Hoeveel extra brandstof gebruikt een auto met een fietsendrager?

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 7, 2024

Met een fietsendrager op je auto verbruik je meer brandstof. Deze voegt gewicht toe en vermindert de aerodynamica van je auto. Het extra brandstofverbruik kan oplopen tot soms wel 30%.

In dit artikel beantwoorden we de vraag: Hoeveel extra brandstof gebruikt een auto met fietsendrager? Daarna krijg je handige tips waarmee je je brandstofverbruik zo laag mogelijk maakt.

Hoeveel extra brandstof gebruikt een auto met fietsendrager?

brandstofverbruik fietsendrager trekhaak

Deze vraag is niet heel gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn namelijk een aantal factoren die invloed hebben op de hoeveelheid brandstof die je extra verbruikt met een fietsendrager op je auto.

De belangrijkste daarvan zijn het gewicht van de fietsen plus fietsendrager en de hoeveelheid uitstekende delen.

Een fietsendrager met elektrische fietsen zal meer brandstof verbruiken dan een fietsendrager voor racefietsen. Dat komt simpelweg doordat elektrische fietsen zwaarder zijn.

Een dakdrager met fietsen zal ook een hoger percentage extra brandstof vragen dan een fietsendrager op de trekhaak. Dat komt doordat de fietsen op je dak uitsteken en je auto aanzienlijk minder aerodynamisch maken.

En een fietsendrager met 4 fietsen is zwaarder dan een fietsendrager met 1 fiets, wat ook het brandstofverbruik verhoogt.

Gemiddeld gezien kunnen we de volgende conclusies trekken, er rekening mee houdend dat dit afhankelijk is van de situatie:

  • Achterklepdragers vergroten het brandstofgebruik van je auto gemiddeld met 20%. Dat komt door het extra gewicht van de fietsendrager en de uitstekende onderdelen aan de zijkant en bovenkant.
  • Trekhaakdragers vergroten het brandstofverbruik gemiddeld met 10% tot 15%. Deze steken uit aan de zijkanten van de auto en zorgen voor extra gewicht.

Hoeveel extra brandstof gebruikt een auto met een dakdrager?

Dakdragers vragen het meeste van het brandstofverbruik van je auto. De fietsen steken hoog uit en vangen meer wind dan fietsen op een trekhaakdrager en fietsen op een achterklepdrager.

Je kunt erop rekenen dat een auto met dakdrager inclusief fietsen gemiddeld 25% meer brandstof verbruikt dan normaal.

Tip: zoek je een fietsendrager voor een elektrische auto? Dan zal je dat dus flink merken in je energieverbruik en kies je beter voor een trekhaakdrager. Anders moet je erg vaak een oplaadpunt vinden.

Handige tips voor het besparen van brandstof

brandstofverbruik fietsendrager auto

Zelfs met de beste fietsendrager op je auto zal je dus merken dat je meer brandstof verbruikt. En dat zie je vooral als je lange ritten maakt, bijvoorbeeld op vakantie.

Met deze 3 handige tips maak je dat extra percentage extra verbruik zo klein mogelijk.

1. Zorg voor een zo laag mogelijk gewicht

Een van de bijdragers aan de toename van je brandstofverbruik als je auto een fietsendrager heeft, is het extra gewicht. Er zijn een aantal manieren waarop je dit gewicht verlaagt.

  • Koop een lichtgewicht fietsendrager. Het verschil tussen de beschikbare modellen is soms wel 20 kilo.
  • Vervoer je elektrische fietsen? Verwijder dan de accu, indien mogelijk.
  • Neem niet meer fietsen mee dan nodig. Indien mogelijk, neem dan geen elektrische fietsen mee. Die zijn aanzienlijk zwaarder.

2. Maak je auto zo aerodynamisch mogelijk

Zorg dat er zo min mogelijk uitsteekt aan de bovenkant en de zijkant van de auto als je de fietsendrager gebruikt.

Elk uitstekende deeltje vergroot de luchtweerstand van je auto en zorgt voor een toename in brandstofverbruik.

3. Gebruik je fietsendrager alleen wanneer nodig

Rijd geen kilometer meer dan nodig met de fietsendrager op je auto. Verwijder deze als je aankomt op je plek van bestemming en rijd er niet mee door. Elke extra kilometer vraagt meer brandstof van je auto.

Minder brandstof is beter voor je portemonnee en het milieu

brandstofverbruik fietsendrager dak

Nu je weet hoeveel extra brandstof een auto met fietsendrager gebruikt, en waarom, zorg je ervoor dat dit bij jou zo laag mogelijk is. Dit is beter voor je portemonnee en beter voor het milieu.

Heb je een elektrische auto? Dan voorkom je onnodig veel bezoekjes aan de laadpaal als je ervoor zorgt dat je auto met fietsendrager zo licht en aerodynamisch mogelijk is.
Veelgestelde vragen

Ik heb een dakdrager, wat kan ik doen om het extra brandstofverbruik zoveel mogelijk te verminderen?

Zorg er allereerst voor dat je zo min mogelijk gewicht op je dakdrager vervoert. Gebruik je airconditioning alleen indien echt nodig en houd de ramen van je auto gesloten. Rijd op banden met de juiste luchtdruk en verwijder de fietsen zo snel mogelijk weer van je fietsendrager. Zo compenseer je het extra brandstofverbruik van de fietsen op het dak met andere maatregelen.

Wat is de beste fietsendrager voor zo min mogelijk extra brandstofverbruik?

Fietsen op een trekhaak fietsendrager vangen de minste wind terwijl je rijdt. Deze worden dus gezien als de meest brandstofzuinige fietsendragers. Echter, als je lading zwaar is, bijvoorbeeld omdat je elektrische fietsen vervoert of veel fietsen tegelijk, dan neemt het extra brandstofverbruik ook bij een trekhaakdrager flink toe.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *