De meest geschikte fietsendragers voor je fatbike(s)

Laatst bijgewerkt door Kaz op februari 7, 2024

Met een fatbike leg je probleemloos de nodige kilometers af. Ook als je op heuvelachtige wegen met je fatbike fietst, gaat dit probleemloos.

Zoek je echter alsnog graag de uitdagingen op? Dan is het aan te raden om met je fatbike bijvoorbeeld eens naar het Limburgse heuvellandschap te gaan.

Wat je daarvoor nodig hebt? Een auto met trekhaak en een geschikte fietsendrager voor je fatbike. Je kunt echter niet zomaar elke fietsendrager voor je fatbike gebruiken.

Een fatbike is namelijk veel zwaarder dan een normale fiets. En ook heeft hij dikkere banden, waardoor lang niet alle fietsendragers voor je fatbike geschikt zijn.

Wil je graag je fatbike op je auto vervoeren? Kies dan voor één van de fatbike fietsendragers uit dit artikel.

Top 3 fatbike fietsendragers

Een fietsendrager voor een fatbike moet stevig zijn, moet een hoog draagvermogen hebben en moet handig vormgegeven zijn.

Aan de hand van deze criteria zijn wij op zoek gegaan naar de beste fatbike fietsendragers. Over onze top 3 fatbike fietsendragers lees je hieronder meer.

1. Beste fietsendrager voor 1 fatbike – Pro-User Diamant Fietsendrager

Hoef je slechts één fatbike te vervoeren? Dan raden wij je van harte de Pro-User Diamant fietsendrager aan. Deze fietsendrager heeft een hoog maximaal draagvermogen, is geschikt voor brede banden en bijzonder stevig.

Met deze fietsendrager haal je een handige en betaalbare drager in huis. Je betaalt hier nog geen 200 euro voor, maar hij vervoert wel je fatbike uiterst stabiel en veilig.

Dit is onder meer te danken aan de gepatenteerde snelkoppeling, de frame klemmen, de brede wielgoten en de dubbele stekker.

Tip: kies voor de aanschaf van de bijbehorende oprijgoot. Daarmee krijg je je fatbike makkelijker op deze fietsendrager.
2. Beste fietsendrager voor 2 fatbikes – Thule EasyFold XT 965 FIX4BIKE

Om twee fatbikes veilig te vervoeren, heb je de Thule EasyFold XT 2B 965 FIX4BIKE Fietsendrager nodig. Deze drager heeft een maximaal draagvermogen van 60 kilogram, waardoor je probleemloos 2 fatbikes op deze drager vervoert.

Hierbij geniet je ook nog eens van de gewenste stevigheid. Zowel de drager als de fietsen zelf staan erg stevig vast.

Deze Thule fietsendrager beschikt verder nog over veel handige functies. Wat te denken van de handige kantelfunctie? Met deze functie behoud je altijd toegang tot de kofferbak. En met de sloten vervoer je je dure fatbikes ook nog eens veilig.
3. Beste goedkope fietsendrager voor 2 fatbikes – Touring 2 fietsendrager ANWB

Vind je de hierboven besproken Thule fietsendrager voor je fatbikes te duur? Dat is goed voor te stellen. Gelukkig is er ook een geschikte voordeligere variant: de Touring 2 fietsendrager van ANWB. Deze fietsendrager kost slechts 350 euro, is voor 2 fatbikes geschikt en biedt tal van voordelen.

Zo is deze trekhaakdrager kantelbaar, beschikt deze over veilige verlichting en zet je ‘m stevig op de trekhaak.

Je fatbikes zet je vervolgens ook stevig op deze trekhaak vast, waardoor de gehele combinatie geen kant op kan. Nadat je je fatbikes moeiteloos vervoert hebt, klap je deze fietsendrager ook nog eens in. Geweldig!
Belangrijke eigenschappen van een fatbike fietsendrager

Ben je op zoek naar de beste fietsendrager voor je fatbike? Dan zijn er tal van punten waar je op moet letten. Een fatbike fietsendrager moet namelijk over specifieke eigenschappen beschikken.

Waar dit mee te maken heeft? Onder meer met het gewicht van een fatbike. Een fatbike is relatief zwaar, waardoor de fietsendrager een hoog maximaal draagvermogen moet hebben. Dit geldt overigens ook voor fietsendragers voor elektrische fietsen.

Verder moet je rekening houden met de breedte van de banden. Een kenmerk van een fatbike is namelijk dat de banden behoorlijk breed zijn.

Je moet daarom altijd kiezen voor een fietsendrager met brede wielgoten. Dit zou je ook moeten doen als je een elektrische fiets met brede banden hebt.

Sowieso is het belangrijk om voor een trekhaakdrager te gaan. Met bijvoorbeeld een achterklep- of dakdrager kun je geen kant op; een fatbike is simpelweg te zwaar voor dergelijke fietsendragers.

Met andere woorden;

  • Een fatbike fietsendrager moet een hoog maximaal draagvermogen hebben. Kies altijd voor een fietsendrager met een draaggewicht van 30 kilogram per fiets.
  • Een fatbike fietsendrager moet brede wielgoten hebben. Dat is de enige manier waarop je de fatbike op de fietsendrager (stevig) vast kunt zetten.
  • Een fatbike fietsendrager moet altijd een trekhaakdrager zijn. Naar andere soorten fietsendragers hoef je niet eens te kijken.

Overige aandachtspunten bij het uitkiezen van een fatbike fietsendrager

Bij je zoektocht naar een nieuwe fatbike fietsendrager moet je op veel punten letten.

Het gaat vooral om bovenstaande punten, maar ook onderstaande punten zijn belangrijke aandachtspunten:

  • Gewicht van de fietsendrager. Een fatbike fietsendrager moet stevig zijn. Dit gaat veelal gepaard met een hoger gewicht van de fietsendrager. Op zich niks mis mee, maar een lichte fietsendrager is in ieder geval een stuk praktischer. Jammer genoeg is een fietsendrager voor een racefiets niet geschikt voor een fatbike. Zo’n fietsendrager is licht van gewicht, maar dat uit zich dan ook in een lager maximaal draagvermogen.
  • Montage van de fatbike. Je zou ook heel goed naar de montage van de fatbike moeten kijken. Beschikt de fietsendrager bijvoorbeeld over frameklemmen? En kun je de fiets(en) op slot zetten, zodat de fietsen niet gestolen kunnen worden?
  • Montage van de fietsendrager. Let niet alleen op de montage van de fatbikes, maar ook op de montage van de drager zelf. Onze voorkeur gaat uit naar een snelkoppeling, waarmee je in een paar handelingen de fietsendrager volledig vastzet. Uiteraard is een goede én veilige montage ook belangrijk om te voorkomen dat je fietsendrager gestolen wordt.
  • Handige functies. Net zoals bij een fietsendrager voor een mountainbike moet je bij een fatbike fietsendrager op handige functies letten. Beschikt de fietsendrager bijvoorbeeld over een kantelfunctie? Erg handig! Dat geldt ook voor een inklapfunctie.

Waar je ook nog goed op moet letten, zijn handige accessoires. Kun je bij een specifieke fietsendrager een oprijgoot bijbestellen? Doe dit dan vooral.

Door de oprijgoot hoef je de zware fatbike niet op de drager te tillen, maar rijd je de fiets gewoon probleemloos de fietsendrager op. Goed voor je rug en voor je gemoedstoestand.

Kun je 3 fatbikes op een fietsendrager vervoeren?

Nee, het is niet mogelijk om 3 fatbikes op een fietsendrager te vervoeren. De reden hiervoor is simpel: 3 fatbikes wegen meer dan het maximale draagvermogen van de fietsendrager.

Je kunt overigens ook geen 3 elektrische fietsen op een fietsendrager vervoeren. Het maximum aantal ligt bij 2 fietsen, zowel bij e-bikes als bij fatbikes.
Meer fietsendrager koopgidsen:

Categorieën: Accessoires

Kaz

Kaz is een gepassioneerde fietsliefhebber en specialist. Hij werkt al van jongs af aan in fietsenwinkels en heeft diverse Fietstechnicus opleidingen en cursussen gevolgd. Dankzij zijn grote schat aan ervaring en kennis helpt hij jou op weg met het vinden van de beste fiets en fietsaccessoires.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *