Garmin Edge 1000 Fietscomputer: Test en review | Aanbieding

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 27, 2023

garmin_edge_1000_test

In 2014 zette Garmin de wereld van de fietscomputers op z’n kop met hun nieuwste apparaat: de Garmin Edge 1000.

Toen was het een revolutionaire fietscomputer, maar is hij nu de moeite nog waard? Of kun je tegenwoordig beter kiezen voor een alternatief?

Wij hebben de Garmin Edge 1000 eens flink onder de loep genomen. In deze test en review bespreken we alle pluspunten en minpunten van deze luxe fietscomputer.

Daarnaast kijken we ook naar de aanbiedingen voor de Garmin Edge 1000!

De Garmin Edge 1000 in het kort

Meer competitie tussen fietsers

De Garmin Edge 1000 heeft een groot scherm met een hoge resolutie en mooie kleuren. Dat zien we nu wel vaker, maar in 2014 was het nog een stuk minder gewoon.

Garmin was destijds zeer trots op de release van deze fietscomputer.

In 2014 werd de Edge 1000 vooral geroemd om de Segmenten-functie. Via de app van Garmin Connect konden fietsers eerst segmenten aanmaken, vervolgens zo hard mogelijk over dat segment rijden en daarna het klassement bekijken.

Tegenwoordig gebruiken de meeste fietsers hier Strava voor.

Let op: dit model is inmiddels niet meer leverbaar. Het beste alternatief is de Garmin Edge 1030 Plus.


Hoe gebruik je de Garmin Edge 1000 

garmin_edge_1000_review

Ontwerp, formaat en gewicht

De Edge 1000 ziet er vrij strak uit, al halen de twee knoppen op het scherm wat ons betreft het design een beetje onderuit. De breedte is 5,8 centimeter, de hoogte is 11,2 centimeter en de diepte is 2,0 centimeter.

Het display is 3,0 inch groot en dat is iets groter dan gemiddeld.

De Edge 1000 weegt 114,5 gram. Daarmee is het een lichte fietscomputer, zelfs lichter dan de nieuwe topmodellen van Garmin. Dat is ideaal voor de klimmers onder ons.

Het monteren van deze fietscomputer is gemakkelijk. Je krijgt er een twee verschillende stuursteunen bij. Je kunt je favoriet kiezen, die vervolgens op het stuur bevestigen en daarna klik je de Garmin 1000 er zo in.

Interface en bediening

De Garmin Edge 1000 heeft een touchscreen. Dat was in 2014 nog helemaal niet zo gewoon voor fietscomputers. We moeten wel zeggen dat de touchscreens van tegenwoordig iets beter werken.

Bij deze fietscomputer moet je soms iets harder of twee keer klikken.

Op het display kun je dus met je vingers klikken om de fietscomputer te besturen. De menu’s zijn een beetje verouderd, maar werken wel logisch.

Daarnaast heb je twee fysieke knoppen onder het display. Die gebruik je om een rit te starten, te pauzeren of te eindigen.

Voordelen van de Edge 1000 

Uitstekende connectiviteit

edge_1000

De Garmin 1000 is zeker een slimme fietscomputer. Hij kan koppelingen maken van Wifi, Bluetooth en ANT+. Het is niet moeilijk om de Edge 1000 te verbinden met je laptop, tablet of smartphone.

Ook kun je deze Garmin koppelen aan externe sensoren, zoals een cadansmeter, een hartslagmeter en een vermogensmeter.

Tot slot is het mogelijk om je prestaties te delen op sociale media, zoals Strava.

Geschikt om mee te trainen

Met de extra sensoren erbij hebben fanatieke fietsers bij de Edge 1000 genoeg informatie om beter te trainen en sterker te worden op de fiets.

Maar dat is nog niet alles, het toestel heeft nog een functie om een hoger niveau te bereiken.

Je kunt namelijk intervaltrainingen doen met de Edge 1000. Hiermee verdeel je je workout in actiemomenten en rustpauzes. Vooral sprinters hebben hier baat bij.

Bijna helemaal waterdicht

Bij elektronische apparaten druk je de waterdichtheid uit volgens het IPX-systeem. IPX0 is totaal niet waterdicht, IPX8 is volledig waterdicht.

De Garmin Edge 1000 heeft een score van IPX7 en is dus bijna helemaal waterdicht. Officieel noem je dit spatwaterdicht.

De score komt erop neer dat de Garmin 1000 tegen een flinke plensbui kan. Hij hoeft er dus zeker niet af tijdens een training in de regen.

Wat je niet moet doen, is de fietscomputer langere tijd onder water houden.

Nadelen van de Edge 1000 

De kaarten zijn niet zo mooi

Er is helemaal niks mis met de navigatie op de Garmin Edge 1000, maar de tijd heeft sinds 2014 natuurlijk niet stil gestaan.

Als je er met de ogen van nu naar kijkt, vinden we de kaarten niet meer zo mooi.

Op de Edge 1000 lijkt het soms een beetje een warboel van lijnen. Tegenwoordig zijn de kaarten op een hoogwaardige fietscomputer veel duidelijker af te lezen.

Daarom vinden de kaarten van de Edge 1000 toch een minpuntje.

Accu valt een beetje tegen

Bij gemiddeld gebruik gaat de accu van de Garmin Edge 1000 zo’n 15 uur mee. Dat is geen slechte score, maar in vergelijking met de nieuwste fietscomputers van Garmin valt het wel een beetje tegen.

Bij de Garmin Edge 1030 gaat de accu bijvoorbeeld 20 uur mee. Bij die fietscomputer heb je ook de mogelijkheid om een extra powerbank aan te schaffen, die ook 20 uur meegaat.

In dat geval kun je dus 40 uur fietsen zonder een oplader nodig te hebben.

Hierbij valt de 15 uur van de Edge 1000 een beetje tegen, al moeten we dat natuurlijk ook niet overdrijven.

De meeste mensen zijn al gewend om iedere dag ook hun smartphone aan de lader te leggen en weinig fietsers maken fietstochten van langer dan 15 uur.

In de praktijk zul je de ietwat tegenvallende accuduur dus niet vaak als probleem ervaren.

Past deze fietscomputer bij jou?

Ervaringen met de Garmin Edge 1000 

garmin_edge_1000

Zoals altijd kijken we ook even naar de ervaringen van andere fietsers. Uit de beoordelingen in verschillende webshops blijkt dat zij de Garmin Edge 1000 zeker kunnen waarderen.

Op Bol.com krijgt deze fietscomputer een beoordeling van 4,3 van de 5 sterren, bij Coolblue is het een 9,0 van de 10 sterren en bij Mantel een score van 4,7 van de 5 sterren.

Op basis van honderden reviews kunnen we dus zeggen dat de Garmin Edge 1000 in de smaak valt.

De gebruikers noemen het apparaat gebruiksvriendelijk, vinden de navigatie duidelijk en zijn tevreden over de snelle routebepaling. Dat zijn mooie woorden voor een al wat oudere fietscomputer.

Prijs van de Garmin Edge 1000 

De prijs van een nieuwe Garmin Edge 1000 ligt rond de 549 euro. Maar helaas is deze fietscomputer niet meer leverbaar in de winkels en de webwinkels.

Een tweedehands Edge 1000 kun je waarschijnlijk wel vinden en dan voor een veel lagere prijs.

Aanbieding Edge 1000 

De Garmin Edge 1000 is inmiddels uitverkocht en komt niet meer terug op voorraad. Daarom is het tijd om verder te kijken voor een mooie fietscomputer.

Gelukkig heeft Garmin een vergelijkbaar en zelfs iets beter model op de markt gebracht: de Garmin Edge 1030.

Alternatieven voor de Garmin Edge 1000 

Garmin Edge 1000 vs 1030

De Garmin Edge 1030 ziet er wat moderner uit dan de Edge 1000. De 1030 is iets hoekiger van vorm, heeft een iets groter scherm en heeft drukknoppen aan de onderkant van het apparaat.

Bij de Edge 1000 zitten die knoppen aan de voorkant en dat ziet er volgens ons net iets minder mooi uit.

De Garmin Edge 1030 is 2 jaar nieuwer, is gewoon een stuk moderner en heeft ook iets meer functies. Voorbeelden zijn extra functies voor de veiligheid en om berichten te kunnen sturen naar andere fietsers met een Garmin.

Dat maakt de Edge 1030 net iets completer en een betere keuze, voor een vergelijkbare prijs.

Conclusie

Toen de Garmin Edge 1000 in 2014 op de markt kwam, was het een revolutionaire fietscomputer. Inmiddels zijn we aardig wat jaartjes verder en is de Edge 1000 duidelijk voorbij gestreefd.

Nu kun je beter kiezen voor een Garmin Edge 1030 of zelfs een Garmin Edge 1030 Plus.

Dat zijn nu de allerbeste fietscomputers ter wereld. Wij wensen je veel succes met het maken van je aankoop en veel plezier op de fiets!


Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *