Garmin Edge Explore: Test en review | Aanbieding (2024)

Laatst bijgewerkt door Simon op januari 1, 2024

Zoek je een nieuwe fietscomputer boordevol functies, maar heb je geen zin om er een hoge prijs voor te betalen?

Dan is de Garmin Edge Explore een aantrekkelijke keuze.

Deze fietscomputer kan bijna net zoveel als de duurste toestellen van Garmin, maar dan voor de helft van de prijs.

Wij hebben de Garmin Edge Explore eens stevig voor je aan de tand gevoeld.

In deze Garmin Edge Explore Review bespreken we de pluspunten en minpunten van deze fijne fietscomputer. Daarnaast houden we alle aanbiedingen in de gaten!

De Garmin Edge Explore in het kort

garmin_edge_explore

Vrijwel alle fietscomputers van Garmin hebben een nummer, zoals de Edge 130, de Edge 530, de Edge 830 en de Edge 1030.

Deze fietscomputer is dus de Edge Explore, zonder nummer erbij. Hierdoor kan het eerst even lastig zijn om te bepalen in welk segment deze Explore valt.

Wat ons betreft lijkt de Edge Explore het meest op de Edge 830 of zelfs de Edge 1030 Plus. De presentaties van de Explore passen bij het hogere segment.

Een aangename verrassing is dat de prijs nog lager is dan die van de Edge 530. De prijs past dus bij een toestel uit de middenklasse.

Dat is een mooie combinatie!


Hoe gebruik je de Garmin Edge Explore? 

garmin_edge_explore_computer

Ontwerp, formaat en gewicht

De Garmin Edge Explore ziet eruit als vrijwel alle andere toestellen van Garmin. Je krijgt een mooie witte fietscomputer met een zwart scherm.

De behuizing is lekker strak, omdat er ook geen knoppen aan de zijkanten zitten.

De breedte van de fietscomputer is 5,5 centimeter, de hoogte is 10,5 centimeter en de diepte is 1,8 centimeter.

Het is een vrij grote fietscomputer met een display van 3 inch.

Het scherm is mooi helder. Zelfs in direct zonlicht is het scherm goed af te lezen.

De Edge Explore weegt 116 gram. Voor een moderne fietscomputer is dat aan de zware kant. Dat komt vooral vanwege het grote formaat.

Toch houdt het de meeste wielrenners zeker niet tegen om er een berg mee te beklimmen.

Interface en bediening

Je bedient de fietscomputer met het goed werkende touchscreen. Je kan eenvoudig van de ene naar de andere pagina swipen en alles werkt zoals het hoort.

Ook met handschoenen kun je het scherm bedienen en ook als er druppels op het scherm zitten, gaat alles goed.

Zoals de meeste toestellen van Garmin heeft ook de Explore mooie, heldere kleuren. Dat maakt het bijvoorbeeld makkelijker om de overzichtelijke navigatie te volgen.

Door de menu’s kun je ook makkelijk navigeren, dankzij de duidelijke teksten en iconen.

Onder het scherm zitten nog twee drukknoppen. Met die drukknoppen kun je bijvoorbeeld de fietscomputer aan of uit zetten, een route starten of een rit pauzeren.

Dat werkt allemaal vrij logisch en heb je al gauw in de vingers.

Voordelen van de Edge Explore 👍

Uitstekende navigatie in de hele EU

De Edge Explore heeft een goede navigatie aan boord. Op heldere kleurenkaarten zie je je route en bij iedere bocht krijg je heldere instructies.

De kaarten zijn van OpenStreetMap (OSM) en die zijn altijd van hoge kwaliteit. Hierdoor kun je in de hele EU je weg vinden.

Je kunt zelf routes plannen in de fietscomputer. Ook is het mogelijk om routes te plannen op je pc of smartphone en vervolgens te uploaden naar de Edge Explore.

Ontdek populaire routes

Met de voorgeïnstalleerde Garmin Cycle Map zie je eenvoudig wat populaire fietsroutes van andere fietsers zijn. De fietscomputer laat je dan zien over welke wegen de meeste andere gebruikers van Garmin gaan.

Je kunt deze routes ook overnemen. Zo hoef je zelf niet meer alle routes te bedenken.

Je kunt zelfs de Edge Explore de hele route laten bepalen. Dat scheelt een heleboel werk qua uitzoeken, plannen en uploaden.

Bijna helemaal waterdicht

Bij elektronische apparaten druk je de waterdichtheid uit volgens het IPX-systeem. IPX0 is totaal niet waterdicht, IPX8 is volledig waterdicht.

De Garmin Edge Explore heeft een score van IPX7 en is dus bijna helemaal waterdicht. Officieel noem je dit spatwaterdicht.

Deze beoordeling betekent dat de fietscomputer tegen een flinke regenbui kan. Modder of opspattend vuil is ook geen probleem.

Wat je niet moet doen, is de fietscomputer langere tijd onder water houden. Maar dat doet gelukkig niemand.

Ook geschikt om mee te wandelen

Ga je ook wel eens te wandelen, bijvoorbeeld in de bergen als je op vakantie bent? Dan is de Garmin Edge Explore ook een mooie aanwinst.

De Edge houdt nauwkeurig je route bij, net als gegevens over je cadans, de temperatuur, de hoogte, de snelheid, de afstand en de tijd.

Nadelen van de Edge Explore 👎

Geen verbinding via Wifi

De Garmin Edge Explore kan goed koppelingen leggen met Bluetooth en ANT+. Dat is handig om het toestel te koppelen aan je smartphone, tablet of pc.

Of juist aan externe sensoren, zoals een cadanssensor of hartslagmeter. Dat werkt allemaal prima.

Wat een beetje jammer is, is dat de Explore geen verbinding kan maken via Wifi. Die luxe heb je bij deze fietscomputer dus niet.

Wat je ook niet hebt, is Strava Live Segments. Hierdoor is het niet mogelijk om records te verbreken met behulp van live info.

Wat wel weer handig is: je kunt reageren op gemiste oproepen of tekstberichten met vooraf geschreven berichten zoals ‘Ik ben zo thuis’.

De accu gaat niet heel lang mee

interface_garmin_explore

De accu van de Garmin Edge Explore gaat maximaal 12 uur mee. In de praktijk blijkt echter dat de batterij sneller leeg gaat als je voortdurend de navigatie gebruikt. Dan kan de batterijduur afnemen tot 5 tot 6 uur.

Houd er dus rekening mee dat je de fietscomputer net even wat vaker aan de stroom moet leggen. Hierdoor kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.

Opladen gaat gelukkig wel lekker snel met de bijgeleverde Micro-USB-kabel.

Maak je geregeld lange ritten waarbij je de hele dag in het zadel zit? Dan is het misschien de moeite waard om even verder te kijken. Een Edge 830 heeft bijvoorbeeld een veel langere accuduur.

Video review

Voor wie is deze fietscomputer het meest geschikt?

Hieronder bespreken we de ervaringen en prijs van deze fietscomputer, zodat je ontdek of hij bij jou past.

Ervaringen met de Edge Explore 

Uiteraard hebben we ook even goed gekeken naar de ervaringen van andere gebruikers.

Als we kijken naar de recensies van de Garmin Edge Explore op bol.com, dan ontstaat er een positief beeld van deze fietscomputer.

Op basis van 45 beoordelingen krijgt de Explore een score van 4,1 van de 5 sterren.

De meeste gebruikers zijn erg te spreken over deze fietscomputer. Ze schrijven dat het toestel voldoet aan de verwachtingen en dat ze er zelden tot nooit problemen mee hebben.

De navigatie werkt volgens de meeste gebruikers goed, het toestel is makkelijk te koppelen en de display is duidelijk.

Prijs van de Edge Explore 

Een nieuwe Garmin Edge Explore kost je zo’n 200 euro. Voor een fietscomputer met zoveel functies en de luxe van een touchscreen met kleuren is dat echt een koopje.

Ter vergelijking, een Garmin 530 kost 256 euro, een Garmin 830 al 369 euro.

Dan is de Explore in verhouding toch echt een stuk goedkoper.

Let op: dit zijn de prijzen op het moment van schrijven. Deze kunnen verschillen van tijd tot tijd.

Aanbieding: Garmin Edge Explore kopen 

We hebben het hele internet even afgespeurd naar een aantrekkelijke aanbieding om de Garmin Edge Explore te kopen, maar helaas kunnen we geen knallende korting vinden.

Wel weten we dat de prijs op deze webshop dit moment de laagste is. Wij kunnen je dus aanraden om de Explore daar aan te schaffen.

Alternatieven voor de Garmin Edge Explore 

Garmin Edge Explore vs 830

De Garmin Edge Explore wordt vaak vergeleken met de Edge 830. Zoals we eerder schreven, is die wel een stukje duurder: 369 euro tegen 219 euro.

De Edge 830 is dan ook zeker een stukje luxer. Zo kan deze fietscomputer wel verbindingen maken via Wifi, is de accuduur vele malen beter en heb je met de 830 meer mogelijkheden om je trainingen in te stellen.

Andere verschillen hebben meer te maken met persoonlijke voorkeur. De 830 heeft in plaats van een witte behuizing een zwarte behuizing, wat wel mooi past bij het zwarte scherm.

En de 830 is een stuk kleiner (2,6 inch display tegen 3 inch display) en lichter (79 gram tegen 116 gram).

Als je geld wilt besparen, is de Explore de beste optie. Als je net iets meer te besteden hebt en behoefte hebt aan meer luxe en een compacte en lichte fietscomputer, dan is de Edge 830 meer wat voor jou.

edge_explore_review

Conclusie

Al met al is de Garmin Edge Explore een prachtig toestel voor een aantrekkelijke prijs.

Van alle fietscomputers van Garmin heeft de Explore misschien wel de allerbeste verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Het grootste minpunt van deze fietscomputer is de accu. Als je hele dagen in het zadel zit, dan kun je wel eens meemaken dat de batterij ineens leeg is.

Als je wat kortere ritten maakt, is dit echter helemaal geen probleem. Dan kun je genieten van de vele voordelen die de Explore je te bieden heeft.

Wij wensen je veel succes met het maken van je keuze en je aankoop. Hopelijk ga je weer veel fijne en veilige fietskilometers tegemoet!



Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

1 reactie

Clemens van Os · juli 14, 2022 op 7:28 am

Navigeren met een GPS apparaat valt voor een leek in de praktijk niet mee. Kwa oriëntatie op de weg lukt het me niet vaak om een route te onthouden. Met knooppunten was ik een beetje klaar, nadat ik met een tussenpoos van een maand tot 2 keer toe flink moest omrijden.
Bij Waypoint me over de Garmin Edge Explore laten informeren. In eerste instantie voor de fiets en handzaam. Helaas niet leverbaar en later bij de ANWB één exemplaar aangeschaft.

Voordeel van de Garmin Edge Explore was dat Waypoint interessante filmpjes op YouTube heeft geplaatst en Garmin sowieso een uitgebreide handleiding heeft.

Denk aub niet dat u nu een TomTom voor op de fiets heeft. De eerste paar keer, ging het volkomen mis. Snapte er geen mallemoer van.
Knipperende aanwijzing op het scherm om de begeleiding te starten snapte ik al niet. Had de route ingegeven en dacht nu gaan we los.

Kortom houd vol om het apparaat je eigen te maken en dan heb je op onbekend terrein een fantastisch apparaat in handen om mooie tochten te maken.

Kritisch blijf ik op het feit dat als ik routes (rondes) vanaf het Internet importeeer, de GPS vastloopt. Dan lees je allerlei aanwijzingen die je verder zouden kunnen helpen, maar de eerste keren ga je gefrustreerd naar huis.
Als ik nu uit een vastloper kom en het apparaat opstart, dan vervolgt hij de eerder gekozen route.
Raak hé gauw geïntimideerd door de moderne techniek, zou ik een GPS afraden. Lekker op een telefoon navigeren gaat eenvoudiger denk ik.

Ik wil de conditie met fietsen naar wat ellende weer opkrikken en nu heb ik de Garmin Edge Explore met een cadansmeter en hartslagmeter opgetuigd.
Uiteindelijk ben ik na een moeizame start redelijk tevreden met mijn GPS.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *