Fietsendrager voor op dak: wat zijn de beste dakdragers?

Laatst bijgewerkt door Joni op februari 7, 2024

Wil je graag je fietsen op een makkelijke manier kunnen vervoeren?

Dan heb je drie opties: je kiest voor een fietsendrager voor op de trekhaak, je kiest voor een fietsendrager op de achterklep of je kiest voor een fietsendrager voor op het dak. Met een zogeheten dakdrager geniet je van de nodige voordelen.

Zou je zelf graag een fietsendrager voor op het autodak willen hebben? Dan is het advies om dit artikel op je gemakje door te nemen.

Hieronder bespreken wij onder meer wat de beste fietsendragers voor op het dak zijn. Tevens bespreken we wat de voor- en nadelen van een dakdrager zijn én hoe je de beste fietsdrager voor op het dak kunt vinden.

De beste dak fietsendragers

Wil je een goede dak fietsendrager aanschaffen? Wij raden je aan om voor één van onderstaande zeven varianten te kiezen.

Uit onze test is namelijk gebleken dat dit de beste dak fietsendragers van dit moment zijn. En dat is uiteraard niet zonder reden!

1. Beste Thule dak fietsendrager – Thule ProRide Black 598

Thule ProRide Black 598 dakfietsendrager
Draaglast20 kilogram
Aantal fietsen1
Gewicht4,2 kilogram

Gaat je voorkeur uit naar een Thule fietsendrager voor op het dak? Dan raden wij je deze Thule ProRide Black 598 van harte aan. Volgens onze test is dit de beste Thule dak fietsendrager.

Met deze drager vervoer je gemakkelijk 1 fiets op het dak. Wat voor fiets dit is, maakt in principe niet uit. De maximale draaglast van de dakdrager is namelijk 20 kilogram.

Zelfs als je een e-bike hebt, is het hierdoor in veel gevallen mogelijk om deze met deze dakdrager te vervoeren.

Bij deze dakdrager valt tevens de snelheid en het gemak op. Zo kun je deze drager heel makkelijk op het dak monteren, waarna je óók de fiets makkelijk aan de drager kunt monteren.

Met dank aan de unieke framehouder staat de fiets binnen de kortste keren stevig vast. De koppelbegrenzer en snelspanners zorgen voor de perfecte stevigheid van de fiets.

👍 Voordelen:

 • Maximale draaglast van 20 kilogram
 • Makkelijk op het dak te monteren
 • Fiets staat erg stevig op het dak
 • Prima kwaliteit (zoals we van Thule gewend zijn)

👎 Nadelen:

 • Relatief prijzig voor een dak fietsendrager
2. Beste voordelige Thule dak fietsendrager – Thule Pro Ride 591

Thule Pro Ride 591 dakfietsendrager
Draaglast20 kilogram
Aantal fietsen1
Gewicht4,5 kilogram

Vind je de hierboven besproken Thule dak fietsendrager te duur? Dat is op zich goed voor te stellen; wij vinden die variant ook wel duur voor een dak fietsendrager.

Mocht je liever minder geld uitgeven, raden wij je deze Thule Pro Ride 591 aan. Dit is volgens ons de beste voordelige Thule dakdrager.

Wat je voor deze dakdrager moet betalen? Je kunt uitgaan van een bedrag van 110 á 120 euro. Daarmee is deze variant zo’n 30 á 40 euro goedkoper dan de hierboven besproken variant.

Ook met deze dakdrager kun je veel kanten op. De maximale draaglast is 20 kilogram, de dakdrager is stevig en je zet de fiets makkelijk vast op/in deze drager.

Tevens is het ideaal dat de dakdrager door Thule van aluminium gemaakt is. Dát zorgt ervoor dat de dakdrager in zijn totaliteit slechts 4,5 kilogram weegt.

👍 Voordelen:

 • Maximale draaglast van 20 kilogram
 • Weegt slechts 4,5 kilogram
 • Makkelijk op het dak te monteren
 • Interessant(er) geprijsd

👎 Nadelen:

 • Minder stelmogelijkheden dan de ProRide 598
3. Beste fietsendrager dak voor 2 fietsen – Seasucker Mini Bomber

Seasucker Mini Bomber dakfietsendrager
Draaglast40 kilogram
Aantal fietsen2
Gewicht5,5 kilogram

Is een fietsendrager voor 1 fiets niet voldoende voor je? Dan kun je beter voor deze Mini Bomber van het merk SeaSucker. kiezen. Met deze fietsendrager op het dak ben je namelijk in staat om 2 fietsen te vervoeren.

Dat is niet het enige unieke aspect van deze fietsendrager. Een ander uniek aspect is namelijk dat deze fietsendrager gebruik maakt van een vacuüm systeem.

Je kunt twee zuignappen op het dak van de auto bevestigen, waarna de drager muurvast op het dak van je auto vastzit. Op die manier ben je in staat om veilig je fiets op het dak van je auto te vervoeren.

Of beter gezegd: om 2 fietsen veilig te vervoeren. De maximale draaglast van deze drager is ook nog eens 40 kilogram, waardoor je twee (zware) fietsen moeiteloos kunt vervoeren.

De fietsen staan op een stevige manier in de drager vast, waardoor je met een gerust hart je fietsen vervoert. Houd alleen rekening met het forse prijskaartje.

👍 Voordelen:

 • Maximale draaglast van 40 kilogram
 • Met zuignappen aan het dak vast te maken
 • Geschikt voor glazen- en metalen oppervlakten
 • Weegt slechts 5,5 kilogram
 • Fietsen staan stevig op deze drager

👎 Nadelen:

 • Vrij duur
4. Beste Twinny Load dakdrager – Twinny Load Dakdrager

Twinny Load Fietsendrager dak
DraaglastNiet bekend
Aantal fietsen1
Gewicht2,3 kilogram

Ben je – om welke reden dan ook – fan van het merk Twinny Load?

Mocht je per sé een dakdrager van dit merk willen hebben, raden wij je deze dak fietsendrager aan. Uit onze test is gebleken dat dit een meer dan prima fietsendrager voor op het dak is.

Zo vinden wij het ideaal dat deze drager erg stevig is. Je plaatst ‘m gemakkelijk op het dak van je auto, waarna je je fiets makkelijk in de drager vast kunt zetten.

De fiets is hierbij zelfs afsluitbaar, waardoor je van de perfecte stevigheid verzekerd bent.

Wel moet je rekening houden met het feit dat deze dakdrager zonder dakdragerset geleverd wordt. Je moet dus dakdragers op het dak van je auto hebben, voordat je deze dak fietsendrager vast kunt maken.

👍 Voordelen:

 • Prima kwaliteit van Twinny Load
 • Fiets staat erg stevig in de drager
 • Prima geprijsd
 • Je krijgt ‘m gemonteerd geleverd

👎 Nadelen:

 • Dakdragers worden niet meegeleverd
5. Beste dak fietsendrager voor een racefiets – Thule FreeRide 532

Thule FreeRide 532 dak fietsendrager
Draaglast17 kilogram
Aantal fietsen1
Gewicht3,5 kilogram

Ben je op zoek naar de beste fietsendrager voor je racefiets? Dan raden wij je aan om voor deze Thule FreeRide 532 fietsendrager te kiezen.

Deze drager is stevig en heeft een maximale draaglast van 17 kilogram. Nagenoeg elke racefiets weegt minder dan 17 kilogram, waardoor dit een ideale dak fietsendrager voor racefietsen is.

Deze drager maak je op een gemakkelijke manier aan je dak vast. Nadat je dit gedaan hebt, zet je je racefiets makkelijk in deze drager vast.

Met dank aan de wielbevestiging, de snelsluitende wielriemen en de stabiele framehouder staat je racefiets vervolgens erg stevig. Met dank aan de meegeleverde sloten zet je je racefiets extra veilig vast.

👍 Voordelen:

 • Ideaal voor een racefiets
 • Zeer stevig en stabiel
 • Gekende Thule kwaliteit
 • Interessant geprijsd

👎 Nadelen:

 • Niet geschikt voor een fiets met een wielmaat van 29 inch
6. Beste budget dak fietsendrager – Menabo Top Bike

Menabo Top Bike dakfietsendrager
Draaglast15 kilogram
Aantal fietsen1
Gewicht2,4 kilogram

Wil je zo min mogelijk geld aan een dak fietsendrager uitgeven? Dan raden wij je deze Menabo Top Bike van harte aan. Voor deze fietsendrager voor op het dak betaal je slechts 29,95 euro.

Heb je geen trekhaak onder je auto zitten? Dan is dit de beste voordelige fietsendrager die je zonder trekhaak kunt gebruiken.

Je moet deze fietsendrager aan de dakdragers van je auto vastmaken, waarna het genieten begint. Je zet de fiets namelijk stevig en gemakkelijk in de drager vast.

Wel moeten wij opmerken dat dit niet de stevigste fietsendrager voor op het dak is. Dat deze drager zó voordelig is, blijkt onder meer uit de maximale draagkracht (15 kilogram). Ook de gebruikte materialen zijn niet perfect.

Het prijskaartje is daarentegen wel heel interessant te noemen.

👍 Voordelen:

 • Erg voordelig geprijsd
 • Weegt slechts 2,4 kilogram
 • Geschikt voor de meeste soorten fietsen
 • Makkelijk te monteren

👎 Nadelen:

 • Niet de beste kwaliteit
 • Maximale draaglast van 15 kilogram
7. Beste Pro-User dakfietsdrager – Pro-User Poker

Pro-user dakfietsendrager
Draaglast15 kilogram
Aantal fietsen1
Gewicht2,4 kilogram

Heb je interesse in een dakfietsendrager van het merk Pro-User? Dan kom je al snel bij de Poker variant van dit merk uit.

Deze variant is voordelig geprijsd, doet wat ‘ie moet doen en is geschikt voor fietsen met een maximale frame diameter van 45 mm.

Ten opzichte van Thule fietsendragers voor op het dak is dit niet de beste variant. Zo zijn de gekozen materialen niet optimaal, terwijl de fiets ook minder stevig in de drager vast te zetten is.

Mocht je per sé een Pro-User fietsen dakdrager willen hebben, is dit hoe dan ook de beste keuze voor je.

👍 Voordelen:

 • Voordelig geprijsd
 • Geschikt voor de meeste soorten fietsen
 • Makkelijk te monteren
 • Gekende kwaliteit van Pro-User

👎 Nadelen:

 • Fiets staat niet super stevig
Aandachtspunten bij een fietsendrager op je dak

Heb je interesse om een fietsendrager voor op je autodak aan te schaffen? Let dan heel goed bij het vergelijken van de varianten op onderstaande aandachtspunten.

Aantal fietsen

Wil je meerdere fietsen makkelijk kunnen vervoeren? Dan is een fietsendrager op het dak niet de beste optie.

Nagenoeg alle vairanten die aangeboden worden, zijn namelijk slechts voor 1 fiets geschikt. Heel incidenteel kom je een variant tegen die voor 2 fietsen geschikt is, maar daar blijft het dan ook bij.

Gewicht van je fiets

Je moet ook goed naar het gewicht van je fiets kijken. Weegt je fiets meer dan 20 kilogram?

Dan is het af te raden om gebruik van een fietsdrager voor op het dak te maken. In dat geval kies je beter voor een trekhaakdrager.

Manier van monteren

Ga goed na op welke manier je de dak fietsendrager kunt monteren. Het gaat hierbij om twee verschillende montagemogelijkheden:

 • Op het dak: hoe kun je de fietsendrager op het dak vastmaken? Je hebt hier hoe dan ook dakdragers voor nodig op het dak van je auto.
 • Je fiets zelf: hoe kun je vervolgens je fiets in/op de drager monteren? Ga goed na op welke extra manieren je de fiets zo stevig mogelijk vast kunt zetten.

Gewicht van de dakdrager

Doe goed onderzoek naar het exacte gewicht van de drager. Des te lichter de dakdrager is, des te makkelijker je deze op het dak kunt tillen.

Kwaliteit van de dak fietsendrager

Wij hebben opgemerkt dat lang niet alle dak fietsendragers van de gewenste kwaliteit zijn. Zorg er daarom voor dat je echt heel kritisch bent.

Vergelijk de verschillende varianten goed met elkaar en kijk heel kritisch naar onder meer de gebruikte materialen.

Wij adviseren je sowieso om voor een fietsendrager van een goed merk te kiezen. Vooral een Thule dak fietsendrager raden wij van harte aan.

Prijskaartje

Wil je maximaal 40 euro aan een fietsendrager op het dak uitgeven? Of vind je het niet erg om hier ruim 100 euro aan uit te geven?

Bepaal je maximale budget en ga vervolgens op zoek naar de beste variant. De prijzen lopen in ieder geval behoorlijk uiteen.

Welke fietsen kunnen er op het dak geplaatst worden?

In principe kunnen fietsen met een maximum gewicht van 20 kilogram op het dak geplaatst worden. Als je fiets zwaarder is, heeft geen enkele dak fietsendrager de gewenste draaglast.

Een dak fietsendrager is hierdoor niet altijd geschikt voor een elektrische fiets. Dit hangt uiteraard wel af van het gewicht van je e-bike.

Hoeveel fietsen passen er op een dak fietsendrager?

Op de meeste dak fietsendragers past slechts 1 fiets. Er bestaan slechts een paar varianten waarmee je 2 fietsen op het dak kunt vervoeren.

4 fietsen op je autodak vervoeren

4 fietsen op je autodak vervoeren is niet aan te raden. Je dak heeft namelijk met een maximaal te beladen gewicht te maken. Bovendien krijg je met een flink hoger brandstofverbruik te maken.

Voor- en nadelen van dak fietsendragers

👍 Voordelen:

 • Makkelijk in gebruik: een dak fietsendrager is bijzonder makkelijk te gebruiken.
 • Voordelig: ten opzichte van een trekhaakdrager is een dak fietsendrager een stuk voordeliger.

👎 Nadelen:

 • Voor slechts 1 fiets geschikt: weinig fietsendragers voor op het dak zijn in staat om meerdere fietsen te dragen.

Fietsendrager dak vs. trekhaak & achterklep: wat is het veiligst?

Uiteindelijk is een trekhaakdrager de veiligste en beste optie. Je fietsen hangen hierbij uit de wind en kunnen bijzonder stevig vastgezet worden.

De drager zelf kun je ook vele malen steviger vast zetten; een trekhaak is een perfecte ‘ondergrond’ voor een fietsendrager.

Bovendien kun je uit heel veel soorten trekhaakdragers kiezen. Ook dat is een voordeel ten opzichte van de fietsendragers voor op het dak en de achterklep.


Categorieën: Accessoires

Joni

Joni's passie en expertise ligt bij alles wat met fietsen te maken heeft. Maar het liefst houdt ze zich bezig met stadsfietsen en fietsaccessoires. Met een scherp oog voor zowel stijl als functionaliteit, biedt Joni waardevolle inzichten en praktisch advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *