Fietsendrager op een elektrische auto? Dit zijn je opties!

Laatst bijgewerkt door Kaz op juli 28, 2023

Ben je in het bezit van een elektrische auto en wil je een fietsendrager plaatsen? Of wil je een elektrische auto kopen? Maar kom je erachter dat er geen trekhaak op zit en je hierdoor geen fietsen kunt vervoeren?

Dat kan kloppen: in de meeste gevallen mag een elektrische auto namelijk niets trekken, en ontbreekt de trekhaak dus.

Betekent dit dan automatisch dat je geen fietsendrager op een elektrische auto kan plaatsen? Of zijn er andere manieren om je fiets mee te nemen? In dit artikel kom je erachter!

Fietsendrager op een elektrische auto: is dat mogelijk?

fietsendrager elektrische auto

Elektrische auto’s die niet mogen trekken zijn logischerwijs niet voorzien van een trekhaak. Je hebt net kunnen lezen wat de grootste redenen hiervoor zijn.

Door het ontbreken van een trekhaak lijkt het dus onmogelijk om een fietsendrager op je elektrische auto te plaatsen. Want ook het plaatsen van een fietsendrager zonder trekhaak is in de meeste gevallen niet mogelijk.

Denk hierbij aan een fietsendrager op het dak bijvoorbeeld. Omdat de meeste elektrische voertuigen een laag laadvermogen hebben, kunnen ze niets op het dak dragen.

Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem: de RMC trekhaak. Elektrische voertuigen die niet mogen trekken, mogen achterop namelijk wel dragen!

En voor het dragen van extra gewicht is de RMC trekhaak, ofwel fietsendragertrekhaak, bij uitstek geschikt. Deze trekhaak is namelijk speciaal ontworpen om een fietsendrager op je elektrische auto te plaatsen.

Dus ondanks dat jouw elektrische auto niet voorzien is van een trekhaak, kun je alsnog een fietsendrager installeren. We vertellen je hieronder meer over de RMC fietsendrager trekhaak en hoe deze op je auto te plaatsen.

Hoe moet ik de fietsendrager op een elektrische auto plaatsen?

Zoals je net hebt kunnen lezen is het dus zeker mogelijk om een fietsendrager op je elektrische auto te plaatsen. En wat je dan nodig hebt, is een RMC trekhaak voor elektrische auto’s.

Laten we eerst beginnen met wat meer informatie over de RMC trekhaak.

De RMC trekhaak van Brink

RMC trekhaken zijn ontworpen door Brink en worden voornamelijk gebruikt voor kleine elektrische of hybride voertuigen.

Dit type voertuigen zijn niet geschikt om zware aanhangers of caravans te trekken. Met een RMC trekhaak kun je dus alsnog een fietsendrager op je elektrische auto plaatsen.

De RMC trekhaak is eigenlijk een variant op de afneembare trekhaak. Ze zijn altijd voorzien van diefstalbeveiliging en hebben dezelfde draagkracht als een normale trekhaak.

Een veiligheidspin maakt het onmogelijk om alsnog een caravan of aanhanger aan te sluiten.

Installatie van de RMC trekhaak

Na het installeren van het frame klik je de trekhaak, onder de bumper van de auto, onder in de hulst vast. Je hoort na het installeren een krachtige klik, waardoor je weet dat de trekhaak goed gemonteerd is.

Een groene indicator, vaak een lijntje, laat weten of de trekhaak op de juiste manier vastgeklikt is.

Na installatie is de trekhaak deels zichtbaar, waarna je de fietsendrager kunt plaatsen. Zodra de fietsendrager stevig op de trekhaak geplaatst is, sluit je de 7- of 13-polige stekker aan op de stekkerdoos.

Na gebruik kun je de RMC trekhaak weer eenvoudig ontkoppelen en opbergen.

Brink heeft zelf een handig filmpje gemaakt waarin de montage van de trekhaak stap voor stap wordt uitgelegd:

Waarom zit er geen trekhaak op een elektrische auto?

Om de vraag of een fietsendrager op een elektrische auto geplaatst kan worden te beantwoorden hebben we onderzoek gedaan.

Hiervoor zijn we dieper gedoken in de redenen waarom trekhaken bij elektrische auto’s ontbreken. Want, waarom zit er nu eigenlijk geen trekhaak op de meeste elektrische auto’s?

Dat zit zo: elektrische auto’s zijn voorzien van een krachtige elektromotor die aangedreven wordt door een accu.

De capaciteit van de elektromotor wordt bepaald op basis van de verwachte belasting. Hierbij wordt geen rekening gehouden met extra gewicht, zoals een aanhanger of caravan bijvoorbeeld.

Er zijn meerdere redenen waarom trekhaken op elektrische voertuigen ontbreken. De grootste zijn echter het waarborgen van de veiligheid en de verminderde actieradius. We leggen je graag uit waarom.

Veiligheid

Door het toevoegen van extra gewicht wordt de auto logischerwijs een stuk zwaarder. Hoe zwaarder de auto, hoe langer de remweg. En deze reminrichting bij elektrische auto’s is niet ingericht voor het trekken van zware aanhangers.

Hiernaast is de koelcapaciteit een tweede reden waardoor de veiligheid in het geding kan komen.

De koelcapaciteit van de accu en motor kunnen het trekken van extra gewicht niet aan. Omdat de auto dan te zwaar belast wordt, kunnen de elektromotor en accu oververhit raken.

Even dieper ingaande op de accu: dit is één van de meest belangrijke onderdelen van je elektrische auto. Montage van een trekhaak is lastig, omdat de accu eigenlijk gewoon in de weg zit. Monteer je toch een trekhaak, dan loop je het risico op beschadiging van de accu.

Dit is niet alleen gevaarlijk omdat een beschadigde accu kan gaan lekken of in de brand kan vliegen.

Ook in het geval van een ongeluk kan de trekhaak de accu door de impact beschadigen. Hierdoor kan een enorm gevaarlijke situatie ontstaan: nog een reden waarom trekhaken ontbreken op elektrische auto’s.

Verminderde actieradius

Met een volle accu kunnen de meeste elektrische auto’s ergens tussen de 100 en 500 kilometer rijden. Met het toevoegen van extra trekgewicht loopt de accu sneller leeg en wordt de actieradius flink vermindert.

In sommige gevallen wordt de actieradius gehalveerd, wat het rijden in een elektrische auto minder aantrekkelijk maakt.

Aandachtspunten bij een fietsendrager op een elektrische auto

Bij het plaatsen van een fietsendrager op je elektrische auto zijn er twee belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten. De kogeldruk van de RMC trekhaak en de compatibiliteit met de fietsendrager. We nemen beide punten met je door.

Compatibiliteit fietsendrager met RMC trekhaak

Niet alle fietsendragers zijn compatibel met een RMC trekhaak. Er zit een stalen pin in deze trekhaak, waardoor sommige fietsendragers niet zullen passen. Belangrijk is dus dat je van tevoren checkt of jouw fietsendrager compatibel is met een RMC trekhaak.

Gelukkig heeft Brink enige tijd geleden het ontwerp van hun RMC trekhaak aangepast.

Dit maakt het mogelijk om steeds meer fietsendragers te installeren op de nieuwe versie van deze trekhaak. Hierdoor is de kans groot dat de beste fietsendragers uit de test ook gewoon compatibel zijn met RMC trekhaken.

Wil je weten welke fietsendragers passen op een RMC trekhaak? Dan kun je dit online document raadplegen, waarin Brink aangeeft welke fietsendragers op RMC trekhaak passen.

Kogeldruk van de RMC trekhaak

Op de RMC trekhaak zelf wordt de maximale kogeldruk vermeldt. Deze geeft aan met welk gewicht in kilogram je de trekhaak maximaal mag belasten. Dit houdt in: het totale gewicht van de fietsendrager plus je fietsen mogen niet boven de maximale kogeldruk uitkomen.

Het is om twee redenen belangrijk dat je deze maximale kogeldruk niet overschrijdt. Doe je dit wel, dan loop je het risico op een boete. Maar door het overschrijden vergroot je ook de kans op onveilige situaties op de weg. Niet iets wat je wilt riskeren natuurlijk.
Veelgestelde vragen

Kan een RMC trekhaak op iedere elektrische auto geïnstalleerd worden?

Niet op iedere elektrische auto kan een RMC trekhaak gemonteerd worden. Je kunt het beste contact opnemen met de dealer van je auto om te kijken naar de mogelijkheden.

Welke fietsendragers passen op een RMC trekhaak?

Gelukkig passen er tegenwoordig steeds meer fietsendragers op RMC trekhaken. Op de website van Brink kun je controleren welke fietsendragers compatibel zijn met de RMC trekhaak.

Wat zijn de verschillen tussen een fietsendrager voor de elektrische auto en een gewone auto?

Eigenlijk is het grootste verschil tussen een fietsendrager voor een gewone en elektrische auto de compatibiliteit. De meeste fietsendragers zijn namelijk compatibel met normale trekhaken. Op elektrische auto’s zitten RMC trekhaken, die niet compatibel zijn met alle fietsendragers. Houd hier dus rekening mee.

Voor wie is een RMC trekhaak geschikt?

Voor mensen met een hybride of elektrische auto zonder trekfunctie én die hun fiets willen vervoeren is de RMC trekhaak geschikt. Met de RMC trekhaak kun je namelijk alsnog een fietsendrager op je elektrische auto monteren.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *