Garmin fietscomputer: Welke Garmin Edge kopen?

Laatst bijgewerkt door Simon op juni 14, 2024

garmin-fietscomputer

Houd je van fietsen? Ga dan eens op zoek naar een Garmin fietscomputer. Met zo’n fietscomputer kun je namelijk van alles.

Zo’n fietscomputer meet onder andere de snelheid, de afstand die je aflegt, de tijd waarin je een afstand aflegt, en nog veel meer.

Bovendien gaat het merk Garmin hierin nog iets verder. Er zijn namelijk Garmin fietscomputers verkrijgbaar waarop je ook de route die je aflegt, kunt zien.

Met zo’n fietscomputer kun je dus eenvoudig navigeren zonder dat je hiervoor je smartphone hoeft te gebruiken.

Wanneer je hierin geïnteresseerd bent, kun je op zoek gaan naar de beste Garmin fietscomputers. In deze koopgids ontdek je de beste mogelijkheden!

De beste Garmin fietscomputers

garmin-edge

De beste Garmin fietscomputers zijn zorgvuldig geselecteerd. Hierbij kun je denken aan gebruiksvriendelijkheid, functies van de fietscomputer, etc.

Als beste uit de test komt de Garmin Edge 1030 fietscomputer.

Dit is niet alleen een fietscomputer, maar ook meteen Garmin fietsnavigatie.

Deze fietscomputer heeft tal van verschillende specificaties waaronder een hoogtemeter, hartslagmeter en het aantal calorieën wat je tijdens het fietsen verbrandt, wordt eveneens gemeten door deze Garmin fietscomputer.

Wanneer je regelmatig aardig wat kilometers op je racefiets maakt, is deze fietscomputer ook zeer aan te raden.

Dit omdat deze fietscomputer van Garmin voor je racefiets zeer geschikt is. Deze fietscomputer past namelijk het geluidsvolume aan, aan de hand van de omgevingsgeluiden die de fietscomputer waarneemt.

Naast dat deze Garmin fietscomputer als één van de beste uit de test komt, kun je deze natuurlijk ook eens vergelijken met de fietscomputers van andere merken.

Hieronder vergelijk je de beste Garmin (Edge) fietscomputers.

5. Garmin Edge 130 Plus

edge_130_plus_fietscomputer

Als we gaan kijken naar Garmin fietscomputers, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat een van de Garmin Edge modellen voorbijkomt. Dit is dan ook een van de meest geliefde fietscomputers van het bedrijf.

Met de Edge 130 Plus weet Garmin dan ook wel te laten zien waarom dit zo is. Het stevige en compacte toestel is namelijk erg veelzijdig.

Je kunt het apparaatje makkelijk koppelen met een of meerdere apparaten tegelijk via een ANT+ verbinding. Op deze manier kun je bijvoorbeeld je snelheidsmeter, cadanssensor en smartwatch tegelijk verbinden.

Door deze connectiviteit is het dan ook meer dan alleen een navigatie. De Garmin Edge 130 Plus is dan ook te koppelen met sport apps zoals Strava en Garmin Connect, waar het toestel automatisch mee weet te koppelen.

Hoewel het apparaatje niet beschikt over een touchscreen is hij eenvoudig en gemakkelijk te bedienen met de knoppen aan de zijkant. Deze zijn simpel in te drukken, zelfs met handschoenen aan.

Tot slot is het handige kleine apparaatje voorzien van een ongeval detectie en een batterijduur van maar liefst 12 uur in GPS-modus. Hierdoor ben je, zelfs in geval van een ongeval, altijd te vinden.
4. Garmin Edge 530

garmin_edge_530

We gaan door met een ander Garmin Edge model, namelijk de 530. Dit is namelijk een behoorlijk stap in de progressieve richting ten opzichte van de Garmin Edge 130 Plus.

De Edge 530 beschikt over connectiviteit met zowel bluetooth als ANT+. Hierdoor kun je erg veel verschillende apparaten koppelen zoals cadanssensoren, snelheidsmeters en je smartphone of -horloge.

Het toestel is voorzien van een ingebouwde inzage in je trainingsstatus. Hierdoor kun je precies zien hoe je het hebt gedaan recentelijk, maar ook hoe je kunt verbeteren.

Een paar handige gegevens zijn de herstelperiode en trainingsbalans. Dit alles is eenvoudig terug te vinden op het heldere scherm.

De ClimbPro functie van de Edge 530 zorgt ervoor dat je precies kunt zien hoe hoog je je bevind en wat voor een hoogtes je nog kunt verwachten op je rit. Het schakelen tussen de verschillende functies kun je doen met behulp van de knoppen aan de zijkant van het toestel.

De Edge 530 is ook prima te gebruiken op lagere ritten. Zo gaat de batterij tot wel 20 uur mee terwijl de GPS aanstaat. Ook hoef je niet bang te zijn voor ongelukken.

Het apparaatje stuurt een voorgeprogrammeerd bericht naar jouw vooraf ingestelde noodnummers mocht er iets fout gaan dankzij de val detectie.
3. Garmin Edge Explore

garmin-edge-explore

Ben je op zoek naar een zo compleet mogelijke Garmin fietscomputer? Dan zit je met de Garmin Edge Explore misschien wel aan het juiste adres.

Deze extreem gebruiksvriendelijke fietscomputer van Garmin zit namelijk vol met alle nodig functies die jouw fietshart sneller zal doen kloppen.

Zo kun je gebruikmaken van de Popularity Routing functie, waarmee je de populairste routes befietst gebaseerd op ontelbaar veel gebruikers van het Garmin Connect platform. Dit is compleet met afslag tot afslag navigatie waardoor je precies weet waar je naar toe moet.

De Edge Explore is voorzien van een complete fiets navigatiekaart van heel Europa. Hierdoor hoef je geen losse kaarten toe te voegen of te downloaden.

Via Garmin Connect IQ kun je verschillende apps downloaden waardoor je het toestel helemaal eigen maakt.

Je kunt via zowel bluetooth als ANT+ verbindingen verschillende toestellen koppelen. Zo kun je eenvoudig een snelheidsmeter en cadanssensor koppelen voor een ultiem inzicht in je resultaten.

De ongeval detectie zorgt ervoor dat er automatisch een bericht wordt gestuurd naar jouw noodcontacten zodra er een ongeluk gebeurt.

Het toestel gaat tot 12 uur lang mee met alle functionaliteit, waardoor het goed mogelijk is om het toestel met een langere fietsrit te gebruiken!
2. Garmin Edge 830

garmin-edge-830

Dan hebben we nog een van de meest vooruitstrevende modellen, de Garmin Edge 830 fietscomputer.

Dit stijlvolle en sportieve apparaat is volledig met touchscreen te besturen. Hierdoor kun je alles eenvoudig instellen en terugzien zonder moeite.

Het toestel is voorzien van een volledige GPS- en GLONASS-sensor die niet alleen je locatie bijhouden, maar ook je afstand, snelheid en route. Deze route wordt ook nog eens met een afslag tot afslag navigatie bijgestaan voor een optimale fietsbeleving.

Net als menig andere Garmin fietscomputer is dit toestel ook koppelen met bluetooth en ANT+. Hierdoor kun je veel verschillende apparaten tegelijk koppelen zonder enige moeite.

Met andere apparaten verbonden en de volle GPS- en GLONASS-functionaliteit heeft het apparaat een batterijduur van maar liefst 20 uur. Hierdoor is het toestel uitermate geschikt voor lange ritten.

De Edge 830 beschikt over een handig Bike Alarm, waardoor je precies weet wanneer iemand aan je fiets zit terwijl je er niet bij bent. Ook is het handige apparaat voorzien van een Find My Edge functie, die je vindbaar maakt na een ongeval.

Na je rit kun je alle gegevens eenvoudig uitlezen via de Strava app, die volledig met het toestel te gebruiken is.
1. Garmin Edge 1030 Plus

garmin_edge_1030_plus

Ben je een sportieve fietser en op zoek naar één van de allerbeste fietscomputers die er is?

Dan is het heel waarschijnlijk dat je uitkomt bij de Garmin Edge 1030. Het is één van de meest veelzijdige fietscomputers ter wereld.

Je kunt er natuurlijk je afstand mee bijhouden, maar je kunt er daarnaast nog veel meer mee.

Zo kun je ‘m koppelen aan vermogensmeters en hartslagmeters, om nog meer uit je fietstochten te halen.

Ook kan je er volledige trainingsplannen en workouts in opslaan. Deze Garmin Edge is geschikt voor alle type fietsers. Hij past goed op een stadsfiets, een e-bike, een mountainbike of een racefiets.

Toch is hij vooral populair onder de wielrenners, gezien de vele handige functies op het gebied van workouts.Garmin fietscomputers VS andere merken

Naast het merk Garmin, zijn er ook goede fietscomputers van andere merken verkrijgbaar.

Hierbij kun je onder andere denken aan het merk Sigma, Mio Cyclo en Cateye Velo.

Echter bieden deze merken vaak niet de luxe in vergelijking met Garmin fietscomputers.

Een goede fietscomputer registreert namelijk niet alleen de afstand die je aflegt, het aantal calorieën wat je verbrand en je snelheid.

De beste fietscomputer biedt je namelijk meer dan dit. Naast het meten van andere vitale functies, heeft zo’n fietscomputer ook een navigatiefunctie.

Dit zodat je je telefoon tijdens het fietsen niet langer meer nodig hebt, of geen gebruik meer hoeft te maken van een fietskaart.

Wanneer je dus echt over een kwalitatief goede fietscomputer, met zeer uitgebreide functies wilt beschikken, ga je op zoek naar een Garmin fietscomputer.

De verschillende functies van een Garmin fietscomputer

garmin-fietscomputer

Een Garmin fietscomputer heeft verschillende functies.

Zo’n fietscomputer meet de verschillende vitale functies, beschikt over miljarden kilometers aan Garmin Connect fiets-data en je kunt deze fietscomputer eenvoudig met je smartphone verbinden.

Wanneer je dit doet, biedt deze fietscomputer je nog tal van andere functies.

Zo is het mogelijk om standaard berichten met een Garmin fietscomputer te versturen op het moment dat je een gemiste oproep wilt beantwoorden.

Je kunt dan eenvoudig bijvoorbeeld het bericht ‘ben bijna thuis’ verzenden naar je partner met behulp van je fietscomputer.

Daarnaast kun je ook berichten sturen naar ander fietsgenoten die beschikken over zo’n zelfde Garmin fietscomputer.

Je kunt dan bijvoorbeeld aangeven dat je hulp nodig hebt omdat je met pech langs de kant van de weg staat, of je kunt laten weten dat je er met een paar minuutjes aan komt.

Dit zodat je fietsgenoten gewoon door kunnen rijden. De meeste Garmin fietscomputers kun je eenvoudig bedienen met een touchscreen scherm.

Naast alle specificaties die de beste Garmin fietscomputer heeft, zijn er ook aandachtspunten waar je op moet letten.

De belangrijkste aandachtspunten

Wanneer je op zoek gaat naar een Garmin fietscomputer, is het van belang dat je oog hebt voor verschillende aandachtspunten:

Accuduur

Hierbij kun je onder andere denken aan de accuduur. Wanneer je een hele dag met je fiets weg wilt, is het belangrijk dat de accuduur van je fietscomputer minimaal 8 uur is.

Dit omdat je niet wilt dat onderweg je fietscomputer er ineens mee stopt, omdat de accu leeg is geraakt.

Schermgrootte

Daarnaast is ook de schermgrootte van de fietscomputer van belang.

Wanneer je namelijk veelvuldig gebruik wilt maken van de navigatiefunctie van je fietscomputer, is het wel zo handig dat je de route instructies goed kunt zien.

Nauwkeurige meting

garmin-edge-fietscomputer

Daarnaast is het belangrijk dat de functies van je fietscomputer goed werkend zijn.

Je wilt immers niet dat wanneer je een berg aan het beklimmen bent in Frankrijk, dat je fietscomputer halverwege de berg al aangeeft dat je de klim voltooid hebt.

Budget

Het is dus belangrijk dat je zorgvuldig op zoek gaat naar de beste Garmin fietscomputer.

Wel zit er vaak een aardig prijskaartje aan zo’n fietscomputer verbonden.

Wanneer je budget niet toereikend is voor het aanschaffen van een Garmin fietscomputer, kun je ook op zoek gaan naar de beste alternatieven van de fietscomputers van Garmin. Daarover meer hieronder.

Beste alternatieven

Naast een fietscomputer van Garmin, kun je natuurlijk ook kiezen uit een fietscomputer van een ander merk.

Het is mogelijk dat er aan een fietscomputer van een ander merk een minder hoog prijskaartje hangt, waardoor zo’n fietscomputer misschien beter geschikt is voor je budget.

Een goed alternatief kan bijvoorbeeld de Mio Cyclo 405 fietscomputer zijn. Deze fietscomputer kun je eenvoudig koppelen aan je smartphone en heeft eveneens een gps / navigatie functie.

mio-405

Een andere goede alternatieve fietscomputer is de Sigma BC 9.16 ATS.

De functies van deze fietscomputer zijn niet zo uitgebreid als die van een Garmin fietscomputer, maar deze fietscomputer heeft wel alle functies die je nodig hebt.

Naast dat je goed moet overwegen welke specificaties een fietscomputer moet hebben, is het ook belangrijk dat je goed nadenkt over de overige functies van de fietscomputer.

Overige functies

Naast dat je het misschien belangrijk vindt dat je fietscomputer beschikt over gps/ navigatie en dat deze je vitale functies meet, zijn er ook overige functies die een fietscomputer kan hebben.

Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig in het donker fiets, kan het wel zo prettig zijn om over een fietscomputer te beschikken met een verlicht scherm.

Daarnaast is ook het geluidsniveau van de fietscomputer belangrijk. Je wilt immers de stem in de fietscomputer wel goed kunnen verstaan op het moment dat je bijvoorbeeld voer 100m linksaf moet slaan.

Vaak is het aardig druk op de weg waardoor je niet continue op het scherm van je fietscomputer kunt kijken op het moment dat je aan het fietsen bent.

Het is dus belangrijk dat het geluidsvolume van de fietscomputer goed te verstaan is.

Daarnaast wil je misschien je fietscomputer ook in alle weersomstandigheden gebruiken, waarbij het van belang is dat je fietscomputer waterdicht is.

Het is immers niet de bedoeling dat je fietscomputer niet functioneert of kapot gaat op het moment dat je in de regen fietst.

Tevens is het belangrijk dat je de fietscomputer op de juiste manier bevestigd. Hoe dat in z’n werk gaat lees je hieronder.

garmin-accessoires

Garmin fietscomputer bevestigen

Het is belangrijk dat je je Garmin fietscomputer op de juiste manier bevestigd op het stuur van je fiets.

Je wilt namelijk niet dat je fietscomputer tijdens het fietsen van je stuur afvalt, waardoor hij op de straatstenen kapot stuitert.

Er zijn verschillende bevestigingssteunen verkrijgbaar om je Garmin fietscomputer te bevestigen.

fietssteun-garmin

Zo kun je bijvoorbeeld voor je racefiets op zoek gaan naar een out-front design fietssteun.

Deze bevestigingssteun bevestig je eenvoudig in het midden van het stuur. Ook kun je op zoek gaan naar een fietssteun met een beschermhouder.

Hierdoor weet je zeker dat er niet zomaar schade aan je Garmin fietscomputer kan ontstaan.

Dit omdat zo’n beschermhouder van siliconen is gemaakt en dus extra bescherming biedt voor je fietscomputer.

Bescherming voor je Garmin fietscomputer

screen-protector

Een Garmin fietscomputer is vaak een dure investering. Hierbij is het dus belangrijk dat je lang plezier kunt hebben van je fietscomputer.

Er zijn verschillende accessoires verkrijgbaar die je fietscomputer extra bescherming kunnen bieden.

Hierbij kun je niet alleen denken aan een siliconen houder, maar ook een screenprotector. Zo’n screenprotector zorgt ervoor dat je Garmin fietscomputer goed beschermd is tegen vallen en stoten.

Het kan namelijk voor komen dat je met je racefiets of trekkingbike ten val komt.

Dit is in de eerste plaats natuurlijk voor jezelf erg vervelend. Maar je wilt niet dat je fietscomputer hierdoor kapot valt.

Het is dus belangrijk dat je naast het op zoek gaan naar de beste Garmin fietscomputer, eveneens op zoek gaat naar de juiste accessoires voor je fietscomputer.

Dit zodat je fietscomputer optimaal beschermd wordt, en niet meteen kapot is na de eerste de beste keer dat je fiets op de grond valt.

Heeft Garmin de beste fietscomputers?

Er zijn verschillende fietscomputers op de markt verkrijgbaar. Maar wanneer je echt op zoek bent naar de beste fietscomputer, is het aan te raden om een Garmin Fietscomputer aan te schaffen.

De nieuwste fietscomputer van Garmin, de Garmin Edge 830 is op dit moment verreweg de beste fietscomputer die verkrijgbaar is.

Dit omdat deze fietscomputer over zeer uitgebreide functies beschikt, zodat je eigenlijk je smartphone niet meer nodig hebt tijdens het fietsen.

Bij deze fietscomputer zit een lichaamssensor die je eenvoudig om je middel kunt bevestigen.

Dit zodat je verschillende vitale functies op een nauwkeurige manier gemeten kunnen worden. Je fietscomputer staat namelijk direct in verbinding met je lichaam.

Wanneer je prestaties neerzet met fietsen, is het handig je vitale functies te kunnen bijhouden tijdens het fietsen. Het is interessant om te zien of je conditie al vooruit is gegaan.

Maar ook wanneer je bijvoorbeeld kampt met een lichamelijke aandoening, zoals hartritmestoornissen, kun je eenvoudig je eigen hartritme in de gaten houden met behulp van je fietscomputer.

Hierdoor wordt de kans kleiner dat over je lichamelijke grenzen heen gaat. Wanneer je namelijk merkt dat je hartritme te hoog wordt, kun je even een tussenstop maken. 

Een Garmin fietscomputer biedt je dus verschillende mogelijkheden. Deze mogelijkheden komen niet alleen je fietstochten ten goede, maar ook zeker je vitale welzijn.

Daarbij kun je eenvoudig met behulp van de fietscomputer om hulp vragen op het moment dat je dit nodig hebt.

Garmin computers die uit de handel zijn

Het huidige aanbod van Garmin is niet mega groot, maar het merk bracht in het verleden meer dan genoeg fietscomputers op de markt.

Veel van de oudere modellen zijn nu niet meer nieuw verkrijgbaar bij de (online) winkels. Wel kun je ze nog tweedehands bemachtigen. Sommige zijn zelfs nog altijd vrij populair.

Het gaat hierbij onder andere om de onderstaande Garmin computers:

Fietscomputers van de toekomst

Garmin staat nooit stil en is constant in beweging. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de constante verbetering van hun producten.

Regelmatig verschijnen er nieuwe fietscomputers op de markt, welke de verwachtingen elke keer weer overtreffen.

Op korte termijn verwachten we de onderstaande modellen te mogen verwelkom in het veelzijdige aanbod:

Misschien ook interessant:

Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *