Fietsendrager voor Racefiets | Koopgids & Beste Keuzes

Laatst bijgewerkt door Simon op april 27, 2022

Dé dag is dan toch echt aangebroken. Het is tijd om die wedstrijd maar eens te winnen. Hier heb je dagenlang bloed, zweet en tranen voor gegeven.

Getraind alsof dit het laatste is wat je gaat doen in je leven, het spektakelstuk van je leven. Het is niet zomaar een wedstrijd. Je moet er helemaal voor naar de Alpen in Italië.

Het is een van de meest bekende fietstochten in de internationale fietswereld. De hele familie is gekomen om je vanaf de zijlijnen de supporten en te motiveren.

Zelf je vrienden van de basisschool hebben het nieuws gehoord en zijn met de hele klas en een boel bier naar het wedstrijd gebied toe getrokken.

Niks kan meer misgaan, je bent er helemaal klaar voor. Je bent fysiek en mentaal nog nooit zo sterk geweest.

Daar sta je dan, aan de startlinie, wachtend om het geluid te horen van het startschot. Alle deelnemers hebben een competitieve blik in hun ogen. Daar is het geluid, we mogen van start!

Met al je kracht, trap je dat pedaal naar beneden. Maar dan gebeurt het verschrikkelijkste, het frame van je net nieuwe racefiets breekt en je zit op de grond.

Wat kon er gebeurd zijn? Heeft er iemand met de fiets gesaboteerd?

Je denkt nog eens goed na en komt erachter dat je misschien de fietsendrager iets te strak hebt aangedraaid.

Blijkt het dat je angst om je fiets onderweg te verliezen, heeft gewonnen van je droom om de wedstrijd te winnen.

Maar hoe moet het dan wel? En welke fietsendrager is er eigenlijk geschikt voor de racefiets?

Het vervoeren van een racefiets

fietsendrager-racefiets

Ga je ergens fietsen waar je eerst een aantal uur voor in de auto moet zitten? Dan is het vervoeren van je fiets op de juiste manier ontzettend belangrijk.

Je wilt namelijk niet dat je de boel kapot maakt, omdat je maar beter zeker kon zijn. Dat zou namelijk erg jammer zijn.

Je hebt verschillende soorten materialen die gebruikt worden voor het frame van een racefiets. De meest voorkomende zijn aluminium en carbon. Deze twee materialen hebben hun eigen unieke eigenschappen en vragen dus ook beide voor een andere aanpak.

Een aluminium frame is lekker stevig. Het is een materiaal wat heerlijk licht is en dus ook gemakkelijk te vervoeren is. Een racefiets met aluminium als frame, is perfect voor de wat ruigere en wildere terreinen. Dus voor de avontuurlijke padvinder die graag het bos onveilig maakt, is dit een goede uitkomst.

Het carbon frame is nog lichter dan het aluminium frame. Met deze racefiets vlieg je zo over de weg. Dit materiaal is wel heerlijk licht, maar dat het ook erg broos.

Net een verkeerd stootje en je fiets ligt in stukken. Deze fiets is dus veel beter om te gebruiken op vlakke wegen en gebieden. Het is de perfecte fiets om alle fietspaden van Nederland eens uit te testen, want veel vlakker wordt het niet.

Om je fiets te vervoeren met de auto, is een fietsendrager zeker niet overbodig. Maar de vraag is nou, welke fietsendrager heb je nodig?

Een speciale fietsendrager voor racefietsen, bestaat niet. Dus als je daarnaar op zoek was, zou ik de speurtocht maar opgeven, want veel meer dan een doorsnee fietsendrager, vind je niet.

Je kan natuurlijk wel kijken naar het gebruik van verschillende soorten fietsendragers. Hoe plaats je de fietsen en hoe maak je de fietsen vast aan de drager.

Je kan daarmee vergelijken welke fietsendrager het best is voor een carbon racefiets of een fiets van aluminium.

De dakdrager en de trekhaakdrager

Je hebt verschillende soorten fietsendragers. De twee soorten die ik hier ga vergelijken zijn de fietsendrager voor het dak en de fietsendrager voor aan de trekhaak.

De fietsendrager voor aan de trekhaak zie je heet meest voorbijkomen. Bij de meeste mensen komt die ook als eerst in het hoofd, als je het hebt over een fietsendrager.

fietsendrager-trekhaak

Deze drager is uiterst geschikt voor racefietsen met een aluminium frame. Een aluminium fiets kan wel tegen een stootje.

Bij een trekhaakdrager maak je namelijk de fiets vast door middel van een houder vast te maken aan het frame. Als je een carbon fiets hierop zou gaan monteren, is de kans dat de fiets kapot gaat tijdens de reis. Dat is dus niet verstandig.

Een groot voordeel van een trekhaak drager, is dat je er gemakkelijk meer fietsen op kwijt kan.

Als andere optie, heb je de dakdrager. Het grootste verschil zit hem al in de naam; hij staat op het dak.

fietsendrager-voor-een-fiets

De constructie van een dakdrager is dus ook heel anders, daardoor monteer je de fiets dus ook heel anders.
De fiets monteer je aan de wielen, in tegenstelling tot een fietsendrager voor de trekhaak.

Doordat de fiets wordt vastgemaakt aan de wielen, hoeft het frame de schok niet op te vangen.
Het enige nadeel is alleen wel dat je vaak maar 1, heel misschien 2 fietsen kwijt kan.

Ben je van plan om met een groep te gaan, is het dus verstandig om maar met meerdere auto’s te gaan.

De beste fietsendrager voor de racefiets

Eén fietsendrager die de allerbeste is, bestaat niet. Het ligt namelijk aan het model en materiaal van je fiets.

Ook verschilt het per persoon hoeveel fietsen je wilt vervoeren. Ben je een einzelgänger die graag Europa rondreist, dat is een fietsendrager voor 1 of 2 fietsen voldoende.

Maar ben je van plan om met de hele familie op fiets excursie naar Texel te gaan, dan is een fietsendrager met 4 plekken misschien wat handiger.

Ik heb hieronder een drietal aan fietsendragers neergezet. Elk is geschikt voor een ander scenario.

Thule Euroway 921 – 2 fietsen – Trekhaak

thule-euroway

Deze fietsendrager is uitstekend geschikt voor het sportieve koppel. Er is plek voor twee fietsen, die elk tot 24kg mogen wegen. Deze fietsendrager is dus zeker ook geschikt voor het gebruik met twee gewone fietsen.

Deze drager monteer je op de trekhaak en is gemakkelijk om in je eentje te monteren. Dus wanneer je partner je alleen achterlaat, kan je wel nog doorgaan met je fiets passie.

Er zit voldoende ruimte tussen de dragers, om te voorkomen dat de fietsen elkaar kunnen beschadigen, wanneer je iets te enthousiast door de bocht gaat.

Elke fiets is ook nog eens individueel vastgezet, zodat je niet beide fietsen verliest, wanneer één fiets de keuze heeft gemaakt om niet meer mee te doen.Thule Outride 561 – 1 fiets – Dakdrager

thule-outride

Deze dakdrager is als beste getest voor het vervoeren van een carbon racefiets. Een carbon racefiets kan best prijzig zijn en vraagt dus om een zorgvuldige en voorzichtige aanpak. Het beste is om dan te kiezen voor een fietsendrager met voormontage.

Deze fietsendrager monteer je op het dak met een eenvoudig vastmaak systeem. Er is plek voor 1 fiets, die je vastmaakt door middel van vorkmontage.

De fiets mag maximaal 17kg wegen. Dat is gelukkig geen probleem voor een carbon fiets.

Die fietsen zijn zo licht dat je bijna niet eens merkt dat je hem aan het optillen bent, wanneer je hem aan de fietsendrager monteert. De drager kan zowel aan de rechter als aan de linker kant van het dak vastgezet worden.Towvoyage Rapid – 4 fietsen – trekhaak

Towvoyage-rapid

Dit is nou echt een fietsendrager voor het hele gezin. Er kunnen 4 fietsen op en kan belast worden tot 60kg. Dus die lichte aluminium racefietsen kunnen gemakkelijk op de drager.

De fietsendrager is gemakkelijk te monteren en het is niet nodig om hem vooraf in te stellen.

Je hoeft ook niet bang te zijn voor hobbelige landweggetjes. De fietsendrager is voorzien van afhouders, zodat er voldoende afstand tussen de fietsen bewaard wordt.

Ook zit elke fiets vast met zijn eigen individuele framebeugel. Wanneer er dus even een stevige windvlaag langskomt, zijn niet gelijk alle 4 de fietsen met elkaar in de knoop.Conclusie

De perfecte fietsendrager bestaat dus niet. Iedereen heeft andere wensen en natuurlijk ook andere fietsen. Elke fiets heeft ook weer een andere maat en is van ander materiaal gemaakt. Doe dus goed onderzoek naar de verschillende specificaties van diverse fietsendragers.

Heb je een aluminium racefiets, dan is de keuze reuze. Het frame van een aluminium fiets is stevig en kan wel tegen een stootje.

Een drager die je monteert aan de trekhaak is prima geschikt. Het voordeel van een trekhaakdrager is dat je een grotere hoeveelheid fietsen in één keer mee kan nemen.

Als je een carbon racefiets hebt, is het niet verstandig om voor een trekhaak drager te kiezen. Het frame van je fiets kan kapotgaan wanneer het aan het frame vastgemaakt wordt.

Kies daarom idealiter voor een dakdrager. Met een dakdrager monteer je je fiets aan de wielen vast aan het dak. Zo vangt het frame de schokken niet op en blijft het intact.

Bekijk wat jouw fiets nodig heeft en maak van daaruit een beslissing. Veel fiets plezier!

💡 Misschien ook interessant voor jou:

Categorieën: Accessoires

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.