De beste fietsendrager voor elektrische fietsen (2024)

Laatst bijgewerkt door Simon op januari 1, 2024

Fietsendragers voor elektrische fietsen moeten een zwaardere draaglast hebben dan de doorsnee fietsendrager. Daarom is het van belang om de juiste fietsendrager voor je e-bike(s) te vinden.

Heb je hier hulp bij nodig? Maak je geen zorgen. Wij hebben een top 10 voor je samengesteld. Dit zijn de best geteste fietsendragers voor e-bikes.

Bekijk ze snel hieronder en ga met een gerust hart de weg op!

Wat is de beste fietsendrager voor je elektrische fiets(en)?

1. Beste e-bike fietsendrager met lift – Pro User Diamant Bike Lift

Elektrische fietsen kunnen best wat wegen. Het telkens optillen en afnemen van je e-bikes kan daarom veel energie kosten. Met de elektrische bike lift van deze fietsendrager is dat verleden tijd.

De drager kan naar beneden en naar boven worden bewogen. Hierdoor wordt het laden van de fietsen stukken makkelijker.

De Pro User Diamant is ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk. Deze is inklapbaar, kantelbaar en makkelijk te monteren.

De wieltjes zorgen voor makkelijk vervoer van de drager. Met een draagcapaciteit van 60 kg is de Pro User Diamant geschikt voor 2 e-bikes.

👍 Voordelen:

  • Inclusief elektrische lift
  • Inklapbaar en kantelbaar
  • Draagcapaciteit van 60 kg




2. Beste fietsenrek auto 2 elektrische fietsen – Thule VeloSpace 918

Voor een betrouwbaar fietsenrek ben je volgens de ANWB bij Thule op het juiste adres. De VeloSpace 918 heeft een draagcapaciteit van 60 kg.

Het is daarom zeer geschikt om 2 e-bikes mee te vervoeren. Het ontwerp is simpel en overzichtelijk. Het monteren verloopt daardoor vrijwel moeiteloos.

Ook het vastzetten van de elektrische fietsen gaat soepel. Er zitten draaiknoppen op de frame adapters. Als je een fiets vastzet, hoor je een klik.

Zo weet je zeker dat de knoppen gesloten zijn. Door de kantelfunctie heb je altijd toegang tot de kofferbak.

👍 Voordelen:

  • Draagcapaciteit van 60 kg
  • Simplistisch model
  • Slimme frame adapters




3. Beste fietsendrager elektrische fietsen met oprijgoot – Touring Flex Plus 2

Deze fietsendrager is een favoriet van de ANWB. In 2021 werd deze zelfs uitgeroepen tot beste koop! En niet zonder reden. De Touring Flex Plus 2 heeft een draagcapaciteit van 60 kg.

Hierdoor kan het 2 e-bikes vervoeren. Daarnaast is het compleet opvouwbaar. Hierdoor kan het makkelijk in de achterbak bewaard worden.

Door de kantelbare drager kun je altijd bij je kofferbak. Ook als er fietsen op de drager staan, is dit mogelijk.

De fietsendrager is goed verlicht voor extra veiligheid in het verkeer. De oprijgoot zorgt ervoor dat je niet met de e-bikes hoeft te sjouwen. Je rijdt ze simpelweg het rek in.

👍 Voordelen:

  • Inclusief oprijgoot
  • Inklapbaar en kantelbaar
  • Goede verlichting




4. Fietsendrager voor elektrische fiets met middenmotor – Thule EasyFold XT 2 933

Een e-bike met middenmotor is iets zwaarder dan andere elektrische fietsen. Een grote draagcapaciteit en goede stabiliteit zijn daarom belangrijk. Dat is precies waar de EasyFold XT 2 933 van Thule voor ontworpen is.

Met een draagcapaciteit van 60 kg kunnen er gemakkelijk 2 e-bikes met middenmotor op geladen worden. De frame adapters zorgen ervoor dat de fietsen goed op hun plek blijven.

Daarnaast is deze fietsendrager ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk. Het is slim opvouwbaar tot maar een fractie van de originele grootte.

Ook wordt dit model voorgemonteerd geleverd. Met een voetpedaal kun je de fietsendrager met e-bikes kantelen. De kofferbak blijft dus toegankelijk.

👍 Voordelen:

  • Grote draagcapaciteit en stabiliteit
  • Opvouwbaar
  • Voorgemonteerd




5. Fietsendrager e-bikes met snelbevestigingssysteem – Hapro Atlas 2 Premium

Wil je lekker spontaan je e-bikes mee kunnen nemen met de auto? Dan is het gepruts met de installatie van je drager een enorme afknapper.

Door het geïntegreerde snelbevestigingssysteem zet je deze fietsendrager binnen enkele seconden vast. Na hem op de trekhaak te hebben geplaatst, hoef je hem alleen maar vast te klikken.

De framehouders houden je e-bikes op hun plaats. Met het ingebouwde slot kun je met een gerust hart je auto even parkeren.

Met het kantelsysteem kun je bovendien nog steeds bij je achterbak komen. De Hapro Atlas 2 Premium, uit de Hapro Atlas 2 serie, heeft een draagcapaciteit van 60 kg.

👍 Voordelen:

  • Installatie met 1 klik
  • Diefstalbeveiliging
  • Slim kantelsysteem




6. Beste e-bike drager voor 1 elektrische fiets – Pro User Amber 1

Met 1 elektrische fiets wil je niet meer ruimte op je fietsendrager dan nodig is. Hoe lichter je gewicht achterop de auto, hoe duurzamer je rijdt. De Pro User Amber 1 is hier een perfect model voor.

Deze heeft een draagcapaciteit van 30 kg. Dit is genoeg voor 1 e-bike (ook met middenmotor). De fietsendrager zelf weegt ook niet veel. Met maar 9,5 kg is het verschil tussen andere modellen groot.

Ondanks het lichte gewicht en het compacte formaat is deze drager zeer stevig. Ook zul je genieten van de gebruiksvriendelijkheid.

Je zet deze namelijk binnen een minuut vast met een hendel. Ook kun je de fietsendrager kantelen om de kofferbak te openen.

👍 Voordelen:

  • Lichtgewicht
  • Compact
  • Snelle montage




7. Beste budget fietsendrager elektrische fiets – Twinny Load e-Base

Wil je geen bakken met geld uitgeven aan een elektrische fietsendrager? Dan is de Twinny Load e-Base een geweldig alternatief.

Deze is goedkoper dan andere modellen op de markt. Ook is deze specifiek ontworpen voor elektrische fietsen. Je bent daardoor verzekerd van voldoende stevigheid.

Deze fietsendrager heeft een draagcapaciteit van 50 kg. Je kunt hiermee nog steeds 2 e-bikes transporteren.

Om het gewicht te verlagen kun je de accu’s van de fietsen verwijderen. Ook de Twinny Load kun je gemakkelijk kantelen voor toegang tot je kofferbak.

👍 Voordelen:

  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Geschikt voor 2 elektrische fietsen
  • Kantelbaar




8. Beste fietsendrager zonder trekhaak voor 2 elektrische fietsen – Shiva 2 ELEC

Ook als je geen trekhaak hebt, kun je een fietsendrager aan je auto bevestigen. De Shiva 2 ELEC is namelijk een kofferdrager. Dit betekent dat je de drager met riemen aan je achterklep bevestigt.

Dit model heeft dan ook 6 riemen voor extra stabiliteit. Hiermee kun je moeiteloos 2 elektrische fietsen vervoeren.

Wel moet je hiervoor de accu’s van je e-bikes verwijderen. Zonder trekhaak is de draagcapaciteit namelijk lager. De Shiva 2 heeft een maximale capaciteit van 40 kg.

De riemen maken de montage zeer simpel. Ook is dit model makkelijk in te klappen als deze niet gebruikt wordt. Kofferdragers zijn een goedkoop alternatief voor trekhaak fietsendragers.

👍 Voordelen:

  • Geschikt voor auto’s zonder trekhaak
  • Geschikt voor 2 elektrische fietsen
  • Goedkoop alternatief




9. Lichtgewicht fietsendrager voor 2 elektrische fietsen – MovaNext Lux

Het gewicht van de fietsendrager heeft invloed op het rijden. Hoe meer gewicht je auto tilt, hoe meer benzine deze zal verbranden. Ook is het monteren een grotere klus bij een zware fietsendrager.

De MovaNext Lux is een lichtgewicht als het gaat om fietsendragers. Deze weegt 12 kg. Dit scheelt meerdere kilo’s vergeleken met andere dragers voor 2 e-bikes.

Daarnaast is dit model ook nog eens gebruiksvriendelijk. Het is kantelbaar en wordt voorgemonteerd geleverd. Ook heeft het een anti-diefstalslot.

De Polaire PE2 heeft een draagcapaciteit van 60 kg. De fietsaccu’s hoeven niet verwijderd te worden tijdens het rijden.

👍 Voordelen:

  • Gewicht van 12 kg
  • Anti-diefstalslot
  • Voorgemonteerd




10. Beste compacte fietsendrager voor e-bikes – Yakima FoldClick

Op zoek naar een fietsendrager die niet je hele achterklep bedekt? Dan kan dit model van Yakima iets voor jou zijn.

Dit minimale ontwerp zorgt er namelijk voor dat de drager compact en subtiel is. Toch kan het moeiteloos 2 elektrische fietsen dragen. Het heeft namelijk een maximale belasting van 60 kg.

Ook is de Yakima Foldclick een handige drager. Deze is namelijk kantelbaar en op te vouwen. De montage is bovendien zo gedaan.

Met de bevestigingsarmen zet je je e-bikes stevig vast, ondanks het compacte formaat wordt het gewicht goed verdeeld.

👍 Voordelen:

  • Compact
  • Draagcapaciteit van 60 kg
  • Gebruiksvriendelijk




Hoe hebben we de fietsendragers voor e-bikes getest?

Een fietsendrager voor e-bikes heeft andere vereisten dan eentje voor normale fietsen. Daarom was het nodig om de fietsendragers specifiek te testen op elektrische fietsen.

De test voor beste fietsendragers is hier gedeeltelijk toepasbaar, maar niet compleet. We hebben namelijk getest op de volgende factoren:

  • Materiaal: Om de veiligheid op de weg te garanderen, moeten fietsendragers van sterk materiaal zijn gemaakt. Vooral bij elektrische fietsen is dit het geval. Deze zijn namelijk zwaarder. De kwaliteit van het materiaal speelt zodanig een grote rol bij de algehele kwaliteit van de drager.
  • Ontwerp: Een slim ontwerp kan je leven een stuk makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan de opvouwbaarheid en kantelfunctie van een drager. Dit heeft allemaal te maken met de manier waarop het model is ontworpen.
  • Gewicht: Het is niet meer van deze tijd om een loodzware fietsendrager te hebben. Nieuwe technologie heeft het mogelijk gemaakt om lichte, maar stevige dragers te creëren. We hebben het gewicht afgewogen met de kwaliteit van het materiaal in gedachten. Alleen de besten zijn in ons lijstje terecht gekomen, ook als ze net iets zwaarder zijn.
  • Gebruiksvriendelijkheid: De montage en installatie van je fietsendrager zou geen langdurig proces moeten zijn. We hebben de dragers daarom getest op gebruiksvriendelijkheid. Zelfs iemand met 2 linkerhanden zou in principe gebruik moeten kunnen maken van de drager. Ook het plaatsen van de e-bikes is simpel genoeg bij onze top 10.
  • Prijs: Er zijn enorme prijsverschillen in het aanbod van fietsendragers. Voor de hoogste kwaliteit betaal je uiteraard iets meer. Toch hebben we de betaalbaarheid in gedachten gehouden bij het opstellen van onze top 10. We hebben de prijs-kwaliteitverhouding daarom in gedachten gehouden. Ook zijn we op zoek gegaan naar budget-opties van goede kwaliteit. Zo kan iedereen genieten van een weekendje weg met de e-bike.

Fietsendrager voor e-bike kopen: waar op letten?

De motor van je elektrische fiets

Het is belangrijk om te letten op de plaatsing van je motor. E-bikes kunnen hier namelijk in verschillen. Een e-bike met middenmotor is over het algemeen zwaarder.

Sommige e-bikes hebben hun motor aan de voor- of achterkant van het frame. Vergeleken met een middenmotor, zijn deze wel 1 kg lichter.

Bij een fietsendrager voor een elektrische fiets met middenmotor is het dus verstandig om een grote draagcapaciteit te hebben.

Zorg ook dat je e-bike goed bevestigd kan worden. Het extra gewicht kan namelijk zorgen voor schommelingen tijdens het rijden.

Draagcapaciteit

Fietsendragers voor elektrische fietsen hebben een grotere draagcapaciteit. In tegenstelling tot een fietsendrager voor racefietsen of een fietsendrager voor mountainbikes moet het namelijk zware fietsen aankunnen.

Het is verstandig om voor 1 elektrische fiets 30 kg te rekenen. Ook als je fiets in werkelijkheid wat lichter is, kan een ruime berekening geen kwaad.

Zo ben je ervan verzekerd dat je drager het gewicht aankan. Bij een fietsendrager voor 2 e-bikes wordt daarom een draagcapaciteit van 60 kg aangeraden.

Een fietsendrager voor 3 elektrische fietsen is met deze redenering helaas niet mogelijk. Een draagcapaciteit van 60 kg is voor de meeste fietsendragers het maximum.

Je e-bikes zouden daarvoor dus maar 20 kg per stuk moeten wegen. Realistisch gezien is dit moeilijk haalbaar.

Daarom is het te riskant om met 3 e-bikes tegelijk te rijden. Wees sceptisch over bedrijven of merken die 3 e-bikes op 1 fietsendrager beloven.

Bij elektrische fietsen wordt het aangeraden om een trekhaak fietsendrager te gebruiken. Hierbij gebruik je de trekhaak om de drager aan te monteren.

Met de trekhaak heb je een sterker fundament voor de fietsendrager. Dit betekent dat je fietsen meer stabiliteit hebben. Het gewicht is namelijk beter verdeeld over de auto.

Makkelijke installatie

De installatie van je fietsendrager op de auto zou niet ingewikkeld moeten zijn. Idealiter heb je hier weinig tot geen gereedschap voor nodig.

Het is de bedoeling dat je dit zelf zou moeten kunnen doen. Ook als je geen klusser bent, hoort deze klus makkelijk genoeg te zijn.

Hoe lichter de fietsendrager, hoe makkelijker de installatie zal verlopen. Een lichtgewicht fietsendrager is daarom een grote aanrader.

Ga ervan uit dat je de fietsendrager elke keer verwijdert na een tocht met fietsen achterop. Je wilt niet te lang sleutelen aan je fietsenrek om op stap te kunnen. Als je het fietsenrek laat zitten, verbrand je door het gewicht extra benzine.

Toegang tot achterbak

Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gemiddeld. Toch zou het makkelijk moeten zijn om de fietsendrager (met e-bikes) te kantelen. Zo heb je altijd toegang tot de achterbak van je auto.

Sommige fietsendragers roteren naar boven of naar buiten. Op die manier kun je makkelijk de klep openen. De elektrische fietsen hoeven er dan niet elke keer vanaf gehaald te worden. Wel zo makkelijk!

Opvouwbaar

Als je fietsendrager geïnstalleerd is op de auto, zou deze makkelijk opgevouwen moeten worden. Deze zou namelijk niet uit moeten steken als je zonder fietsen rijdt.

De fietsendrager is in dat geval minder zichtbaar voor omstanders in het verkeer. Dit kan schade opleveren aan jouw auto of die van een ander.

Zorg er bij het parkeren daarom voor dat de fietsendrager opgevouwen is. Zo kun je beter de ruimte die je auto inneemt inschatten. Hetzelfde geldt voor rijden zonder e-bikes. Een ingeklapte fietsendragers kan ongelukken voorkomen.

Anti-diefstal

E-bikes zijn niet goedkoop. Je wilt daarom niet het risico lopen dat iemand deze van je fietsendrager kan stelen. Een slot op je fietsendrager kan dit gelukkig voorkomen. Zo kun je gerust even je auto achterlaten zonder de e-bikes mee te hoeven nemen.

In veel gevallen is een slot ingebouwd in de elektrische fietsendrager. Hierdoor kun je snel en simpel je e-bikes aan de drager vastzetten.

Heeft je fietsendrager geen ingebouwd slot? Dan kun je natuurlijk altijd een kettingslot gebruiken. Let er wel op dat dit meer gewicht toevoegt.

Opslag

Op een auto ziet een fietsendrager er misschien niet zo groot uit. Toch kan deze flink in de weg staan als je hem in de gang bewaart.

Als je geen garage of schuur hebt, kan het namelijk lastig zijn er een plekje voor te vinden. De drager in de auto bewaren kan ook onnodig veel ruimte innemen.

Voor de opslag is het daarom handig als je fietsendrager opgevouwen kan worden. Als deze bijvoorbeeld vlak gemaakt wordt, zal het minder ruimte in beslag nemen. Dit klinkt misschien onbelangrijk, maar kan veel frustratie schelen.

Montage

Wanneer je een fietsendrager bestelt, zal deze in delen bezorgd worden. Het is aan jou om deze te monteren. Dit moet met aandacht gedaan worden. Je fietsendrager moet namelijk stevig en stabiel zijn.

Bij een ontzettend ingewikkelde montage is er meer kans op foutjes. Een fietsendrager met een makkelijke montage is daarom een aanrader.

Idealiter hoef je de fietsendrager maar 1 keer te monteren. Dit betekent dat je deze in zijn geheel op je auto kunt installeren.

Ook bij het verwijderen van de fietsendrager zou geen demontage plaats moeten vinden. Dit scheelt je veel tijd en energie.

Waar koop je een e-bike fietsendrager?

Op zoek naar het beste koopje of een geweldige aanbieding? Dan kun je ongetwijfeld iets vinden op het internet.

Om het je iets makkelijker te maken, hebben we hieronder de beste webwinkels voor je geselecteerd. Zo ga je snel aan de slag om de beste prijzen te vergelijken.



Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *