Beste fietscomputer kopen? Vergelijk nu de TOP 7 [Test 2024]

Laatst bijgewerkt door Simon op januari 1, 2024

Ben je op zoek naar de beste fietscomputer of juist naar een goedkope fietscomputer? Dan ben je aan het juiste adres.

We gaan alle fietscomputers voor je vergelijken en letten ook op aanbiedingen.

Lees verder en ontdek welke fietscomputer je het beste kunt kopen!

Beste fietscomputers uit de test – Top 7

Dit zijn de top 7 beste keuzes:

  1. De keuze voor wielrenners – Wahoo ELEMNT Bolt 2.0
  2. De allerbeste GPS fietscomputer – Garmin Edge 1030 Plus
  3. Beste fietscomputer voor op reis – Mio Cyclo 220 Europa
  4. Beste betaalbare optie van Garmin – Garmin Edge 530
  5. Beste voordelige fietscomputer voor racefietsers – Bryton Rider 750
  6. Beste fietscomputer voor een klein budget – Sigma BC 9.16 ATS
  7. Beste goedkope fietscomputer met groot scherm – Strex Draadloze Fietscomputer

1. De beste fietscomputer voor wielrenners: Wahoo ELEMNT Bolt 2.0

wahoo_elemnt_bolt_v2

Fanatieke fietsers zijn al jaren fan van de stijlvolle en krachtige fietscomputers van Wahoo. Hun beste model is de Wahoo ELEMNT Bolt 2.0.

Deze fietscomputer biedt uitstekende functies voor trainingen, heeft een goede GPS aan boord en ziet er ook nog eens geweldig uit.

Het scherm heeft 64 kleuren en is gemaakt van krasbestendig Gorilla Glass. Wahoo heeft er bewust geen touchscreen van gemaakt.

Als je in de winter fietst en handschoenen aan hebt, is het namelijk heel vervelend om een touchscreen te bedienen. Met fysieke knoppen kun je gewoon je handschoenen aanhouden en alsnog de fietscomputer besturen. Slim!

Deze fietscomputer heeft 16 GB aan geheugen, je kan alle kaarten van de wereld gebruiken en je krijgt duidelijke instructies per bocht als je de navigatie aan hebt. Direct vanuit de fietscomputer is het mogelijk om naar een punt op de kaart te navigeren.

Als je wil navigeren naar een specifiek adres, dan kun je die route aanmaken via de app van Wahoo op je smartphone.

De Wahoo ELEMNT Bolt kost zo’n 280 euro. In combinatie met een hartslagmeter betaal je ongeveer 360 euro. Voor wielrenners kunnen we de bundel met hartslagmeter van harte aanbevelen.




2. De allerbeste GPS fietscomputer: Garmin Edge 1030 Plus

garmin_edge_1030_plus

De GPS van de Garmin Edge 1030 Plus steekt met kop en schouders uit boven de concurrentie. Het lijkt wel op de navigatie in de auto.

Voor al dat moois betaal je ook wat extra: 570 euro. Voor de bundel met hartslagmeter betaal je nog een kleine 100 euro meer.

De 1030 Plus heeft een prachtig touchscreen met heldere kleuren. Als je de navigatie aan hebt, zie je een duidelijke landkaart met jouw route.

Ook krijg je pijlen te zien en piepjes te horen bij bochten. Standaard staan alle kaarten van Europa erop. Je kunt het zelfs uitbreiden met kaarten van andere werelddelen.

De Garmin Edge 1030 Plus kan ook heel goed herberekenen. Als je van je route bent afgeweken, brengt deze fietscomputer je zonder moeite weer terug op je pad

Verder gaat de routeberekening razendsnel en heeft deze fietscomputer veel geheugen (32 GB).

Nog meer voordelen: de accu gaat zeker 20 uur mee, je kan er trainingsschema’s mee volgen en je kan live records verbreken op Strava.

Verder kun je koppelingen maken via Wifi, Bluetooth of ANT+ en is hij ook nog eens bijna volledig waterdicht. Pure luxe!




3. De beste fietscomputer voor op reis: Mio Cyclo 220 Europa

startscherm_cyclo_220

Mio heeft zich helemaal gespecialiseerd in het maken van betaalbare fietscomputers voor reizigers. Hun fietscomputers zijn perfect voor iemand die graag op fietsvakantie gaat, zowel binnen Nederland als in heel Europa.

De Mio Cyclo 220 Europa is het mooiste model van Mio. Deze fietscomputer heeft een helder touchscreen met mooie kleuren en duidelijke knoppen.

Het is allemaal heel gebruiksvriendelijk en werkt zoals je het verwacht.

Extra leuk is de functie Surprise Me. Hierbij vul je een aantal factoren in en vervolgens krijg je 3 verschillende op maat gemaakte routes gepresenteerd.

Daarna kun je een keuze maken en de navigatie starten voor je gewenste route. Hartstikke leuk als je een keer geen zin hebt om zelf een route te bedenken.

Deze fietscomputer van Mio is minder geschikt voor racefietsers. Je kan er namelijk geen hartslagmeter aan koppelen.

Voor toertochtrijders is deze waterdichte fietscomputer wel perfect. Hij is op dit moment ook nog eens in de aanbieding voor 159 euro!




4. Betaalbare fietscomputer van Garmin: Garmin Edge 530

garmin_edge_530

Garmin is toch wel het toonaangevende merk in de wereld van de fietscomputers. Gelukkig maken ze ook betaalbare fietscomputers.

Een mooi voorbeeld is de Garmin Edge 530. Deze fietscomputer is net iets goedkoper, vooral vanwege het ontbreken van een touchscreen.

Verder voldoet de Garmin Edge 530 absoluut aan de verwachtingen van de meeste wielrenners, mountainbikers en andere fietsers.

Je krijgt goede navigatie met duidelijke aanwijzingen per bocht. Als je eens een afslag hebt gemist, hoef je je ook geen zorgen te maken. De Edge 530 brengt je snel weer terug op het juiste pad.

Je kan de Garmin Edge 530 makkelijk via Wifi, Bluetooth of ANT+ koppelen aan andere apparaten, zoals je smartphone.

Ook kun je ‘m eenvoudig verbinden met andere sensoren, zoals een hartslagmeter. Verder is deze fietscomputer ook je coach. Je kunt namelijk trainingsprogramma’s uploaden en krijgt inzicht in je trainingsbelasting en hersteltijden.

Deze fietscomputer kan goed tegen een regenbui en de accu gaat net zo lang mee als bij de Garmin Edge 1030 Plus. De prijs van deze fietscomputer is gelukkig wel een stuk voordeliger. Je betaalt zo’n 240 euro.




5. Voordelige fietscomputer voor racefietsers: Bryton Rider 750

bryton_rider_750_e

Bryton is een interessant merk dat ook al jaren aan de weg timmert in de wereld van de fietscomputers.

Met de Bryton Rider 750 hebben ze nu een mooi model dat zeker dan concurrentie aan kan gaan met de toestellen van Garmin en Wahoo.

Deze fietscomputer heeft een touchscreen met mooie kleuren, een logische menustructuur en een overzichtelijke presentatie van informatie.

Het heeft ook een anti-reflectielaag voor als de zon fel schijnt en duidelijke verlichting voor nachtelijke ritten. Zo is het scherm altijd goed af te lezen.

De accu gaat 20 uur mee, je kan de fietscomputer via Bluetooth en ANT+ verbinden met andere apparaten en sensoren en de navigatie is ook uitstekend.

De Bryton Rider 750 heeft zelfs een leuke extra functie. Je kan ‘m namelijk met je stem bedienen. Als je internet hebt, kun je je spraak gebruiken om nieuwe bestemmingen door te geven. Cool!

Qua trainingsmogelijkheden zit je ook goed bij de Bryton Rider 750. Een nieuwe Bryton Rider 750 kost zo’n 225 euro.

Je kan ook gaan voor de bundel met een hartslagmonitor, snelheidsensor en cadanssensor erbij. Dan kom je uit op zo’n 275 euro.




6. Beste fietscomputer voor een klein budget: Sigma BC 9.16 ATS

sigma_bc_916_ats

Een degelijke fietscomputer hoeft niet per se meer dan 100 euro te kosten. Dat bewijst de Sigma BC 9.16 ATS. Deze fietscomputer is eenvoudig, overzichtelijk en krachtig.

Zeker voor de prijs van 40 euro! Het is ook een aanrader als fietscomputer voor een kind.

De BC 9.16 ATS heeft geen navigatiefunctie, dus de route is aan jou. Wel toont hij je actuele snelheid, gemiddelde snelheid, maximale snelheid, dagafstand, totale afstand, rijtijd en totale rijtijd.

Daarnaast heeft de Sigma BC 9.16 een klok en berekent hij je verbruikte calorieën.

Ook handig: deze Sigma heeft een automatische start-stop functie. Als je even pauzeert, hoef je dus niet op pauze te drukken.

De fietscomputer zet de tijd gelijk stil als je stil staat. De knoopcelbatterij in de fietscomputer gaat zo’n 100 uur mee.

Verbinden met Wifi, Bluetooth of ANT+ zit er niet bij de Sigma BC 9.16 ATS. Daarom is het ook niet mogelijk om je rit te uploaden naar bijvoorbeeld Strava.

De gegevens staan op je fietscomputer en blijven op je fietscomputer. Uiteraard kun je er wel een fotootje van maken met je telefoon!




7. Goedkope fietscomputer met groot scherm: Strex Draadloze Fietscomputer

strex_draadloze_fietscomputer

Ben je op zoek naar een voordelige fietscomputer zonder toeters en bellen? Dan is de Strex Draadloze Fietscomputer een mooie keuze.

Voor zo’n 25 euro heb je deze betrouwbare fietscomputer met een heldere weergave in handen.

De functies van deze draadloze fietscomputer zijn basic. Je ziet de volgende gegevens: de afgelegde afstand, de gemiddelde snelheid, de maximale snelheid en de reistijd. Verder zit er een klok in en heeft de Strex een stopwatch-functie.

De Strex heeft geen navigatiefunctie en geen accu. Er zit een knoopcelbatterij in die na zo’n 100 fietsuren aan vervanging toe is. De bediening gaat via een makkelijke knop aan de onderkant van de fietscomputer.

Het grote scherm, de duidelijke vormgeving en de grote cijfers maken deze fietscomputer zeer geschikt voor op een e-bike. Fietsers op leeftijd kunnen met deze fietscomputer de leesbril thuis laten.




Waar op letten bij het kopen van een fietscomputer?

Ontwerp van een fietscomputer

Het oog wil ook wat! De ene fietscomputer ziet er nou eenmaal beter uit dan de andere.

Wil je bijvoorbeeld witte, zwarte, grijze behuizing of nog een andere kleur?

Wil je bediening met knoppen of heb je liever een touchscreen? Dat hoort allemaal bij het ontwerp.

Het formaat van een fietscomputer

Sommige fietscomputers hebben een display van ongeveer 2 inch, andere fietscomputers hebben een display van meer dan 4 inch.

Ga je voor klein en compact of liever voor groot en overzichtelijk? De keus is aan jou. 

Het gewicht van een fietscomputer

Het gewicht van fietscomputers varieert van zo’n 75 gram tot ongeveer 150 gram.

Als je een fanatieke klimmer bent, dan kunnen we ons voorstellen dat iedere gram telt.

Je wilt natuurlijk niet onnodige kilo’s mee naar boven nemen.

De functies van een fietscomputer

Let vooral goed op de functies van een fietscomputer. Heb je navigatie nodig? Wil je er trainingsprogramma mee afwerken? En hoe accuraat is de snelheidsmeter?

Wil je ‘m kunnen koppelen aan andere apparaten en sensoren via Wifi, Bluetooth of ANT+?

Dat zijn de belangrijkste vragen.

De prijs van een fietscomputer

Uiterlijk is het ook verstandig om te letten op de prijs. Je hebt fietscomputers voor 25 euro, maar ook voor meer dan 500 euro.

Soms kun je ook aantrekkelijke aanbiedingen vinden, bijvoorbeeld hier.

Wat zijn de functies van een fietscomputer?

Sommige fietscomputers hebben weinig functies, andere fietscomputer zitten boordevol functies.

Laten we eens kijken wat een basic fietscomputer allemaal kan weergeven:

  • Huidige, gemiddelde en maximale snelheid
  • Dagafstand en totale afstand
  • Dagrijtijd en totale rijtijd
  • Huidige tijdstip

Een slimmere fietscomputer, bijvoorbeeld een fietscomputer met hartslagmeter en hoogtemeter, kan een stuk meer weergeven.

Hier een paar voorbeelden:

  • Huidige, gemiddelde en maximale hartslag
  • Huidige, gemiddelde en maximale vermogen
  • Huidige, gemiddelde en maximale cadans
  • Stijgingspercentage
  • Zuurstofopname
  • Temperatuur
  • Hoogte

Hoe slimmer de fietscomputer, hoe meer inzicht je krijgt in je prestaties en de omstandigheden.

Dat stelt je in staat om gerichter te trainen en beter te worden. Vooral fanatieke fietsers en wielrenners hebben baat bij extra statistieken.

Verder onderscheiden de betere fietscomputers zich natuurlijk met meer geheugen, betere accu’s, goede navigatie en de mogelijkheid om trainingsprogramma’s uit te voeren.

Luxe fietscomputers kunnen ook berichten ontvangen, hebben een alarmfunctie en zijn soms met spraak te bedienen.

Fietscomputer merken

De markt van fietscomputers wordt gedomineerd door Garmin. Toch zijn er ook andere hoogwaardige merken, zoals Wahoo, Bryton en Polar. En er zijn een boel merken die voordelige fietscomputers aanbieden.

Dit zijn de bekende merken van fietscomputers:

Verschillende soorten fietscomputers

Er zijn allerlei fietscomputers voor bepaalde doelgroepen op de markt. Bijvoorbeeld voor racefietsers, voor mountainbikers en voor op een e-bike.

Hieronder behandelen we welke functies je per categorie kunt verwachten.

Fietscomputer met navigatie (GPS fietscomputer)

Geavanceerde fietscomputers hebben navigatie aan boord. Dit gaat via GPS, oftewel het Global Positioning System.

Hiermee kan je fietscomputer je locatie op de wereldbol weergeven en gebruiken om van a naar b te komen. Meestal krijg je per bocht instructies.

Sommige fietscomputers kun je ook gebruiken tijdens het wandelen. Zo kun je er dus fietstochten en wandeltochten mee maken, bijvoorbeeld in de bergen.

Je kunt van tevoren je eigen route aanmaken en daarna die route volgen met de fietscomputer. Zo raak je nooit van het juiste pad af.

In deze categorie kunnen wij de Garmin Edge Explore aanraden. Dankzij de voorgeïnstalleerde Garmin Cycle Map kun je bij deze fietscomputer ook populaire routes van andere fietsers volgen. De Edge Explore kost zo’n 220 euro.

Bekijk beste fietsnavigatiesystemen


Fiets kilometerteller

Alle fietscomputers zijn in de eerste plaats een kilometerteller. Dat is de basisfunctie van een fietscomputer.

Je wilt weten hoeveel kilometer je hebt gefietst, hoe snel je die kilometers hebt afgelegd, hoe snel je op dit moment gaat, wat je maximumsnelheid is geweest en hoe lang je aan het fietsen bent.

Als je niet meer dan dit nodig hebt, is het een verstandige keuze om te kiezen voor een basic fietscomputer. Dan ben je namelijk een stuk goedkoper uit ten opzichte van een fietscomputer met meer functies.

In deze categorie raden wij o.a. de Strex Draadloze Fietscomputer aan. Die kost slechts zo’n 25 euro.

Bekijk beste fiets kilometertellers


Fietscomputers voor racefiets

Er zijn ook een boel fietscomputers die gericht zijn op racefietsers en wielrenners. Deze fietscomputers hebben vaak extra functies om gericht te trainen.

Je kunt trainingsschema’s aanmaken en uploaden en daarna is de fietscomputer als het ware je coach tijdens iedere rit.

Een voorbeeld van zo’n functie is een intervaltraining. Hierbij stel je in wanneer je een sprintje moet trekken en wanneer je mag rusten.

Met piepjes op de juiste momenten geeft de fietscomputer aan wanneer het tijd is om aan te zetten en wanneer het tijd is om in te houden.

In deze categorie is de Garmin Edge 830 een mooie keuze. De fietscomputer heeft ook verschillende manieren om je prestaties te meten.

Zo krijg je inzicht in je rusttijden en je inspanningen en kun je de volgende keer nog meer uit jezelf halen. Een Edge 830 kost ongeveer 300 euro.

Bekijk beste fietscomputers voor racefiets


Fietscomputer voor mountainbikers

Fietscomputers voor mountainbikers verschillen vaak niet veel van fietscomputers voor racefietsers. Wel is het handig om te kiezen voor een slimme fietscomputer die te gebruiken is in combinatie met de app Trailforks.

Deze app biedt tal van routes voor mountainbikers en je kunt er ook nieuwe routes mee aanmaken.

Verder hebben fietscomputers voor mountainbikers vaak een sterkere montageset. Bij het mountainbiken krijgt de fiets natuurlijk behoorlijk wat klappen te verduren en we willen niet dat de fietscomputer eraf breekt of valt.

Hier houden de makers rekening mee en daarom hebben ze sterkere kits gemaakt.

Een voorbeeld is de Garmin Edge 830 MTB Bundel. Dit is in feite dezelfde fietscomputer als de Garmin Edge 830, maar dan met een sterkere bevestiging en meer bescherming. Voor deze bundel betaal je ongeveer 370 euro.

Bekijk beste fietscomputers voor MTB


Fietscomputer met hartslagmeter

Slimme fietscomputers kunnen via Wifi, Bluetooth of ANT+ verbindingen maken met andere apparaten. Bijvoorbeeld met je laptop, tablet of smartphone, maar ook met andere sensoren.

Voorbeelden zijn snelheidsmeters, vermogensmeters en hartslagmeters.

Fietsen met een hartslagmeter geeft je extra inzicht in je prestaties. Het maakt het ook mogelijk om te trainen op basis van hartslagzones. Volgens experts is dit één van de allerbeste manieren om op lange termijn meer uit jezelf te halen.

Onze aanrader voor een fietscomputer met hartslagmeter is de Wahoo ELEMNT Bolt 2.0 Bundel. Hierbij krijg je de geweldige Wahoo Tickr hartslagmeter.

Op het scherm kun je de hartslagen per minuut tevoorschijn tevoren. Kosten van deze bundel: rond de 350 euro.

Bekijk beste fietscomputers met hartslagmeter


Fietscomputers voor e-bikes

Fietscomputers voor e-bikes worden ook steeds populairder. De meeste mensen hebben geen zin meer om met een kaart te stoeien op de fiets.

Het is voor ouderen en senioren veel gemakkelijker en veiliger om een slimme fietscomputer te kopen met goede navigatie.

Voor deze doelgroep is een groot scherm en een hoge gebruiksvriendelijkheid vaak ook van belang. Wij komen daarom uit bij de uitstekende fietscomputers van het merk Mio.

De Mio Cyclo 220 Europa is wat ons betreft de beste keus voor op een e-bike. Deze fietscomputer kost ongeveer 160 euro.

Bekijk beste fietscomputers voor e-bikes


Met draad

Er zijn fietscomputers met draad en zonder draad. Maar tegenwoordig moet je je uiterste best doen om nog een fietscomputer met draad te vinden.

Bedraad zijn ze bijna helemaal uitgestorven en dat is volgens ons maar goed ook.

Zo’n draad is namelijk alleen maar vervelend bij een fietscomputer. Je wilt niet dat de boel gaat bungelen en per ongeluk tussen je spaken komt.

Daarom besteden we geen aandacht meer aan fietscomputers met draad.


Zonder draad

Verreweg de meeste fietscomputers zijn tegenwoordig dus zonder draad, oftewel draadloos.

Je monteert de fietscomputer op je stuur en bij het voorwiel monteer je een sensor.

Die houdt bij hoeveel omwentelingen het wiel maakt en geeft weer hoe snel je gaat. Ideaal!

Bekijk beste draadloze fietscomputers


Fietscomputer met cadansmeter

Vrijwel elke fietscomputer heeft heden ten dage ook een cadansmeter.

Je cadans is je trapfrequentie, oftewel hoe vaak per minuut je de trappers rond krijgt. Soms noemt men dit ook wel het beentempo.

Als je een eenvoudige fietscomputer met cadansmeter zoekt, is de Sigma BC 9.16 ATS voor zo’n 30 euro een mooie keuze.

De Sigma BC 9.16 ATS heeft geen navigatiefunctie, dus de route zul je zelf moeten bepalen.


Wat kun je allemaal met een fietscomputer?

fietscomputer functies

Sommige fietscomputers hebben weinig functies, andere fietscomputers hebben heel veel functies.

Goedkope fietscomputers met een prijs onder de 100 euro kunnen meestal de volgende zaken weergeven:

  • actuele snelheid
  • gemiddelde snelheid
  • maximale snelheid
  • dagafstand
  • totale afstand
  • rijtijd
  • totale rijtijd
  • huidige tijdstip

Boven de 100 euro mag je steeds meer van je fietscomputer verwachten. Denk aan een kleurenscherm, een touchscreen en waterdichtheid.

Als de prijs stijgt, neemt ook de kwaliteit van de behuizing en de afleesbaarheid van het scherm toe.

De betere fietscomputers kunnen verbindingen maken via Wifi, Bluetooth of ANT+. Ze zijn te koppelen aan andere apparaten en sensoren.

Ze hebben ook een uitgebreide navigatie met kaarten van de hele wereld en duidelijke aanwijzingen per afslag.

Soms kun je ook de fietscomputer een route laten bedenken.

De betere fietscomputers hebben ook allerlei functies om je beter te laten trainen. Je kan schema’s uploaden, je kan grafieken van bergen bekijken en je krijgt inzicht in zaken als je hersteltijd, trainingsbelasting en zuurstofopname.

Het is eigenlijk niet te bevatten hoeveel technologie ze in zo’n kleine fietscomputer kunnen stoppen!

Welke apps zijn er voor op de fietscomputer?

Op een fietscomputer kun je geen apps installeren. Wel kun je een fietscomputer via Bluetooth, Wifi of ANT+ verbinden met apps op je smartphone, tablet of laptop.

Sommige apps kun je gebruiken om routes aan te maken. De grote merken van fietscomputers hebben hier allemaal zo hun eigen app voor.

Voorbeelden zijn de Garmin Connect App, de Wahoo Companion App en de MioShare App. In de apps bereid je routes voor, die je vervolgens in je fietscomputer kan zetten.

Andere apps gebruik je om je statistieken te bestuderen en te delen. Strava is bijvoorbeeld een populaire app om je ritten te delen met vrienden.

Hier kun je ook apps als MapMyRide,  Tacx Training App en Komoot voor gebruiken.

Conclusie

Er zijn een heleboel fietscomputers op de markt. We hebben je voorgesteld aan de beste en de goedkoopste fietscomputers.

Verder hebben we je uitgelegd waar je op moet letten en welke functies je mag verwachten. Tot slot hebben we de beste fietscomputers voor racefietsers, mountainbikers en e-bikers getipt.

We wensen je veel succes met het kopen van je nieuwe fietscomputer. Hopelijk ga je er veel prachtige, prettige en veilige fietskilometers mee maken!




Veelgestelde vragen

Hoeveel fietscomputers zijn er getest voor dit toplijstje?

Om jou een zo betrouwbaar mogelijk overzicht te geven, hebben we meer dan 15 verschillende fietscomputers getest. Dit betreft de meest populaire en hoogst aangeschreven producten van de markt. Op basis van onze test kwamen deze fietscomputers als beste naar voren.

Op welke criteria zijn de fietscomputers getest?

Om de beste fietscomputer van dit moment te bepalen, beoordelen we op meerdere factoren. Dit zijn met o.a. de prijs-kwaliteitverhouding, gebruiksgemak, functies en ervaringen van gebruikers. Op basis van deze factoren stelden wij deze lijst samen.


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *