol.com.

Ook bij Praxis, Hornbach, action, Ikea, Gamma en Lidl worden regelmatig ophangsystemen voor je fiets aangeboden.
Veelgestelde vragen

Kun je een elektrische fiets ophangen?

Ja, dit is mogelijk. Let wel goed op het maximale draaggewicht van het ophangsysteem.

Kun je 2 fietsen ophangen?

Ja, er bestaan fiets ophangsystemen voor 2 fietsen. Deze oplossing neemt uiteraard wel meer ruimte in beslag.

Waarom moet je een racefiets ophangen?

Het werkt ruimtebesparend en is veilig voor je fiets. Er kan in je garage/schuur bijvoorbeeld niks (meer) tegen je wielrenfiets aanvallen.

Wat is de beste plek om je fiets op te hangen?

Aan een muur waar je in principe niet langs hoeft te lopen. Kies daarom voor een muur waar je de nodige ruimte bij hebt.

Misschien ook interessant:

Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *