Fietsendrager aanhanger kopen? Bekijk de opties & alternatieven

Laatst bijgewerkt door Kaz op september 21, 2023

Als je vaak op vakantie gaat met je fiets is het vervoeren ervan een belangrijk onderdeel. Je kunt je fietsen gemakkelijk meenemen op een fietsendrager bijvoorbeeld. Maar het plaatsen van een fietsendrager op je auto is niet voor iedereen een mogelijkheid.

Het kan zijn dat je auto niet geschikt is voor een dakdrager bijvoorbeeld. Of je vindt het belemmerende zicht van een fietsendrager op de trekhaak simpelweg vervelend. In dat geval is een fietsendrager aanhanger de ideale oplossing.

Maar, bestaan er eigenlijk fietsendrager aanhangers? En zo ja, wat zijn dan je opties en de kosten van het aanschaffen ervan? Wij zochten het voor je uit!

Bestaan er fietsendrager aanhangers?

Om je antwoord te geven op de vraag of fietsendrager aanhangers bestaan hebben we uitgebreid onderzoek gedaan.

Om een lang verhaal kort te maken: ja, er bestaan aanhangers die speciaal ontworpen zijn om fietsen op te vervoeren. En dan hebben we het niet over een fietsendrager die je op een aanhangwagen kunt bevestigen.

Een fietsendrager aanhanger is eigenlijk dus een aanhangwagen die je achter je auto kunt plaatsen. Op deze aanhanger, ook wel fietstrailer of fietsaanhangwagen genoemd, kun je dan ook niets anders vervoeren dan fietsen.

Ze zijn ontworpen om meerdere fietsen tegelijkertijd veilig en makkelijk te vervoeren. Hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt voor gezinnen, maar ook wielerverenigingen en fietsclubs maken vaak gebruik van fietstrailers.

Fietsendrager aanhanger: wat zijn mijn opties?

Er bestaan diverse soorten fietsdrager aanhangers die geschikt zijn voor verschillende type fietsen en aantallen.

Zo heb je standaard fietstrailers die 1 tot 4 fietsen kunnen vervoeren. Maar ook fietsaanhangwagens die speciaal ontworpen zijn voor e-bikes zijn een optie.

Je hebt ook de mogelijkheid om een op maat gemaakte fietsaanhangwagen te kopen. Het voordeel hiervan is dat de fietstrailer volledig aan al jouw wensen, eisen en behoeftes voldoet.

Eigenlijk onderscheiden we fietsaanhangwagens in twee soorten: een gesloten of open aanhanger. We lichten beide opties hieronder voor je toe.

Gesloten fietsaanhangwagen

Een gesloten fietstrailer is perfect voor het optimaal beschermen en veilig vervoeren van je fietsen. Ze zijn geschikt voor langere reizen, naar het buitenland bijvoorbeeld, en bieden bescherming tegen neerslag.

Zeker in het geval van een elektrische fiets is dit erg belangrijk, aangezien e-bikes gevoeliger zijn voor regen. Dankzij de gesloten constructie kun je hem ook gebruiken voor het veilig stallen van je fietsen op je vakantiebestemming. 

Open fietsendrager aanhanger

Ook met een open fietstrailer transporteer je je fietsen ook op een veilige manier van A naar B. Het voordeel van een open constructie ten opzichte van een gesloten is dat ze vaak wat lichter zijn.

Ook is het laden en lossen van de fietsen met een open fietsaanhangwagen makkelijker.

Fietsendrager aanhanger: hier moet je op letten

fietsendrager aanhanger

Bij het kopen van een fietsendrager aanhanger moet je op een aantal punten letten. We sommen de belangrijkste aandachtspunten hieronder voor je op.

  • Open of gesloten: wil je de fietstrailer alleen gebruiken om je fietsen van A naar B te vervoeren? Dan is een open fietsaanhangwagen een prima optie. Heb je een e-bike, ga je voor langere tijd op fietsvakantie en wil je hem als opslag gebruiken? Kies dan voor een fietsendrager aanhanger met gesloten constructie.
  • Aantal fietsen: een fietsaanhangwagen is enkel geschikt om fietsen te vervoeren. Hierdoor hoef je geen groter exemplaar te kopen om extra bagageruimte te creëren bijvoorbeeld. Koop dus een trailer waarop het precieze aantal fietsen dat je mee wilt nemen past.
  • Type fiets: logischerwijs moet de aanhanger compatibel zijn met het soort fiets wat je wilt transporteren. Zo moet het frame waarin je de fietsband vastzet de juiste maat hebben. Racefietsbanden zijn een stuk smaller dan banden op een stadsfiets bijvoorbeeld. Kleinere banden, zoals op een kinderfiets, hebben weer een ander soort systeem nodig om vastgezet te kunnen worden.
  • Bevestiging: fietsaanhangwagens koppel je, net als alle andere soorten aanhangers, aan de trekhaak van je auto. Als je auto niet over een trekhaak beschikt, dan kun je het beste kijken naar een fietsendrager zonder trekhaak als alternatief.
  • Formaat: het formaat wordt niet alleen bepaald door het aantal fietsen wat je mee moet nemen. Het maximaal belastbaar gewicht, het totaalgewicht en het aantal assen bepalen het uiteindelijke formaat van de aanhangwagen. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf ervan.
  • Extra’s: er zijn verschillende extra eigenschappen waarmee een fietstrailer uitgerust kan zijn. Denk hierbij aan een oprijplaat, binnenverlichting bij een gesloten trailer, steunpoten of een laadnet bij een open trailer. Maar ook een koppelingsslot, reservewiel of specifiek hang- en sluitwerk verschilt per aanhanger. Let dus goed op of de aanhangwagen die je op het oog hebt deze extra eigenschappen heeft.

Voor- en nadelen van een aanhangwagen voor fietsen

Ben je door bovenstaande informatie over de verschillende soorten fietsaanhangwagens het overzicht even kwijt? We zetten de grootste voor- en nadelen van fietstrailers hieronder voor je op een rij.

👍 Voordelen:

  • Je vervoert meerdere fietsen op een veilige en makkelijke manier;
  • Ze zijn geschikt voor fietsvakanties maar ook voor wielrenverenigingen of fietsclubs bijvoorbeeld;
  • Het aanbod fietstrailers is groot. Je hebt de keuze uit diverse opties met open of gesloten constructie die verschillende type fietsen en aantallen kunnen vervoeren. Hierdoor vind je altijd wel een fietsaanhanger die perfect bij je past;
  • Je hebt de mogelijkheid om een fietsdrager aanhanger op maat te laten maken. Op deze manier kun je de trailer laten voldoen aan al je eisen en wensen.

👎 Nadelen:

  • De aanschafprijs van een fietstrailer ligt vele malen hoger dan ‘reguliere’ fietsendragers. Je betaalt al gauw zo’n 1000 euro voor een fietsendrager aanhanger voor 2 fietsen. Dat is een groot verschil als je kijkt naar de beste fietsendragers, waar je al voor zo’n 300 euro een kwalitatief exemplaar kunt aanschaffen;
  • Fietstrailers met een open constructie bieden niet voldoende bescherming als je e-bikes wilt vervoeren. Elektrische fietsen zijn namelijk een stuk gevoeliger voor regen. Hierdoor ben je eigenlijk genoodzaakt om een gesloten constructie te kopen, die vaak een stuk duurder zijn;
  • Fietsendrager aanhangers zijn enkel geschikt voor auto’s die beschikken over een trekhaak.

Alternatieven voor fietsen op een aanhanger vervoeren

Ben je niet helemaal overtuigd en wil je toch nog naar andere opties kijken? Of is het niet mogelijk om een fietsendrager aanhanger aan je auto te koppelen? Dan heb je een aantal alternatieven waar je naar kunt uitwijken.

Eén van de alternatieven die je hebt is een fietsendrager op bagagewagen. Dit is een losse fietsendrager die je op een aanhangwagen monteert. Het voordeel hieraan is dat je de aanhanger kunt gebruiken voor bagage én het vervoeren van je fietsen.

Je hebt ook trekhaak fietsendragers, die je logischerwijs op de trekhaak van je auto monteert. Hierop kun je vaak wel minder fietsen vervoeren en het maximale belastbare gewicht is een stuk lager.

Er bestaan ook fietsendragers zonder trekhaak, die je op de achterklep van je auto monteert. Een dak fietsendrager is een ander voorbeeld. Laatstgenoemde is echter wel alleen geschikt voor auto’s waarop je dakdragers kunt bevestigen.




Veelgestelde vragen

Voor welke fietsen zijn fietsaanhangers geschikt?

Afhankelijk van het soort fietsendrager aanhanger kun je verschillende soorten fietsen vervoeren. Zo heb je exemplaren die geschikt zijn voor stadsfietsen of speciaal voor elektrische fietsen. Maar er bestaan ook aanhangers waar je racefietsen of mountainbikes op kunt vervoeren.

Hoeveel fietsen kan ik vervoeren op een fietsdrager aanhanger?

Je hebt de keuze uit verschillende formaten als het aankomt op fietsaanhangers. Zo heb je ze voor 1 fiets, maar ook voor 2, 3 of 4 fietsen. Door deze verschillende opties zit je niet vast aan een standaard maat. Dit is fijn als je bijvoorbeeld minder fietsen te vervoeren hebt dan het aantal waarvoor de aanhangwagen geschikt is. Minder fietsen betekent namelijk dat de fietsaanhangwagen goedkoper in de aanschaf is.

Wat kost een fietstrailer voor achter de auto?

De prijs van een fietsaanhangwagen lopen nogal uiteen. Dit heeft voornamelijk te maken met het aantal fietsen en het soort fiets wat je wilt vervoeren. Je bent ergens tussen de 900 en 3500 euro kwijt voor een fietstrailer voor achter de auto.

Heb ik een speciaal rijbewijs nodig voor het rijden met een fietsendrager aanhanger?

Of je mag rijden met een fietsaanhangwagen hangt af van het soort rijbewijs dat je hebt. Je hebt sowieso een B, BE of B+ (code 96) rijbewijs nodig om met een aanhanger achter je auto te mogen rijden. Welk rijbewijs je precies nodig hebt is afhankelijk van de maximale toegestane massa en het voertuig waarin je rijdt. De maximale massa is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een uitgebreide uitleg vind je op de website van de Rijksoverheid.






Misschien ook interessant:


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *