Fietsendrager trekhaak kopen? Vergelijk de beste 5

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 7, 2024

De populairste en makkelijkste manier om fietsen te vervoeren is met een fietsendrager op de trekhaak van je auto. We noemen dit ook wel een trekhaakdrager.

Maar wat is nou de beste die je kunt kiezen? Lees verder en ontdek er alles over.

Beste fietsendragers voor op de trekhaak

1. Thule Easyfold 932 Fietsendrager

easyfold_932_op_trekhaak
Bekijk meer foto’s en beste prijs

We beginnen met een populaire fietsendrager op trekhaak van Thule: de Thule EasyFold 932 Fietsendrager.

Er kunnen twee fietsen op deze fietsendrager en alles past erop: van stadsfiets tot racefiets en van mountainbike tot e-bike. Dat is te danken aan de brede goten.

Deze fietsendrager is opvouwbaar en makkelijk in gebruik. Je plaatst de wielen van je fietsen in de brede goten. Daarna plaats je de klemmen van de fietsendrager op de framebuizen. Tot slot zet je de wielen gemakkelijk vast met pompgespen. Zo voorkom je dat de wielen kunnen gaan draaien. 

Ook met e-bikes is deze fietsendrager trekhaak perfect. De fietsendrager kan 60 kilo tillen en er passen dus zeker twee e-bikes op. Om de fietsen makkelijker op de fietsendrager te krijgen, is het mogelijk om er een oprijgoot bij te bestellen. Vooral bij zware e-bikes is dit handig.

Zowel de fietsendrager als de fietsen op de fietsendrager kunnen met één sleutel op slot. De Thule 932 heeft ook een handige kantelfunctie. Zet je voet op het voetpedaal achterop de fietsdrager en het geheel kantelt een stukje naar achteren. Dankzij deze functie kun je makkelijk even iets pakken uit de kofferbak.

De reviews over de Thule Easyfold 932 zijn zeer positief. Ook de prijs is prima voor zo’n luxe fietsendrager. Een nieuwe Thule 932 kost zo’n 500 euro.

Lees onze volledige review hier, of klik hieronder voor de beste deal.




2. Pro-User Diamant SG2 Fietsendrager

pro-user_diamant_sg2_review
Bekijk meer foto’s en beste prijs

Pro-User is een geduchte concurrent van Thule op het gebied van fietsendragers. De Pro-User Diamant SG2 Fietsendrager is een mooi voorbeeld. Deze fietsendrager is van hoge kwaliteit en is enorm gebruiksvriendelijk.

Net als de Thule Easyfold 932 heeft de Diamant SG2 van Pro-User een belastbaarheid van 60 kilo. Eveneens kunnen er twee fietsen op. En er zijn nog meer overeenkomsten, zoals de inklapbaarheid en de kantelfunctie.

Je kunt de kantelfunctie ook gebruiken als de fietsen op de fietsendrager staan. Je drukt het voetpedaal naar beneden en daarna kantelt de fietsendrager van de kofferbak af. Dat geeft je voldoende ruimte om de kofferbak te openen en op een makkelijke manier spullen uit de auto te halen.

Deze fietsendrager voor trekhaak heeft brede wielgoten en sterke frameklemmen. Met straps zet je de wielen ook veilig vast. Alles werkt zoals je verwacht en het is allemaal van degelijk materiaal gemaakt. Wij kunnen er geen klachten over verzinnen.

De Pro-User Diamant SG2 Fietsendrager heeft in allerlei webshops prachtige recensies gekregen. De Diamant SG2 doet wat hij belooft en is voor zo’n 380 euro ook aantrekkelijk geprijsd.

In onze review ontdek je meer informatie over de Diamant SG2. Of ga direct naar de laagste prijs:




3. Uebler i21 Fietsendrager

uebler-i21-kopen-aanbieding
Bekijk meer foto’s en beste prijs

Wil je de allerbeste fietsendrager die er is? Nou, dan vinden wij de Uebler i21 een mooie aanrader. Deze fietsendrager is licht en klein, maar toch ook sterk en solide.

Het is best bijzonder dat deze fietsendrager van 13 kilo toch nog 2 fietsen met een gewicht tot wel 60 kilo kan vervoeren.

Deze fietsendrager beschikt over nog meer slimme oplossingen. Zo heb je een volledig nieuwe iQ-sluiting zonder hefboom. Je schuift de fietsendrager op de trekhaak, kantelt de fietsendrager een beetje en daarna is het al klaar. Het is een fluitje van een cent en zo stevig als wat.

Uiteraard is deze luxe fietsendrager op trekhaak ook kantelbaar en opvouwbaar. Verder beschik je over afneembare afstandhouders met diefstalbeveiliging. Je kunt de fietsendrager ook bestellen met oprijgoot en hoogwaardige transporttas. Dan is het plaatje helemaal compleet.

Als je een fietsendrager voor het leven wil kopen, dan is de Uebler i21 een fantastisch keuze. Het prijskaartje is met 750 euro wel aan de hoge kant. Toch vinden wij dat deze luxe fietsendrager iedere cent waard is.




4. Pro-User Diamant SG3 Fietsendrager

pro-user-diamant-sg3_review
Bekijk meer foto’s en beste prijs

Ben je op zoek naar een fietsendrager waar je niet twee, maar drie fietsen mee kan vervoeren? Dan is de Pro-User Diamant SG3 Fietsendrager wat ons betreft de allerbeste keuze.

Deze fietsendrager voor trekhaak is gemaakt van gecoat staal en aluminium en voelt stevig aan. Je zet de fietsen in brede, stabiele wielgoten. Met gespen zet je de wielen stevig vast en met de flexibele, verplaatsbare en afneembare framehouders zet je de frames van de fietsen ook goed vast.

Dankzij het slimme ontwerp is de Diamant SG3 makkelijk in te klappen en kun je ‘m ook kantelen om even iets uit de kofferbak te pakken. Verder kan alles netjes op slot. De fietsendrager heeft een slot in de snelkoppeling aan de trekhaak en de fietsen zijn op slot te zetten bij de frameklemmen.

De beste eigenschap van de Pro-User Diamant SG3 is simpel: er passen drie fietsen op. Dat zie je niet heel vaak. Houd wel rekening met het maximale draaggewicht van 60 kilo. Elektrische fietsen wegen al gauw rond de 25 kilo, dus 3 elektrische fietsen meenemen zal niet gaan. 

Gebruikers van de Diamant SG3 hebben over het hele internet positieve recensies geschreven. Wij weten dan ook zeker dat deze fietsendrager op trekhaak je zal bevallen. Het prijskaartje zit rond de 480 euro.




5. Thule Easyfold XT 933 Fietsendrager

thule-easyfold-933-fietsendrager
Bekijk meer foto’s en beste prijs

Tot slot komen we weer terug bij Thule. Zij hebben met de Thule Easyfold XT 933 Fietsendrager namelijk nog een topper in huis. De Easyfold XT 933 is een verbeterde versie van de Easyfold 932.

Het grootste verschil is dat de Thule XT 933 een 13-polige stekker heeft, terwijl de Thule 932 ‘slechts’ een 7-polige stekker heeft. Wat kun je daar mee? Nou, een 13-polige stekker heeft meer functies dan een 7-polige stekker. We leggen het even uit.

Een 7-polige stekker voorziet in de basisverlichting, zoals knipperlichten en remlichten. De extra polen op de 13-polige stekker geven je fietsendrager ook achteruitrijverlichting en mistachterlichten. Dat zorgt dus voor extra zichtbaarheid en veiligheid. Heel handig!

De betere stekker heeft trouwens nog een voordeel. Heb je bij het achteruit rijden wel eens gehad dat je parkeersensoren maar blijven piepen, vanwege je fietsendrager? Bij de Thule XT 933 lost de slimme stekker dat probleem op. Geen onnodig gepiep meer dus!

De luxe Thule Easyfold XT 933 kan twee fietsen vervoeren en is zowel opvouwbaar als kantelbaar. De recensies zijn in alle webshops erg positief. Deze fietsendrager voor trekhaak heeft een prijskaartje van ongeveer 650 euro.

Ontdek alles over deze fietsendrager in de Thule XT 933 review, of klik hieronder voor de beste deal.




Voordelen van een trekhaak fietsendrager

Er bestaan verschillende systemen om fietsen met een fietsendrager aan je auto te bevestigen. In dit artikel hebben we het natuurlijk over trekhaak fietsendragers.

Maar je kan ook kiezen voor een fietsendrager zonder trekhaak of een dakdrager. 

Dit zijn de opties:

Over het algemeen kiezen wij toch het liefst voor een fietsendrager op de trekhaak. Mocht je geen trekhaak hebben, dan pas zijn de andere opties wat ons betreft interessant.

Hier komen alle voordelen van fietsendragers op de trekhaak:

  1. Makkelijkste fietsendrager om te gebruiken
  2. Beste bevestiging van de fietsendrager aan de auto
  3. Meer draagvermogen voor fietsen (tot wel 30 kilo per fiets)
  4. Meer steunpunten voor fietsen (klemmen en straps)
  5. Kofferbak is meestal nog gewoon te openen
  6. Bruikbaar in combinatie met een oprijgoot
  7. Geen problemen met damesfietsen
  8. Je hoeft minder hoog te tillen

Een fietsendrager op een trekhaak is dus het beste en het makkelijkste. Bij een fietsendrager aan de achterklep loop je al gauw tegen beperkingen aan. Ze hebben weinig laadvermogen, passen niet op alle auto’s en zijn vaak een stuk minder stevig.

Ook dakdragers zijn niet geschikt voor e-bikes. Daarnaast zijn ze stormgevoelig, nadelig voor het brandstofverbruik en kunnen ze geluidsoverlast veroorzaken.

De montage kan ook lastig zijn. En je wilt natuurlijk niet meemaken dat je vergeet dat je een dakdrager met fietsen op de auto hebt staan als je een lage tunnel of parkeergarage in wil rijden…

Een fietsendrager op een trekhaak is dus een logische keuze. Het is een iets grotere investering, maar je krijgt er veel gebruiksvriendelijkheid en zekerheid voor terug.

Zo kan je zorgeloos in je auto stappen en je fietsen met een gerust hart meenemen.

Fietsendrager op je trekhaak plaatsen

thule_926_bevestigen_op_trkekhaak

Hoe plaats je de fietsendrager op je trekhaak? Die vraag krijgen we geregeld. Gelukkig is er een heel stappenplan om dit op een goede manier voor elkaar te krijgen.

Controleer als eerste de kogel van je trekhaak. Als de kogel vettig is, maak ‘m dan eerst vetvrij. Hiermee voorkom je dat de fietsendrager kan gaan draaien op de trekhaak.

Klem daarna de fietsendrager op de klemhaak, volgens de instructies van je fietsendrager.

Kun je de fietsendrager na bevestiging nog draaien? Dan zit de drager waarschijnlijk te los. Het is dan zaak om de klemkracht beter af te stellen.

Bij sommige dragers kan dit heel eenvoudig door een moertje aan te draaien, bij andere dragers moet je met gereedschap onder de drager gaan liggen.

Als de boel stevig vast zit, kun je verder. Vergeet dan niet om de hefboom op slot te zetten. Doe vervolgens de stekker van de fietsendrager in de stekkerdoos naast de trekhaak. Eventueel heb je daar een verloopstekker voor nodig, van 7-polig naar 13-polig.

Controleer voor vertrek ook de verlichting van de fietsendrager: remlichten, alarmlichten en knipperlichten dienen allemaal in orde te zijn.

Vergeet ook niet een witte kentekenplaat voor de fietsendrager te gebruiken!

Misschien maak je ook wel gebruik van een bagagebox trekhaak. Hierbij volg je hetzelfde stappenplan.

Past een fietsendrager op iedere trekhaak?

Past een fietsendrager op elke trekhaak? Die vraag krijgen we ook vaak.

Het korte antwoord: nee. Check altijd wat je trekhaak aan kan. Je mag de trekhaak van je auto niet te zwaar belasten.

Anders gezegd: het gewicht van de fietsen plus het gewicht van de fietsendrager mag de maximale kogeldruk van jouw auto niet overschrijden. Je vindt de maximale kogeldruk in het instructieboekje in je auto.

De maximale kogeldruk verschilt per model van de auto en per model van de trekhaak. Sommige trekhaken kunnen 30 kilo aan, andere trekhaken kunnen tot wel 100 kilo aan. Daar zit dus behoorlijk veel verschil in.

Gemiddeld weegt een elektrische fiets met accu ergens tussen de 23 en 28 kilo, een normale fiets weegt tussen de 15 en 18 kilo en een en racefiets weegt meestal tussen de 7 en 10 kilo.

Als je twee elektrische fietsen van 25 kilo per stuk wil vervoeren op een fietsendrager met een gewicht van 15 kilo, dan moet je maximale kogeldruk dus ten minste 25 + 25 + 15 = 65 kilo zijn.

Maak dit sommetje altijd voor de zekerheid.

Conclusie

Een fietsendrager trekhaak is de meest veilige en gebruiksvriendelijke manier om fietsen op je auto te vervoeren.

Van het merk Thule raden wij de Thule Easyfold 932 (7-polig) en de Thule Easyfold XT 933 (13-polig) aan.

Van Uebler hebben we de geweldige Uebler i21. Dat is wat ons betreft de slimste, lichtste en meest ingenieuze fietsendrager van allemaal. Hiermee koop je echt een fietsendrager voor het leven. Hoewel hij wel redelijk prijzig is.

Van het merk Pro-User vinden we de Pro-User Diamant SG2 en de Pro-User Diamant SG3 mooie aanraders.

Als je 3 fietsen tegelijk wilt kunnen vervoeren, dan is de Diamant SG3 echt de beste keuze

Wij wensen je veel succes met het kopen van de meest geschikte fietsendrager voor jou. Hopelijk ga je veel leuke autoritten en fietstochten maken dankzij jouw nieuwe fietsendrager!






Ontdek meer over fietsendragers:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *