Fietsendrager voor 5 fietsen kopen? Opties & alternatieven

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 6, 2024

Ga je met het hele gezin of een groep vrienden op fietsvakantie? En ben je op zoek naar een fietsendrager voor 5 fietsen? Dan kan dit een lastige zoektocht worden. Fietsendragers voor 5 fietsen zijn namelijk bijna niet verkrijgbaar.

Dit betekent echter niet dat het niet mogelijk is om 5 fietsen met je auto te vervoeren. In dit artikel zetten we de beschikbare opties op een rij. Maar ook eventuele alternatieven nemen we met je door.

Fietsendrager voor 5 fietsen: bestaan ze wel?

Om een lang verhaal kort te maken: ja, fietsendragers voor 5 fietsen bestaan. Deze zijn echter zo uniek, dat ze in Nederland bijna niet te verkrijgen zijn. Na uitgebreid onderzoek hebben we eigenlijk maar één model kunnen vinden.

We willen je toch niet onthouden van de fietsendrager voor 5 fietsen die we hebben gevonden.

Wil je meer informatie over deze fietsendrager? We hebben hieronder de belangrijkste eigenschappen en specificaties voor je opgesomd.

Allen Sports Deluxe fietsendrager voor 5 fietsen

Deze fietsendrager is dus geschikt om 5 fietsen met een maximaal draagvermogen van 68 kilogram mee te vervoeren. Dit betekent dus automatisch dat deze fietsendrager enkel geschikt is voor lichtgewicht fietsen.

Je installeert hem eenvoudig op je trekhaak en behoudt dankzij de kantelfunctie toegang tot je kofferbak. Wel is het zo dat hij enkel compatibel is voor auto’s met een Amerikaanse trekhaak.

Dit betekent dat hij dus eigenlijk alleen geschikt is voor auto’s die geïmporteerd zijn. Alhoewel er ook adapters bestaan die je op een normale trekhaak kunt installeren. Maar ook het aanbod USA trekhaak adapters aanbod is summier.

Type fietsendrager:Trekhaak
Compatibel met:Amerikaanse trekhaken
Aantal fietsen:5
Geschikt voor elektrische fietsen:Ja
Maximaal draagvermogen:68 kilogram
Afmetingen:78 x 10 x 36 centimeter (lengte x breedte x hoogte)
Gewicht:12 kilogram
Materiaal:Staal / Aluminium
Inklapbaar:Ja
Kantelfunctie:Ja
Waarom bestaan er bijna geen fietsendragers voor 5 fietsen?

Om de vraag waarom er (bijna) geen fietsendragers voor 5 fietsen bestaan te beantwoorden hebben we onderzoek gedaan. Eigenlijk is voor alle soorten fietsendragers het antwoord hetzelfde: de maximale draaglast. We leggen je hieronder graag uit wat we hiermee bedoelen.

Als we het hebben over fietsendragers kunnen we deze onderverdelen in 3 soorten:

  • Fietsendrager trekhaak
  • Fietsendrager achterklep
  • Fietsendrager dak

Fietsendrager voor op de trekhaak

Fietsendragers voor op de trekhaak zijn er in heel veel soorten en maten. En toch zijn 4 fietsen vaak het maximale aantal wat je kunt vervoeren.

Dit komt omdat de trekhaak op meeste auto’s een kogeldruk van 50 tot 75 kilogram hebben. Er zijn uitzonderingen waarbij de trekhaak een maximale kogeldruk van 100 kilogram heeft.

Ter verduidelijking: de kogeldruk is het maximale verticale gewicht in kilogram dat op je trekhaak mag rusten. We hebben het hier dus over het maximale draagvermogen, niet het maximale trekgewicht. Hier komen we later op terug.

Houdt er rekening mee dat als je toch over de maximum kogeldruk heengaat, je in overtreding bent. Je loopt in dit geval dus risico op het krijgen van een boete. Ook verzekeringen kunnen in het geval van een ongeluk de schadeclaim dus afwijzen.

Dit betekent dus, dat in de meeste gevallen, de trekhaak een maximale draagkracht van 75 kilogram heeft. Deze draaglast is inclusief het gewicht van de fietsendrager. Deze weegt toch al gauw ergens tussen de 15 en 25 kilogram.

Hypothetisch gezien gecombineerd met 5 fietsen, mogen je fietsen dus maximaal 10 kilogram per stuk wegen. Het is echter niet realistisch dat alle fietsen 10 of minder dan 10 kilogram wegen. Om deze reden is het maximale aantal voor op een trekhaak fietsendrager 4 fietsen.

Fietsendragers zonder trekhaak

Er bestaan meerdere fietsendragers voor auto’s zonder trekhaak. We spreken dan over fietsendragers voor op het dak of de achterklep van je auto. Ook in deze gevallen is het maximale draaggewicht het probleem als het gaat om het vervoeren van 5 fietsen.

Fietsendragers die je op de achterklep van je auto monteert zijn meestal geschikt tot 3 fietsen. Dit type fietsendrager heeft een gemiddeld laadvermogen van 45 kilogram.

Het meenemen van elektrische fietsen is dus sowieso niet mogelijk. De maximale draaglast per fiets bedraagt bij achterklepdragers in de meeste gevallen 15 kilogram.

Als we het hebben over fietsendragers voor op het dak van je auto is het maximale draaggewicht vaak wel groter.

Gemiddeld kan een dakdrager zo’n 3 fietsen vervoeren met een maximaal gewicht van 20 kilogram per fiets. Dit betekent dat het laadvermogen rond de 60 kilogram ligt.

Ook voor dakdragers geldt dus: elektrische fietsen zijn in de meeste gevallen niet geschikt. Maar ook het vervoeren van 5 fietsen op dit type fietsendrager is niet mogelijk.

Toch 5 fietsen vervoeren? Dit zijn je opties

fietsendrager 5 fietsen

Het vervoeren van 5 fietsen op één fietsendrager is dus niet echt een optie. Toch is het mogelijk om 5 fietsen met je auto te vervoeren. We leggen je hieronder uit wat je opties zijn.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je fietsen in de auto zelf te vervoeren. De beschikbare ruimte die je hebt is hierin bepalend. In grotere auto’s zul je meer ruimte hebben voor meerdere fietsen dan in een kleine auto bijvoorbeeld.

Afhankelijk van het type auto kun je ook een combinatie maken tussen verschillende soorten fietsendragers.

Denk bijvoorbeeld aan een fietsendrager voor op de trekhaak in combinatie met een dakdrager. Of 1 fiets in de auto, 2 op het dak en 2 aan de achterklep.

Let op: Bij het vervoeren van fietsen op het dak van je auto moet je wel rekening houden met je type auto. Om de fietsendrager op het dak te installeren heb je een dakdrager nodig.

Dakdragers zijn in de meeste gevallen autospecifiek en passen dus niet op alle auto’s.

Alternatieven voor een fietsendrager voor 5 fietsen

Benieuwd of er buiten bovenstaande opties ook een alternatief bestaat? Goed nieuws: deze zijn er! Je kunt namelijk kiezen voor een fietsendrager aanhanger óf een losse fietsendrager die je op een aanhanger monteert.

Op een fietsendrager aanhanger, ook wel een fietstrailer of fietsaanhangwagen genoemd kun je fietsen vervoeren. Dit type aanhanger is dus enkel geschikt voor het vervoeren van meerdere fietsen, en niets anders.

Je hebt hierbij de keuze uit een open of gesloten (meer bescherming) fietsaanhangwagens. Maar ook op maat gemaakte fietstrailers zijn een optie.

Een andere optie is het installeren van een losse fietsendrager op een aanhanger. Deze wordt op de bovenkant van je aanhangwagen gemonteerd met behulp van van een drager of frame.

Dit heeft als voordeel dat je buiten meerdere fietsen, ook andere bagage op de fietsendrager mee kunt nemen.

En zoals eerder in dit artikel besproken moet je in het geval van deze alternatieven letten op het maximale trekgewicht. Deze kun je terugvinden op het typeplaatje van de trekhaak.

Bij het ontbreken van dit typeplaatje moet je rekening houden met een maximaal trekgewicht van 750 kilogram. Dit is dus het maximale gewicht van de fietstrailer plus fietsen of aanhangwagen met fietsendrager, fietsen en eventuele bagage.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *