Fietsendrager zonder trekhaak – TOP 5 & Koopgids

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 7, 2024

Heb je een auto zonder trekhaak en wil je toch je fietsen veilig vervoeren op een fietsendrager?

Dan is een fietsendrager zonder trekhaak dé ultieme oplossing.

In deze koopgids vind je de 5 beste en veiligste fietsendragers uit de test. Ook bespreken we de mogelijkheden die je hebt en ontdek je belangrijke kooptips.

Fietsendragers voor auto zonder trekhaak

fietsendrager-zonder-trekhaak

Wanneer je één of meerdere fietsen mee wilt nemen met de auto is een fietsendrager vrijwel altijd de beste oplossing.

Wij adviseren meestal om de fietsendrager op de trekhaak te bevestigen. Maar wat nou als je géén trekhaak hebt?

Moet je de fietsvakantie dan maar afblazen?

Nee, gelukkig heb je óók dan voldoende mogelijkheden om je fietsen mee te nemen.

In feite verdelen we de fietsendragers zonder trekhaak in 2 categorieën, welke we hieronder nader toelichten.

Op de achterklep

fiets-aan-achterklep

De eerste mogelijkheid is om de fietsendrager op de achterklep te monteren.

Dit is een populaire variant, aangezien de dragers licht, compact en relatief goedkoop zijn.

De achterklep drager wordt meestal met kleine spanbanden en plastic haakjes gemonteerd. Dit gaat meestal vrij eenvoudig en snel.

Voor velen is de achterklep dé ideale plek en tevens het beste alternatief als je geen trekhaak hebt.

Máár er is nog een mogelijkheid..

Op het dak

fietsendrager-voor-een-fiets

Je kunt jouw fiets(en) ook op het dak vervoeren, met een dakdrager.

Ook een dakdrager is relatief licht en goedkoop in aanschaf, wat het een geliefde optie maakt.

De nadelen zijn wel dat het vaak wat minder geschikt is om meer dan 2 fietsen te vervoeren. Ook zal je aanzienlijk meer brandstof gebruiken.

Ten slotte is het lastig om je fietsen op het dak te tillen en er weer vanaf te halen, zeker als je fietsen wat zwaarder zijn.

Als je het aan ons vraagt heeft de fietsendrager voor op de achterklep dan ook de voorkeur als je geen trekhaak hebt.

Beste fietsendragers zonder trekhaak

Bekijk hieronder de beste uit de test:

1. Thule Outway Hanging 2

thule_outway_2_fietsendrager

Ben je op zoek naar een eenvoudige fietsendrager voor aan de achterklep, zonder al teveel poespas? De Outway Hanging 2 van het befaamde merk Thule is dan de beste keus.

Wat deze fietsendrager zo handig in gebruik maakt? Dat is voornamelijk het hangsysteem. Normaal gesproken staan de fietsen op de drager. Het vastzetten is dan ook vaak een vervelende en tijdrovende klus.

Daarom is het veel gemakkelijker én veiliger als je de fietsen laat hangen. Thule heeft hier goed over nagedacht. Het is een vrij eenvoudig toestel, maar het goede zit ‘m juist in deze eenvoud.

Omdat je de fietsen er zo snel op bevestigd en ook nog eens hartstikke veilig meeneemt, hoef je je over het vervoeren geen enkele zorgen meer te maken.

Thule biedt met de Outway Hanging géén snelle en goedkope oplossing, maar juist een veilige en duurzame fietsendrager.

Je kan hier 2 fietsen mee vervoeren. En ondanks dat de fietsen hangen, is de drager toch nog belastbaar tot een mooi gewicht van 30 kilo!

Klik hieronder voor meer informatie en de beste prijs:




2. Thule TopRide 568

thule_topride_568

Zoals je eerder hebt gelezen is de achterklep lang niet de enige mogelijkheid die je hebt. Je fietsen op het dak vervoeren is namelijk ook een prima mogelijkheid indien je geen trekhaak hebt.

Onder de dakdragers zien we de TopRide 568 als de nummer één keus. Het gaat hier om een fietsendrager met een snelle en eenvoudige vorkmontage, waardoor het monteren een fluitje van een cent is.

Zodra hij eenmaal bevestigd zit, zit de TopRide muurvast en gaat hij geen kant meer op. Niets is namelijk zo vervelend en spannend om de fiets op het dak te vervoeren, terwijl je niet 100% vertrouwen hebt in het materiaal.

Bovendien zijn de fietsen ook nog eens ultra snel vast te zetten. Het is een kwestie van een paar sjorren aan de snelspanners geven en je bent helemaal klaar voor de reis.

Je kunt hier 2 fietsen op vervoeren en hij heeft een draagvermogen van 18 kilo. Prima geschikt voor vrijwel alle fietsen behalve e-bikes dus!

Meer informatie en de beste prijs van dit moment bekijken? Klik dan hieronder:




3. Mottez – Fietsendrager met spanbanden

fietsendrager_met_spanbanden

Helaas is het vervoeren van 3 fietsen zonder trekhaak een hele opgave. De meeste dak- en achterklepdragers zijn namelijk niet geschikt voor 3 fietsen..

Eventueel zou je 1 dakdrager én een achterklep drager kunnen gebruiken, maar dat is alles behalve handig.

Gelukkig is er een veel betere mogelijkheid.. Namelijk kiezen voor deze handige fietsendrager met spanbanden.

Toegegeven, de spanbanden zien er misschien niet zo fraai uit. Maar zal voor de meesten niets uitmaken, want functioneel zijn ze zeker.

Door de fietsendrager met de spanbanden vast te zetten kan je met een gerust hart 3 fietsen vervoeren, tot een gewicht van maximaal 45 kilo. Uitzonderlijk hoog voor een achterklep drager dus!

De sterke constructie en de dikke buis met een diameter van 25 mm maken dit een enorm sterke en betrouwbare drager.

Ook blijft hij in goede conditie dankzij de speciale coating tegen roestvorming. Omdat het in ons land nog wel eens wil regenen komt dit natuurlijk goed van pas!

Bovendien wordt deze fietsendrager volledig voorgemonteerd geleverd, waardoor hij direct klaar voor gebruik is zodra je ‘m binnen krijgt.

Niet tevreden of een gebrek? Geen zorgen, dankzij de lange garantie van 5 jaar kun je daar nog altijd op terugvallen!




4. Btwin 320 Fietsendrager

btwin-fietsendrager
  • Plek: dak
  • Belastbaar tot: 45
  • Aantal fietsen: 2-3 (afhankelijk van type auto)
  • Prijs: bekijk beste deal

Als je een sterke en betrouwbare fietsendrager voor op de achterklep zoekt, dan is de Btwin 320 ook een hele goede keus.

Deze fietsendrager komt als een van de beste uit de test op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding. Hij is namelijk van duurzame kwaliteit, goedkoop in aanschaf en voldoet ruimschoots aan de verwachtingen.

Qua belastbaarheid mag je rekenen op een draaglast tot 45 kg. Heel erg netjes voor een fietsendrager van dit kabliber! En dat terwijl hij zelf slechts 9 kilo weegt en aardig compact is.

Qua formaat kun je ‘m zelf nóg kleiner te maken, door ‘m op te vouwen. Daardoor neem je deze fijne fietsendrager gemakkelijk mee in je achterbak wanneer hij niet benodigd is.

Een mogelijk minpunt is dat deze fietsendrager niet te vergrendelen is aan je auto. Je kan ‘m dus niet op slot zetten. Echter is dat meestal niet het geval met achterklep dragers, maar toch even goed om te weten.

De plekken van de fietsendrager die in contact met je auto staan, zijn van rubber voorzien. Dit zorgt ervoor dat er geen beschadigingen op je auto komen. Dat zou namelijk zonde zijn.




5. Thule ProRide Black 598

thule-proride-black

Zoek je een fietsendrager voor 1 fiets op het dak? Dan is de Thule ProRide Black 598 ook een hele goede keus.

Om 1 fiets op het dak te vervoeren heb je een simpele, handige en veilige fietsendrager nodig. En dat is precies wat deze fietsendrager van Thule jou biedt.

Je kunt er fietsen op vervoeren tot maximaal 20 kilo. Zelfs een lichtere e-bike is dus geschikt voor dit model. Dat is mogelijk een enorm groot voordeel.

Je bevestigd ‘m op het dak van je auto met een handige draaiknop, zodat je niet hoeft aan te modderen met klemmen. Het installeren gaat dus gemakkelijk en snel.

Omdat deze fietsendrager zelf van kunststof gemaakt is, weegt hij slechts 4 kilo! Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat het lastig is om ‘m op het dak te tillen. Bij veel andere dakdragers vormt dit nog wel eens een probleem.

Al met al is deze ProRide van Thule dus een hele goede keus als je slechts 1 fiets te vervoeren hebt! Meer informatie en de beste deal bekijk je via de knop hieronder:




Voordelen van een fietsendrager zonder trekhaak

Wat zijn nou de grootste voordelen van een fietsendrager zonder trekhaak? En zijn er ook (grote) nadelen waar je rekening mee moet houden?

We kunnen je alvast vertellen dat er zowel voor- als nadelen zijn. Hieronder zullen we deze voor je toelichten.

Laten we maar positief beginnen; met de pluspunten.

Want alhoewel een fietsendrager op de trekhaak vaak toch wel de voorkeur heeft, zijn er ook voordelige kanten van een drager zónder trekhaak.

Zo zijn de dragers op de achterklep bijvoorbeeld vaak sneller en gemakkelijker te monteren.

Ook zijn de dak- en achterklep dragers compacter en lichter in gewicht.

Daarnaast is het ook nog eens goed voor de portemonnee, aangezien deze varianten stukken goedkoper zijn, dit kan al gauw honderden euro’s schelen.

2-fietsen-aan-achterklep

Verder ben je niet afhankelijk van de belastbaarheid van je trekhaak. Je hoeft dus niet de handleiding van je trekhaak op te zoeken en naarstig op zoek te gaan naar de maximale kogeldruk.

Een fietsendrager kentekenplaat hoef je ook niet te monteren op een fietsendrager zonder trekhaak, aangezien de kentekenplaat van je auto nog duidelijk zichtbaar is.

Zo zie je maar weer dat het er toch best wat voordelen zijn. Maar we zijn er nog niet..

Je kunt namelijk ook nog eens rekenen op een schonere fietsendrager.

Aangezien de drager verder van de grond af is, zal het minder snel vies worden van opspattend vuil tijdens het rijden.

Nadelen van een fietsendrager zonder trekhaak

Zoals je hebt kunnen zien biedt een fietsendrager op een auto zonder trekhaak jou echt wel wat voordelen.

Toch geven we je graag een zo compleet mogelijk beeld van de dragers. Vandaar dat we ook graag de nadelen even toelichten.

Te beginnen met het bevestigen van de fiets.

Wanneer je een fiets op een drager op de achterklep of het dak wilt bevestigen, zal je de fiets eerst omhoog moeten tillen.

Dat kan best wel een gedoe zijn en voor sommigen is dit zelfs niet te doen.

Ook zijn fietsendragers op de achterklep vaak minder zwaar te belasten dan op de trekhaak. Het draagvermogen per fiets ligt vaak op 15 tot 20 kg.

Terwijl de totale maximale draaglast meestal ongeveer 45 kg bedraagt.

Hierdoor is dit dan ook geen geschikte drager voor e-bikes. E-bikes kun je toch echt beter op de trekhaak vervoeren.

lichtgewicht-fietsendrager-elektrische-fiets

Bovendien zijn fietsendragers zonder trekhaak vaak niet uit te breiden, mocht je plots een extra fiets willen meenemen.

Bij een fietsdrager met trekhaak is dit vaak wel mogelijk, met een uitbreidingsset.

En ten slotte komt het geregeld voor dat er kleine beschadigingen op de lak van de auto komen. Dit is zeker het geval bij de goedkopere varianten.

Daarom raden we ook aan om voor een goede en betrouwbare fietsendrager te kiezen.

Conclusie: Met of zonder trekhaak?

Al met al is het aan jou om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Als je een trekhaak hebt, raden we je toch echt aan om je fietsen daar op te vervoeren.

Maar wanneer je géén trekhaak hebt, en ook niet van plan bent om er een te bevestigen op je auto, dan kun je prima kiezen voor een fietsendrager zonder trekhaak.

Maak de keus tussen een dakdrager of een variant voor op de achterkep. En kies vervolgens voor een goede en duurzame fietsendrager.

Aandachtspunten & belangrijke tips

Tot nu toe heb je een goed beeld gekregen van de fietsendragers voor auto’s zonder trekhaak.

Je weet wat de beste uit de test zijn, en wat de plus- en minpunten zijn.

Maar daarnaast is het ook enorm handig om op de hoogte te zijn van de aandachtspunten bij het kopen.

Waar let je op als je een nieuwe fietsendrager koopt en geen trekhaak hebt?

Wij helpen je graag goed op weg met onderstaande belangrijkste aandachtspunten.

Prijs en merk

Te beginnen met de prijs en het merk van de fietsendrager.

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn ze er in verschillende prijsklassen. Ook zijn er een hoop verschillende merken op de markt.

Voor fietsendragers geldt er over het algemeen dat goedkoop duurkoop is.

Dit is niet iets waar je op wilt bezuinigen. De veiligheid staat namelijk altijd voorop. En ook wil je jouw auto en je fietsen niet beschadigen.

Kies daarom voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Over het algemeen komen de fietsendragers van Thule en Pro-User erg goed uit de test.

Wat voor soort fietsen vervoer je?

Wat voor soort fietsen ga je vervoeren? Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn fietsendragers zonder trekhaak niet bepaald geschikt voor e-bikes.

Maar ook als jij een racefiets, of juist een mountainbike op de fietsendrager wilt vervoeren, is het verstandig om erop te letten dat de fietsendrager hier wel echt geschikt voor is.

banden-bevestigen

Let daarbij met name op het maximale draaggewicht van de fietsendrager. En ook of de afmetingen van de fiets geschikt zijn.

Anti-diefstal

De betere fietsendragers die je op de trekhaak bevestigd zijn tegenwoordig vaak voorzien van anti-diefstal sloten.

Bij fietsendragers op het dak of aan de achterklep is dit vaak net wat lastiger.

Meestal zijn deze niet voorzien van veiligheidssloten. Dit is dan ook zeker iets om rekening mee te houden.

Maximale breedte

Je zult ook rekening moeten houden met de regelgeving.

Een van die regels is bijvoorbeeld dat de fietsen niet meer dan 20 cm mogen uitsteken aan de zijkanten van de auto.

Zodra dit wel het geval is, komt dit de veiligheid niet ten goede en riskeer je bovendien een boete.

Fietsendrager zonder trekhaak: ANWB

We zijn erachter gekomen dat veel mensen op zoek zijn naar een fietsendrager zonder trekhaak van de ANWB.

De ANWB is een ware autoriteit op het gebied van fietsendragers. Ze hebben bijvoorbeeld een webshop waar je terecht kunt voor alles omtrent fietsen. Ook vind je op de ANWB site enorm veel waardevolle tips en handig advies.

In de webwinkel verkoopt de ANWB zowel fietsendragers van het eigen merk als fietsendragers van andere (bekende) merken.

Wil jij een fietsendrager zonder trekhaak kopen bij de ANWB? Het aanbod verschilt van tijd tot tijd. Vaak merken we dat het aanbod in de zomermaanden een stuk beperkter is vanwege de grote vraag.

Bekijk hier het huidige aanbod in de shop >>


Waar te koop?

Eerder op deze pagina vond je al de beste dragers zonder trekhaak uit de test. Maar wil je liever zelf nog even een kijkje nemen tussen het aanbod?

Dan kun je terecht bij de onderstaande verkooppunten.

Fietsendrager zonder trekhaak bij Decathlon

Net zoals de ANWB dat is, is ook Decathlon een grote autoriteit op het gebied van fietsendragers. Je vindt ze hier in werkelijk allerlei varianten terug.

De fietsendragers in het aanbod zijn van topmerken zoals Thule, Btwin en Mont Blanc.

Hoewel de meeste geschikt zijn voor op de trekhaak, zitten er ook een fors aantal tussen voor auto’s zonder trekhaak.

In de webwinkel kun je jouw zoekopties eenvoudig verfijnen, zodat je gemakkelijk de beste koop vindt.


Bol.com

De webwinkel bol.com heeft weinig toelichting nodig. Zoals je waarschijnlijk wel weet is bol.com van alle markten thuis.

Je kunt het zo gek niet bedenken of bol heeft het wel in huis.

Ook als jij een fietsendrager zoekt voor een auto zonder trekhaak kun je hier prima terecht.

Het aanbod varieert van tijd tot tijd. Ook zijn er een fors aantal merken beschikbaar.

Neem maar eens een kijkje tussen het aanbod via onderstaande knop.




Veelgestelde vragen



💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *