Garmin Edge 530: Test, review & aanbieding

Laatst bijgewerkt door Simon op september 9, 2024

Zoek je een goede fietscomputer van Garmin, maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen?

Dan is de Garmin Edge 530 misschien wel de perfecte fietsnavigatie voor jou.

Wij hebben de Garmin Edge 530 uitvoerig getest. In deze test en review bespreken we alle pluspunten en minpunten van deze betaalbare fietscomputer.

Daarnaast letten we op scherpe aanbiedingen voor de Garmin Edge 530!

De Garmin Edge 530 in het kort

Veel functies, maar geen touchscreen

garmin_edge_530_navigatiefunctie

Deze fietscomputer kost een stuk minder dan de duurste modellen van Garmin, maar heeft toch meer dan genoeg functies voor de gemiddelde fietser.

Dat maakt de Edge 530 voor veel e-bikers, mountainbikers en racefietsers een interessante keuze.

In tegenstelling tot de duurdere fietscomputers van Garmin heeft de Edge 530 geen touchscreen. Dat maakt ‘m een stuk goedkoper.

Je bedient deze fietscomputer met ouderwetse knoppen aan de zijkant en onderkant van de behuizing. Die werken trouwens prima.

Vergelijk de huidige prijzen en aanbiedingen bij onderstaande webshops:


Hoe gebruik je de Garmin Edge 530 

Ontwerp, formaat en gewicht

zijkant garmin edge 530

De Edge 530 ziet er bijna precies hetzelfde uit als de Edge 830. Hij heeft alleen wat meer knoppen. Wat ons betreft is het uiterlijk strak, modern en past het mooi bij elke fiets. 

Het formaat is lekker compact: zo’n 8 centimeter hoogte, 5 centimeter breedte en 2 centimeter diepte met een display van 2,6 inch. Hij weegt 76 gram en is daarmee een lichtgewicht onder de fietscomputers.

De montage van de Edge 530 is een makkie. Je krijgt twee stuursteunen meegeleverd, waar je de fietscomputer zo in kan klikken.

Bij de ene steun zit de fietscomputer direct op de stuur, bij de andere hangt ‘ie er een stukje voor. Het is maar net wat je fijn vindt.

Interface en bediening

De Edge 530 heeft dus geen touchscreen, maar ouderwetse knoppen. Die voelen degelijk aan en op deze manier kun je de fietscomputer ook goed bedienen met handschoenen aan.

Dat is een voordeel van ouderwetse knoppen, waar niet alle fietsers gelijk aan denken.

De menu’s zien er allemaal mooi uit en de bediening werkt logisch. Verder heeft de Edge 530 een mooi kleurenscherm, zoals we dat van andere fietscomputers van Garmin gewend zijn.

Ook in de felle zon blijft het scherm goed af te lezen.

Voordelen van de Edge 530 

Prima navigatie

garmin_edge_530

De Edge 530 navigeert netjes van A naar B. Het is mogelijk een route aan te maken op een gekoppeld apparaat als je laptop, tablet of smartphone en die vervolgens in te laden via de Garmin Connect App.

Het navigeren gebeurt met duidelijke aanwijzingen per bocht. Mocht je toch van je route afwijken, dan navigeert de 530 je direct terug naar de route.

Op je scherm zie je ook een duidelijke kaart van je omgeving. Zo kun je zelf ook de boel in gaten houden.

Goede coach voor je trainingen

training_garmin_530

De Edge 530 is naast je navigatie ook je coach. Je kunt namelijk trainingsprogramma’s uploaden en volgen via TrainingPeaks.

Daarnaast krijg je inzicht in je trainingsbelasting, hersteltijd en aanwijzingen om beter te eten en te drinken op de fiets.

Ben je dol op klimmen? Dan heeft de Edge 530 nog meer mooie gegevens voor je in petto. Met de Climb Pro-functie zie je precies op welke hoogte je fietst en hoe het profiel van de klim eruit ziet.

Hiermee kun je je inspanningen goed indelen en voorkomen dat je jezelf opblaast.

Voorbeeldige connectiviteit

De Garmin 530 is een slimme fietscomputer. Hij kan koppelingen maken van Wifi, Bluetooth en ANT+. Het is een fluitje van een cent om de 530 te verbinden met je laptop, tablet of smartphone.

Ook kun je deze Garmin koppelen aan externe sensoren, zoals een snelheidsmeter, cadansmeter en een hartslagmeter.

Verder is het natuurlijk mogelijk om je prestaties te delen met vrienden op sociale media, zoals via Strava.

Je kunt ook meedoen aan Strava Live Segments.

Verbeterde accuduur

De accu van de Edge 530 is dik in orde. Bij normaal gebruik gaat de batterij zo’n 20 uur mee.

Je kunt ‘m ook in de besparingsmodus zetten, dan gaat de accu tot wel 40 uur mee.

De Garmin Edge 530 is ook te combineren met een Garmin Charge Power Pack. Dan kun je nog langer fietsen zonder te hoeven opladen.

Met de Power Pack kun je namelijk tot maximaal 44 uur gebruik maken van je fietscomputer.

Veiligheid met Bike Alarm

Als fietser laat je je mooie fiets niet graag aan de kant van de weg staan, als je bijvoorbeeld even stopt bij een mooi uitzichtpunt of bij een café.

Gelukkig heeft de Edge 530 een mooie functie om de kans op diefstal kleiner te maken.

Je kunt namelijk het Garmin Bike Alarm inschakelen als je even pauze houdt.

Als het toestel dan beweging detecteert, klinkt er een alarm en wordt er een waarschuwing naar je gekoppelde smartphone verzonden. Zo kun je met een gerust hart pauzeren.

Bijna helemaal waterdicht

Bij elektronische apparaten druk je de waterdichtheid uit volgens het IPX-systeem. IPX0 is totaal niet waterdicht, IPX8 is volledig waterdicht.

De Garmin Edge 530 heeft een score van IPX7 en is dus bijna helemaal waterdicht. Officieel noem je dit spatwaterdicht.

De score komt erop neer dat de Garmin 530 tegen een flinke plensbui kan. Hij hoeft er dus zeker niet af tijdens een training in de regen.

Wat je niet moet doen, is de fietscomputer langere tijd onder water houden. Dat was je hopelijk toch al niet van plan.

Nadelen van de Edge 530 

Geen Surprise Me-functie

Sommige fietscomputer zijn in staat om leuke routes in de buurt samen te stellen. Ze scannen bijvoorbeeld welke routes andere fietsers in je buurt hebben gefietst en geven je vervolgens de keuze uit drie mooie routes.

De Edge 530 heeft niet zo’n Surprise Me-functie. Je zult dus zelf al je routes moeten bedenken en uitstippelen.

De 530 helpt je daar niet bij, zo luxe is deze fietscomputer niet.

Video review

Je kunt de review ook in videovorm bekijken, mocht je dat fijner vinden:

Past deze fietscomputer bij jou?

Ervaringen met de Edge 530 

verpakking garmin 530 fietscomputer

We kijken altijd even verder dan onze neus lang is. Daarom hebben we recensies van honderden fietsers met de Edge 530 doorgenomen.

Hierdoor weten we precies hoe fietsend Nederland tegen deze fietscomputer aankijkt.

Uit de beoordelingen ontstaat een positief beeld. Bij alle bekende webshops staan lovende beoordelingen. Op bol.com krijgt de Edge 530 bijvoorbeeld 4,3 van de 5 sterren op basis van 12 reviews.

Volgens de recensenten voldoet deze fietscomputer aan de verwachtingen, is ‘ie van goede kwaliteit en handig in gebruik.

Prijs van de Edge 530 

Een Garmin Edge 530 kost 256 euro. Daarmee is het één van de goedkoopste fietscomputers van Garmin. Alleen de Garmin Edge 130 Plus en de Garmin Edge Explore zijn goedkoper.

Maar die zijn dan ook weer een stuk minder goed dan de 530.

Prijs van de Edge 530 MTB Bundel

In plaats van een los toestel kun je ook een bundel kopen. Als je houdt van mountainbiken, dan is de Garmin Edge MTB Bundel net wat voor jou.

Deze bundel bestaat uit de Garmin Edge 530, een MTB stuurhouder, een stevige beschermhoes, een snelheidssensor en een afstandsbediening voor op je stuur. Deze bundel kost 329 euro. 

Prijs van de Edge 530 Performance Bundel

Voor de trainingsbeesten onder ons is er ook de Garmin Edge Performance Bundel. Deze bundel bestaat uit de Garmin Edge 530, een hartslagmeter, een snelheidssensor en een cadanssensor.

Dankzij de sensoren krijg je meer informatie en kun je gerichter trainen om beter te presteren. Deze bundel kost 349 euro.

Aanbieding Garmin Edge 530 

Zoals altijd speuren we het internet af naar mooie aanbiedingen. Op dit moment kunnen we geen fikse korting voor de Edge 530 vinden. Wel weten we dat de prijs bij deze webshop meestal de laagste prijs is.

Daar weet je dus zeker dat je goed zit.

Alternatieven voor de Garmin Edge 530 

Garmin Edge 530 vs 830

De Edge 530 wordt regelmatig vergeleken met de Edge 830. Die is net wat luxer dan de 530 en kost dan ook ruim honderd euro meer (256 euro tegen 369 euro).

Het grootste verschil zit ‘m in de bediening. In tegenstelling tot de 530 heeft de 830 wel een touchscreen.

Verder zijn er nog een paar verschillen. Zo kan de Edge 530 alleen vooraf ingeladen routes rijden, die je hebt gemaakt op je laptop, tablet of smartphone.

Bij de 830 heb je meer mogelijkheden. Op deze fietscomputer kun je namelijk wel zelf routes maken, bijvoorbeeld naar een bepaald adres. Met de Edge 830 ben je dus minder afhankelijk van andere apparaten.

Verder zijn er vooral veel overeenkomsten. Het formaat, de behuizing, de accuduur en alle functies zijn verder hetzelfde.

Het verschil zit ‘m dus echt in het touchscreen en de extra mogelijkheden om routes aan te maken voor de navigatie.

Conclusie

Al met al is de Edge 530 een prachtige fietscomputer voor een zeer aantrekkelijke prijs. Je krijgt ongelooflijk veel functies voor een aankoopbedrag rond de 250 euro.

Als je geen touchscreen wil, dan is de Edge 530 de allerbeste keuze op de markt.

Wij wensen je veel succes met het maken van je keuze. Hopelijk ga je veel fijne fietskilometers maken met je nieuwe fietscomputer!

Vergelijk de huidige prijzen en aanbiedingen bij onderstaande webshops:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *