Beste draadloze fietscomputers | TOP 5
Een draadloze fietscomputer geeft je meer mogelijkheden, overzicht en plezier op de fiets.
Of je nou fietst op een stadsfiets, racefiets, e-bike of mountainbike, een fietscomputer voegt echt wat toe. Het is niet voor niets dat je bijna iedereen met een fietscomputer ziet!
Ben je op zoek naar een draadloze fietscomputer? Dan kan het best lastig zijn om er één te kiezen. Er zijn namelijk tal van verschillende merken met nog veel meer verschillende modellen op de markt.
Het aanbod gaat van basic fietscomputers die een paar tientjes kosten tot luxe fietsnavigaties van meer dan 500 euro.
Om je op weg te helpen, hebben we per categorie uitgezocht wat de beste draadloze fietscomputers zijn.
In dit artikel behandelen we de allerbeste draadloze fietscomputer, de beste budget fietscomputer, de beste fietscomputer voor op reis, de goedkoopste fietscomputer met een groot scherm en de meest gebruiksvriendelijke fietscomputer.
Zo kun jij straks gemakkelijk een keus maken!
- 1. Allerbeste draadloze fietscomputer: Garmin Edge 1030 Plus
- 2. De beste draadloze fietscomputer op budget: Sigma BC 9.16 ATS
- 3. De beste draadloze fietscomputer voor op reis: Mio Cyclo 210
- 4. Goedkope optie met groot scherm: Strex Draadloze Fietscomputer
- 5. De meest gebruiksvriendelijke fietscomputer: Wahoo ELEMNT Roam
- Hier moet je op letten bij draadloze fietscomputers
- Fietscomputer draadloos aanbieding
- Conclusie
1. Allerbeste draadloze fietscomputer: Garmin Edge 1030 Plus
De keuze voor fanatieke fietsers
Ben je op zoek naar de allerbeste fietscomputer die er is? Dan is er eigenlijk geen discussie mogelijk en moet je de Garmin Edge 1030 Plus hebben. Het is de meest geavanceerde fietscomputer ter wereld.
Voor fanatieke fietsers is dit paradepaardje van Garmin de beste keuze. De fietscomputer heeft een erg lange accuduur van minimaal 20 uur, een mooi kleurenscherm met touchscreen en een uitmuntend navigatiesysteem aan boord.
Natuurlijk kun je er ook alles mee meten, zoals je vermogen, cadans, hartslag en nog veel meer.
Eindeloze mogelijkheden
Met de Edge 1030 Plus kun je trainingsprogramma’s instellen, alle mogelijke routes invoeren en met live statistieken records verbreken op Strava. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.
Verder is de connectiviteit van de Edge 1030 geweldig. De GPS zal je locatie altijd goed hebben en je netjes blijven volgen.
Deze fietscomputer kan ook verbinding maken met Wifi en Bluetooth. Dat is weer ideaal voor het overzetten van gegevens.
Handleiding erbij
Omdat de Edge 1030 zoveel functies heeft, is het wel nodig om eerst de handleiding even goed te bestuderen. Dan ga je de vele mogelijkheden beter begrijpen en kun je die ook beter benutten.
Garmin is een erkend merk als het gaat om navigatie en draadloze fietscomputers. Mocht je de Edge 1030 net wat te prijzig vinden, dan zijn de Garmin Edge 830 en Garmin Edge 530 goede alternatieven.
Deze fietscomputers zijn wat voordeliger, maar hebben wel duidelijk minder functies.
2. De beste draadloze fietscomputer op budget: Sigma BC 9.16 ATS
Fietscomputer draadloos met alle basics
De Sigma BC 9.16 ATS is eenvoudig, maar toch ook krachtig. Voor vier tientjes heb je deze draadloze fietscomputer in huis, met voldoende functies voor de recreatieve fietser.
Deze Sigma heeft een knoopcelbatterij en gaat per batterij zo’n 100 fietsuren mee. Het scherm is lekker ouderwets en overzichtelijk. De Sigma BC 9.16 ATS heeft geen navigatiefunctie, dus de route zul je zelf moeten bepalen.
De belangrijkste gegevens op je scherm
Deze fietscomputer heeft in totaal 9 functies. Hij toont je actuele snelheid, gemiddelde snelheid, maximale snelheid, dagafstand, totale afstand, rijtijd en totale rijtijd. Daarnaast heeft de Sigma BC 9.16 een klok en berekent hij je verbruikte calorieën.
Ook handig: deze Sigma heeft een automatische start-stop functie. Als je even pauzeert, hoef je dus niet op pauze te drukken. De fietscomputer zet de tijd gelijk stil als je stil staat.
Geen gegevens naar Strava
De Sigma BC 9.16 ATS heeft geen mogelijkheden om te verbinden met Wifi of Bluetooth. Daarom is het ook niet mogelijk om je rit te uploaden naar bijvoorbeeld Strava. De gegevens staan op je fietscomputer en blijven op je fietscomputer.
Sigma is een bekend merk met veel fietscomputers voor aantrekkelijke prijzen. Vind je de Sigma BC 9.16 ATS toch net iets te beperkt, dan is de Sigma BC 16.16 STS misschien wat voor je.
Deze draadloze fietscomputer heeft een paar extra functies, maar kost daarom ook wat meer. Om deze reden blijven wij erbij dat de 9.16 de beste budget-optie is.
3. De beste draadloze fietscomputer voor op reis: Mio Cyclo 210
Ideale fietscomputer voor een fietsvakantie
De Mio Cyclo 210 is een gebruiksvriendelijke fietscomputer die je toertochten overzichtelijker, veiliger en leuker maakt. Het is een fijne fietscomputer die met name geschikt is voor fietsers die op fietsvakantie gaan.
De Cyclo 210 is draadloos en heeft een accu die minimaal 10 uur lang mee gaat. Het scherm heeft een prettig formaat, mooie kleuren en het is een touchscreen.
Door te klikken op de duidelijke knoppen op het scherm kun je deze draadloze fietscomputer makkelijk bedienen.
Geweldige kaarten en verrassende functie
De kaarten van de Mio Cyclo 210 zijn uitstekend. Als je een route hebt gepland, krijg je duidelijke instructies bij elke bocht.
Ook staan er voorgeïnstalleerde nuttige plaatsen (POI’s, points of interest) in de fietscomputer, zoals fietsenwinkels, ziekenhuizen en restaurants.
Ben je toe aan een beetje avontuur? Dan kun je de ‘surprise me’ functie gebruiken. Op basis van je gewenste reistijd en afstand krijg je dan de keuze uit drie verschillende routes.
Zo denkt de Mio Cyclo met je mee en kun je nieuwe wegen verkennen.
Een paar beperkingen
Uiteraard heeft deze fietscomputer ook zijn beperkingen. Zo is er geen mogelijkheid om je hartslaggegevens op de fietscomputer te krijgen en kan de Mio Cyclo 210 geen verbinding maken via bijvoorbeeld Wifi of Bluetooth.
Het merk Mio heeft meer fietscomputers. Ze zijn allemaal bijzonder geschikt voor fietsers die reizen per fiets. Een alternatief voor de Mio Cyclo 210 is de net wat nieuwere Mio Cyclo 220.
Toch kiezen wij voor de 210, omdat het verschil klein is en de Mio Cyclo 210 duidelijk goedkoper is.
4. Goedkope optie met groot scherm: Strex Draadloze Fietscomputer
Voordelig en helder
Ben je op zoek naar een koopje en wil je een eenvoudige fietscomputer zonder poespas? Dan is de Strex Draadloze Fietscomputer een verstandige keuze. Voor zo’n 25 euro heb je een betrouwbare fietscomputer met een heldere weergave.
De Strex heeft geen accu, maar een knoopcelbatterij. Nu zo’n 100 fietsuren is de batterij aan vervanging toe. De Strex heeft geen navigatiefunctie, dus de route is aan jou.
Puur de basisinformatie op je scherm
De draadloze fietscomputer van Strex heeft een aantal basisfuncties. Tijdens en na je rit kun je de volgende gegevens bekijken: de afgelegde afstand, de gemiddelde snelheid, de maximale snelheid en de reistijd.
Verder zit er een klok in en heeft de Strex een stopwatch-functie.
De bediening gaat via een knop aan de onderkant van de fietscomputer. Dat maakt ‘m lekker makkelijk in gebruik. Ook leuk: je kunt de achtergrondkleur van het scherm aanpassen.
Je hebt hierbij keuze tussen wit en groen. De cijfers blijven altijd zwart en duidelijk af te lezen.
Fietscomputer draadloos voor een lage prijs
De Strex zit in de prijsklasse van de fietscomputers met kabels en draden, maar is dus toch volledig draadloos. Dat maakt de Strex zo’n mooie keuze.
Wat ook fijn is, is dat het scherm lekker groot is. De cijfers staan er mooi groot op en de vormgeving is heel overzichtelijk.
Wij kunnen deze fietscomputer zeker aanraden voor beginnende fietsers of als fietscomputer voor op een e-bike.
Voor fietsers op leeftijd is de Strex ook ideaal, want vanwege het grote scherm en de grote cijfers kun je de leesbril mooi thuis laten.
5. De meest gebruiksvriendelijke fietscomputer: Wahoo ELEMNT Roam
Stijlvol en robuust
Het ontwerp van de Wahoo ELEMNT Roam valt gelijk op. Het is een elegante en robuuste fietscomputer die indruk maakt. Fanatieke fietsers die houden van een beetje stijl, zijn er dol op.
De Roam heeft een accu die het minimaal 14 uur volhoudt. Het scherm heeft een strakke vormgeving, heldere kleuren, een hoog contrast en is zelfs in direct zonlicht goed leesbaar. Dat komt door het anti-reflecterende, matte Gorilla Glass.
Het scherm is geen touchscreen. Het heeft handige knoppen aan de zijkanten en aan de onderkant.
Goede kaarten en duidelijke instructies
De kaarten en routebeschrijvingen in de ELEMNT Roam zijn uitstekend. Ook krijg je duidelijke aanwijzingen bij bochten.
Je kunt je eigen trainingsschema’s instellen, je ritgeschiedenis opslaan en je trainingen delen op apps als Strava.
Het verbinden van deze fietscomputer met je smartphone, tablet of computer gaat vrij gemakkelijk via Wifi of Bluetooth.
Verbinding maken met andere Bluetooth-apparaten, zoals een hartslagmeter, gaat ook snel en probleemloos via de app van Wahoo.
Raakt je batterij onderweg leeg? Dan ben je je gegevens gelukkig niet kwijt. De rit is altijd opgeslagen en is weer zichtbaar als de batterij weer wat stroom heeft gehad.
Beperkte opslagruimte
Een nadeel van de Roam is de beperkte opslagruimte van 2 GB. Als je op een lange fietsvakantie gaat, kun je hierdoor niet alle routes tegelijk inladen.
Het verwisselen van routes gaat gemakkelijk via de app, maar hier heb je dan wel even een internetverbinding voor nodig.
Wahoo is een bekend merk in de wereld van de fanatieke fietsers. Naast fietscomputers maken ze ook fietstrainers van hoge kwaliteit.
Qua fietscomputers hebben ze nog een alternatief voor de ELEMNT Roam, namelijk de ELEMNT Bolt 2.0. Toch gaan wij voor de Roam, omdat die al met al een stuk meer te bieden heeft.
Hier moet je op letten bij draadloze fietscomputers
Fietscomputers zijn ideaal om je mooie fietstochten vast te leggen. Je maakt je prestaties meetbaar, houdt je voortgang bij en kunt je ritten laten zien aan vrienden en familie.
Om je te helpen bij je keuze, zetten we de belangrijkste aandachtspunten nog eens op een rij. Zo weet je waar je op moet letten en kun je de fietscomputer kiezen die bij jou past.
Fietscomputer of fietsnavigatie?
Het gebeurt weleens dat mensen fietscomputers en fietsnavigaties met elkaar verwarren. Dat is niet gek, want ze lijken veel op elkaar. Toch is er een groot verschil.
Een fietsnavigatie heeft een navigatiemodus met GPS en een gewone fietscomputer heeft dat niet. Een fietsnavigatie is dus een fietscomputer met navigatie.
Functies, connectiviteit en batterij
Fietscomputers hebben soms weinig en soms veel functies. Bijna alle fietscomputers hebben de basisfuncties: gegevens over je huidige snelheid, gemiddelde snelheid, maximale snelheid en de duur van je rit.
Luxere fietstrainers hebben daar vaak nog veel functies bij. Voorbeelden zijn gegevens over je cadans, het vermogen en je hartslag. Let er dus goed op dat je fietscomputer voldoet aan jouw eisen qua functies.
Connectiviteit is ook een belangrijk punt. Niet elke fietscomputer heeft Wifi of Bluetooth en niet elke fietscomputer is te koppelen aan sensoren van bijvoorbeeld een hartslagmeter. Als je dat wel graag wil, dan moet je hier even rekening mee houden.
Het is ook handig om op de batterij van je fietscomputer te letten. Sommige fietscomputers hebben een knoopcelbatterij, die af en toe aan vervanging toe is.
Andere fietscomputers hebben een accu, die je af en toe moet opladen. Daarbij zit er per accu ook verschil in de batterijduur.
Met of zonder bedrading
Toen fietscomputers net nieuw waren, waren ze niet draadloos. Er ging bijvoorbeeld een draad naar de snelheidssensor aan het voorwiel.
Dankzij innovaties is dat nu niet meer nodig en zien we bijna alleen nog maar draadloze fietscomputers. Ze hebben dan ook veel voordelen: ze wegen minder, zijn makkelijker te installeren en zien er een stuk beter uit.
Fietscomputers met bedrading zullen over een paar jaar niet meer te koop zijn. Daarom bespreken we in deze test alleen draadloze fietscomputers.
Fietscomputer draadloos aanbieding
Als echte Nederlanders zijn we altijd op zoek naar een aantrekkelijk aanbieding. Ook voor draadloze fietscomputers zijn er geregeld mooie kortingen te vinden.
Mocht je echt het goedkoopste van het goedkoopste willen, dan kun je ook eens een kijkje nemen bij winkels als de Lidl of de Action. Daar liggen regelmatig fietscomputers voor lage prijzen.
Als je iets meer kwaliteit wil voor een redelijk prijs, dan raden we aan om websites zoals bol.com in de gaten te houden.
Daar hebben ze regelmatig kortingen op fietscomputers en komt het ook voor dat een fietscomputer blijvend in prijs is verlaagd.
Om de juiste aanbieding voor jou te vinden, is het dus een kwestie van goed speuren en een beetje geduld hebben. Dan komt het altijd voor elkaar!
Hier check je de huidige deals >>
Conclusie
Er zijn fietscomputers in allerlei soorten en maten, van zeer basic tot zeer luxe. In dit artikel hebben we de beste fietscomputers voor verschillende types fietsers op een rij gezet.
Jij weet nu gelukkig waar je op moet letten en welke fietscomputers er bovenuit steken. Wij wensen je veel fietsplezier met je nieuwe fietscomputer!
0 reacties