Garmin Edge 130 Plus Fietscomputer – Test & review | Aanbieding

Laatst bijgewerkt door Simon op februari 7, 2024

Houd je van fietsen en heb je een betrouwbare fietscomputer met navigatie nodig? Dan is de Garmin Edge 130 Plus een goede optie.

Zeker als je een fietscomputer in het hogere segment zoekt, maar dan voor een aantrekkelijke prijs.

Wij hebben de Garmin Edge 130 Plus eens goed onder de loep genomen. In deze test en review bespreken we alle pluspunten en minpunten van deze fijne fietscomputer.

Daarnaast houden we aanbiedingen voor de Garmin Edge 130 Plus in de gaten!

De Garmin Edge 130 Plus in het kort

Het instapmodel van de luxe fietscomputers

garmin_edge_130_plus

Het bekende merk Garmin heeft de meest luxe fietscomputers ter wereld. Voorbeelden zijn de Garmin Edge 530, 830 en 1030 Plus. Helaas merk je dat bij die modellen ook aan de prijs. Die gaat namelijk al gauw richting de 500 euro en hoger.

De 130 Plus is een stuk goedkoper, namelijk onder de 200 euro. Toch heeft de 130 Plus wel veel functies van zijn grotere broers en daarnaast is hij een stuk compacter. Die eigenschappen maken de 130 Plus een ideaal instapmodel.

Geschikt voor iedere fietser

De duurste fietscomputers van Garmin zijn vooral geschikt voor wielrenners. De Edge 130 Plus is ook geschikt voor die doelgroep, maar is daarnaast ook geschikt voor andere doelgroepen.

Fietsers op gewone fietsen, e-bikes of mountainbikes zijn namelijk ook zeer te spreken over deze multifunctionele fietscomputer. De Edge 130 Plus is bedoeld voor een breed publiek en van alle markten thuis.

Bestel deze fietscomputer betrouwbaar bij jouw favoriete webshop:Hoe gebruik je de Edge 130 Plus?

zijkant_edge_130_plus

Ontwerp, formaat en gewicht

De Edge 130 Plus heeft een zwart-wit display van 1,8 inch. Dat is vrij klein voor een fietscomputer. De afmetingen van het apparaat zijn dan ook compact: hij is 4,1 centimeter breed, 6,3 centimeter lang en 1,8 centimeter diep.

Door het beperkte formaat is de 130 Plus ook licht. Met zijn 33 gram is het zelfs een van de meest lichte fietscomputers. Ideaal voor de berggeiten onder ons.

Het monteren van de Edge 130 Plus is een makkie. Je krijgt er een mooie montagekit bij, die je eenvoudig aan je stuur bevestigt. Daarna kun je de fietscomputer er met een draai op schuiven, totdat ‘ie vast klikt. 

Interface en bediening

Het scherm van de 130 Plus is een touchscreen. Je bedient de fietscomputer dus door met je vingers op het scherm te klikken. Het scherm reageert goed. Wel kan het gebeuren dat je eens mis klikt, vanwege het kleine formaat van de 130 Plus.

Het menu heeft duidelijke knoppen, maar toch kan het eerst even wennen zijn. We raden je aan om voor gebruik de handleiding even goed door te nemen. Daarna weet je wat je moet doen en gaat het allemaal een stuk makkelijker.

Voordelen van de Garmin Edge 130 Plus 👍

Zeer sterke connectiviteit

scherm_edge_130_plus

De Garmin 130 Plus kan koppelingen maken via Bluetooth en ANT+. Dat betekent een goede en betrouwbare connectiviteit. Het is vrij gemakkelijk om deze fietscomputer te koppelen aan externe sensoren, zoals een vermogensmeter.

Als je er sensoren wil, kun je kiezen voor de Garmin Edge 130 Plus bundel. Dan krijg je er een hartslagmeter bij, die je met Bluetooth aan de fietscomputer kan verbinden.

Met de Edge 130 Plus kun je ook aan Strava Live Segments meedoen. Hierdoor kun je tijdens je rit zien hoe snel je moet fietsen om een record te verbreken.

Na een rit kun je via Bluetooth je rit uploaden naar Strava, om je prestaties te delen met je fietsvrienden.

Bijna helemaal waterdicht

Bij elektronische apparaten druk je de waterdichtheid uit volgens het IPX-systeem. IPX0 is totaal niet waterdicht, IPX8 is volledig waterdicht.

De Garmin Edge 130 Plus heeft een score van IPX7 en is dus bijna helemaal waterdicht. Officieel noem je dit spatwaterdicht.

Fiets je door een flinke bui of laat je de fietsnavigatie per ongeluk even in het water vallen? Dat is geen probleem. Wat je niet moet doen, is de fietscomputer langere tijd onder water houden.

Nadelen van de Garmin Edge 130 Plus 👎

Geen uitgebreide navigatiemodus

garmin_edge_130_plus_review

Als je de Edge 130 Plus vergelijkt met de duurdere toestellen van Garmin, dan heeft deze fietscomputer geen uitgebreide navigatiemodus. Je krijgt geen fietskaarten te zien op het display.

Wat je ook niet hebt, is turn-to-turn navigatie. Je krijgt dus niet te zien hoe ver het nog is tot de volgende bocht. Wel krijg je afslagaanwijzingen als je eenmaal bij een bocht bent.

Vergelijking: Garmin Edge 130 versus Edge 130 Plus

De Garmin Edge 130 Plus is de opvolger van de Garmin Edge 130. Het nieuwere model ziet er precies hetzelfde uit als zijn kleinere broertje, maar heeft wel degelijk een mooie update gekregen.

We leggen de twee fietscomputers even voor je naast elkaar.

Betere ‘kruimelspoornavigatie’

De grootste verbetering bij de Edge 130 Plus ten opzichte van de Edge 130 is de ‘kruimpelspoor-navigatie’.

De Edge 130 Plus laat je niet de hele route zien, maar pikt er de belangrijkste punten uit. Dat zijn als het ware de kruimels op het spoor.

Bij die kruimels krijg je goede aanwijzingen. Verder zorgen de kruimels ervoor dat de Edge 130 Plus de weg terug ook kent.

Zo kom je zonder moeite en zonder zorgen weer op je eindpunt terecht of ga je juist weer terug naar het beginpunt.

Meer trainingsschema’s

edge_130_plus_workouts

In tegenstelling tot de Edge 130 kun je bij de Edge 130 Plus wel trainingsschema’s van onder andere Garmin Connect, TrainingsPeak en TrainerRoad gebruiken. Daarnaast kun je de Plus verbinden met een fietstrainer van Tacx.

Meer toevoegingen: bij de Edge 130 Plus kun je zien hoeveel meters je klimt of daalt. Ook heeft de 130 Plus de mogelijkheid om mensen een noodbericht te sturen als je een ongeval hebt gehad of met pech langs de kant van de weg staat.

Iets mindere accuduur

Toch is de Edge 130 Plus niet op alle punten beter. De oudere Edge 130 heeft namelijk een iets betere batterijduur. De 130 Plus gaat dus iets minder lang mee ten opzichte van zijn voorganger.

Als je de navigatie telkens aan hebt, gaat de 130 Plus maximaal 12 uur mee. Daarna is het tijd om de fietscomputer met de bijgeleverde Micro-USB-kabel op te laden.

Onze video review

Past deze fietscomputer bij jou?

De Garmin Edge 130 Plus past eigenlijk bij iedere fietser. We hebben alleen één uitzondering. Voor de echte avonturiers die op fietsvakantie gaan, is de Edge 130 Plus niet de beste keuze.

Deze doelgroep heeft behoefte aan uitgebreide navigatie met visuele kaarten. Dat kan de 130 Plus niet bieden. De broodkruimelnavigatie is voor deze doelgroep dus te eenvoudig.

Voor de meeste fietsers is het echter meer dan genoeg. 

Ervaringen met de Garmin 130 Plus

fietswaarden_garmin_130_plus

We hebben op verschillende websites ook even de recensies van andere fietsers voor je doorgenomen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de ervaringen van andere kopers.

Op bol.com heeft de Garmin Edge 130 Plus momenteel een beoordeling van 4,6 op 5 sterren op basis van 3 reviews. Dat zijn niet al te veel recensies, maar het is wel een erg goede score.

Op andere websites is het beeld hetzelfde. Bij Coolblue scoort de Edge 130 Plus een 8,5 op 10 en bij Futurumshop is het een 4,5 op 5.

In de meeste reacties staat dat de fietsnavigatie voldoet aan de verwachtingen en dat de gebruikers geen problemen hebben met de 130 Plus.

Prijs van de Garmin 130 Plus

De 130 Plus is alweer een jaartje op de markt. In die tijd is de prijs ook al een beetje gezakt. Je koopt de fietscomputer voor zo’n 163 euro.

Wil je een bundel met een hartslagmeter erbij? Dan kost het in totaal ongeveer 220 euro.

Er bestaat ook nog een speciale bundel van de Garmin Edge 130 Plus voor mountainbikers. Die heeft een snelheidssensor en een afstandsbediening erbij en kost 212 euro. Bekijk hier de laagste prijs >>

Garmin Edge 130 Plus Aanbieding vinden?

Als echte koopjesjagers zijn we altijd op zoek naar een mooie aanbieding. Ook voor de Garmin Edge 130 Plus zijn er zo nu en dan interessante kortingsacties te vinden.

Op dit moment kunnen we helaas geen passende aanbieding vinden. Wel raden we aan om websites zoals bol.com in de gaten te houden.

Daar hebben ze regelmatig kortingen op fietscomputers en komt het ook voor dat een fietscomputer blijvend in prijs is verlaagd.

Ook kun je gebruik maken van de knoppen op deze pagina. Want deze brengen jou altijd direct naar de laagste prijs.

Conclusie over de Edge 130 Plus

De Edge 130 Plus is niet zo luxe als de duurste modellen van Garmin. Die hebben vooral een betere navigatie aan boord met mooie visuele weergaves van je route.

Toch scoort de 130 Plus volgens ons qua prijs-kwaliteit verhouding hoger. Je krijgt echt waar je geld met deze compacte, betrouwbare en en krachtige fietscomputer. Daar kun je letterlijk en figuurlijk mee thuis komen!

Bestel deze fietscomputer betrouwbaar bij jouw favoriete webshop:
Meer van Garmin:

Categorieën: Accessoires

Simon

Simon is een gepassioneerde fietsliefhebber en enthousiaste schrijver op onze website. Hij deelt graag deelt zijn diepgaande kennis en enthousiasme voor alles wat met fietsen te maken heeft. Met jarenlange ervaring in de fietsindustrie biedt hij betrouwbare inzichten en deskundig advies.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *