Wat is het gewicht van een fietsendrager?

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 7, 2024

Eén van de punten om rekening mee te houden als je een fietsendrager gaat kopen, is het gewicht. Helaas wordt dit nog te vaak vergeten.

Maar, jij bent degene die de fietsendrager elke keer weer op én van de auto af moet tillen.

Wat is het gemiddelde gewicht van fietsendragers? Wanneer is dit een belangrijk aandachtspunt voor jou om op te letten? Je leest het hier.

Het gemiddelde gewicht van een fietsendrager

Standaard fietsendragers van een kwalitatief merk wegen gemiddeld 18 kilo. Een echte lichtgewicht fietsendrager weegt slechts 5,5 kilo. De zwaarste fietsendragers hebben eerder een gewicht van maximaal 23 kilo.

Wat bepaalt het gewicht van je fietsendrager?

gewicht fietsendrager

Hoe kan er zoveel verschil zitten in het gewicht van fietsendragers onderling? Hier zijn verschillende redenen voor.

  • Ook zijn fietsendragers voor op de trekhaak vaak zwaarder dan fietsendragers voor op de achterklep en fietsendragers voor bovenop je auto.

Waarom is het gewicht belangrijk?

Ga jij een fietsendrager kopen? Dan is het goed om altijd even te kijken naar het gewicht ervan. En wel om de volgende redenen.

  • Als jij minder kracht hebt is het lastig om een zware fietsendrager op je auto te monteren en deze er weer af te halen.
  • Hoeveel kilo mag jouw auto dragen? Wat is het maximale draagvermogen van je dak en van je trekhaak? Het is belangrijk dat jouw auto het gewicht van de fietsendrager plus de fietsen kan dragen.
  • Hoe meer kilo’s je extra vervoert, hoe meer brandstof je gebruikt. Het is beter om te investeren in een lichtere fietsendrager zodat je geld bespaart op benzine.

Het gewicht van je fietsendrager plus de fietsen die je meeneemt

max gewicht fietsendrager

Ook het gewicht van de fietsendrager plus de fietsen die je erop plaats is belangrijk. Een fietsendrager voor 2 fietsen weegt 15 kilo. Tel daar 2 elektrische fietsen bij op en je trekhaak en je auto moeten al 55 kilo meenemen.

Fietsendragers voor op het dak en op de achterklep wegen minder, maar zijn vaak niet geschikt voor elektrische fietsen.

Een fietsendrager voor op je dak weegt gemiddeld 6 kilo. 2 racefietsen samen wegen gemiddeld 17 kilo. Je dak moet dan dus 23 kilo kunnen dragen.

Wat gebeurt er als je kogeldruk te hoog is?

Is het gewicht van je fietsendrager plus de fietsen erop hoger dan de maximale kogeldruk van je trekhaak? Dan zal de fietsendrager de voorkant van de auto omhoog drukken.

Het ideale gewicht van jouw fietsendrager

gewicht fietsendrager elektrische fietsen

Deze punten helpen je bepalen of het gewicht van de fietsendrager die jij koopt belangrijk voor je is. Zo ja, dan bepaal je zelf wat het ideale gewicht is van jouw fietsendrager.

Kijk naar wat je zelf kunt tillen, naar het gewicht van de fietsen die je wilt meenemen en naar het maximale draagvermogen van je auto.
Veelgestelde vragen

Mijn maximale kogeldruk is 50 kg. Hoeveel fietsen mag ik dan meenemen?

Als de maximale kogeldruk van jouw trekhaak 50 kilo is, dan tel je het gewicht van de fietsendrager plus de fietsen bij elkaar op. Dit totaal mag niet hoger zijn dan 50 kilo. Op een fietsendrager van 18 kilo kan je dan 1 elektrische fiets meenemen en 2 lichte gewone fietsen.

Hoeveel weegt de lichtste fietsendrager?

Er zijn dakdragers die slechts 2,5 kilo wegen. Dit is een uitzondering en dakdragers zijn lichter dan trekhaakdragers. Gemiddeld wegen fietsendragers tussen de 6 en 20 kilo, afhankelijk van de sterkte, de grootte en de plek waar ze worden bevestigd.


Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *