Fietsendrager voor racefiets kopen? Top 5 & Belangrijke Tips

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 7, 2024

Een fietsendrager voor de racefiets is onmisbaar als jij jouw racefiets veilig over de weg wilt kunnen vervoeren. Echter zijn er wel wat belangrijke aandachtspunten om schade aan jouw fiets te voorkomen.

Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je een geschikte fietsendrager voor racefietsen koopt. Anders kan het nog wel eens fout aflopen.

Welke de beste zijn en waar je op moet letten? Dat ontdek je in dit artikel!

Beste fietsendrager voor de racefiets

Eén fietsendrager die de allerbeste is, bestaat niet. Het ligt namelijk aan het model en materiaal van je racefiets.

Ook verschilt het per persoon hoeveel fietsen je wilt vervoeren. Ben je een einzelgänger die graag Europa rondreist, dat is een fietsendrager voor 1 of 2 fietsen voldoende.

Maar ben je van plan om met de hele familie op fiets excursie naar Texel te gaan, dan is een fietsendrager met 4 plekken misschien wat handiger.

Hieronder ontdek je de top 5 beste fietsendragers voor racefietsen:

1. Thule Euroway 921 – 2 fietsen – Trekhaak

thule-euroway

Deze Thule Euroway 921 fietsendrager is uitstekend geschikt voor het sportieve koppel. Er is plek voor twee fietsen, die elk tot 24kg mogen wegen. Deze fietsendrager is dus zeker ook geschikt voor het gebruik met twee gewone fietsen.

Deze drager monteer je op de trekhaak en is gemakkelijk om in je eentje te monteren. Dus wanneer je partner je alleen achterlaat, kan je wel nog doorgaan met je fiets passie.

Er zit voldoende ruimte tussen de dragers, om te voorkomen dat de fietsen elkaar kunnen beschadigen, wanneer je iets te enthousiast door de bocht gaat.

Elke fiets is ook nog eens individueel vastgezet, zodat je niet beide fietsen verliest, wanneer één fiets de keuze heeft gemaakt om niet meer mee te doen.
2. Thule Outride 561 – 1 fiets – Dakdrager

thule-outride

Deze dakdrager is als beste getest voor het vervoeren van een carbon racefiets. Een carbon racefiets kan best prijzig zijn en vraagt dus om een zorgvuldige en voorzichtige aanpak. Het beste is om dan te kiezen voor een fietsendrager met voormontage.

Deze fietsendrager monteer je op het dak met een eenvoudig vastmaak systeem. Er is plek voor 1 fiets, die je vastmaakt door middel van vorkmontage.

De fiets mag maximaal 17kg wegen. Dat is gelukkig geen probleem voor een carbon fiets.

Die fietsen zijn zo licht dat je bijna niet eens merkt dat je hem aan het optillen bent, wanneer je hem aan de fietsendrager monteert. De drager kan zowel aan de rechter als aan de linker kant van het dak vastgezet worden.
3. XLC Azura Xtra LED – 2 fietsen – trekhaak

xlc-azura-xtra-led-2.0

Een praktische fietsendrager voor 2 racefietsen, is de XLC Azura Xtra.

De racefiets fietsendrager is eenvoudig op de trekhaak te monteren en erg veilig. De trekhaakdrager is zelfs uitbreidbaar, zodat je een derde racefiets mee kunt nemen. 

Het maximale laadvermogen is 60 kg. Voor 2 racefietsen is dat meer dan voldoende. Ook is de fietsendrager bijzonder gebruiksvriendelijk. De XLC Azura Xtra LED is namelijk kantelbaar én opvouwbaar.

De racefietsen zet je vast aan het frame en aan de wielen. Daarnaast is deze racefiets drager afsluitbaar. Dat is wel zo veilig en de extra sloten voorkomen diefstal.
4. Pro-User Diamant – 2 fietsen – trekhaak

Pro-User Diamant fietsendrager

De Pro-User Diamant is een fietsendrager voor de racefiets van topkwaliteit. Met de Pro-User Diamant kun je 2 racefietsen op de trekhaak vervoeren. Ook is de fietsendrager voor 1 racefiets te bestellen.

Het draagvermogen van de fietsendrager komt neer op maar liefst 60 kg. Dit is voor het vervoeren van 2 racefietsen meer dan genoeg.

De racefietsen zet je vast aan het frame en aan de wielen. Verder is de fietsendrager kantelbaar en inklapbaar, wel zo praktisch.
5. Thule FastRide – 1 fiets – dakdrager

thule fastride dakdrager

Neem je jouw racefiets liever op het dak mee? Dan is de Thule FastRide een geschikte optie.

Met deze dakdrager wordt jouw racefiets aan de voorvork vastgezet. De klem waarmee je de voorvork vastzet, heeft een koppelbegrenzer. Hiermee voorkom je dat je te veel kracht zet.

Aan de achterzijde zet je jouw wiel vast met een wielklem. Die klem is voorzien van een velgbeschermer.

Ook als je een racefiets met schijfremmen hebt, is de Thule FastRide een goede optie. Verder is de Thule dakdrager vergrendelbaar. Zo hoef je je minder zorgen te maken dat jouw racefiets gestolen wordt.Het vervoeren van een racefiets

fietsendrager-racefiets

Ga je ergens fietsen waar je eerst een aantal uur voor in de auto moet zitten? Dan is het vervoeren van je fiets op de juiste manier ontzettend belangrijk.

Je wilt namelijk niet dat je de boel kapot maakt, omdat je maar beter zeker kon zijn. Dat zou namelijk erg jammer zijn.

Je hebt verschillende soorten materialen die gebruikt worden voor het frame van een racefiets. De meest voorkomende zijn aluminium en carbon. Deze twee materialen hebben hun eigen unieke eigenschappen en vragen dus ook beide voor een andere aanpak.

Een aluminium frame is lekker stevig. Het is een materiaal wat heerlijk licht is en dus ook gemakkelijk te vervoeren is. Een racefiets met aluminium als frame, is perfect voor de wat ruigere en wildere terreinen. Dus voor de avontuurlijke padvinder die graag het bos onveilig maakt, is dit een goede uitkomst.

Het carbon frame is nog lichter dan het aluminium frame. Met deze racefiets vlieg je zo over de weg. Dit materiaal is wel heerlijk licht, maar dat het ook erg broos.

Net een verkeerd stootje en je fiets ligt in stukken. Deze fiets is dus veel beter om te gebruiken op vlakke wegen en gebieden. Het is de perfecte fiets om alle fietspaden van Nederland eens uit te testen, want veel vlakker wordt het niet.

Om je fiets te vervoeren met de auto, is een fietsendrager zeker niet overbodig. Maar de vraag is nou, welke fietsendrager heb je nodig?

Een speciale fietsendrager voor racefietsen, bestaat niet. Dus als je daarnaar op zoek was, zou ik de speurtocht maar opgeven, want veel meer dan een doorsnee fietsendrager, vind je niet.

Je kan natuurlijk wel kijken naar het gebruik van verschillende soorten fietsendragers. Hoe plaats je de fietsen en hoe maak je de fietsen vast aan de drager.

Je kan daarmee vergelijken welke fietsendrager het best is voor een carbon racefiets of een fiets van aluminium.

De dakdrager en de trekhaakdrager

Je hebt verschillende soorten fietsendragers. De twee soorten die ik hier ga vergelijken zijn de fietsendrager voor het dak en de fietsendrager voor aan de trekhaak.

De fietsendrager voor aan de trekhaak zie je heet meest voorbijkomen. Bij de meeste mensen komt die ook als eerst in het hoofd, als je het hebt over een fietsendrager.

fietsendrager-trekhaak

Deze drager is uiterst geschikt voor racefietsen met een aluminium frame. Een aluminium racefiets kan wel tegen een stootje.

Bij een trekhaakdrager maak je namelijk de fiets vast door middel van een houder vast te maken aan het frame. Als je een carbon racefiets hierop zou gaan monteren, is de kans dat de fiets kapot gaat tijdens de reis. Dat is dus niet verstandig.

Een groot voordeel van een trekhaak drager, is dat je er gemakkelijk meer fietsen op kwijt kan.

Als andere optie, heb je de dakdrager. Het grootste verschil zit hem al in de naam; hij staat op het dak.

fietsendrager-voor-een-fiets

De constructie van een dakdrager is dus ook heel anders, daardoor monteer je de fiets dus ook heel anders.
De fiets monteer je aan de wielen, in tegenstelling tot een fietsendrager voor de trekhaak.

Doordat de fiets wordt vastgemaakt aan de wielen, hoeft het frame de schok niet op te vangen.
Het enige nadeel is alleen wel dat je vaak maar 1, heel misschien 2 fietsen kwijt kan.

Ben je van plan om met een groep te gaan, is het dus verstandig om maar met meerdere auto’s te gaan.

Conclusie

De perfecte fietsendrager bestaat dus niet. Iedereen heeft andere wensen en natuurlijk ook andere fietsen. Elke fiets heeft ook weer een andere maat en is van ander materiaal gemaakt. Doe dus goed onderzoek naar de verschillende specificaties van diverse fietsendragers.

Heb je een aluminium racefiets, dan is de keuze reuze. Het frame van een aluminium fiets is stevig en kan wel tegen een stootje.

Een drager die je monteert aan de trekhaak is prima geschikt. Het voordeel van een trekhaakdrager is dat je een grotere hoeveelheid fietsen in één keer mee kan nemen.

Als je een carbon racefiets hebt, is het niet verstandig om voor een trekhaak drager te kiezen. Het frame van je fiets kan kapotgaan wanneer het aan het frame vastgemaakt wordt.

Kies daarom idealiter voor een dakdrager. Met een dakdrager monteer je je fiets aan de wielen vast aan het dak. Zo vangt het frame de schokken niet op en blijft het intact.

Bekijk wat jouw fiets nodig heeft en maak van daaruit een beslissing. Veel fiets plezier!💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *