Garmin Edge 520: Test en Review – Nog de moeite waard?

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 27, 2023

garmin_edge_520_ervaring

Ben je op zoek naar een voordelige fietscomputer zonder onnodige toeters en bellen? Dan kom je uit bij de Garmin Edge 520.

Deze fietscomputer heeft alle basics goed op orde en is een stuk minder prijzig dan luxe fietscomputers.

In deze review kom je alles te weten over deze bijzondere fietscomputer.

De Garmin Edge 520 in het kort

Een echte allemansvriend

garmin_edge_520_review

Sommige fietscomputers zijn speciaal voor fanatieke wielrenners, voor enthousiaste mountainbikers of juist voor rustige e-bikers.

De Garmin Edge 520 is niet voor een specifieke doelgroep, maar juist geschikt voor iedereen.

Hoe dat komt?

Nou, de Edge 520 is makkelijk in gebruik en laat op een overzichtelijke manier de verwachte informatie over je rit zien.

Je ziet in één oogopslag wat je snelheid is, wat je gemiddelde snelheid is, wat je maximale snelheid is, hoe ver je al hebt gefietst en hoe laat het is.

Meer hoeven de meeste fietsers niet te weten.

Let op: deze fietscomputer is niet meer leverbaar. Hier bekijk je de beste alternatieven >>


Ook geschikt voor trainingen

Als je toch iets fanatieker bent, dan kom je met de Garmin Edge 520 ook wel aan je trekken.

Als je deze fietscomputer koppelt met een vermogensmeter en een hartslagmeter, dan kun je namelijk ook informatie krijgen over je hersteltijd, je VO2 max-waarde en je functionele drempelvermogen.

Kijk, daar wordt het al een stuk technischer van.

Ook heel leuk: de Garmin Edge 520 is de eerste fietscomputer die goed werkt met Strava Live Segments.

Hiermee kun je met behulp van live informatie de concurrentie aangaan met andere fietsers op bepaalde stukken weg, de zogenaamde segmenten.

Ga voor de eerste plek in de klassement en wees de snelste fietser van je buurt!

Hoe gebruik je de Garmin Edge 520

Ontwerp, formaat en gewicht

zijkant_garmin_520

De Garmin Edge 520 ziet er netjes uit. De breedte is 4,9 centimeter, de hoogte is 2,1 centimeter en de diepte is 7,3 centimeter.

Dat is mooi compact met een display van 2,5 inch.

De Edge 520 weegt 60 gram. Daarmee is het echt één van de allerlichtste fietscomputers op de markt. De klimgeiten staan dus in de rij voor deze fietscomputer, want met de Edge 520 sleep je niet te veel onnodige kilo’s mee naar de top.

Het monteren van deze fietscomputer gaat gemakkelijk. Je krijgt er een zogenaamde flush-out montagekit bij. Die bevestig je op je stuur en vervolgens klik je de Garmin 520 zo vast.

Interface en bediening

edge_520

Het scherm van de Garmin Edge 520 is een mooi kleurenscherm. Het is echter geen touchscreen.

Je kunt de fietscomputer dus niet bedienen door met je vingers op het scherm te swipen of te klikken.

Voor de bediening gebruik je de knoppen aan de randen van het scherm. Wat ons betreft werkt dat bijna net zo goed als een touchscreen.

De knoppen reageren prima, wij hebben er geen problemen mee gehad.

Voordelen van de Edge 520

Geniet van Strava Live Segments

Een groot pluspunt van de Edge 520 is de functie Strava Live Segments. Als je Strava gebruikt en je zinnen hebt gezet op een bepaald segment, dan kun je dat invoeren in de Edge 520.

Als je dan bij het segment bent, laat de fietscomputer je dat weten. Je krijgt ook weer een seintje als het segment voorbij is.

Na afloop van je rit krijg je te zien op welke plaats je nu in het klassement staat. Als je de snelste tijd hebt neergezet, krijg je een kroontje en de tekst KOM te zien.

Dat betekent King of the Mountain. Met Strava Live Segments kun je eentonige ritten dus veel leuker en uitdagender maken.

Bijna helemaal waterdicht

Bij elektronische apparaten druk je de waterdichtheid uit volgens het IPX-systeem. IPX0 is totaal niet waterdicht, IPX8 is volledig waterdicht.

De Garmin Edge 520 heeft een score van IPX7 en is dus bijna helemaal waterdicht. Officieel noem je dit spatwaterdicht.

In de praktijk betekent dit dat je zeker door een flinke bui kan fietsen. Ook overleeft de Garmin Edge 520 het wel als je ‘m per ongeluk even in het water laat vallen.

Wat je niet moet doen, is de fietscomputer langere tijd onder water houden. Waarschijnlijk was je dat ook al niet van plan.

Nadelen van de Edge 520

Navigatie is niet vlekkeloos

Veel gebruikers vinden de basiskaart, de landkaart die in de fietscomputer zit, niet zo goed. Ook hebben veel gebruikers klachten over de Turn by Turn-navigatie.

Die moet heldere instructies geven bij elke bocht, maar zit er helaas ook geregeld naast.

Gelukkig is het wel mogelijk om de kaart te verbeteren. Je kunt namelijk kaartmateriaal van derden te installeren via Open Street Maps. Die zijn vaak al een stuk beter en maken het mogelijk om ook in het buitenland de navigatie te gebruiken.

Toch hebben we nog een minpuntje. Het is bij deze fietscomputer alleen mogelijk om te navigeren naar een plek op de kaart en niet naar een specifiek adres. Dat kan bij veel andere fietscomputers wel.

Geen verbinding via Wifi

De Edge 520 legt verbindingen via ANT+ en Bluetooth. Hiermee kun je de fietscomputer koppelen aan je smartphone, tablet of pc.

Ook is het hiermee mogelijk om de fietscomputer te verbinden met externe sensoren, zoals een hartslagmeter of een vermogensmeter.

De Edge 520 kan geen verbindingen maken met Wifi. Je hebt niet per se Wifi nodig voor je koppelingen, maar het werkt soms wel zo snel en zo makkelijk.

Bij de Edge 520 kan het dus niet en dat is wel een klein nadeel van deze fietscomputer. 

Accu is niet fantastisch

De accu van de Edge 520 gaat bij gemiddeld gebruik zo’n 15 uur mee. Vergeleken met andere toestellen van Garmin is dat niet geweldig.

Die gaan soms wel 20 tot 30 uur mee op een volle batterij.

Je zult de fietscomputer dus net even wat vaker aan de stroom moet leggen. Het is te vergelijken met je smartphone, die je waarschijnlijk ook elke dag aan de lader hebt.

Als je ‘m regelmatig oplaadt, is de kans klein dat je fietscomputer leeg raakt tijdens een rit.

Past deze fietscomputer bij jou?

Ervaringen met de Edge 520

Natuurlijk kijken we niet alleen naar onze eigen ervaringen, maar ook naar die van honderden andere fietsers in Nederland.

We krijgen een goed beeld van hun bevindingen op basis van hun reviews in verschillende webshops.

Op basis van 3 recensies krijgt de Edge 520 een score van 3,7 van de 5 sterren op Bol.com. Bij Coolblue zijn 23 beoordelingen achtergelaten en is de score 8,9 van de 10 sterren.

Bij Mantel zie je 87 reviews en is de gemiddelde score 4,7 van de 5 sterren. Al met al zijn veel fietsers dus erg tevreden over deze fietscomputer.

Prijs van de Edge 520

De prijs van een nieuwe Garmin Edge 520 schommelde rond de 279 euro. Maar helaas, het toestel is nu niet meer verkrijgbaar.

Je kunt eventueel op zoek gaan naar een tweedehands toestel, maar dat raden wij je niet aan. Dan weet je namelijk nooit zeker wat je krijgt.

Aanbieding Garmin Edge 520

Omdat de Garmin Edge 520 niet meer geleverd wordt, kunnen we natuurlijk ook geen mooie aanbieding vinden. Hoog tijd dus om verder te zoeken.

Alternatieven voor de Garmin Edge 520

Laten we eens kijken naar een aantal alternatieven van Garmin.

Het bekende merk heeft namelijk verschillende fietscomputers die vergelijkbaar zijn met de Edge 520, zowel qua prijs als qua kwaliteit.

Garmin Edge 520 vs 530

De Garmin Edge 530 is de verbeterde versie van de Edge 520 en de Edge 520 Plus. De 530 heeft een veel groter scherm en kan ook verbindingen leggen via Wifi.

Daarnaast geeft dit nieuwere model veel meer informatie over je ritten.

De Edge 530 heeft nog een voordeel: er zit een alarmfunctie op. Bij een onverwachte beweging gaat die aan. Tot slot gaat de accu van deze fietscomputer langer mee en zit er een betere processor in, waardoor je routes sneller in beeld zijn.

Garmin Edge 520 vs 820

Van de Garmin Edge 520 naar de Edge 820 is een grotere stap. De 820 heeft ten opzichte van de 520 een mooi touchscreen en een veel betere navigatiefunctie.

De bediening werkt dus makkelijker en hij brengt je beter van a naar b.

Over de hele breedte is de 820 gewoon een betere fietscomputer dan de 520.

De 820 is weliswaar iets duurder, maar je krijgt echt waar voor je geld en zult er naar alle waarschijnlijkheid meer en ook langer plezier van hebben.

Conclusie

De Garmin Edge 520 was een prima fietscomputer, maar is inmiddels toch echt wel een beetje achterhaald.

Zowel van Garmin als van andere merken zijn er nu betere fietscomputers te vinden voor een vergelijkbare prijs.

Als je een vergelijkbaar toestel zoekt dat nog wel verkrijgbaar is, dan raden we je de Garmin Edge 530 aan. Als je iets meer te besteden hebt, is de Garmin Edge 820 een mooie upgrade. 

Wij wensen je veel succes met het maken van je keuze. Hopelijk ga je er veel fijne fietskilometer mee maken!

💡 Misschien ook interessant voor jou:


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

1 reactie

Noll · oktober 16, 2023 op 5:12 pm

Waar zijn de prijzen te zien?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *